Sinop’un Meşhur Yemekleri

Sinop Banner Görseli

Türkiye’nin en özel lezzetlerine sahip mutfaklarından biri Sinop mutfağı olarak biliniyor. Kendine has farklı lezzetler ve kendilerine has yorumları ile Sinop mutfağı önemli bir çeşitlilik sunuyor. Karadeniz bölgesinde yer alan bir şehir olduğu için Karadeniz mutfağının esintileri ile karşılaşmanın muhtemel olduğu bu şehir, farklı lezzetleri bir araya getiriyor.  

Sinop lezzetleri farklı damak tatlarına hitap edebilmeyi başarıyor. Bugüne dek birden fazla medeniyete ev sahipliği yapmış olması kültürel ve çeşitliliğe sahip olmasını sağlıyor. Evrensel anlamda ön plana çıkan bir şehir olan Sinop, mutfağı ile de dikkat çekiyor. 

Sinop yöresinde bulunan dağlarda farklı bitkiler yetiştiği için, bitkilerin yemeklerde kullanılması oldukça yaygındır. Bu durum Sinop’un meşhur yemekleri listesinin bir hayli uzun olmasını sağlıyor. 

Sinop’un Meşhur Yemekleri:

  1. Sinop Mantısı
  2. Sirkeli Pırasa
  3. Sırık Kebabı
  4. Nokul
  5. İçi Etli Hamur 
  6. İçli Tava
  7. Katlama
  8. Kaşık Çıkartması (Mamalika)
  9. Zılbıt Böreği
  10. Islama

Sinop yöresinde yiyeceğiniz yemeklerin benzerlerini farklı yörelerde denemiş olabilirsiniz. Ancak yörede hazırlanan bazı lezzetlerin benzerini denemeniz mümkün değildir. Dolayısıyla Sinop mutfağı her damak tadına hitap edebilecek kadar geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Dört mevsim boyunca ziyaret edilen ve doğal güzellikleri ile kendine hayran bırakmayı başaran bu şehir, Türkiye’nin gastronomik şehirleri arasında yer alıyor. 

1.Sinop Mantısı

Sinop Mantısı
Sinop Mantısı

Sinop mutfağı denildiğinde pek çok kişinin aklına ilk olarak Sinop mantısı geliyor. Mantı Türk mutfağı için en önemli lezzetlerden biridir. İnce açılmış hamur içerisine yerleştirilen çeşitli harçların sos ile buluşturulması ile hazırlanan bir yemektir. Farklı yörelerde hazırlanan farklı versiyonları bulunur. 

Ünü dünyayı aşmış bir mantı çeşidi olan Sinop mantısı ise isminden de anlaşılacağı üzere Sinop yöresine aittir. Yumurta, tuz ve su ile hazırlanan hamurun kıyma, tuz, soğan ve karabiber ile hazırlanan iç harçla buluşması Sinop mantısının hazırlık sürecidir. Ceviz veya fındık tanecikleri ile süslenen, sos ve yoğurt ile bir araya getirilen Sinop mantısı günün her saati tüketilebilecek lezzetlerden biridir. 

2.Sirkeli Pırasa

Pırasa pek çok yerde genellikle yemeği yapılan bir sebzedir. Özellikle çocuklar tarafından sevilmeyen yemekler arasındadır. Buna rağmen besleyici değeri çok yüksek olduğu için ebeveynler genellikle çocuklarına farklı şekillerde pırasa yedirmeye çalışır. Pırasa yemenin en eğlenceli hallerinden biri olan ve Sinop mutfağına özgü bir lezzet olarak değerlendirilen sirkeli pırasa, yediden yetmişe herkesin favorisi olmayı başarır.

Klasik pırasa yemeklerinden farklı olan ve bölgede bulunan restoranlarda bulabileceğiniz bu lezzet dört mevsim boyunca tüketilir. Yanında ekmek ile servis edilen ve uzun süre tok kalmaya yardımcı olan sirkeli pırasa A vitamini açısından oldukça zengindir. 

3.Sırık Kebabı

Sinop’ta Gezilecek Yerler arasında bulunan ilçelerde deneyebileceğiniz bir lezzet olan sırık kebabı uzun yıllardır çobanlar tarafından hazırlanan bir kebap türüdür. Yöre halkı tarafından Eşkıya Kebabı ismi ile de anılır. Bütün olarak kesilen kuzunun derisi yüzüldükten ve içi temizlendikten sonra uzun bir sırığa geçirilir ve ardından özel olarak hazırlanan çöplerle karın kısmı dikilir. Yakılan ateşin başında çevrilerek uzun süre boyunca pişirilir. Yaklaşık altı saatlik bir hazırlık sürecine sahiptir.

