Uşak’ın Meşhur Yemekleri

Uşak Banner Görseli

Uşak lezzetleri denilince herkesin aklına farklı bir lezzet gelir. Tarihi ve kültürü kadar zengin bir mutfağa sahip olması sebebiyle de dikkat çeken bu şehir, kendine has yemek kültürüyle ziyaretçilerini adeta büyüler.

Dört mevsim boyunca ziyaret edilen bir şehir olan Uşak, gastronomik açıdan ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunuyor. Siz de seyahatinizi planlarken şehirde denemeniz gereken lezzetleri mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Eğer Uşak’ın meşhur yemekleri hakkında yeterince bilgiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız, sizler için derlediğimiz ve mutlaka denenmesi gereken lezzetleri inceleyebilirsiniz!

Uşak’ın Meşhur Yemekleri

  1. Tarhana Çorbası
  2. Ciğerli Bulgur
  3. Yumurta Sızdırması
  4. Keşkek
  5. Arapaşı
  6. Döndürme Böreği
  7. Alacatene
  8. Et Basma
  9. Çömlek Kebabı
  10. Ciğer Sarma

Ege bölgesinde yer alan Uşak, İç Anadolu Bölgesi’ne de yakın bir konumda bulunuyor. Bu durum ise Uşak mutfağı için oldukça önemli bir rol oynuyor. Coğrafi ve kültürel açıdan dikkat çeken Uşak bulunduğu konum sebebiyle her iki bölgeden de izler taşıyor. Taşıdığı izler yalnızca kültürel mirasına değil mutfağına da etki ediyor. Batı ve Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan bir konuma sahip olması, farklı kültürlerin izlerini mutfağına başarılı bir şekilde entegre etmesini sağlamış durumda. Tüm bu etkenler Uşak ziyaretiniz esnasında deneyeceğiniz lezzetlerin hayat boyu unutulmamasını sağlıyor!

1.Tarhana Çorbası

Tarhana Çorbası
Tarhana Çorbası

Tarhana çorbası Türkiye’nin neredeyse her yerinde, özellikle kış aylarında en çok tüketilen çorba olarak bilinir. Ancak tarhana çorbası denildiğinde akıllara ilk olarak Uşak gelir. 20 gün kadar bekletilen tarhananın içerisinde biber, un, süt, yoğurt ve isteğe göre fasulye ya da nohut bulunur. Dolayısıyla içeriği sebebiyle oldukça zengin ve besleyici bir seçenek olmayı başarıyor.

Tarhana çorbası klasik bir çorba olmasına rağmen Uşak’ta deneyeceğiniz versiyonu uzun süre aklınızda yer edebilir! Şehir merkezinde ya da ilçelerde yöresel yemekler hazırlayan restoranlar ve esnaf lokantalarında tarhana çorbası deneyebilirsiniz. Özellikle soğuk günlerin akşam yemeklerinde tercih edilen bu çorba, yöre halkı tarafından sabah kahvaltısında bile tüketilebilecek kadar seviliyor. Oldukça besleyici olan bu çorba yıllarca yöresel lezzetlerde listenin başında yer almayı başarıyor.

2.Ciğerli Bulgur

Kuzu ya da keçi ciğeri ile hazırlanan ciğerli bulgur, Uşak yemekleri arasında bulunan oldukça doyurucu bir alternatif. Bu lezzet yöre halkı tarafından özellikle kış aylarında tercih ediliyor. Az malzeme ile hazırlanıyor olmasına rağmen yöre halkı tarafından ilave edilen baharatlar çok lezzetli hale gelmesini sağlıyor.

Yemeğin hazırlanması esnasında kuzu ya da keçi ciğeri el ile kıyılıyor ardından geniş bir kapta kaynatılan bulgurun üzerine ilave ediliyor. Bulgurun suyu çekene kadar pişirilmeye devam ediyor.

