Amasra’da Gezilecek Yerler

Amasra Banner Görseli

Amasra, Karadeniz’in en sevilen turistik bölgesi ve kendine özgü ilçelerinden biri olarak değerlendiriliyor. Plajları, tarihi evleri, görkemli kalesi ve mutlaka görülmesi gereken doğal manzaraları ile Amasra, Türkiye’de keşfedilmesi gereken saklı cennetler arasında yer alıyor. Masmavi suların tadını çıkarabileceğiniz plajlara ve yöresel yemekleri deneyebileceğiniz restoranlara ev sahipliği yapan ilçe, doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarileri için de oldukça idealdir. Özellikle Amasra otelleri, kalitesi ve konforuyla Karadeniz tatilinizi unutulmaz kılacak.

Amasra kendine ait farklı özellikleri sebebiyle yılın her mevsimi ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor. Karadeniz iklimi etkisinde olan Amasra’yı sonbahar ve kış aylarında ziyaret ederseniz yağış ile karşılaşma ihtimaliniz yüksektir. Turistik seyahatler için en ideal tarih hazirandan eylüle kadar olan yaz dönemidir. 

Havayolu ile ulaşım için Bartın’a en yakın konumda yer alan ve Zonguldak il sınırları içerisinde bulunan Zonguldak Saltukova Havalimanını kullanmalısınız. Bartın’a 38 km uzaklıkta yer alan Zonguldak Saltukova Havalimanını kullandıktan sonra Bartın’a ulaşım için toplu taşıma araçlarını tercih edebilir veya araç kiralama hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Bunun yanı sıra Amasra’ya gelmişken Bartın’a uğramamak olmaz. Bartın’da Gezilecek Yerler; birbirinden etkileyici olmakla birlikte burada tadacağınız Bartın’ın Meşhur Yemekleri, tatilinizi renklendirecek.

Amasra’ya tüm şehirlerden karayolu ile ulaşabilirsiniz. Özel aracınız ya da direkt gerçekleşen otobüs seferleriyle ilçeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte ulaşım için hava yolunu da tercih edebilirsiniz.

Amasra’da gezilecek yerler:

  1. Kuş Kayası Yol Anıtı
  2. Amasra Müzesi
  3. Amasra Limanı
  4. Direkli Kaya
  5. Amasra Kalesi
  6. Amasra Plajı
  7. Cenova Şatosu
  8. Kemerdere Köprüsü
  9. Çekiciler Çarşısı
  10. Çakraz Plajı bulunuyor. 

1.Kuş Kayası Yol Anıtı

Amasra’ya 4 km uzaklıkta bulunan Kuş Kayası Yol Anıtı, geniş bir kaya parçası üzerine oyulmuş roma kartalı ve insan figürüyle iki yazıttan oluşan bir sanat eseridir. Roma İmparatoru Claudius’un onuruna yapılan Kuş Kayası Yol Anıtı M.S. 1. yüzyıl dönemlerinde yaptırılmıştır.

Roma yol ağının bir parçası olarak inşa edilen ve Roma askerlerinin dinlenerek yeme içme ihtiyaçlarını karşılamaları için de kullanılan Kuş Kayası Yol Anıtı etkileyici bir şaheserdir. Şahsi araçlar ve toplu taşımayla kolaylıkla ulaşılabilecek bir konumda bulunur.

Kuş Kayası Yol Anıtı konum için tıklayın”

2.Amasra Müzesi

Amasra Müzesi 1884 senesinde denizcilik okulu olarak yapılan, 1982 yılında ziyarete açılan bir yapıdır. 3 bin yıldan daha uzun bir tarihe sahip olan Amasra’da yapılan kazılarda bulunan paha biçilmez eserlerin sergilendiği Amasra Müzesi zengin bir koleksiyona sahiptir. 

Koleksiyonunda Helenistik, Ceneviz Bizans, Roma ve Osmanlı döneminden bugüne kalmayı başaran yüzlerce mermer eserlere, heykellere, heykel başlarına, mezar stellerine, altarlara, sütun başlıklarına ve kaidelere yer veriyor. Bununla birlikte yöresel giysiler, gümüş süs eşyaları, eski duvar saatleri ve el yazması Kur’an-ı Kerim örnekleri de Amasra Müzesi içerisinde sergileniyor.