Klasik kebaplardan oldukça farklı olan, ağır ateşte uzun süre piştiği için farklı bir aromaya sahip olan sırık kebabı, Türkiye’nin en sevilen kebaplarından biridir. Evlerde hazırlanması güç bir lezzet olan sırık kebabını merkezde ve ilçelerde bulunan kebapçılarda deneyebilirsiniz. 

4.Nokul

Nokul
Nokul

Sinop yalnızca ana yemekleri ile değil, hamur işi lezzetleri ile de sevilen ve yoğun ilgi gören mutfaklardan biridir. Çay saatlerinde, gün menülerinde ya da kahvaltılarda vazgeçilmez bir lezzet olan nokul görüntüsü ile de iştah açabilen bir hamur işidir. Un, yaş maya ve tuz ile açılan hamura talebe göre kıyma, ceviz, ıspanak veya üzüm ile hazırlanan iç harç eklenir. Yöre halkı tarafından bu lezzet genellikle evlerde hazırlanır.

Merkezde ve ilçelerde bulunan pastanelerde taze ve sıcak şekilde bulabileceğiniz nokul günün her saati tüketilebilir. Özellikle kahvaltı için en ideal seçeneklerden biridir. Çoğunlukla yanında çay ile servis edilir. 

5.İçi Etli Hamur

İçi etli hamur olarak adlandırılan bu lezzet Sinop mantısı ile benzer olsa da aynı değildir. Hamuru için un, tuz, yumurta kullanılır. İçerisine kıyma, kuru soğan, maydanoz, tuz ve karabiber kullanılarak hazırlanan harç yerleştirilir. Sosunda ise yoğurt, pul biber ve tereyağı kullanılır. Tıpkı Sinop mantısında olduğu gibi üzerine ceviz serpilerek servis edilir. Sinop mantısından farklı olan en önemli özelliği ise daha büyük olarak hazırlanıyor olmasıdır. Dolayısıyla bir porsiyonu bile uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacak kadar doyurucudur. Merkezde bulunan restoranlarda bulabileceğiniz bu lezzet genellikle akşam yemeklerinde tüketilir.

6.İçli Tava

Hamsi Karadeniz mutfağının en önemli gıdalarından biridir. Neredeyse her yemekte kullanılan bir balık türü olduğunu söylemek mümkündür. Bu durum Sinop için de geçerlidir. Hamsi balığından oluşan bir yemek olan içli tava, Sinop yöresine ait en sevilen lezzetlerden biridir. Hamsiler temizlenerek tepsiye dizilir ve ardından tepsiye siyah kuru üzüm, soğan, fıstık ve maydanoz eklenir. Farklı mutfaklarda benzer bir lezzet denemiş olsanız dahi eğer hamsi yemeyi seviyorsanız içli tavayı mutlaka denemelisiniz. Genellikle yanında salata ile servis edilen içli tava merkezde ve ilçelerde bulunan balık restoranlarında hazırlanıyor.

7.Katlama

Katlama
Katlama

Tatar yöresinden etkilenmiş mutfaklar ile Türkiye’de karşılaşmak mümkündür. Bunlara örnek olarak verilebilecek Eskişehir ve Sinop mutfağı Tatar yemeklerinden pek çoğunun esintilerinin görüldüğü mutfaklardır. 

Bir tür gözleme olan ve Sinop mutfağına Tatar halkından geldiği düşünülen katlama, ağızda dağılan yumuşacık yapısıyla kahvaltıların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Tuz ve çiçek yağı kullanılarak hazırlanan hamura kızartma aşamasında tereyağı ve toz şeker eklenir. Hafta sonu yapılan zengin kahvaltı sofralarının vazgeçilmez parçalarından biri olan katlama bölgede bulunan pastane ve fırınlarda taze ve sıcak şekilde hazırlanarak servis ediliyor. 

8.Kaşık Çıkartması (Mamalika)

Yalnızca Sinop mutfağına özgü bir yemek olan kaşık çıkartması yöresel yemeklerin arasında bulunuyor. Yapımı basit görünse bile kıvam tutturma konusunda uzmanlık istiyor. Tarihi anlamda uzun dönemlere dayanan ve yöre halkı tarafından uzun yıllardır evlerde hazırlanan bu lezzet, hamurun pişirilmesi ile hazırlanıyor. Şerbet ile hamur birleştikten sonra ceviz veya fındık serpilerek servis edilen ve uzun süre tok kalmaya yardımcı olan kaşık çıkartması (mamalika) yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulunuyor. Günün her saatinde tüketiliyor olsa da yöre halkı tarafından özellikle akşam yemekleri için tercih ediliyor.

