Kütahya’nın Meşhur Yemekleri

Kütahya Banner Görseli

Kütahya mutfağı oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Porselen üzerine oluşmuş sanatsal bir kültüre sahip olan Kütahya, pek çok açıdan zenginlik sunan şehirlerden biridir. Meşhur yemekleri, sanatsal ögeleri ve mutlaka görülmesi gereken pek çok yeri ile Kütahya, keyifli bir seyahat deneyimi sunuyor. 

Kütahya’nın yöresel lezzetleri oldukça çeşitlidir. Hamur işinden buğday temelli yemeklere dek pek çok ürün grubu yemeklerde kullanılıyor. Özellikle doğal içerikli ürünlere sık sık yer verilen meşhur yemekleri ile Kütahya Türkiye’nin gastronomik şehirlerinden biridir. 

Kütahya’da mutlaka denenmesi gereken birçok lezzet bulunuyor. Başka şehirlerde örneklerine rastlayabileceğiniz lezzetlerin yanı sıra tamamen yöreye ait lezzetler de Kütahya lezzetleri arasında yer alıyor. 

Her öğün farklı bir yemek deneyebilir, seyahatinizi renkli hale getirebilirsiniz. Kütahya’nın merkezinde ve ilçelerinde bulunan restoranlar ve ev yemekleri hazırlayan dükkanlarda bulabileceğiniz meşhur yemekler, günün farklı öğünlerinde tüketilebilecek seçeneklere sahiptir. 

Kütahya’nın meşhur yemekleri:

  1. Cimcik 
  2. Dolamber Böreği
  3. Ilıbada Dolması
  4. Haşhaşlı Gözleme
  5. Tirit 
  6. Ispanaklı Şibit
  7. Sıkıcık Çorbası
  8. Kütahya Usulü Güveç
  9. Dövmeç
  10. Şibitli Tavuk Tiridi gibi lezzetler yer alıyor.

Sizler de Kütahya’da deneyebileceğiniz bu gibi lezzetler aracılığıyla farklı deneyimler yaşayabilirsiniz. Yöresel yemekleri ile ünlü bir şehir olan Kütahya ana yemekleri, çorbaları, mezeleri ve tatlıları ile lezzetli bir deneyim vadediyor.

1.Cimcik

Kütahya’nın geleneksel mutfağında listenin başında cimcik geliyor. İsmi ile de dikkat çeken bu lezzet bir tür mantıdır. Kütahya’ya özgü hamur işi lezzetlerden biridir. Adını hamurun şeklinden alır. Cimcik için mantı hamuru hazırlanır ve ardından kesilir. Daha sonra bir kaşığa 40 adet sığacak şekilde şekil verilir. Kaynayan suyun içine atılan ve piştikten sonra yoğurt ve tereyağı ile servis edilen cimcik, az malzemeyle hazırlanmasına rağmen çok lezzetlidir. Buna rağmen doyurucu ve pratik olduğu için de yöre halkı tarafından evlerde sıklıkla hazırlanır. Yöresel restoranlarda da bulabileceğiniz bu lezzet günün her saati tüketilebilir. 

2.Dolamber Böreği

Kütahya yöresine ait meşhur yemeklerin büyük bir çoğunluğu hamur işi grubunda yer alır. Bunlardan biri olan ve en sevilen yöresel lezzetler arasında gelen dolamber böreği yöre halkı tarafından evlerde en çok hazırlanan hamur işi lezzetlerden biridir.

Genellikle kahvaltı için hazırlanan dolamber böreği içeriğinde patates bulunan bir harca sahiptir. Malzemeleri az olmasına rağmen lezzeti ile oldukça popülerdir. Şehir merkezindeki börekçilerde bulabileceğiniz bir lezzet olan dolamber böreği genellikle çay ile tüketilir. Dolamber böreği genellikle sabah kahvaltıları için tüketiliyor olsa da gün içerisinde karnınız acıktığında da tercih edebilirsiniz.

