Kırklareli’de Gezilecek Yerler

Kırklareli Banner Görseli

Uzunca yıllar Kırk Kilise olarak anılan, Sultan I. Murad zamanında fethedilen ve bu esnada 40 askerin şehit düştüğü bu yer, 1924 yılından beri Kırklareli ismi ile şehir statüsünde. Yedi farklı ilçesi bulunan, küçük bir şehir olmasına rağmen görülmesi gereken çok sayıda yere ev sahipliği yapan Kırklareli’ni ziyaret etmek için en ideal zaman ise yaz ayları.

Marmara bölgesinde bulunuyor olmasına rağmen kuzeyinde yer alan Karadeniz şehrin iklimini etkiliyor. Karasal iklimin hakim olduğu bir şehir olan Kırklareli’nde yazlar serin kışlar ise soğuk geçiyor. Doğal ve tarihi güzelliklere ev sahipliği yapan bu şehri gezerken hava muhalefeti sebebiyle mağdur olmak istemiyorsanız seyahatinizi yaz aylarında planlamanızı öneriyoruz. Bununla birlikte yılın dört mevsimi boyunca ziyaret edilen şehirde gezilecek çok yer olduğunu da söylemek gerekiyor. 

Kırklareli’de gezilecek yerler:

  1. İğneada Longozu
  2. Selvez Koyu
  3. Dupnisa Mağarası
  4. Aşağı Pınar Höyüğü
  5. Mert Gölü
  6. Cehennem Şelaleleri
  7. Kastros Plajı
  8. Poliçe Koyu
  9. Vize Küçük Ayasofya
  10. Aya Nikola Manastırı

Kırklareli’ne seyahat etmek için karayolunu, demiryolu ve hava yolunu tercih edebilirsiniz. Şehrin sınırları içerisinde bir havaalanı bulunmasa da 110 km uzağında bulunan Çorlu Havaalanı’nı kullanabilirsiniz. Havaalanından şehir merkezinde düzenlenen seferler bulunuyor. Bununla birlikte Türkiye’nin her şehrinden direkt olarak gerçekleşen otobüs seferleri veya şahsi aracınız ile de şehri ulaşabilirsiniz.

1.İğneada Longozu

İğneada Longozu

Şehrin en önemli yerlerinden biri olan İğneada Longozu, benzersiz bir ekosisteme sahip. Longoz ya da bilinen ismi ile su basar ormana ev sahipliği yapan İğneada ilçesi, içerisinde barındırdığı eşsiz göller ile Kırklareli’nde görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Şehir merkezinden 100 km uzaklıkta bulunan İğneada Longozu, günübirlik seyahatler için şehrin en çok tercih edilen yerlerinden birisi. Kış aylarında sert, yaz aylarında ise ılıman bir havaya sahip olan İğneada Longozu, konaklamak isteyenler için tercih edilebilecekleri Kırklareli otelleri seçenekleri de bulunduruyor. Longoz ormanları içerisinde Mert, Hamam, Saka, Pedina ve Erikli olmak üzere beş farklı göl bulunuyor. 

2.Selvez Koyu

Kıyıköy’e oldukça yakın bir konumda yer alan Selvez Koyu, Kırklareli’nin en güzel koylarından birisi konumunda. Özellikle çocuklu aileler için en ideal koylardan biri olan Selvez Koyu ince kumlu sahili ve temiz denizi ile yaz aylarında ziyaretçiler tarafından çok yoğun bir ilgi ile karşılaşıyor. Çevresinde bulunan ilginç şekillere sahip kayalar ve longoz ormanları yalnızca keyifli bir deniz günü geçirmenize değil, doğayı keşfetmeniz konusunda sizlere olanak tanıyor. Piknik, tekne gezileri, fotoğraf safarileri ve şnorkelli dalışlar için şehrin en ideal yerlerinden biri olan Selvez Koyu, gün batımı manzaralarını izlemek isteyenler tarafından da ziyaret ediliyor.