9.Zılbıt Böreği

Soğan, sıvı yağ, un, yumurta, tuz ve zılbıt ile hazırlanan bu yemek yöreye ait en önemli böreklerden biridir. Zılbıt Sinop yöresinde yetişen bir bitkidir. Temizlendikten sonra hoşlanır ve doğranır. Börek için kullanılan ve ıspanağa benzer bir lezzete sahip olan zılbıt, klasik böreklerden daha aromatik bir tada sahiptir.

Zılbıt böreği yöre halkı tarafından genellikle evlerde hazırlanır ve özellikle sabah kahvaltılarının favorisidir. Lezzeti denemek istiyorsanız günün farklı saatlerinde pastane ve fırınları ziyaret edebilirsiniz. Özellikle sabah kahvaltıları için tüketiliyor olsa da gün içerisinde lezzetli bir atıştırmalık için tercih edebileceğiniz bir alternatiftir. Genellikle yanında çay ile tüketilir. 

10.Islama

Yöre halkı tarafından çoğunlukla özel günlerde yapılan bu yemek özenle açılan ince bir hamura tavuk eti ve ceviz eklenmesi ile hazırlanıyor. Seyahatiniz esnasında mutlaka denemeniz gereken bu lezzet yalnızca Sinop mutfağına özgü bir lezzet olarak değerlendiriliyor. Şehrin bazı yerlerinde ıslama yapılırken tepsinin altı pilav ile dolduruluyor.

Oldukça besleyici ve lezzetli bir tarif olan ıslama çoğunlukla akşam yemeklerinde tüketiliyor. Bölgede bulunan restoranlarda bulabileceğiniz bu lezzet, yöre halkı tarafından çoğunlukla evlerde de hazırlanıyor.

11.Kestaneli İç Pilav

Kestaneli İç Pilav
Kestaneli İç Pilav

Kestane Sinop bölgesinde yetişen en önemli besin maddelerinden biridir. Sinop kestanesi yalnızca Türkiye için değil, dünya için ünlü bir lezzettir. Bu sebeple Sinop mutfağında kestanenin farklı şekillerde kullanıldığı görülür. Bunlardan biri olan kestaneli iç pilav Sinop mutfak kültürüne ait ve oldukça lezzetli bir yemektir. Badem, kuşüzümü, karabiber ve kekik gibi doğal baharatlar ile lezzetlendirilen kestaneli iç pilav ana yemeklerin yanında tüketilir. Şehir merkezinde bulunan yöresel restoranlarda deneyebileceğiniz kestaneli iç pilav ana yemeklerin hemen hepsinin yanında tercih edilebilir. Hem öğle hem de akşam yemeklerinde tüketilebilir.

12.Palamut Pilaki

Karadeniz mutfağının vazgeçilmez ürünlerinden biri olan palamut pek çok yemekte kullanılan bir balık türüdür. Özellikle Sinop mutfağında farklı yemeklerde sık sık görmek mümkündür. Pilaki ise palamudun en sevilen türlerinden biridir. Fırında belirli bir derecede pişirilen ve ustalık gerektiren bu yemekte pilaki, havuç ve kereviz kullanılır. Aromatik ve lezzetli olan palamut pilaki çoğunlukla akşam yemeklerinde tüketilir. Kontrollü bir şekilde pişirilmesi gereken palamut pilaki ustaların elinden çıktığı anlaşılacak kadar lezzetlidir. Hem sağlıklı hem de lezzetli bir yemek için tercih edebileceğiniz bu yemeği balık restoranlarında bulabilirsiniz. Yöre halkı tarafından genellikle akşam yemeklerinde tercih ediliyor olsa da öğle yemekleri için de sağlıklı bir alternatiftir. 

13.Mısır Tarhanası

Mısır Tarhanası
Mısır Tarhanası

Mısırın farklı bir kullanımı olan mısır tarhanası, yemeklere tazelik ve sağlık katıyor. Normal tarhanadan farklı bir lezzet olan dolayısıyla yapım süreci de değişik olan mısır tarhanası, yöre halkı tarafından yaz aylarında hazırlanıyor. Sinop bölgesinde yetişen mısırlar kurutularak değirmende öğütülüyor ve bunun sonucunda mısır unu hazırlanıyor. Tarhana ile mısırın birleşimi ile ortaya çıkan mısır tarhanası Sinop mutfak kültürünün en özel parçalarından biridir. Lezzetli olmasının yanı sıra sağlık adına da son derece faydalı olması özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için tüketilmesini sağlıyor. Yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz mısır tarhanası, halk tarafından hazırlanıp paketleniyor. Dolayısıyla paketli olarak alıp evinizde de hazırlayabilir ya da sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz.