Ciğerli bulgur besleyici bir seçenek olması sebebiyle yanında bir ara yemeğe ihtiyaç duymadan tüketilebilecek bir alternatif. Esnaf lokantalarında deneyebileceğiniz bu lezzet, genellikle akşam yemeklerinde tercih ediliyor.

3.Yumurta Sızdırması

Yumurta ile hazırlanan çeşitli tarifleri farklı kültürlerde görmek mümkün. Ancak lezzetli bir yemek olarak hazırlanmış yumurta tarifleri yeterince yaygın değil. Uşak’ın en önemli yemeklerinden biri olan yumurta sızdırması ise klasik kahvaltılara renk katacak benzersiz bir deneyim olmayı başarıyor.

Kendine ait farklı lezzetiyle yalnızca kahvaltılarda değil akşam yemeklerinde bile tercih ediliyor. Bu lezzetin hazırlanması için genişçe bir kapta su kaynatılıyor ve ardından kaynayan suyun içerisine yumurta kırılıyor. Yalnızca birkaç dakika içerisinde kaynar suda haşlanan kırılmış yumurtalar kevgir yardımıyla alınarak süzülüyor ve ardından servis kabına yerleştiriliyor. Üzerine taze yoğurt ilave ediliyor ve ardından salça ve yağ tavada pişirilerek yoğurdun üzerinde gezdiriliyor.

Doyurucu ve besleyici olmasının yanı sıra kesinlikle lezzetli bir seçenek olması sebebiyle de tercih edilen yumurta sızdırması yöre halkı tarafından en çok tercih edilen yemeklerden biri. Hızlı bir şekilde hazırlanıyor olması ve farklı hazırlanışıyla ziyaretçilerin tercih sebebi oluyor.

4.Keşkek

Keşkek
Keşkek

Ege Bölgesi için en önemli lezzetlerden biri olan keşkek, son yıllarda İç Anadolu’da da yoğun bir ilgi görüyor. Bu iki bölgenin de en meşhur yemeklerinden biri olmayı başaran keşkek, Ege Bölgesinde özellikle düğün gibi özel günlerde tercih ediliyor. Yemeğin hazırlanması esnasında buğday, et veya tavuk ile dövülüyor, genellikle sıcak şekilde servis ediliyor.

Klasik yemeklerden farklı bir lezzete sahip olması sebebiyle dikkat çeken keşkek, Uşak’ta mutlaka denemeniz gereken bir lezzet! Et ya da tavuk versiyonları ile tercih edebileceğiniz bu lezzeti yöresel restoranlarda bulabileceğiniz gibi ev yemekleri yapan esnaf lokantalarında da deneyebilirsiniz.

5.Arapaşı

Arapaşı da Uşak’ta deneme şansı elde edeceğiniz pek çok yemek gibi Anadolu’nun farklı yerlerinde tüketme şansınız olan bir yemek. Kökeni Osmanlı mutfağına dayanan ve oldukça farklı bir deneyim olan arapaşı, Uşak’ta oldukça yoğun bir ilgi görüyor.

İsminin nereden geldiği konusunda farklı rivayetler olsa da kesin bir bilgi henüz bulunmuyor. Bu çorbanın en önemli özelliği ise ekmek ile değil kendine ait hamuru ile tüketiliyor olması. Klasik bir yemek olarak düşünmeniz gereken bu çorba adeta bir ritüel!

Hamuru yalnızca tuz, un ve su ile hazırlanıyor. Ardından çorbanın yapımına geçiliyor. Haşlanmış tavuk eti, salça ve çeşitli baharatlar ile hazırlanan çorba hamur ile birleştirilerek tüketiliyor. Oldukça farklı bir deneyim olmasının yanı sıra kesinlikle çok doyurucu bir yemek. Arapaşı genellikle kış aylarında tüketiliyor olsa da yaz aylarında da arapaşı hazırlayan restoranlar bulabilirsiniz.

