Doğal güzellikleri ve pek çok büyük şehre yakın konumda bulunması sebebiyle hafta sonu kaçamaklarının en sevilen adreslerinden biri olan Bolu, dört mevsim boyunca ziyaret edilen bir şehir. Karadeniz Bölgesinin batısında bulunan Bolu doğal güzellikleri ile öne çıkan bir şehir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Bolu’nun toplam yüzölçümü 8.276 km olup gezilecek yerler açısından çeşitlilik sunuyor.
İstanbul ile Anadolu’yu birbirine bağlayan transit geçiş güzergahında yer alan Bolu; hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini büyüler. Merkezinin yanı sıra dokuz ilçeye de ev sahipliği yapan Bolu’da gezilecek yerler listesi ise çeşitli doğa harikaları sunar.
Bolu seyahatinizi daha keyifli hale getirecek yerler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Yedigöller Milli Parkı
- Abant Gölü ve Tabiat Parkı
- Mengen
- Kartalkaya Kayak Merkezi
- Karacasu Kaplıcaları
- Mudurnu
- Gölcük Tabiat Parkı
- Sülüklü Göl Tabiat Parkı
- Gerede
- Akkaya Travertenleri
Karasal iklim ve Karadeniz iklimi arasında geçiş gösteren Bolu iklimi, bu şehre yapacağınız ziyaretler için en ideal aralığın bahar ve yaz ayları olduğunu gösteriyor. Ancak kış aylarında da benzersiz kış manzaraları sunduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla hem yaz hem de kış aylarında günübirlik ve kısa tatiller için cazip bir gezi merkezi konumundadır.
1.Yedigöller Milli Parkı
Doğayla iç içe olmayı sevenler için eşsiz gezi alanları sunan Bolu, hem merkezinde hem de ilçelerinde yer alan doğal güzellikler ile ziyaretçilerini etkiler. Bolu’nun doğal güzellikleri denildiğinde akıllara ilk gelen ise Yedigöller Milli Parkı oluyor. Şehir merkezine yalnızca 42 km uzaklıkta bulunan bu park 1965 yılında milli park ilan edildi. 1965’ten beri koruma altında olan park, sahip olduğu 1642 hektar büyüklük ile; 7 farklı göle ev sahipliği yapıyor. İsmini de ev sahipliği yaptığı göllerden alıyor.
Yedigöller Milli Parkı içerisinde dağ köşkleri, bungalov oteller, donanımlı kamp ve karavan alanları da bulunuyor. Böylelikle konaklama sürenizi uzatabilir, akçaağaç, karaağaç, kızılçam ve köknar gibi onlarca farklı ağacın olduğu bu parkta doğayla iç içe bir konaklama yaşayabilirsiniz!
Şehir merkezinden kalkan otobüs ya da minibüsler ile ulaşabileceğiniz gibi şahsi aracınız ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Giriş için araçsız 20, otomobil ile 60 TL ücret ödemeniz gerekir.
”Yedigöller Milli Parkı konum için tıklayın”
2.Abant Gölü ve Tabiat Parkı
Yıl boyunca ilgi çekici bir doğaya sahip olan Abant Gölü ve Tabiat Parkı, doğa ile iç içe olmak isteyenlerin tercihi olmayı başarıyor. Şehir merkezine yalnızca 34 km uzaklıkta bulunan ve Abant Dağları’nın eteklerinde bulunan Abant Gölü, çevresinde bulunan karaçam, sarıçam ve gürgen ağaçlarıyla da doğa severlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.
Yeraltı sularıyla beslenen dolayısıyla her zaman tertemiz olan Abant Gölü zengin bir bitki ve canlı çeşitliliğine de ev sahipliği yapıyor. 1988 yılında tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınan Abant Gölü, dünyanın her yerinden kampçıların ve fotoğrafçıların adeta akınına uğruyor.
Abant Gölü ve Tabiat Parkı içerisinde balık restoranları, bungalov oteller, kamp ve piknik alanları ile doğa sporu merkezleri bulunuyor.
Toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile ulaşabileceğiniz parka kişi başı 20 TL ücret ödeyerek giriş yapabilirsiniz. Eğer aracınız ile seyahat ediyorsanız 60 TL ücret ödemeniz gerekir.