3.Ilıbada Dolması

Ilıbada dolması için Kütahya usulü sarma demek mümkündür. Kütahya’da yetişen ve yöreye özgü bir bitki olan ılıbada yaprakları ile hazırlanan dolma ekşili bir iç harç ile hazırlanır. Dolayısıyla klasik dolma ve sarma tariflerinden farklı bir aromaya sahiptir.

Muska şeklinde sarılan ılıbada dolmaları sade ya da yoğurt ile servis edilir. İç harcında nane, bulgur, soğan ve kırmızı biber gibi malzemeler bulunur. Az malzemeyle hazırlanan ve diğer sarmalar kadar zahmetli bir yapım sürecine sahip olmayan ılıbada dolması yöre halkı tarafından genellikle evlerde hazırlanır. Siz bu lezzeti denemek için yöresel yemekler hazırlayan restoranlara gidebilirsiniz. Bununla birlikte yöresel lezzetler satan dükkanlara giderek ılıbada yaprakları satın alabilir ve dolmayı evde yapmayı deneyebilirsiniz.

4.Haşhaşlı Gözleme

Haşhaşlı gözleme Kütahya mutfağının en sevilen hamur işi lezzetlerinin başında geliyor. Az malzemeyle hazırlanmasına rağmen oldukça lezzetli olan haşhaşlı gözleme ismimden de anlaşılacağı üzere haşhaş ile hazırlanıyor. 

Yöre halkı tarafından evlerde hazırlanan ve çay saatlerinin vazgeçilmezi olan haşhaşlı gözleme sabah, öğlen ve akşam olmak üzere günün her öğünü severek tüketiliyor. Lezzetli olmasının yanı sıra doyurucu olduğu için uzun saatler boyunca tok kalmanıza yardımcı olması da tüketilmesini sağlayan sebepler arasında geliyor. 

Şehir merkezinde bulunan gözleme ve börekçilerde bulabileceğiniz haşhaşlı gözlemeyi sıcak ve demli bir çay ile tüketmeniz önerilir. Özellikle sabah kahvaltıları için eşsiz alternatiflerden biri olan haşhaşlı gözleme peynir gibi kahvaltılık ürünler ile servis edilir. 

5.Tirit

Tirit
Tirit

Tirit adı verilen bu yemeği farklı yörelerde görmüş olabilirsiniz. Türk mutfağında yer alan ve uzun yıllardır hazırlanan tirit birbirinden farklı versiyonlara sahiptir. Orijinal versiyonu ise Kütahya usulü tirittir. 

Kütahya usulü tirit yufka, tavuk, sarımsak ve tuz ile hazırlanır. Malzemeleri azdır ve hazırlık süreci kısadır. Sacda pişirilen yufkalar rulo şeklinde sarılıp iki parmak kalınlığında kesilerek tepsiye dizilir. Ardından kızartılır ve bu sırada tavuk haşlanır ve küçük parçalara ayrılır. Tavuğun suyu henüz sıcakken içerisine bol miktarda sarımsak ve tuz eklenir. Sarımsak ve tuz eklenen tavuk suyu yufkalara gezdirilir. Bu sayede yufkaların yumuşaması sağlanır. Daha sonra yufkaların üzerine tavuklar eklenir. 

Tirit günün her saati sevilerek tüketilen lezzetlerden biridir. Merkezde bulunan ve yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulunabilir. 

6.Ispanaklı Şibit

Kütahya yöresine özgü hamur işi lezzetlerden bir diğeri ise ıspanaklı şibittir. Ispanaklı gözleme olarak da değerlendirilebilecek ancak gözlemenin Kütahya versiyonu ile hazırlanan bu lezzet gün içerisinde en sevilen atıştırmalıklardan biridir.

İsminden de anlaşılacağı üzere gözleme içerisinde ıspanaklı bir harç bulunur. Kuru soğan, tuz ve karabiber ile lezzetlendirilen ıspanak, ıspanaklı şibitin sevilen bir hamur işi lezzet olmasını sağlar.