Selvez Koyu konum için tıklayın”

3.Dupnisa Mağarası

Dupnisa Mağarası
Dupnisa Mağarası

Kırklareli’nin turistik yerlerinden biri olan Dupnisa Mağarası Türkiye’nin en uzun ikinci mağarası olma özelliği taşıyor. Trakya bölgesinde turizm açılan ilk mağara olması sebebiyle de tarihi açıdan önemli bir yere sahip olan Dupnisa Mağarası, iyi düzenlenmiş ve ışıklandırılmış yürüyüş yolları ile keyifli bir seyahat imkanı sağlıyor. Mağaza içerisinde dikitler, yeraltı gölleri, sarkıtlar ve nehirler bulunuyor. Kuru ve sulu mağara olmak üzere iki farklı bölümden oluşan Dupnisa Mağarası’nı haftanın her günü 08.30 ile 17.30 saatleri arasında, 25 TL giriş ücreti ödeyerek gezebilirsiniz. Mağaraya giden yolun bozuk olduğunu, eğer şahsi aracınızla seyahat ediyorsanız dikkatli olmanızı ise söylemek gerekiyor.

Dupnisa Mağarası konum için tıklayın”

4.Aşağı Pınar Höyüğü

Kırklareli il merkezine 3 km güneyinde yer alan Aşağı Pınar Höyüğü, kıvrım gerçekleştirerek tepenin kuzeyinden ve batısından geçiyor. Suyun üzerinde bulunan ve Geç Antik Çağ’da yapıldığı düşünülen bir tümülüsün neden olduğu tahribat, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

38 metre çapında bir çevre duvarı üstüne kurulan tümülüs, höyüğün eteklerinden alınan toprak ile doldurulmuş olsa da tahribatı engellemek için yeterli olmamış. Anadolu’daki höyükler ile benzer özelliklere sahip olan Aşağı Pınar Höyüğü, kendine ait farklı bir özelliğe sahip. Yatay tabakalanma adı verilen bu özellik, Aşağı Pınar Höyüğü’nde halen yapılan çok sayıda çalışma olmasını sağlıyor. 

Aşağı Pınar Höyüğü konum için tıklayın”

5.Mert Gölü

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı içerisinde bulunan ve 266 hektarlık geniş bir alanı kaplayan Mert Gölü, doğa ve fotoğraf meraklıları tarafından en çok ziyaret edilen yerlerden birisi. Parkta bulunan yedi gölün en büyüğü olma özelliği taşıyan Mert Gölü, yılın her mevsimi ziyaretlerinin tercihi olmayı başarıyor. Mert Gölü etrafında bulunan mesire alanlarında piknik yapmak ya da yaz aylarında gölde gerçekleşen kano ve sandal gibi aktivitelere katılmak, Kırklareli seyahatinizi çok daha eğlenceli hale getiriyor. 

Doğa yürüyüşleri ve kamp yapmak için de ideal olan Mert Gölü’nde kano yapmak istiyorsanız 300 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Keyifli ambiyansı ile Mert Gölü İğneada’da gezilecek yerler listelerinde yer alıyor. 

”Mert Gölü konum için tıklayın”

6.Cehennem Şelaleleri

Fotoğrafçılık ve doğa gezilerinin en sevilen adresi olan Cehennem Şelaleleri, Vize ilçesine bağlı bir doğa harikasıdır. Kızılağaç Köyü sınırlarında yer alan Cehennem Şelaleleri sarp kayalar arasında dökülen bembeyaz sular ve devasa kaya göletlerine ev sahipliği yapan Cehennem Şelalelerini rehberli trekking turları ile gezebilirsiniz.

Cehennem Şelaleleri etrafında düzenlenmiş mesire alanları da bulunuyor. Mesire alanlarında piknik yapabilir, seyir terasında muhteşem manzaranın fotoğrafını çekebilir veya yürüyüş yollarında yürüyüş yapabilirsiniz. Cehennem Şelaleleri Kırklareli’nde kamp yapmak istiyorsanız tercih edebileceğiniz yerlerden biridir. İyi düzenlenmiş kamp alanlarına sahip olan şelaleler, doğayla iç içe keyifli bir seyahat yapmanız konusunda sizlere imkan tanıyor.