Kişi başı 75 TL ödeme yaparak Amasra Müzesi’ne giriş yapabilirsiniz. Müze pazartesi hariç diğer günler 08.30 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Amasra Müzesi konum için tıklayın”

3.Amasra Limanı

Amasra seyahatinin en sevilen noktalarından biri olan Tavşan Adası gün boyunca hareketlidir. Turistik işletmeleri ve her köşesinde bulunan benzersiz manzaraları ile ilçenin en sevilen gezi alanlarından biridir. 

İlçe merkezine yalnızca 5 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan Amasra Limanı balıkçı ve gezi teknelerine, rengarenk sandallar ve işletmelere ev sahipliği yapıyor. Limandan kalkan tekne gezileri ile Karadeniz sahilinde bulunan gizli koyları keşfedebilir ya da balık avlama turlarına katılabilirsiniz. Amasra Limanı etrafında restoran, kafe ve çay bahçeleri de bulunuyor.

4.Direkli Kaya

Amasra Kalesi’nin önünde yer alan Direkli Kaya, deniz kıyısında uzanan etkileyici bir kaya oluşumudur. Amasra’da fotoğraf safarilerinin vazgeçilmez adreslerinden biri olan ve ilçenin simgesel yapılarından biri olarak değerlendirilen Direkli Kaya 5 metrelik genişliğe ve 7 metrelik uzunluğa sahiptir. 

Kayanın ortasında doğal yollar ile oluşan 2 metrelik uzunluğa ve bir metrelik genişliğe sahip olan direk yapının Direkli Kaya olarak anılmasını sağlar. Geçmiş yıllarda deniz feneri olarak kullanılan Direkli Kaya, hakkında anlatılan çok sayıda efsane ile Amasra’nın önemli yapılarından biridir.

Direkli Kaya konum için tıklayın”

5.Amasra Kalesi

Amasra Kalesi
Amasra Kalesi

Amasra Kalesi ya da Sormagir Kalesi olarak da adlandırılan bu tarihi yapı Amasra’nın simgesel yapılarından biridir. Kaleiçi semtinde yer alan Amasra Kalesi Karadeniz’in tam karşısında konumlanıyor. Boztepe Kemeri adı verilen bir köprüyle kara bağlantısı kuran Amasra Kalesi, Cenevizliler ve Osmanlılar dahil olmak üzere birçok dönemde aktif olarak kullanılmıştır. 65 ile 200 metre arasında değişen surlara ve 8 farklı burca sahip olan Amasra Kalesi mimari bir şaheser olarak değerlendirilir. İç bölümlerini de ziyaret edebileceğiniz Amasra Kalesi’ne giriş için 75 TL ücret ödemeniz gerekir. Amasra Kalesi pazartesi günü hariç haftanın her günü 08.30 ile 20.00 arası ziyaret edilebilir.

Amasra Kalesi konum için tıklayın”

6.Amasra Plajı

Amasra Kalesi’ne oldukça yakın bir mesafede olan Amasra Plajı, merkezi bir konumda bulunuyor. Merkezden yürüyerek kolaylıkla ulaşabileceğiniz, 300 metre uzunluğundaki Amasra Plajı 100 metre genişliğiyle en yoğun yaz günlerinde bile güneşlenebileceğiniz ideal bir alan sağlar. İnce ve altın sarısı renkli kumlarla Akdeniz sahillerini aratmayan, özellikle de yaz aylarında çok kalabalık olan Amasra Plajı, Amasra’da deniz tatili yapmak isteyenlerin favorisidir.

Amasra Plajı içerisinde şezlong, güneş şemsiyesi, duş ve soyunma kabinleri gibi olanaklar bulunuyor. Bununla birlikte çeşitli su sporları yaparak eğlenebileceğiniz, kano ve yelken gibi aktiviteleri deneyebileceğiniz işletmeler de Amasra Plajı içerisinde yer alıyor. 

Amasra Plajı etrafında Bartın’ın meşhur yemekleri ve mezelerini deneyebileceğiniz restoranlar bulunuyor. Günün her saati kalabalık olan Amasra Plajı keyifli bir seyahat imkanı sunuyor.