Yöre halkı tarafından evlerde hazırlanan ve çay ile ikram edilen ıspanaklı şibit şehir merkezinde her yerde bulunabilecek bir hamur işi lezzettir. Kısık ateşte pişirilen ve oldukça pratik bir hazırlık sürecine sahip olan ıspanaklı şibit istediğiniz herhangi bir öğün deneyebileceğiniz lezzetlerden biridir.

7.Sıkıcık Çorbası

Kütahya’nın yöresel çorbalardan biri olan ancak besleyici değeri sebebiyle bir çorbadan ziyade ana yemek olarak değerlendirmenin yanlış olmayacağı sıkıcık çorbası yöre halkı tarafından sıklıkla pişirilir. Genellikle evlerde hazırlanan ancak yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda deneme şansı yakalayacağınız sıkıcık çorbası Kütahya mutfağında önemli bir yere sahiptir. Bir nevi şifa deposu olarak da değerlendirilen hem sağlıklı hem de doyurucu bir çorba olan sıkıcık çorbası soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak bir lezzettir.

Sıkıcık çorbası içerisinde kesme köy tarhanası ve bulguru bulunur. Bu sebeple uzun süre boyunca tok kalmanızı sağlar. Servis esnasında üzerine yoğurt ve sarımsak ile çırpılan bir sos gezdirilir. 

Klasik çorbalardan oldukça farklı olan ve sonrasında yemek yemeğe gerek kalmayacak kadar doyurucu bir lezzet olduğu için sevilen sıkıcık çorbası günün her saati severek tüketilir. Genellikle akşam yemekleri için tercih edilir.

8.Kütahya Usulü Güveç

Güveç Türk mutfağının en önemli parçalarından biridir. Türkiye’nin neredeyse her ilinde güveç ile hazırlanan farklı bir tarif görmek mümkündür. Büyük bir titizlik ile hazırlanan Kütahya usulü güveç ise Kütahya’da en sevilen yöresel lezzetler arasındadır.

Kuzu eti ile hazırlanan ve içerisinde soğan, salça, biber ve domates bulunan Kütahya usulü güveç uzun süre boyunca pişmeye bırakılır. Belirli bir süre boyunca ocakta pişirilir ardından fırına gönderilir. Genellikle yanında pilav ve salata ile servis edilen Kütahya usulü güveç protein değeri bakımından da oldukça zengindir.

Kütahya’nın merkezinde pek çok güveçci bulunuyor. Güveç hazırlayan restoranlarda deneyebileceğiniz Kütahya usulü güveç genellikle akşam yemeklerinde tüketiliyor. 

9.Dövmeç

Kütahya’da gezilecek yerler listesi oldukça uzundur. Bu durum gittiğiniz her yerde farklı bir gastronomik deneyim yaşayabileceğinizi gösterir. Sabah kahvaltısından akşam yemeğine birbirinden farklı öğünlerde tercih edebileceğiniz çeşitli yemekler Kütahya mutfağını süsler.

Kahvaltı için farklı bir alternatif arıyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken tariflerin arasında dövmeç bulunur. Haşlanmış yumurta, yeşil soğan, zeytinyağı ve limon ile hazırlanan isteğe göre tuz ilave edilen bu lezzet çok az malzeme ile hazırlanıyor olmasına rağmen oldukça lezzetlidir. Bununla birlikte doyurucu bir alternatif olması ve kahvaltıda tüketildiği takdirde gün boyunca enerjik hissetmenize yardımcı olması da dövmece duyulan ilgiyi arttırır. 

Kütahya’nın bazı yerlerinde dövmeç hazırlanırken içerisine haşlanmış patates de ilave edilir. Saclarda özel olarak hazırlanan gözleme ile sıcak bir şekilde servis edilen ve genellikle yanında çay içilen bu lezzet Kütahya’da sabah kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden biridir. 