Cehennem Şelaleleri konum için tıklayın”

7.Kastros Plajı

Kıyıköy ilçesine yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan, 500 metre uzunluk ve 200 metre genişliği sahip odan Kastros Plajı ince kumlu bir sahile sahip. Karaçamlardan oluşan ormanlık alanın ortasında kalması sebebiyle bölgenin en sevilen plajlarından birisi. Denizin sıcaklığı yaz aylarında 20 ile 26 derece arasında değişiyor. Etrafında bulunan tesisler, keyifli bir tatil yapmanız konusunda sizleri desteklerken, tercih edenler plaj etrafında bulunan alanlarda kamp yaparak da vakit geçirebiliyor.

Soyları tükenmekte olan Akdeniz foklarının da yaşadığı bilinen denizi Kastros Plajı’nı oldukça önemli hale getiriyor. Kastros Plajı etrafında seyahatinizi uzatabileceğiniz ve keyifle konaklayabileceğiniz Kırklareli otelleri de bulunuyor.

8.Poliçe Koyu

Karadeniz kıyılarına ev sahipliği yapan bir şehir olduğu için doğal güzellikler konusunda benzersiz olanaklar sunan Kırklareli, mutlaka görülmesi gereken çok sayıda koy bulunduruyor. Bunlardan biri olan ve Karadeniz kıyısında yer alan Poliçe Koyu, yemyeşil ormanlar ve falez kayalar ile çevrili. Karavan alanları, kamp yerleri ve mesire alanları ile donatılmış özel bir nokta olan Poliçe Koyu Kıyıköy’den kolaylıkla ulaşılabilecek bir noktada. 

Toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile ulaşabileceğiniz Poliçe Koyu, kumlu sahili ile keyifli aktivite imkanları sunuyor. Güzel doğası ve gün batımı manzaraları ile büyüleyici bir yer olarak değerlendirilen Poliçe Koyu, tüplü ve tüpsüz dalışlar için de ideal.

9.Vize Küçük Ayasofya

Vize ilçesinde bulunan Küçük Ayasofya Kilisesi, ilçesin fethedilmesiyle Müslüman adetlerine uygun hale getirilmiş ve camiye dönüştürülmüş. 6. yüzyılda inşa edilen ve Gazi Süleyman Paşa Cami olarak adlandırılan Vize Küçük Ayasofya, 800 sene boyunca kilise olarak görev yapmaya devam etmiştir. Halen bir kubbesi olmadığı için ilk bakışta kiliseyi andıran bu cami, Kırklareli’nin en önemli tarihi yapılarından biri olması sebebiyle de dikkat çekici. Türkiye’de bulunan dokuz Ayasofya Cami’den biri olan Vize Küçük Ayasofya, ilçenin en önemli yapıları arasında. Merkezden kalkan toplu taşıma araçları ile ilçeye geldikten sonra kısa bir yürüyüş yaparak Vize Küçük Ayasofya’ya ulaşabilirsiniz.

Vize Küçük Ayasofya konum için tıklayın”

10.Aya Nikola Manastırı

Kırklareli şehrinde mutlaka görülmesi gereken tarihi yerlerinden biri olan ve en ünlüsü olarak değerlendirilen Aya Nikola Manastırı dünyanın en eski taş oyma manastırı olma özelliğine sahip. Vize ilçesine bağlı, Kıyıköy beldesinde bulunan Aya Nikola Manastırı M.S. 6. yüzyılda inşa edilmiş. Zaman içerisinde farklı eklemeler yapılan ve günümüzde dev kayaların arasında yer alan Aya Nikola Manastırı içerisinde dinlenme alanlarına ve keşiş hücrelerine yer veriyor. Tarih ve kültür meraklılarının mutlaka görmesi gereken Aya Nikola Manastırı, inanç ve kültür turlarının en sevilen noktalarının arasında yer alıyor. Manastıra toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile ulaşabilirsiniz.