Amasra Plajı konum için tıklayın”

7.Cenova Şatosu

Amasra Kalesi’nin içerisinde bulunan Cenova Şatosu 1261 ile 1460 yılları arasında Amasra’nın başında olan Cenovalılar tarafından inşa edilmiştir. Kalenin iç kale bölümünün saray haline getirilmesiyle inşa edilen, görülmesi değer yapılardan biri olarak değerlendirilen Cenova Şatosu iki farklı girişe sahiptir. Kapılarında Amasra’ya egemen olmuş ailelerin armalarının yer aldığı taş bloklar bulunur.

Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 08.30 ile 20.00 arasında ziyaret edebileceğiniz Cenova Şatosu, bugünkü haline gelene dek çeşitli çalışmalardan geçmiştir. Restorasyondan sonra turizme kazandırılan Cenova Şatosu içerisinde Amasra’nın kültürel geçmişi ve tarihini anlatan eserlerin yer aldığı küçük bir müze de bulunuyor.

Cenova Şatosu konum için tıklayın”

8.Kemerdere Köprüsü

Kemerdere Köprüsü Amasra’nın en önemli tarihi yapılarından biridir. Merkezden yapacağınız 15-20 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabileceğiniz Kemerdere Köprüsü Cevizlik Vadisi’nde yer alır. Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen Kemerdere Köprüsü, bugünlere gelebilmeyi başarmış en eski tarihi yapılardan biridir. 

8 metre uzunluğa ve 5 metre yüksekliğe sahip olan devasa kaya parçaları ile inşa edilmiş Kemerdere Köprüsü geçmiş yıllarda aslına uygun olacak şekilde restore edilmiştir. Roma dönemi süslemelerine ve Roma-Pontus Savaşı’nda yedi askerin mızrak savaşı yapmalarını tasvir eden kabartmalara ev sahipliği yapan Kemerdere Köprüsü, ilçenin büyüleyici yapılarından biridir.

9.Çekiciler Çarşısı

İlçenin merkezinde yer alan Çekiciler Çarşısı Amasra Kalesi ve Amasra Limanı arasında uzanıyor. Dar ve kıvrımlı sokaklara yayılmış olan Çekiciler Çarşısı, ilçede alışveriş yapmak isteyen turistlerin uğradığı ilk yerlerden biri oluyor. 

İlçede ve çevrede üretilen birbirinden güzel el sanatı ürünleri, hediyelik eşyalar ve yöresel yiyecekler satın alarak alışveriş yapabileceğiniz Çekiciler Çarşısı, Amasra’nın kültürünü daha yakından tanımak isteyenler için de eşsiz fırsatlar sunuyor. Ahşap oymacılığına ait bir süsleme sanatı olan çekicilikten adını alan Çekiciler Çarşısı tepsiler, ahşap kaşıklar, vazo ve tabaklar gibi pek çok ürüne ulaşmanızı sağlıyor. 

Haftanın her günü 08.00 ile 00.00 arasında açık olan Çekiciler Çarşısı’na merkezden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.  Çarşıda sevdikleriniz ya da kendiniz için el sanatı ürünleri veya yöresel ürünler alışverişi yapabilirsiniz.

Çekiciler Çarşısı konum için tıklayın”

10.Çakraz Plajı

Çarkaz Plajı
Çarkaz Plajı

Merkeze 14 km uzaklıkta bulunan Çakraz Plajı Amasra’da deniz tatili yapmak isteyenlerin favorisidir. Toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile rahatla ulaşabileceğiniz bir lokasyonda yer alır. İnce kumu ve tertemiz sahili ile denize girmek için sıklıkla tercih edilen Çakraz Plajı turistik açıdan da gelişmiş bir plajdır. Plajda vakit geçirirken güneş şemsiyesi ve şezlong kiralayabileceğiniz ya da atıştırmalık alabileceğiniz turistik tesisler bulunur. Bununla birlikte eğer talep ederseniz Çakraz Plajı içerisinde iyi düzenlenmiş kamp alanlarında kamp yaparak da vakit geçirebilirsiniz.

