Toros Dağları’nın eteklerinde Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin arasında bulunan Adana, unutulmaz bir tatil deneyimi sunar. Tarihî açıdan zengin bir şehir olan Adana, eşsiz doğa güzelliklere, berrak plajlara ve yemyeşil yaylalara ev sahipliği yapar. Adana’da gezilecek yerler her sezon şehrin ziyaret edilmesini sağlar. Gerçek bir gastronomi cenneti olan Adana, kebaplar, şalgam suları, yöresel köfteler ve tatlılar ile de tatilinizi daha keyifli hale getirir.
Bunun yanı sıra şehirde alışveriş yapılacak geniş caddeler, müzeler, büyük parklar ve yeme-içme deneyimi sunan restoranlar da bulunur. Şehrin toplamda 15 ilçesi bulunur. Merkez ve ilçelerde bulunan Adana otelleri, seyahatinizin daha konforlu hale gelmesini sağlar.
Türkiye’nin en önemli turistik noktalarından biri olan Adana’ya hava ya da karayolu ile ulaşım sağlanabilir. Eğer havayolunu tercih ediyorsanız Adana Havalimanı için bilet almanız gerekir. Havalimanından ilçelere ve şehir merkezine ulaşmak için özel servisleri, taksiyi, toplu taşıma araçlarını ya da araç kiralama hizmetini tercih edebilirsiniz.
Türkiye’nin neredeyse her yerinden Adana’ya otobüs ile doğrudan ulaşım sağlanabilir. Otogar Seyhan ilçe merkezine yaklaşık 10 dakikalık sürüş mesafesi uzaklığındadır. Otogardan merkeze ulaşım sağlayan belediye otobüsleri kullanılabilir.
Adana seyahatiniz esnasında görme şansı yakalayacağınız birçok tarihî yer ve doğal güzellik bulunur. Bun yerler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Adana’da Gezilecek Yerler
- Taş Köprü
- Yılan Kalesi
- Varda Köprüsü
- Anavarza Ören Yeri
- Seyhan Nehri
- Kapıkaya Kanyonu
- Göksu Nehri
- Kazancılar Çarşısı
- Ceyhan Nehri
- Sevgi Adası
1.Taş Köprü
Adana’nın sembollerinden biri olan Taş Köprü, dünyada halen kullanılan en eski köprülerden biridir. Yüreğir ilçesinde, Seyhan Nehri’nin üzerine inşa edilmiş olan Taş Köprü’nün tarihî Roma dönemine dayanır.
Roma imparatoru Hadrianus tarafından M.Ö. 385 yılında yaptırıldığı tahmin edilen Taş Köprü, 1700 yılından beri hizmet veriyor. Geceleri aydınlatılan Taş Köprü, muhteşem bir manzara sunuyor. Fotoğrafçıların Adana’da en çok ziyaret ettikleri yerlerden biri olan Taş Köprü, 319 metre uzunluğa ve 11,5 metre genişliğe sahip olacak şekilde dizayn edilmiş.
Taş Köprü 21 yuvarlak kemerli olacak şekilde tasarlansa da günümüzde yapının yalnızca 14 kemeri bulunuyor. Mimari meraklılarını en çok heyecanlandıran yapılardan biri olan Taş Köprü, tarih severlerin de mutlaka görmesi gereken yapılar arasında bulunuyor. Günümüzde de kullanıldığından köprüyü yakından görebilirsiniz.
2.Yılan Kalesi
İpek Yolu üzerinde inşa edilen ve Türkiye’nin en gösterişli kalelerinden biri olan Yılan Kalesi görkemli mimarisi ile Adana’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi olmayı başarıyor. Bazı kaynaklar kalenin 1080 yılında ve beylik döneminde inşa edildiğini yazsa da bazı kaynaklar Kilikya Ermeni krallığı döneminde ya da Haçlı Seferi sırasında inşa edildiğine dair bilgi veriyor.
Ceyhan ilçesine 13 km uzaklıkta, sarp bir tepe üzerinde konumlanan Yılan Kalesi bölgeye hakim bir konumda yükselir. Şahmeran Kalesi olarak da adlandırılan ve Evliya Çelebi’nin kitaplarında övgüyle bahsettiği Yılan Kalesi 750 metre uzunluğundaki devasa surları ve korunaklı iç dizaynı ile çarpıcı bir yapıdır. Kalede kilise, sarnıçlar ve avlu gibi farklı bölümler bulunur.
Kaleye ulaşmak için toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Fakat toplu taşıma araçları yalnızca bir noktaya kadar götürecektir. Kalan yolu yürüyerek devam etmeniz gerekir. Bunun için kaleyi ziyarete giderken rahat ayakkabılar ve kıyafetler giymeniz önerilir.
3.Varda Köprüsü
1912 yılında Alman mühendisler tarafından inşa edilen Varda Köprüsü, çelik kafes ve taş örme tekniğinin kullanıldığı en başarılı örneklerden biridir. Çarpıcı bir mimariye ve nefes kesen bir güzelliğe sahip olan Varda Köprüsü, fotoğraf safarileri ve doğa yürüyüşleri için Adana’da en çok ziyaret edilen yerlerden biridir.
- Abdülhamid döneminde, dönemin Alman imparatoru ile yapılan bir anlaşma sonrası inşa edilen Varda Köprüsü, Karaisalı ilçesinde yer alıyor. İstanbul-Bağdat-Hicaz demiryolu hattının bir parçası olduğu için tarihte önemli bir yere sahiptir.