6.Döndürme Böreği

Uşak’ta kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan döndürme böreği el açması börek olarak da biliniyor. Şehrin bazı yerlerinde “Ulubey Döndürmesi” adı ile anıldığını görmek de mümkün. Bir çeşit hamur işi olan döndürme böreği büyükçe bir sinide genellikle ıspanak veya kabak olmak üzere hazırlanan iç ve üzerine konulan hamur ile pişiriliyor. Günümüzde farklı versiyonları ile hazırlamak da mümkün.

Hamurun altı piştikten sonra üzerine bir başka sini kapatılıyor ve ters döndürülüyor. İsmini pişirme esnasında gerçekleştirilen bu işlemden alıyor. Özellikle sabah kahvaltıları için tercih edilse de akşam yemeklerinde ana yemek öncesi ara sıcak olarak da tüketiliyor. Bu lezzeti pastanelerden temin edebilirsiniz.

7.Alacatene

Uşak’ta yöre halkı tarafından oldukça sevilen ve genellikle akşam yemeklerinde tüketilen alacatene, temel maddesi yeşil mercimek olan bir yemek. Fakat klasik yeşil mercimek yemeğinden daha farklı bir lezzete sahip.

Alacatene hazırlığı esnasında yeşil mercimek soğan ile bir araya getirilip kavruluyor. Ardından bulgur ve su ilave edilerek pişirilmeye bırakılıyor. İçeriği sebebiyle oldukça besleyici olan bu yemek, genellikle akşam yemeklerinde tüketiliyor. İçerisinde yöre halkı tarafından çeşitli baharatlar koyulduğu gibi farklı damaklara hitap edebildiği için de dikkat çekiyor. Alacatene vejetaryen beslenme tarzına uygun bir alternatif arayanlar için de lezzetli bir seçenek.

8.Et Basma

Dana kıyma ile hazırlanan ve Uşak’ın en lezzetli yemeklerinden biri olarak bilinen et basma, yöre halkı tarafından özellikle önemli misafirlere sunulan bir lezzet. Halk tarafından sıklıkla pişirilen ve ev yemekleri yapan restoranlarda deneyebileceğiniz bu lezzet basma köfte ismi ile de anılıyor.

Dana kıymadan özel olarak hazırlanan et basma genellikle biber ve domates ile güveçte ya da döküm bir tencerede pişiriliyor. Sıcak servis edilen ve akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olan bu lezzet, oldukça doyurucu ve besleyici. Evde yapmak isteseniz de bu yemeğin en önemli özelliği yöre halkı tarafından sır gibi saklanan baharatları! Genellikle patates de dahil edilen bu yemek ana yemek olarak tercih ediliyor ve oldukça besleyici olduğu için yanında başka bir yemek tüketilmesine gerek kalmıyor.

9.Çömlek Kebabı

Çömlek Kebabı
Çömlek Kebabı

Uşak yemekleri denildiğinde akla gelen ilk lezzetlerden biri çömlek kebabı oluyor. Erkek keçi ya da koyun eti ile hazırlanan bu yemek çömlek eti ismiyle de anılıyor.

Etin yanında patates, domates, biber ve soğan bulunuyor. Tamamı çömlek içerisinde uzun süre boyunca pişiriliyor. En önemli özelliği ise mangal ateşinin ortasında gömülüyor olması. Pişmesi için uzun süre vakit geçmesi gereken bu yemeği yöresel restoranlarda deneyebilirsiniz. Deneyeceğiniz bu lezzet ete bakış açınızı tamamen değiştirecek!

Çömlek kebabı özellikle akşam yemeklerinde tercih ediliyor. Genellikle yanında pilav ile servis ediliyor.

10.Ciğer Sarma

Ciğer sarma denildiğinde pek çok kişinin aklına Edirne geliyor olsa da bu lezzet Uşak’ta da oldukça popüler. Pirinç, kuzu ciğeri ve baharatların birlikte pişirilmesi ardından kuzu etine sarılarak fırında tekrar pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, Uşak mutfağının temel taşlarından biri olmayı başarıyor.

