Mersin’de Gezilecek Yerler

Mersin Banner Görseli

Mersin ya da eski adı ile İçel, Türkiye’nin güneyinde yer alan bir Akdeniz şehri olarak biliniyor. Nüfus bakımından Türkiye’nin 11. büyük şehri olması sebebiyle dikkat çeken Mersin’de gezilecek yerler listesi oldukça uzun maddelere sahip. Büyükşehir statüsüne sahip olan Mersin özellikle yaz aylarında nüfusunu ikiye katlayacak kadar kalabalık turist gruplarına ev sahipliği yapıyor. Bu denli yoğun ilgi görmesini sağlayan çeşitli özelliklere olduğunuzu dile getirmek yanlış olmaz. Gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerin yanı sıra yaz tatili adına da en iyi değer seçeneklerden biri. Adana, Antalya, Karaman, Niğde ve Konya illeri ile komşu konumda bulunuyor olması ise günübirlik geziler için de oldukça ideal olmasını sağlıyor.

Coğrafi konumu, kapasitesi, demiryolu, geniş tır filosu ile yalnızca Türkiye’nin değil Doğu Akdeniz’in en önemli ticaret noktalarından biri haline gelen Mersin, ziyaret edilmesini sağlayacak pek çok farklı özelliğe sahip. İşte, Mersin seyahatinizi daha keyifli hale getirecek ve şehrin kültürünü daha yakından tanımanızı sağlayacak yerler şu şekildedir. Mersin’de gezilecek en iyi 10 yer : 

  • Aynalıgöl (Gilindire Mağarası) 
  • Alahan Manastırı
  • Atatürk Evi Müzesi  
  • Mersin Deniz Müzesi 
  • Mersin Marina 
  • Uzuncaburç Olba Antik Kenti 
  • Kızkalesi
  • Tarsus Şelalesi 
  • Silifke Kalesi 
  • Cennet Cehennem Çökükleri.

Mersin yaz aylarında oldukça sıcak bir iklime sahip. Eğer yaz turizmi amacıyla seyahat ediyorsanız, denize girebilir ve şehir içerisindeki işletmelerden konaklama amacıyla yararlanabilirsiniz. Fakat seyahatinizin tarihi ve kültürel sınırları içerisinde gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız ilkbahar ve sonbahar ayları, seyahatiniz için en ideal aralıklardır. Sizler için Mersin’de gezilmesi gereken yerleri derledik. Gelin, bu yerleri birlikte inceleyelim.

1. Mut Yerköprü Şelalesi

Mersin’in Mut ilçesinde yer alan Yerköprü Şelalesi milli park içerisinde bulunuyor. Şehrin en bilindik güzelliklerinden biri olması sebebiyle bolca ilgi görüyor. Mut Yerköprü Şelalesinin en önemli özelliklerinden biri ise tabiat anıtı olarak tescillenmiş olması. Doğal güzellikleri ile dikkat çeken Mersin’in mutlaka görülmesi gereken noktalarından biri olan Mut Yerköprü Şelalesi, 300 metre uzunluğu ve 10 metre genişliği ile görenleri adeta büyülüyor. 30 metre yükseklikten dökülen şelalenin dibinde oluşan gölün derinliğinin ise 15 metre olduğu biliniyor. Ağaçlar ve yosun tutmuş ağaçlar ile dikkat çeken milli park, keyifli bir gün geçirmek için tercih edebileceğiniz en ideal noktalardan biri. Resim çekilebilir, doğanın tadını çıkarabilir ya da sevdikleriniz ile eşsiz bir gün geçirme şansı elde edebilirsiniz.

2. Aynalıgöl (Gilindire Mağarası)

Gilindire Mağarası
Gilindire Mağarası

Ayna gibi yansıması sebebiyle Aynalı Göl adını alan Gilindire Mağarası, muhteşem bir doğa harikasıdır. Buzul çağına kadar dayanan çok köklü bir geçmişe sahip olan göl, denizden 46 metre kadar yükseklikte bulunuyor. %80 oranında neme sahip olması sebebiyle de dikkat çeken ve bu sebeple şifalı olduğu düşünülen aynalı göre, yerli ve yabancı turistler tarafından Mersin’in en dikkat çekici yerlerinden biri olarak ele alınıyor. Girişinin bir falezin ucunda olması dikkat çekmesini sağlayan bir diğer özelliği. Nem oranı sebebiyle çeşitli hastalıklara dair şifa kaynağı olduğu bilinen Aynalıgöl (Gilindire Mağarası), sağlık turizmi açısından önemli bir rol oynuyor.