14.Mısır Pastası

Yalnızca Sinop yöresinde yapılan ve bir Türk mutfağı ürünü olan mısır pastası, ismine rağmen bir tatlı türü değildir. İçerisinde yumurta, tereyağı ve mısır unu bulunur. Mısır unu ile yapılan bir çeşit ekmek olarak da ele alınabilecek mısır pastası uzun süre tok kalmaya yardımcı bir ekmek türüdür. Bölgede yetişen mısırlar özenle kurutulur ve ardından değirmende çekilir. Tamamen yöreye özgü malzemeler ile hazırlanan ve ustalık gerektiren mısır pastası farklı şekillerde sunulur. Genellikle bakır tavalarda pişirilir ve sunulur. Yöresel yemekleri hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz bu lezzet klasik ekmeklerden oldukça farklıdır. 

15.Kabak Millesi (Akkabak Böreği)

Sinop mutfağına ait en önemli lezzetlerden biri olan kabak millesi hamurla hazırlanan, özgün ve ustalık gerektiren bir yemektir. Bu lezzeti hazırlamak için hamurlar elde açılır; içerisine kabak, şeker ve ceviz ile hazırlanmış bir harç doldurulur. Sinop yöresinde sık sık yapılan ve özellikle özel günlerde sofralarda yer bulan bu lezzet yöre halkı tarafından evlerde hazırlanır. Kabak millesi (akkabak böreği) ismi ile anılan bu lezzet börekten ziyade bir tatlı olarak tüketilir. Bölgede bulunan pastanelerde ve fırınlarda bulabileceğiniz kabak millesi özel buluşmaların vazgeçilmez tatlarından biridir.

16.Hasuda

Su, pekmez, tereyağı, un ve şeker ile hazırlanan dolayısıyla malzemeleri oldukça basit olan hasuda Sinop’ta hazırlanan yöresel lezzetlerden biridir. Bu tatlının en önemli özelliği ise ılık tüketiliyor olmasıdır. Tokat yöresinde de görebileceğiniz bir lezzet olan hasuda, Sinop yöresinde de sevilen bir tatlıdır. 

Yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz bu lezzeti yöre halkı genellikle akşam yemeklerinden sonra tüketiyor. Kış aylarında soğuk havanın istenmeyen etkilerinden korunmanızı ve ısınmanızı sağlayan hasuda tatlısı genellikle çay ile ikram ediliyor. İçerisinde bulunan pekmez uzun süre tok kalmanızı sağlıyor. 

17.Taktak Helvası

Taktak Helvası
Taktak Helvası

Helvanın birçok çeşidini Türkiye’nin pek çok yerinde görmüş olabilirsiniz. Türk mutfak kültürü için önemli bir tatlı olan helva farklı hammaddeler ile hazırlanır. Bu lezzetlerden biri olan ve Sinop yöresine ait olan taktak helvası, klasik helvalardan oldukça farklıdır. Hem yaz hem de kış aylarında tüketilen ve enerji verdiği için özellikle kış aylarının favorisi olan taktak helvası geçmiş yıllarda bağ, bahçe ve tarla işlerinde çalışanlara enerji vermesi için hazırlanıyordu. Günümüzde bu amaçla hazırlanıyor olmasa da halen yörenin en sevilen tatlılarından biri olarak değerlendiriliyor. Paketli olarak da satılan taktak helvasını sevdiklerinize hediye olarak da götürebilirsiniz. 

18.Hamursuz Tatlısı

Sinop mutfağının tatlıları oldukça ilgi çekicidir. Hamursuz tatlısı da yöreye özgü en önemli lezzetlerden biridir. Yöre halkı tarafından evlerde hazırlanan bu lezzeti denemek için yöresel lezzetler hazırlayan restoranları ziyaret edebilirsiniz. Yapılışı kolay olmasına rağmen ustalık gerektiren hamursuz tatlısı yoğun bir tatlı olmadığı için yalnızca özel günlerde değil, sıradan günlerde bile tatlı ihtiyacını karşılamak için hazırlanabiliyor. Sütlü kıvamda hazırlanan, süt ile hamurun birleşmesi ve ceviz ya da fındık gibi ekstra lezzetlerin eklenmesi ile servise hazır hale gelen hamursuz tatlısı yerli ve yabancı turistlerin favorisi oluyor. Yöre halkı tarafından genellikle akşam yemekleri sonrasında tüketiliyor. Soğuk servis ediliyor.