”Abant Gölü ve Tabiat Parkı konum için tıklayın”
3.Mengen
Bolu’nun meşhur yemekleri şehre yapacağınız geziler için mutlaka belirleyici olmalı. Yalnızca doğal güzellikleri ile değil kültürel mirası ve mutfağı ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Bolu, gastronomik açıdan da sizlere farklı bir deneyim sunuyor. Bolu lezzetlerini daha yakından deneyimlemek için ziyaret etmeniz gereken ilk adres ise Mengen!
Zengin yöresel yemekleri ve aşçıları ile ünlü olan Mengen, Bolu’nun bir ilçesi. Elbette bu kadar dikkat çekici olmasını sağlayan tek özelliği zengin mutfağı değil; bunun yanı sıra bölgede tarihi ve doğal çok sayıda güzellik bulunuyor.
Geleneksel Osmanlı ve Türk mutfaklarına ev sahipliği yapan restoranları ile gastronomik bir deneyim yaşamak isteyenlerin tercihi olan Mengen oldukça köklü bir geçmişe sahip. Bugüne dek Roma, Bizans, Selçuklu, Hitit ve Osmanlı gibi pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yaptığı biliniyor.
El değmemiş güzelliği ile göllere, ormanlara ve yaylalara ev sahipliği yapan Mengen’e ulaşmak için Bolu’dan kalkan toplu taşıma araçlarını tercih edebilirsiniz. Konaklayabileceğiniz çeşitli otel ve pansiyonlara da ev sahipliği yapan ilçeye şahsi aracınız ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.
”Mengen konum için tıklayın”
4.Kartalkaya Kayak Merkezi
Türkiye’nin en sevilen kayak merkezlerinden biri olan ve Türkiye’de kış turizmi adına önemli bir yere sahip Kartalkaya Kayak Merkezi, Aralık ve Nisan ayları boyunca Türkiye’nin en çok tercih edilen turistik yerlerinden biri olmayı başarıyor. Hem profesyonel hem de amatör kayak sporcuları için uygun olan pistleri ile eşsiz bir deneyim sunan kayak merkezinde 5 farklı kayak oteli ve uzunluğu 40 kilometreyi bulan 25 kayak pisti bulunuyor. Bunun yanı sıra bölgede telesiyej gibi ulaşım araçları da mevcut.
Her yaştan ziyaretçi tarafından ilgi gören Kartalkaya Kayak Merkezi’nde kayak yapabilir, keyifli bir kış tatili geçirebilir ya da kayak dersleri alabilirsiniz. Bölgede kayak ekipmanları kiralamanız için hizmet veren işletmeler de bulunuyor.
Merkeze yalnızca 38 km uzaklıkta bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi’ne toplu taşıma araçları veya kayak turları ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
”Kartalkaya Kayak Merkezi konum için tıklayın”
5.Karacasu Kaplıcaları
Karacasu Kaplıcaları, sonbaharda balayı yapacaklara alternatif rotalar listesinin başında yer alıyor. Şifalı olduğu bilinen suyu sebebiyle sağlık turizminin en kıymetli rotalarından biri olan Karasu kaplıcaları bölgede pek çok farklı otel ile hizmet veriyor.
Renksiz, kokusuz ve kendine özgü bir tadı olan suyu ile 44 derecelik su sıcaklığıyla Karacasu Kaplıcaları, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Kaplıcaların pek çok farklı hastalık için şifa kaynağı olduğu biliniyor.
Karacasu beldesinde yer alan kaplıcalara toplu taşıma aracı ile ulaşabileceğiniz gibi şahsi aracınız ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Bölgede bulunan tesislerin konaklama ücretleri çeşitli etkenler dolayısıyla değişiyor.
6.Mudurnu
Yalnızca Bolu için değil, Türkiye için en sevilen kültürel gezi noktalarından biri olan Mudurnu; ilçe olmasına rağmen şehir olarak anılmasını sağlayacak kadar geniş olanaklara sahip. El değmemiş doğal güzellikleri ile oldukça sakin ve huzurlu bir atmosfere sahip olan Mudurnu yüzlerce yıldır iyi korunmuş konakları ve camileriyle toplamda 173 tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Bu özelliği ile açık bir müzeyi andıran Mudurnu, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almayı başarıyor. Mudurnu’ya ulaşım için şahsi araçlarınızı kullanabilirsiniz.
Mudurnu’da mutlaka görmeniz gereken önemli yapıların arasında;
- 1890 yılında yapılan Mudurnu Saat Kulesi,
- 1374 yılında yapılan ve Türkiye’nin en eski camilerinden biri olma özelliğini taşıyan Yıldırım Beyazıt Camii,
- Osmanbey Camii,
- Kanuni Sultan Süleyman Camii gibi pek çok farklı kültürel hazine bulunuyor.