3. Alahan Manastırı

Alahan Manastırı
Alahan Manastırı

Mersin’in Mut ilçesinde yer alan manastırı, Torosların yamacında bulunuyor. Göksu’ya karşı konumlanmış lokasyonu ile M.S. 4 ve 6. yüzyıllar arasında Hristiyanlar tarafından yoğun olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde bahsetmesi ile dikkat çeken ve ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor ifadesi ile tanınan Alahan Manastırı, bu döneme denk gelebilmiş ve en başarılı şekilde muhafaza edilmiş dini yapılardan biri. Karaman ilinden de ulaşımın mümkün olduğu manastırın günümüzdeki haline gelene dek çeşitli restorasyon çalışmalarına uğradığı biliniyor. Manastır içerisinde iki farklı kilise bulunuyor. Kiliselerden bir tanesi tahrif edilmiş olsa da diğer kilise ziyaretçileri için aktif olarak hizmet vermeye devam ediyor. 2000 yılından beri Dünya Kültür Mirası Adayları listesinde yer alan Alahan Manastırı Türkiye listesinde ise 12. sırada bulunuyor.

4. Atatürk Evi Müzesi

Pazar günleri hariç haftanın her günü 09:00 ile 16:30 saatleri arasında hizmet veren Atatürk Evi Müzesi, Mersin’in tarihi açıdan en kıymetli müzelerinden biri. Merkez ilçelerinden biri olan Akdeniz’de Çarşı içerisinde yer alan Atatürk Evi Müzesi, oldukça kolay şekilde ulaşabilecek bir konumda yer alıyor. Kent içerisinde iki katlı büyük bir binanın müze haline getirilmesi ile tasarlanan Mersin Atatürk Evi Müzesi, 1887 yılında yaptırılmış bir bina. Alt katında fotoğraflar ve belgeler ile Atatürk’e dair daha yakından bilgi edinmenizi sağlayan koleksiyonlar bulunuyor. Bunun yanı sıra Anıtkabir müzesinden getirilen Atatürk’e ait 22 adet kişisel eşya da Atatürk Evi Müzesi içerisinde sergileniyor. Atatürk’ün cephelerde çekindiği fotoğraflar, kentlerde çekindiği fotoğraflar ve etnografik eserlerde müze içerisinde sergileniyor. Müze içerisinde bir adette küçük konferans odası bulunuyor.

5. Mersin Deniz Müzesi

Mersin Yenişehir ilçesinde yer alan Mersin Deniz Müzesi 2009 yılında inşaatına başlanan bir müze. 2010 yılında geçici kabul ile ziyaretçileri açılan ve 2011 tarihinde resmi açılış töreni yapılan Mersin Deniz Müzesi, İstanbul, Çanakkale ve İskenderun şehrindeki müzelerden sonra Türkiye’nin 4. deniz müzesi olma özelliğini taşıyor. Türkiye’deki 6 deniz müzesinden biri olarak faaliyet gösteren Mersin Deniz Müzesi yılbaşı ve İslam dini bayramlarının yanı sıra pazartesi günleri hariç her gün 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaretçilerini kabul ediyor. 10 TL giriş ücreti ile gezme şansı yakalayacağınız deniz müzesi içerisinde Türk denizcilik tarihinin farklı dönemlerinden deniz kıyafetleri, silahlar, deniz ekipmanları ve büstler gibi pek çok farklı sanat eseri sergileniyor.