10.Şibitli Tavuk Tiridi

Tirit Türkiye’nin yöresel yemeklerinden biridir ve her yörede yapılan farklı bir versiyonu bulunur. Tiridin en sevilen versiyonlarından biri ise kuşkusuz Kütahya’da hazırlanan versiyonudur. Şehrin en ünlü yemeklerinden biri olan şibitli tavuk tiridi el açması yufka ve tavuk etinin birleşmesiyle hazırlanır. Oldukça lezzetli bir yemek olan şibitli tavuk tiridi tavuk suyuyla ıslatılan yufkaların üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilerek servis edilir. 

Misafir davetlerinde ve özel günlerde en çok hazırlanan yemeklerin başında şibitli tavuk tiridi gelir. Merkezde bulunan ve yöresel yemekler hazırlayan restoranların menüsünde de bulabileceğiniz şibitli tavuk tiridi günün her saati severek tüketilen lezzetlerden biridir.

11.Tosunum Böreği

Kütahya hamur işi lezzetleriyle ünlü bir mutfağa sahiptir. Yöre halkı tarafından evlerde hazırlanan ve çay yanında en sevilen atıştırmalıklardan biri olan tosunum böreği ise ismi ile dikkat çeker.

Kütahya mutfağında haşhaş kullanımı oldukça yaygındır. Hamur işlerinde kullanılan ve farklı bir aroma veren haşhaş oldukça sevilen bir baharattır. Haşhaşlı hamur işi çeşitlerinden biri olan tosunum böreği yufka olarak değil hamur olarak açılan bir börektir. İçerisinde yeşil mercimek, kıyma ve soğan bulunur.

Tosunum böreği ismi ile anılan ve Kütahya’nın meşhur lezzetlerinden biri olan bu böreği bazı yörelerde bükme ismi ile de görmüş olabilirsiniz. Ucuz ve oldukça doyurucu olması sebebiyle ilgi gören tosunum böreğini Kütahya’da bulunan pastane ve börekçilerde bulabilirsiniz.  

12.Gökçümen Hamursuzu

Haşhaş yağı ile hazırlanan gökçümen hamursuzu kolay ve pratik bir tariftir. Bununla birlikte oldukça lezzetli olması sevilerek tüketilmesini sağlar. 

Genellikle çay yanında servis edilen ve bununla birlikte yöre halkının özel günlerde ya da misafir davetlerinde hazırladığı gökçümen hamursuzu evlerde sık sık pişirilen bir hamur işi lezzetlerinden biridir. Sizler bu lezzeti denemek için pastane veya börekçileri ziyaret edebilirsiniz.

Gökçümen hamursuzu günün her saati tüketilebilecek lezzetlerden biridir. Genellikle yanında çay ile servis edilir.

13.Miyane Çorbası

Kütahya mutfağı çorbaları ile ünlüdür. Çorba Türk mutfağı için önemli ve kültürel bir ürün grubudur. Bağışıklığı güçlendiren, ana yemeği hazmetmeye yardımcı olan çorbalar birbirinden farklı versiyonlar ile hazırlanır. 

Bunlardan biri olan ve Kütahya mutfağında önemli bir yere sahip olan miyane çorbası tereyağı, un, tavuk suyu, tuz ve limon ile hazırlanır. Malzemeleri az olmasına rağmen şifa deposu olarak değerlendirilen ve özellikle kış aylarında içinizi ısıtmaya yardımcı olan miyane çorbası pratik bir lezzettir.

Ev yemekleri hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz miyane çorbası geleneksel bir lezzettir. Farklı yörelerde de görmüş olabileceğiniz bu lezzetin ana vatanı ise Kütahya’dır.

14.Küp Kebabı

Küp kebabı Kütahya mutfağında özel bir yere sahiptir. Lokum kıvamında oldukça yumuşak ve ağızda dağılan etlerin damakta bıraktığı eşsiz tat bu lezzetin öne çıkmasını sağlar. İsmini küp içerisinde pişmesinden alır.

Küp kebabının yapımı için kuzu eti kullanılır. Kuzu etleri yavaş yavaş ve uzun süre boyunca pişer. Öğle yemekleri ve akşam yemekleri için yörede en çok tercih edilen seçeneklerden biridir. 