Sevilen bir sakatat yemeği olan ciğer sarma içeriği sebebiyle oldukça ağır ve yoğun bir lezzet. Dolayısıyla bu lezzeti çok sıcak olmayan günlerde ve akşam yemeklerinde tüketmeniz öneriliyor. Esnaf lokantalarında ve yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz ciğer sarma, yöre halkının kış ayları için favorisi olmayı başarmış durumda.

11.Katmer

Katmer
Katmer

Uşak hamur işi konusunda oldukça gelişmiş bir mutfağa sahip. Uşak yemekleri ve hamur işi denildiğinde akla ilk gelen lezzetlerin arasında ise katmer var. Susam, haşhaş ve tahin ile lezzetlendirilen ve genellikle içinde herhangi bir harç bulunmayan katmer, günün her saati tercih edilebilecek kadar sevilen bir alternatif.

Uşak’ta haşhaş ekimine onay verilmiş olması katmerin popülerliğini artırıyor. Farklı bir lezzet olması sebebiyle bölgeye gelenler tarafından yoğun bir ilgi gören katmer, yöre halkı tarafından genellikle sabah kahvaltılarında tüketiliyor. Ancak gün içerisinde çay ya da ayran gibi meşrubatlar ile bir arada tüketilebilecek ve açlığı bastıracak bir alternatif olması sebebiyle de yoğun bir ilgi görüyor. Katmeri şehirde hizmet veren pastanelerden bulabilirsiniz.

12.Uşak Usulü Muska Böreği

Muska böreği Türkiye’nin pek çok yerinde karşınıza çıkabilecek bir lezzet. Ancak daha önce başka bir şehirde bu lezzeti denediyseniz Uşak’ta hazırlanan versiyonunun size denediğiniz diğer lezzetleri unutturacağını bilmelisiniz.

Kırımda hazırlanan muska böreği genellikle soğan ve pul biber ile lezzetlendiriliyor. Ege Bölgesinden gelen taze ıspanaklar ile hazırlanan ve Uşak’ta özel günlerin vazgeçilmezi olmayı başaran Uşak usulü muska böreği içerisinde ıspanağın yanı sıra soğan, tuz, pul biber, kara biber ve yağ bulunuyor.

Malzeme listesi oldukça minimal olmasına rağmen lezzet çok yoğun hale geliyor. Bu sebeple yöre halkı tarafından ve ziyaretçiler tarafından en çok tercih edilen hamur işlerinden biri olmayı başarıyor. Genellikle hamurun üstüne un, süt, yağ, yoğurt ve tuz ile hazırlanan bir sos sürülüyor. Bu sos Uşak usulü muska böreğini çok daha lezzetli hale getiriyor.

13.Ebem Köftesi

Uşak’ın yöresel lezzetlerinden biri olan ebem köftesi, klasik köftelere benzer olsa da içerisine ilave edilen baharatlar sayesinde daha farklı bir lezzete sahip oluyor. Bölge halkı tarafından en çok tercih edilen köfte yemeklerinden biri olmayı başarmış bir lezzet. Dana kıyması ile hazırlanan ebem köftesinin içerisine karabiber, pul biber, kimyon, tuz ve karbonat gibi baharatlar ilave ediliyor. Maydanoz ve kuru soğanın da ilave edilmesiyle şekil veriliyor ve ardından yağda kızartılıyor.

Yöre halkının akşam yemeklerinde en sevdiği seçeneklerden biri olan ancak esnaf lokantalarında da kolaylıkla bulabileceğiniz bu lezzet, 7’den 70’e herkes tarafından yoğun bir ilgi görüyor.

14.Bükme

Anadolu’nun farklı yörelerinde görebileceğiniz bir hamur işi olan bükme, Uşak içinde önemli bir yere sahip. Yöre halkı tarafından bu lezzet bütme ismi ile de anılıyor.