6. Mersin Marina

Mersin Marina
Mersin Marina

Adnan Menderes Bulvarı üzerinde ve sahil şeridinin merkezinde bulunan Mersin Marina, 1000 yat bağlama kapasitesine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Yat sahiplerinin ihtiyaçlarını cömert bir şekilde karşılayan marina, Mersin halkı için en popüler buluşma noktalarının arasında da bulunuyor. 2017 yılında mavi bayrak ödülü alan marina, muhteşem bir manzaraya sahip. Marina içerisinde her istek ve ihtiyacı karşılayabilecek farklı restoran ve kafeler bulunuyor. Bunun yanı sıra lüks restoranlar, giyim mağazaları ve eğlence mekanları ile de hem gece hem de gündüz saatlerinde canlılığını koruyan Mersin marina, geniş bir otoparka da sahip. Böylelikle şahsi aracıyla yolculuk yapanlar adına da oldukça önemli bir fırsat sunuyor. Deniz manzaralı restoranlarda canlı müzik eşliğinde yeme içme ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz Mersin Marina, Mersin tatilinizi çok daha keyifli hale getiriyor.

7. Uzuncaburç Olba Antik Kenti

Antik bir yerleşim yeri olan Uzuncaburç Helenistik dönemden günümüze gelmeyi başarmış en önemli yapıların arasında yer alıyor. Bir yerleşim yeri olmasının yanı sıra tarih açısından çok önemli bir yere sahip olması turistler tarafından yoğun bir ilgi görmesini sağlıyor. Olba Territoriumu’nun ibadet yeri olması sebebiyle de dikkat çeken Uzuncaburç Olba Antik Kenti, Roma döneminden sonra ayrılarak kendi başına bir kent haline geliyor. Sütunlu cadde, tören kapısı ve çeşitli alanlar; antik yerleşim alanında yer alan tarihi eserlerden bazıları. Mersin seyahatinizi daha kültürel ve daha tarihi hale getirecek olan Uzuncaburç Olba Antik Kenti, köklü geçmişe ile dikkat çeken yapıların arasında bulunuyor.

8. Kızkalesi

Kızkalesi
Kızkalesi

Korykos adı ile de anılan Kızkalesi, Mersin’de yer alan en önemli turizm merkezlerinden biridir. Herodotos’a göre yerleşim yerinin Korykos adında Kıbrıslı bir prens tarafından kurulduğu dile getiriliyor. Tarihsel süreç içerisinde Selçuklular, Ermeniler, Fransızlar, Selevkoslar, Romanlar, Karamanlar ve Osmanlılar gibi birçok farklı egemenliğin hakimiyeti altına giren köy, M.Ö. 400 lere kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip. Kalenin yapımının iste 1199 yılında yaptırıldığı düşünülüyor. I. Leon tarafından yaptırıldığı düşünülen Kız Kalesi, Roma döneminde korsanların kullandığı bir barınak olma özelliğine de sahip. Kendine ait farklı mimarisi ile dikkat çeken ve turistler tarafından yoğun ilgi gören kale, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından özellikle yaz aylarında adeta akına uğruyor.

9. Tarsus Şelalesi

Tarsus Şelalesi
Tarsus Şelalesi

Çukurova Deltasının ırmakları arasında yer alan Berdan Irmağı, Toroslar’da başlıyor. Mersin’in doğusunda 5 metre yüksekten dökülerek inanılmaz bir manzara sunuyor. Sunduğu bu manzaraya Tarsus Şelalesi adı da verilir. Roma dönemine dayanan çok köklü bir geçmişe sahip olan Şelale, Roma döneminde mezarlık olarak kullanıldığı bilinmesi sebebiyle de dikkat çekiyor. Zaman içerisinde nehir genişler, mezarlar tahrip olur. Toroslarda kış ve bahar aylarında eriyen kârlar Tarsus Şelalesinin bu dönemlerde en yoğun debisine ulaşmasını sağlıyor. Günümüzde Tarsus Şelalesi ve çevresi özellikle yaz aylarında mesire yeri olarak ilgi görüyor. Gün batımında unutulmayacak bir manzara sunan Tarsus Şelalesi; restoran, çay bahçesine köprülere de ev sahipliği yapıyor.

10. Silifke Kalesi

Yalnızca doğal değil tarihi güzellikleri ile dikkat çeken bir şehir olan Mersin, özellikle yaz aylarında kalabalık turist gruplarına ev sahipliği yapıyor. Yaz aylarının en sevilen şekillerinden biri olmasını sağlayan en önemli özelliği ise yaz tatili için önemli bir deniz olanağı sunuyor olması. Ancak Mersin tatilinizi yalnızca yaz turizmi açısından değil bunun yanı sıra kültürel güzelliklerle doldurmak istiyorsanız tercih edebileceğiniz çok sayıda bulunuyor. Bu noktalardan biri olan Silifke Kalesi, Helenistik ve erken Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen bir yapı. Bugüne dek farklı ki değişiklikler yaşanmış olsa da günümüze kadar girmeyi başarmış olan Silifke Kalesi Ortaçağ mimarisini inceleme fırsatı sunuyor. 185 metre yüksekliğine sahip olan Silifke kalesi, ihtişamlı görüntüsü ile dikkat çekiyor.