Aya Nikola Manastırı konum için tıklayın”

11.Alpullu Köprüsü(Mimar Sinan Köprüsü)

Osmanlı döneminden kalan tarihi bir köprü olan Alpullu Köprüsü, dünyaca ünlü Mimar Sinan tarafından inşa edildiği için Mimar Sinan Köprüsü ismiyle de anılıyor. Sokullu Mehmet Paşa’nın emriyle inşa edilen, Tekirdağ ile Edirne arasındaki ticaret yolunda yer alan Alpullu Köprüsü (Mimar Sinan Köprüsü) sivri kemerleri, sağlam mimarisi ve taş oymaları ile mimari yapıları incelemek için hoşlananlar tarafından mutlaka görülmesi gereken bir yapı. Aktif olarak kullanılmaya devam eden, tarihi ve mimari meraklıları tarafından ziyaret edilen Alpullu Köprüsü (Mimar Sinan Köprüsü) Babaeski ilçesinde konumlanıyor. Köprüye ulaşmak için ilçeye giden toplu taşıma araçlarını kullanabilir, ilçe merkezinden kısa bir yürüyüş yaparak ulaşım sağlayabilirsiniz.

Alpullu Köprüsü (Mimar Sinan Köprüsü) konum için tıklayın”

12.Kazandere

Doğal güzellikleri ile popüler bir şehir olan Kırklareli, hem yaz hem de kış aylarında görülmesi gereken çok sayıda yere ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri olan Kazandere, şehrin en popüler rekreasyon alanlarının başında geliyor. Birinci derece doğal sit alanı olarak koruma altında tutulan, endemik bitki türlerine ve su kuşlarına ev sahipliği yapan Kazandere’de sazan, alabalık ve kefal yakalamak için balık avlama turları da gerçekleşiyor.

Kırklareli’nin meşhur yemekleri konusunda sizlere lezzetli bir deneyim restoranlar da Kazandere’de bulunuyor. Bölgede yürüyüş yolları ve kamp alanlarının da mevcut olması farklı seyahat ihtiyaçlarını başarılı şekilde karşıladığını gösteriyor.

13.Aşağı Pınar Açık Hava Köy Müzesi

Aşağı Pınar Kırklareli için önemli bir bölge olmasının yanı sıra Türkiye’de ahşabın en yoğun kullanıldığı dolayısıyla mimari açıdan dikkat çekici yerlerinde başında geliyor. Bugüne dek saptanmış çok sayıda mimari kalıntıya ev sahipliği yapan bu bölgede hayata geçirilen açık hava müzesi ise tarihi ve mimari meraklıları tarafından ziyaret ediliyor.

Açık Hava Köy Müzesi doğal çevre ortamını, neolitik köy yapısını, geçmiş yıllarda bu bölgede yaşayan egemenliklerinin yaşamları ile ilgili detayları öğrenmek isteyenlerin ziyaret ettikleri bir müze. Hem tarihi hem de kültürel açıdan önemli bir yer olan Aşağı Pınar Açık Hava Köy Müzesi yılın dört mevsim boyunca ziyaretçilerin ilgisi ile karşılaşıyor. 

14.İstasyon Caddesi

Küçük bir şehir olmasına rağmen keşfedilmesi gereken çok sayıda güzellik bulunduran Kırklareli, farklı tatil ihtiyaçlarını başarılı şekilde karşılayacak olanaklara sahip bir şehir. Şehri keşfetmeye başlamanın en ideal yeri ise İstasyon Caddesi’dir. Vilayet Meydanı ile birlikte alınan İstasyon Caddesi, şehrin en hareketli yerlerinin başında geliyor. Hediyelik eşya dükkanlarına, mağazalara, restoran ve kafelere ev sahipliği yapan İstasyon Caddesi, Kırklareli’nde alışveriş yapmak veya yemek yiyerek keyifli vakit geçirmek için ziyaret edilebilecek en ideal yerdir. Çam ağaçları ile süslü çay bahçelerine de ev sahipliği yapan cadde, akşam yürüyüşleri için de tercih ediliyor. 