Çakraz Plajı etrafında konaklama imkanı sunan Amasra otelleri bulunur. Çakraz Plajı sığ ve dalgasız denizi ile çocuklu aileler ve amatör yüzücüler için de uygundur. 

11.Kemere Köprüsü

Amasra Kalesi’nin yarımadası ile Boztepe Adası’nda bulunan ve iki kısmı birbirine bağlamak ile görevli olan Kemere Köprüsü Roma döneminde inşa edilmiştir. Ardından Amasra’ya egemenlik yapan milletlerin büyük bir çoğunluğu tarafından kullanılmıştır. 

Köprüye yapılan son restorasyon çalışması ise 2013 yılında başlamış ve 2014 yılında tamamlanmıştır. Tek kemerli taştan yapısıyla dikkat çeken Kemere Köprüsü 5,89 metre genişliğe ve 36,69 metre yüksekliğe sahiptir. Etkileyici bir görüntüye sahip olan ve Amasra’da yapılan fotoğraf safarileri için sıklıkla ziyaret edilen Kemere Köprüsü, köprü olarak aktif bir şekilde görev yapmaya da devam ediyor. Keyifli bir atmosfere sahip olan ve kartpostallara konu olacak kadar şık bir manzara sunan Kemere Köprüsü etrafında dinlenebileceğiniz çay bahçeleri ve kafeler de bulunduruyor.

Kemere Köprüsü konum için tıklayın”

12.Tavşan Adası

Amasra’nın hemen karşısında yer alan Tavşan Adası Kemere Köprüsü’nün yanında konumlanıyor. İlçenin en turistik noktalarından biri olan Tavşan Adası, 200 metre uzunluğunda ve 100 metre genişliğinde küçük bir adadır. 

Ada üzerinde Cenevizlilerden kalan bir Bizans kilisesi ve manastırı bulunuyor. Tarihi kalıntıları ile Amasra’da yapılacak kültür gezilerinin en sevilen adreslerinden biri olan Tavşan Adası ismini içerisinde yaşayan tavşanlardan alıyor. Sevimli tavşanları beslemek ve tarihi bir gezi yapmak için ziyaret edebileceğiniz Tavşan Adası’na limandan kalkan tekne ve sandallar ile ulaşabilirsiniz.

13.Boztepe Adası

Boztepe Adası Bartın’ın sahip olduğu en önemli adalardan biridir. Amasra’yı izlemenize imkan tanıyan oldukça şirin ve keyifli bir ada olan Boztepe Adası, görkemli manzaralara ev sahipliği yapıyor. 

Boztepe Adası ziyaretçiler tarafından Amasra’da en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Bu durumun en önemli sebebi ise Boztepe Adası’nın deniz fenerine ve Ağlayan Ağaç’a ev sahipliği yapıyor olmasıdır.

Özellikle gün batımı saatlerinde muhteşem manzaralar sunan Boztepe Adası, doğa ile iç içe keyifli bir gün geçirmek için ideal yerlerden biridir. Boztepe Adası ile Amasra Roma döneminde inşa edilmiş Tarihi Kemere Köprüsü ile birbirlerine bağlanır. Yuvarlak kemerli ve tek gözlü taş kemer şeklinde inşa edilmiş Tarihi Kemere Köprüsü ile de muhteşem manzaralar sunan ve ilçenin ziyaret edilmesi gereken yerlerinden biri olan Tarihi Kemere Köprüsü, dört mevsim boyunca ziyaret edilen lokasyonlardan biridir.

14.Amasra Feneri

Yalnızca Amasra için değil, Bartın için en önemli sembolik yapılardan biri Amasra Feneri’dir. En eski Karadeniz fenerlerinden olduğu için turistler tarafından ilgi gören Amasra Feneri Karadeniz’in rüzgar ve dalgalarını önleyen bir ada üzerinde bulunuyor. 

77 metre yüksekliği ile dikkat çekici bir yapı olan Amasra Feneri 1863 yılında yapılmıştır. Devvar ve kurmalı olarak çalışan fener merceği, fenere duyulan ilgiyi artırıyor. Elektrik kesintisi yaşandığı takdirde fener eski yöntem ile çalıştırılıyor. 