11. Cennet Cehennem Çökükleri

Mersin’e turistik açıdan en önemli hale getiren yapıların arasında Cennet Cehennem Çökükleri bulunuyor. Farklı bir yapıya sahip olması sebebiyle hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başaran bu yapı, Mersin’in Silifke ilçesinde yer alıyor. Çöküklerin derinliğinin 70 ve 128 metre olduğu biliniyor. Mağaraların tavanın çökmesi ile birlikte oluşan çökükler, dağcılık ekipmanları ile ulaşılabilecek bir hal alması sebebiyle dikkat çekiyor. Cennet Mağarası olarak adlandırılan mağaraya inmek kolay olsa da, Cehennem Mağarasına inmek için mutlaka dağcılık ekipmanları gerekiyor. Mağaranın derinliklerine inildiği takdirde zeminin kayganlaştığı görülüyor. Dolayısıyla mutlaka dikkatli olunması ve uygun ayakkabı ile gezilmesi gereken bir yer olan Cehennem Mağarası, müze kart ile girilebilecek bir yapı. Cennet Cehennem Çökükleri yaz dönemi 08:00 ile 19:00, kış dönemi 08:00 ile 16:45 saatleri arasında ziyaretçilerini kabul ediyor.

12. Kanlıdivane Ören Yeri

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Kanlıdivane Ören Yeri M.Ö. 3. yüzyılda kurulduğu düşünülen bir yapı. Olba Krallığı’nın kutsal yerleşim yeri ve antik şehri olarak bilinen Kanlıdivane Ören Yeri hakkında anlatılan farklı rivayetleri ve hikayeleri ile dikkat çekiyor. Bir rivayete göre ise şehrin tam ortasında bulunan bir obruk ve bu obruk da beslenen vahşi hayvanlar bulunmuyor. Krala itaatsizlik yapanların cezalandırıldığı bir obruk, bölgeye Kanlıdivane denmesinin en önemli sebeplerinden birini oluşturuyor. Gününüzün küçük bir bölümünü ayırarak gezme şansı yakalayacağınız Kanlıdivane Ören Yeri, tarihi açıdan da önemli bir yapı olması sebebiyle mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin arasında geliyor.

13. Liman Plajı

Liman Plajı, Mersin’de denize girmek isteyenler tarafından en çok tercih edilen plajlardan biri. Yalnızca yerli ya da yabancı turistler tarafından değil yerel halk tarafından da tercih ediliyor. Liman Plajına ücretsiz şekilde girebilirsiniz. Eğer talep ederseniz plaj içerisinde bulunan işletmelerden ücreti dahilinde şezlong ya da şemsiye kiralayarak sahil gününüzü çok daha keyifli hale getirebilirsiniz. Temiz ve berrak denizi ile yaz tatilinizi çok daha keyifli hale getirmenizi imkan tanıyan Liman Plajı, yeme içme ihtiyacınızı karşılamanız adına çeşitli işletmeleri de içerisinde yer veriyor. Çocuklu aileler ve kalabalık arkadaş grupları adına da farklı olanaklar sunuyor.

14. Göksu Nehri

Göksu Nehri
Göksu Nehri

Karaman, Konya ve Antalya’dan geçerek Akdeniz’e dökülen Göksu Nehri, rafting gibi ekstrem su sporları için en ideal yerlerden biri olarak biliniyor. Yerköprü Şelalesi ile benzer bir yapıya sahip olan Göksu Nehri, rafting için oldukça büyük bir uygunluk sağlıyor. Bu gibi sebepler dolayısıyla bölgeye gelen turistlerin oldukça sık şekilde tercih ettikleri Göksu Nehri özellikle yaz aylarında çok kalabalık hale geliyor. Keyifli bir gün geçirmenizi sağlayan ve daha önce denemediğimiz farklılıkları denemeniz konusunda sizlere yardımcı olan Göksu Nehri etrafında yeme içme ihtiyacını karşılayabileceğiniz işletmelerde bulunuyor.