Bükmenin içi boş olabileceği gibi mercimek ya da patates konularak da hazırlanan versiyonları bulunuyor. Vejetaryen bir seçenek olması sebebiyle ilgi çeken ve özellikle sabah kahvaltılarında yoğun bir ilgi gören bu lezzet, yağlı bir hamur olması sebebiyle oldukça lezzetli hale geliyor.

Uşak’ta Gezilecek Yerler listelerinde yer alan pek çok farklı bölge merkeze oldukça yakın. Dolayısıyla herhangi iki nokta arasında seyahat ederken pastanelerden bükme alabilir ve yolculuk esnasında size eşlik etmesini sağlayabilirsiniz. Doyurucu bir lezzet olan bükme genellikle çay ile birlikte tüketiliyor.

15.İlibada Sarması

İlibada sarmasını İç Anadolu ve Ege Bölgesinin pek çok yerinde görmüş olabilirsiniz. Labada ya da ilibada adı ile anılan ve asma yaprağına benzeyen bir yaprak ile hazırlanan bu lezzet, yaprak sarmasını andırıyor olsa da daha aromatik ve ekşi bir tada sahip.

Sarmanın içerisinde kuru ve taze soğan, bulgur, su, tuz, nane, zeytinyağı bulunuyor. Yaprakların içerisine yerleştirilen harç sonrasında tencerede pişiriliyor. Harcı oldukça basit olmasına rağmen kesinlikle denemeye değer bir lezzet!

Genellikle süzme yoğurt ile servis edilen ilibada sarması yöresel restoranlarda bulunabilir. Hafif bir seçenek olması hem yaz hem de kış aylarında tercih edilmesini sağlıyor. İçerisinde et ürünleri olmadığı için vejetaryen beslenme tarzı için de uygun bir seçenek!

16.Gül Peksimeti

Hamur işi denildiğinde akla gelen ilk şehirlerden biri olan Uşak için en önemli hamur işi lezzetlerinden bir diğeri ise gül peksimeti. İsmini görüntüsünün güle benzemesinden alıyor.

Uşak’ta genellikle çayın yanında ikram edilen gül peksimeti süt, yoğurt, sıvı yağ, tereyağı, yaş maya, tuz, un ve yumurta ile hazırlanan bir hamur. Ancak klasik hamurlardan daha farklı bir özelliğe sahip. Pişirildikten sonra susam ve çörek otu ile süsleniyor ve bu şekilde servis ediliyor. Lezzetli bir seçenek olmasının yanı sıra oldukça doyurucu.

17.Cendere Tatlısı

Burma tatlısına benzer bir görüntüye sahip olan cendere tatlısı, Uşak mutfağının en önemli tatlılarından biri. Hamur ince bir şekilde açılıp rulo haline getiriliyor ve içerisine bol miktarda ceviz yerleştiriliyor. Ardından şerbetli bir şekilde sunuluyor.

Cendere tatlısı yöre halkının misafirleri için ve bayram günü gibi özel günlerde en çok hazırlanan seçeneklerden biri. Genellikle çay ya da kahve ile ikram edilen bu tatlı oldukça yoğun bir lezzete sahip. Bu lezzeti deneyimlemek istiyorsanız şehirde hizmet veren tatlıcıları tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra cendere tatlısı yöresel restoranlarda da yemek sonrası ikram edilen bir tatlı olarak sunuluyor.

18.Demir Tatlısı

İsmiyle dikkat çeken demir tatlısı demir kalıpları ile hazırlandığı için bu ismi alıyor. Kızartılarak hazırlanan bir hamur tatlısı olan demir tatlısı Uşak’ta en çok tercih edilen tatlı seçeneklerinden biri. Kızartıldıktan sonra şerbet ile buluşturulan ve oldukça lezzetli bir seçenek olan demir tatlısı, yöre halkı tarafından çok yoğun bir ilgi görüyor. Bu lezzeti deneyimlemek için bölgede bulunan ve tatlı hazırlayan dükkanları tercih edebileceğiniz gibi yöresel yemekler hazırlayan restoranlara da gidebilirsiniz.