”Mudurnu konum için tıklayın”
7.Gölcük Tabiat Parkı
Gölcük Tabiat Parkı Türkiye’nin en çok bilinen tabiat parkları arasında yer alıyor. Doğaya kaçış alanı olması sebebiyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. En önemli özelliği ise yapay olarak tasarlanmış bir set gölü olması!
1217 metre deniz seviyesinden yükseklikte yer alan ve Gölcük Gölünün etrafını saran tabiat parkı kayın ve gürgen gibi pek çok ağaca da ev sahipliği yapıyor. Gölcük Tabiat Parkı içerisinde ahşap tasarımlarıyla dikkat çeken Bolu otelleri, kamp ve piknik alanları, kır bahçeleri ve restoranlar bulunuyor. Çevresinde bulunan yürüyüş parkurları ise doğa ile iç içe keyifli bir gün geçirmek için oldukça ideal bir seçenek oluyor.
Gölcük Tabiat Parkında bisiklet turu yapabilir, gölde kano gezileri veya balık avlama etkinliklerine katılabilirsiniz. Şahsi aracınız ile şehir merkezinden kolaylıkla ulaşabileceğiniz bu parka giriş için 60 TL ücret ödemeniz gerekiyor.
”Gölcük Tabiat Parkı konum için tıklayın”
8.Sülüklü Göl Tabiat Parkı
Sülüklü Göl Tabiat Parkı Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Tavşansuyu Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Bir heyelan set gölü olan Sülüklü Göl Tabiat Parkı 2011 yılından beri tabiat parkı olarak koruma altında tutuluyor. 809 hektarlık geniş bir alanı kaplayan göl büyüleyici manzaraları ile Bolu’nun en çok ziyaret edilen parklarından biri olmayı başarıyor.
Deniz seviyesinden 1.200 metre yükseklikte yer alan Sülüklü Göl Tabiat Parkı endemik bitki türüne ve vahşi yaşam zenginliğine de ev sahipliği yapıyor. Pek çok büyük şehirden günübirlik tur için en çok tercih edilen noktalardan biri olmayı başaran Sülüklü Göl Tabiat Parkında 13 farklı yürüyüş parkuru bulunuyor. Bunun yanı sıra seyahatiniz esnasında balık avlama turlarına katılabilir, kamp alanlarında çadırınızı kurarak konaklama imkanı yaratabilirsiniz. Kişi başı 4 TL ücret ödeyerek giriş yapabileceğiniz parka şahsi aracınız ile ulaşabilirsiniz.
”Sülüklü Göl Tabiat Parkı konum için tıklayın”
9.Gerede
Bolu ilçeleri, seyahatinizi çok daha keyifli hale getirirken size hem kültürel hem de doğal güzellikler ile benzersiz bir deneyim sunuyor. Doğal ve tarihi güzellikleri ile ünlü ilçesi Gerede ise Bolu seyahatiniz esnasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir yer.
Şehir merkezine 52 km uzaklıkta bulunan ve keyifli bir gezi deneyimi sunan Gerede’nin en önemli özelliği deri üretimi ile ünlenmiş olması. Bunun yanı sıra oldukça köklü bir tarihe sahip olan ilçenin bugüne dek Pers, Frigya, Lidya, Bitinya, Roma, Bizans ve Osmanlı egemenliğine girdiği biliniyor. Ev sahipliği yapmış olduğu medeniyetlerden izler taşımaya hâlen devam ediyor.
İlçenin merkezine yakın konumda bulunan kayak merkezi, Gerede’nin kış tatilleri içinde eşsiz bir lokasyon olmasını sağlıyor. İlçeye şehir merkezinden kalkan otobüsler ya da dolmuşlar ile ulaşım sağlanabiliyor.
”Gerede konum için tıklayın”
10.Akkaya Travertenleri
Akkaya Travertenleri ziyaretçilerine dünyanın çok az yerinde görebilecekleri bir doğa harikası sunuyor. Mudurnu Yolu üzerinde ve Bolu merkezine yalnızca 10 km uzaklıkta bulunan travertenler 250 metre uzunluğunda bembeyaz eşsiz bir manzaraya sahip.
Pamukkale Travertenlerini andıran Akkaya Travertenleri Bolu’da her mevsim tercih edilen bir gezi noktası olmayı başarıyor. Travertenleri de bulunan göllerde yaz aylarında yüzerek serinleyebilir, seyir terasından muhteşem fotoğraflar çekebilir ve kır bahçelerinde yöresel yemekler deneyimleyebilirsiniz.