15. Anamurium Antik Kenti

Anamur İlçesi’nde bulunan Anamurium Antik Kenti, bugüne dek pek çok farklı egemenliği ve medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent olması ile dikkat çekiyor. Anadolu’nun en güney noktasında bulunan ve M.Ö. 4. yüzyıllarda kurulduğu tahmin edilen Anamurium Antik Kenti, Anamur ilçesinin isim kaynağı olduğu bilinen bir kent. Denize girmek, piknik yapmak ya da tarihi bir seyahat gerçekleştirmek amacıyla tercih edilen Anamurium Antik Kenti, Mersin’de mutlaka görülmesi gereken yerlerin arasında bulunuyor. En önemli özellikleri arasında ise kentte bulunan pek çok yapının bozulmadan bugüne dek gelebilmeyi başarmış olması bulunuyor. Anamurium Antik Kenti su kemerleri, tiyatrolar, hamam ve mozaikler ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

16. Astım Mağarası

Astım Mağarası
Astım Mağarası

Cennet Cehennem Çukurlarının yanında yer alan astım mağarası, Cennet Çukuruna yaklaşık olarak 300 metre uzaklıkta bulunuyor. Mağara etrafında bulunan ağaçlara insanların bağladıkları bez parçaları dikkat çekiyor. Dilek dilemek amacıyla bağlanan bez parçaları, manevi olarak da kıymetli bir yer haline gelmesini sağlıyor. Etkileyici bir yapı olan Astım Mağarası Mersin’de mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerin arasında yer alıyor. Hem yaz hem de kış aylarında ziyaret edilen mağara, yaz döneminde 10:00 ile 17:00, kış döneminde ise 08:00 ile 16:45 saatleri arasında hizmet veriyor. 15 metre civarında bulunan derinliğe 78 basamaklı bir spiral şeklinde olan demir merdivenle iniliyor. Hem yaz hem de kış aylarında ortalama 15° sıcaklığa sahip olması ise dört mevsim boyunca ziyaret edilmesini sağlıyor.

17. Adamkayalar

Adamkayalar
Adamkayalar

Adamkayalar Mersin’in Erdemli ilçesinde şeytan mahallesinde yer alıyor. M.Ö. 3. yüzyıl ile M.S. 3. yüzyıl arasında yapıldığı tahmin edilen Adam Kayalar ismini üzerinde bulunan insan kabartmalarından alıyor. Gizemin hala koruyor olması sebebiyle dikkat çeken Adamkayalar, 9 niş içerisinde 4 kadın, 11 erkek, 2 çocuk, dağ keçisi ve Roma kartalı gibi figürleri barındırıyor. Dik bir yamaçta yer alan Adamkayalar’ı daha konforlu şekilde gezmek istiyorsanız ayakkabılarınızın uygun olduğundan emin olmanız gerekiyor. Kız Kalesi’ne oldukça yakın konumda bulunan Adamkayalar, her iki bölgenin de aynı gün içerisinde ziyaret edilebilmesini mümkün hale getiriyor.

18. Narlıkuyu

Denize nazır olarak konumlanmış Narlıkuyu, Mersin’de mutlaka görmeniz gereken yapılardan biridir. Günümüzde farklı işletmeler tarafından işletilen ve oldukça keyifli bir gün geçirmeniz konusunda size olanak sunan Narlıkuyu, Mersin’in en keyifli bölgelerinden biri olması sebebi ile dikkat çeker. Hem gündüz hem de gece saatlerinde oldukça aktiftir. Özellikle işletmeler arasında bulunan balık restoranları Narlıkuyu seyahatimiz esnasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerde. Günün herhangi bir saatinde balık restoranlarında yemek yiyebilir, denize nazır eşsiz manzaranın tadını çıkarabilir ve Mersin gezinizi çok daha keyifli hale getirebilirsiniz!

Mersin’de gezilecek yerler listesi bu kadar! Akdeniz bölgesindeki farklı yerleri keşfetmek isterseniz Antalya’da gezilecek yerler içeriğimizi okuyabilirsiniz.