Amasra Feneri, 10 saniyede bir kere 20 mil mesafeden denizcilere selam veriyor. Tavşan Adası’nın muhteşem manzarasını da ziyaretçilerine sunan Amasra Feneri Boztepe’de konumlanıyor. Gün batımının eşsiz manzaralarını izleyebileceğiniz Amasra Feneri, ilçenin en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Amasra Feneri’nde vakit geçirirken eğer şanslıysanız önünüzden geçen yunus sürülerini izleme şansı yakalayabilirsiniz.

15.Gürcüoluk Mağarası

Merkeze yalnızca 6 km uzaklıkta, Küre Dağları Milli Parkı içerisinde konumlanan Gürcüoluk Mağarası etkileyici iç salonlara ve etrafında bulunan tabiat harikalarına ev sahipliği yapıyor. 1975 yılında keşfedilen ve 1996 senesinde ziyaretçilere açılan Gürcüoluk Mağarası yaklaşık 170 metre uzunluğa ve 15 metre genişliğe sahiptir. Mağara içerisinde binlerce yılda oluşan sarkıtlar, sütunlar, damla taşlar, dikitler ve travertenler bulunur.

Gürcü Gelin olarak isimlendirilen büyük sarkıtlar mağara ve fotoğraf tutkunları tarafından yoğun bir ilgi görür. Yalnızca Amasra’da değil Bartın’da gezilecek yerler listesinde de yer alan Gürcüoluk Mağarası, yıl boyu düzenlenen rehberli turlar ile keşfedilebilir.

Gürcüoluk Mağarası konum için tıklayın”

16.Amasra Galla Pazarı

Amasra’da her salı ve cuma günü kurulan bir pazar bulunur. Galla pazarı olarak adlandırılan ve geleneksel hale gelmiş olan bu pazar ilçe halkı için oldukça önemlidir. Pazarda yöre kadınlarının el emekleri olan güzel ürünler satılır.

Amasra merkezde, Çekiciler Sokak’ta kurulan Amasra Galla Pazarı el sanatı ürünlerine, bölgede yetiştirilen organik ve taze sebzelere, yöresel peynir gibi lezzetlere ulaşabileceğiniz bir pazardır. Salı ve cuma günleri 09.00 ile 21.00 saatleri arasında açık olan Amasra Galla Pazarı, yerel lezzetler tadarak güzel zaman geçirebileceğiniz ve sevdikleriniz için hediyelik yöresel ürünler alabileceğiniz keyifli bir pazardır. 

17.Amasra Fatih Camii

Amasra Fatih Camii Amasra’nın en önemli tarihi yapılarından biridir. 9. yüzyıl Bizanslılar döneminde tarihlenen bir kilisenin 1460 yılında camiye çevrilmesi ile hayat bulan Amasra Fatih Camii, Fatih Sultan Mehmet önderliğinde dönüşümünü tamamlamıştır.

Sahil kenarında yer alan Amasra Fatih Camii kalenin en yüksek tepesinde bulunuyor. Klasik Osmanlı mimarisinin gözlemlenebileceği dikdörtgen planlı ve tek kubbeli yapısıyla ünlü Amasra Fatih Camii, etkileyici kemerler ve payandalar ile desteklendiği için dayanıklı ve sağlam bir yapıdır. 

Amasra Fatih Camii konum için tıklayın”

18.Amasra Küçük Kilise (Şapel)

Amasra Kalesi’nin içerisinde yer alan bir diğer yapı ise Amasra Küçük Kilise’dir. Bizans zamanında yapılan ve 15. yüzyılda kaleyi Osmanlıların ele geçirmesiyle birlikte mescide dönüştürülen Amasra Küçük Kilise (Şapel) etkileyici bir mimariye sahiptir. Bununla birlikte tarihi ve kültürel açıdan da önemli bir yapı olması yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmesini sağlar. 

İnşa edildiği döneme uygun olacak şekilde kesme taşlar kullanılarak tasarlanmış Amasra Küçük Kilise (Şapel), 2002 yılında aslına uygun şekilde restore edilmiştir. Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz ve kültür sanat evi olarak hizmet vermeye devam eden Amasra Küçük Kilise (Şapel) pazartesi hariç haftanın her günü 08.30 ile 20.00 arası açıktır.