Akkaya Travertenlerine şahsi aracınız ile ulaşabileceğiniz gibi merkezden kalkan servislerle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Kişi başı 20, araç ile girdiğinizde ise 60 TL ücret ödemeniz gerekse de çeşmesinden akan ve şifalı olduğu düşünülen sodalı suyu ücretsiz olarak içebilirsiniz!
”Akkaya Travertenleri konum için tıklayın”
11.Karagöl Tabiat Parkı
35 hektar büyüklüğüne sahip yeşil bir alanı kapsayan ve 1. derece sit alanı olarak korunmakta olan Karagöl Tabiat Parkı 1976 yılından beri a tipi mesire alanı olarak hizmet veriyor. 2.011 yılında ise tabiat parkı ilan edilen ve günümüzde Bolu’nun en önemli doğal cennetleri arasında bulunan Karagöl Tabiat Parkı, Arap sümbülü, Abant çiğdemi ve Uludağ köknarı gibi onlarca endemik bitki türüne ev sahipliği yapıyor.
Tabiat parkında yer alan ve karaçam ağaçları arasında uzanan yolda yürüyüş yaparak temiz havanın tadını çıkartabilirsiniz. Bunun yanı sıra kampçılar ve sporcular tarafından da en sevilen noktalardan biri. Yaz aylarında bile serin kalan havası keyifli vakit geçirmeyi çok daha kolay hale getiriyor.
Aracınız ile 90 TL ücret ödeyerek giriş yapabileceğiniz gölün kenarında çocuklar için parklar da bulunuyor. Böylelikle çocuklu aileler içinde uygun bir lokasyon haline geliyor.
12.Sarot Kaplıcaları
Bolu’nun sağlık turizmi adına en gelişmiş yerlerinden biri olan Sarot Kaplıcaları onlarca termal otel ve kaplıcaya ev sahipliği yapıyor. Özellikle doğal güzelliğiyle dikkat çeken bir alan olsa da yıllardır adeta ziyaretçi akınına uğruyor olmasının sebebi kaplıcalarda bulunan suyun şifalı olduğunun düşünülmesi!
Sarot Kaplıcalarında pek çok farklı sağlık tesisi ve bu tesislerde hizmet veren uzman terapistler bulunuyor. Uzman terapistlerden masaj hizmeti alabilir, kaplıca havuzlarının şifalı olduğu düşünülen suyunda vakit geçirebilir ve tertemiz çam havası eşliğinde ormanları arasında doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Apart dairelerden bungalov otellere kadar farklı istek ve ihtiyaçları başarılı şekilde karşılayan çok sayıda işletme Sarot Kaplıcalarında konaklama için tercih edebileceğiniz hizmetler arasında yer alıyor.
13.At Yaylası
Türkiye’nin en önemli yayla turizmi noktalarından biri olan At Yaylası, Anadolu’ya özgü atları ile ünlü bir gezi alanı. Bolu’ya yalnızca 10 km uzaklıkta yer alan At Yaylası şehir merkezinden kolaylıkla ulaşılabilecek bir konumda bulunuyor.
7 farklı yayladan oluşan At Yaylası deniz seviyesinden 1.250 metre yükseklikte yer alıyor. Yüzyıllar boyunca Osmanlı Sarayına at yetiştirmek için kullanılan ve günümüzde de at yetiştiriciliğinin çok yaygın olduğu bilinen bu yayla her yıl binlerce fotoğrafçı tarafından ziyaret ediliyor.
At Yaylası endemik bitki türleri bakımından da oldukça geniş bir zenginliğe sahip. Bunun yanı sıra yaylada kiraz bayramları ve şenlikler gibi sosyal aktiviteler de gerçekleşiyor. Ancak At Yaylası’nda herhangi bir sosyal tesis bulunmuyor. Dolayısıyla gün içerisinde ihtiyaç duyabileceğiniz yiyecek ve içecekleri yanınızda taşımalısınız.
”At Yaylası konum için tıklayın”
14.Köroğlu Şelalesi
Bolu’da diğer turistik yerler kadar yoğun olmayan, dolayısıyla henüz keşfedilmemiş sayılabilecek Köroğlu Şelalesi küçük bir şelale olmasına rağmen oldukça etkileyici bir manzara sunuyor. Kaya oluşumları arasında yemyeşil muhteşem bir doğaya sahip olan Köroğlu Şelalesi yüksekten dökülen sularıyla unutulmaz manzaralar sunuyor.