15.Vize Kalesi

İsmine yer aldığı ilçeden alan ve Kırklareli’nin tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Vize Kalesi, Kırklareli’nin en yüksek tepesinde konumlanıyor. Bulunduğu konum sebebiyle muhteşem manzaralar sunan kalenin Roma imparatoru I. Jüstinyen döneminde inşa edildiği tahmin ediliyor. 

Osmanlı döneminde onarılarak eklemeler yapılan ve bugüne dek Kırklareli’nde yaşayan bütün egemenlikler tarafından kullanılan Vize Kalesi, halen ayakta durabilmeyi başaran sağlam yapısıyla dikkat çekiyor. Dört metrelik surların muhteşem fotoğraflar çekmek isteyenlerin uğrak noktası olan Vize Kalesi, ilçede görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. İlçe merkezinden yürüyerek ulaşılabilecek bir konumda yer alıyor.

”Vize Kalesi konum için tıklayın”

16.Kavaklımeşe Korusu Tabiat Parkı

Şehir merkezine yalnızca yarım saat uzaklıkta bulunan, 2011 yılından beri tabiat parkı olarak koruma altında tutulan Kavaklımeşe Korusu Tabiat Parkı doğal güzellikleri ile şehrin en önemli yerlerinden birisi konumunda. 25 hektardan daha büyük bir yeşil alanı kapsayan ve onlarca bitki, ağaç, vahşi hayvan türüne ev sahipliği yapan Kavaklımeşe Korusu Tabiat Parkı doğa yürüyüşleri yapmak, huzurlu ve sakin bir seyahat gerçekleştirmek için şehrin en ideal yeri. Her mevsim farklı güzellikler sunan, kır bahçelerine, mesire alanlarına ve kamp alanlarına ev sahipliği yapan Kavaklımeşe Korusu Tabiat Parkı her yaştan ziyaretçi tarafından tercih ediliyor.

17.Kırklareli Kültür ve Sanat Evi

Kırklareli’nin zengin kültürünü ve el sanat eserlerini yakından görebileceğiniz bir yer olan Kırklareli Kültür ve Sanat Evi, şehrin en önemli kültürel yapılarının arasında geliyor. Eski bir Kırklareli konağının restore edilmesi ile müze haline getirilmesi ile hizmet vermeye başlayan Kırklareli Kültür ve Sanat Evi, Trakya düğünleri, gündelik yaşamları ve mutfak kültürleri hakkında daha detaylı bilgiler edinmeniz konusunda sizlere yardımcı. Yüzlerce yıllık objeler de Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli gibi pek çok sanat eserini de koleksiyonunda bulunduran Kırklareli Kültür ve Sanat Evi tarih ve kültür meraklıları tarafından yoğun bir ilgi görüyor.

18.Saka Gölü

İğneada Longoz Ormanlarının güney ucunda yer alan Saka Gölü, doğanın dokusunu başarılı bir şekilde koruyor. Çok sayıda balık ve kuş türüne ev sahipliği yapan Saka Gölü, Kırklareli’nde huzurlu ve sakin bir gün geçirmek için ziyaret edebileceğiniz doğal güzelliklerin başında geliyor. Olta balıkçılığı, yürüyüş ve fotoğraf safarileri için ideal bir lokasyon olan Saka Gölü İğneada’ya yakın bir konumda yer alıyor. Toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile ulaşabileceğiniz Saka Gölü’nde seyir terasları da bulunuyor. Manzarayı izleyerek unutulmaz anlar yaşamanıza olanak tanıyan Saka Gölü, dört mevsim farklı manzaralar sunuyor. 

Saka Gölü konum için tıklayın”