Küp kebabı ustalık gerektiren bir lezzet olduğu için genellikle evlerde hazırlanmaz. Genellikle pirinç pilavı ile servis edilir. Yöresel yemekler arasında bulunan ve en sevilen seçeneklerden biridir.

15.Sini Mantısı

Türkiye için en önemli ve kültürel lezzetlerden birinin mantı olduğunu söylemek mümkündür. Bu durum her yörede farklı versiyonları ile hazırlanmasını sağlar. Kütahya mantısı olarak da adlandırılan ve sini mantısı ismi ile inanılan bu lezzet ise yöresel yemekler arasındadır. 

Öğle ve akşam yemekleri için en çok tercih edilen alternatiflerden biri olan sini mantısı yalnızca lezzeti ile değil, bununla birlikte görüntüsüyle de dikkat çeker. Yeşil mercimekli ve kıymalı olmak üzere iki farklı versiyonu ile hazırlanan ve tepsiye özenle dizilen mantı üzerine tereyağı gezdirilerek servis edilir.

Klasik mantılardan sıkıldıysanız eşsiz bir alternatif olacak sini mantısı oldukça farklı bir lezzettir. Şehir merkezinde yer alan restoranlarda deneme şansı yakalayabilirsiniz.

16.Hekmane Erik Hoşafı

Kütahya’nın yöresel içeceklerinden biri olan hekmane erik hoşafı ekşi bir aromaya sahip olan erikler ile hazırlanıyor. Toz şeker ve su ilave edilerek hazırlanan erik hoşafı vitamin açısından da oldukça zengindir. 

Hekmane erikleri Kütahya’da özel olarak yetiştirilen eriklerdir. Bu sebeple hekmane erik hoşafı yöreye özgü bir lezzettir. Genellikle evlerde hazırlanan ve yöre halkı tarafından yoğun bir ilgi gören bu lezzet merkezde bulunan lokanta ve restoranların menüsünde de yer alıyor. 

Özellikle sıcak havalarda serinletici bir içecek olan hekmane erik hoşafı aynı zamanda sağlıklı bir alternatif olması sebebiyle de sevilerek tüketiliyor. Hem turistlerin hem de yerlilerin yediden yetmişe severek tükettikleri içeceklerin başında hekmane erik hoşafı geliyor.

17.Namaz Lokması

Namaz Lokması
Namaz Lokması

Un, tuz, yağ, maya, şeker ve pudra şekeri ile hazırlanan namaz lokması yöre halkı tarafından evlerde en çok hazırlanan tatlılardan biridir. Belirtilen malzemeler ile hazırlanan hamur bir süre boyunca dinlendirilir. Dinlenme süresinin sonunda hamur tatlı kaşığı ile alınır ve kızgın yağa atılır.

Kızartılarak pişirilen namaz lokması pudra şekeri serpilerek servis edilir. Oldukça lezzetli olmasının yanı sıra kültürel açıdan da önemli olduğunu söylemek gerekir. Özel günlerde evlerde hazırlanan ve komşulara ikram edilen namaz lokması aniden eve gelen misafirlere ikram etmek için de iyi bir alternatiftir.

18.Yufka Tatlısı

Kütahya mutfağına ait en sevilen tatlılar arasında yufka tatlısı geliyor. Ev baklavasını andıran yufka tatlısı kendine has bir görüntüye ve kıvama sahiptir. Yöre halkı tarafından genellikle evlerde hazırlanan ancak merkezde bulunan tatlı dükkanlarında da bulabileceğiniz yufka tatlısı genellikle misafirlere ikram edilen bir tatlı türüdür. 

Sekiz kat yufka ile hazırlanan yufka tatlısı cevizle buluşturuluyor. Fırında pişirilen yufka tatlısı oldukça lezzetlidir. Hem içerisinde hem de üzerinde bulunan cevizler ile lezzetli bir tatlı olan yufka tatlısı genellikle yanında çay ile servis ediliyor.