Buz gibi göletinde yaz aylarında serinleyebilir, sessiz ve huzurlu atmosferinde doğayla iç içe kalma şansı yakalayabilirsiniz. Dörtdivan ilçesinde yer alan ve Kartalkaya Kayak Merkezi Yolu üzerinde konumlanan şelaleye toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile ulaşabilirsiniz.
15.Abant Tabiat Müzesi
Abant Tabiat Parkının sağ tarafında bulunan müze hayvan ve doğal tabiat varlıkları müzesi olarak Türkiye’de bir ilki temsil ediyor. 2013 yılında açılan ve açıldığı yıldan beri aktif olarak hizmet vermeye devam eden müzede kaza sonucu ölen veya donarak hayatını kaybeden hayvanların içleri doldurularak sergileniyor.
Müzede sergilenmesi için hiçbir canlı hayvana zarar verilmediği gibi doğal hayat akışı içerisinde ölmesi sonucu yetkililerce muhafaza edilen hayvanların içleri dolduruluyor. Koleksiyon bakımından oldukça farklı seçenekler sunan Abant Tabiat Müzesi geyik karaca, çakal yaban koyunu ve ayı gibi pek çok farklı hayvan çeşidini daha yakından tanımaya yardımcı oluyor. Abant’ta gezilecek yerler sadece tabiat parkla sınırlı değildir. Bir çok farklı gezilecek yer bulunmaktadır.
Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz müze 08.30 ila 17.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Tabiat parkına toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile ulaştıktan sonra müzeyi gezebilirsiniz.
”Abant Tabiat Müzesi konum için tıklayın”
16.Kapankaya Manzara Seyir Terası
1298 metre yükseklikte bulunan seyir terası, Yedigöller’i bütün güzelliği ile yüksek bir noktadan izlemenizi sağlıyor. Bolu’nun en turistik noktalarından biri olan Kapankaya Manzara Seyir Terası 2 katlı ahşap iskele şeklinde tasarlanmış. Pek çok farklı gölü görebileceğiniz Kapankaya Manzara Seyir Terası, Yedigöller Milli Parkına giden yol üzerinde Çukurören Köyü yakınlarında yer alıyor. Ancak seyir terasına giden herhangi bir otobüs bulunmadığı için şahsi aracınız ile ulaşım sağlamanız gerekiyor. Giriş için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor.
”Kapankaya Manzara Seyir Terası konum için tıklayın”
17.Fosil Ormanı
Seben ilçesinde bulunan Fosil Ormanı Türkiye’nin ilk fosil ormanı olma özelliğine sahip. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye aday olan fosil ormanı, Hoçaş Köyü sınırlarında yer alıyor. 2005 yılından beri birinci derece doğal sit alanı olarak korunan ve taşlaşmış ağaç gövdeleriyle oldukça etkileyici manzaralar sunan Fosil Ormanı, eko turizm açısından Türkiye’nin en dikkat çekici bölgelerinden biri.
Erozyon sonucu meydana gelen ormanda yirmiye yakın fosil ağaç var ve her biri özel çitler ile koruma altında tutuluyor. Türkiye’de başka hiçbir yerde örneğine rastlayamayacağınız Fosil Ormanı’na şehir merkezinden kalkan otobüsler ya da şahsi aracınız ile ulaşabilirsiniz.
18.Seben Kaya Evleri
Seben ilçesinde yer alan ve ismini yer aldığı ilçeden alan Seben Kaya Evleri yalnızca Türkiye için değil dünya için en önemli mimari yapıların arasında geliyor. Bolu’da günlük geziler için en çok tercih edilen yerlerden biri olan Seben Kaya Evleri, dünyanın her yerinden fotoğrafçılar tarafından adeta akına uğruyor. Seben Kaya Evleri’ni ziyaret etmek için Bolu merkezine 56 km uzaklıkta yer alan Seben ilçesini ziyaret etmeniz gerekiyor. Bu ziyaret sayesinde yemyeşil yaylaları, bölgeye özgü çiçekleri, dünyaca ünlü kaya evlerini ve kaplıcaları gözlemleme şansı bulabilirsiniz. Şahsi aracınız ya da toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabileceğiniz Seben Kaya Evleri’nde bireysel olarak gezebilir ya da rehberli turları tercih edebilirsiniz.
”Seben Kaya Evleri konum için tıklayın”