99 metre yüksekliğe ve 172 metre uzunluğa sahip olan Varda Köprüsü iki sarp yamacı birbirine bağlar. Üzerinde halen tren seferleri düzenlenir. Özellikle gün batımında kartpostallar için uygun bir manzara yaratan köprü, günün her saati ziyaret edilir. Köprüyü ziyaret etmek için ilçeye minibüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
”Varda Köprüsü konum için tıklayın”
4.Anavarza Ören Yeri
Kilikya bölgesinde yer alan ve bu bölgede inşa edilen en büyük antik kentlerden biri olma özelliğini taşıyan Anavarza Antik Kenti’nin yerinde günümüzde ören yeri bulunuyor. Kadirli, Ceyhan ve Kozan ilçelerinin arasında bulunan Anavarza Ören Yeri, ne zaman kurulduğu bilinmeyen antik kentin kalıntılarına ev sahipliği yapıyor.
Varlığının Roma İmparatorluğu’ndan beri devam ettiğini gösteren kalıntılar bulunmuş olsa da tarihinin daha da eskilere dayandığı tahmin ediliyor. Antik kentte rastlanan birçok izin, kentin Ermenilere, Abbasilere, Selçuklulara ve Ramazanoğullarına da yaşam yeri olduğunu gösteriyor.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Anavarza Ören Yeri, Çukurova Ovası’nın en yüksek noktalarından birinde yer alıyor. 200 metrelik bir tepede inşa edilmiş olması ise tarihî boyunca yenilmez kent unvanını almasını sağlamış.
Ulaşım için şahsi aracınızı tercih ediyorsanız Anavarza Kalesi’nin otoparkını kullanabilirsiniz. Ardından dik merdivenler ile zorlu bir patikayı kullanarak 25 dakikalık bir yürüyüş yapmalısınız.
”Anavarza Ören Yeri konum için tıklayın”
5.Seyhan Nehri
Seyhan Nehri 560 kilometre uzunluğu ile Akdeniz’e dökülen en büyük akarsudur. Çevresinde birçok park, mesire alanı, kır bahçesi, su parkları, kafe ve restoranları bulunduruyor. Adana’nın turistik açıdan en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Seyhan Nehri’nin üzerinde de Taş Köprü bulunur.
Seyhan Nehri’ni içerisinde alan ve hafta sonları çok hareketli olan Merkez Park’ta da yapılacak birçok aktivite bulunuyor. Merkezde konaklıyorsanız kolaylıkla ulaşabileceğiniz Seyhan Nehri’ne ulaşımı toplu taşıma araçları ile yapabilirsiniz. Seyhan Nehri’nde vakit geçirmek için 2-3 saatinizi ayırmanız önerilir. Nehri içerisinde alan Merkez Park’a giriş için ücret talep edilmiyor.
”Seyhan Nehri konum için tıklayın”
6.Kapıkaya Kanyonu
Doğa ve macera sevenlerin Adana’da en çok ilgi gösterdikleri yer Kapıkaya Kanyonu’dur. Karaisalı ilçesinde yer alan ve merkezden 1 saatlik yolculuk ile ulaşılabilecek bir konumda bulunan Kapıkaya Kanyonu, dağ bisikleti turları, tırmanma, dağcılık ve kamp gibi aktiviteler için uygundur.
Seyhan Nehri’nin en büyük kollarından biri olan Çakıt Deresi uzun yıllardır kayayı aşındırmış ve sonucunda kanyonu oluşturmuştur. Doğal yollar ile oluşan sarp kayanın ardından akan buz gibi dereler ve tektonik çöküntüler, 16 metrelik bir köprü ile birbirine bağlanır. 20 kilometre uzunluğa sahip Kapıkaya Kanyonu’nun yalnızca 7.5 kilometrelik kısmı turizme açıktır.
Merkezden her saat başı kalkan Kapıkaya köyü minibüsleri aracılığıyla kanyona ulaşabilirsiniz. Talep edenler için kanyonda rehberli doğa yürüyüşleri de gerçekleşiyor.
”Kapıkaya Kanyonu konum için tıklayın”
7.Göksu Nehri
260 km uzunluğa ve 10.000 km havza alanına sahip olan Göksu Nehri’nin Gökçay ve Gökdere olmak üzere iki kolu bulunur. Safari ve kano gibi aktiviteler için uygun bir yer olan Göksü Nehri’nde bisiklet kiralayarak, doğayı daha yakından inceleyebilirsiniz. Göksu Nehri etrafında dinlenerek vakit geçirebileceğiniz yeme içme alanları ve mesire alanları da bulunuyor.
Mersin iline bağlı olan Göksu Nehri’ne ulaşmak için merkezden kalkan minibüsleri kullanabilirsiniz. Nehre giriş için ücret talep edilmiyor. Nehir çevresinde dilerseniz kamp gibi aktiviteleri de yapabilirsiniz.
”Göksu Nehri konum için tıklayın”
8.Kazancılar Çarşısı
Anadolu kapalı çarşı mimarisinin en başarılı örneklerinden biri olan Kazancılar Çarşısı, 500 yıldan daha uzun süredir Adana’nın ticareti için çok önemli bir rol oynuyor. Çarşıda el yapımı bakır ürünler, ağaç oymaları, yöresel baharatlar ve süs eşyaları satılan birçok dükkan bulunuyor.
Kazancılar Çarşısı’nda Adana’nın Meşhur Yemekleri hazırlayan restoranlar da bulunuyor. Günün her saati hareketli olan çarşı, turistik gezilere kısa ve keyifli bir mola vermek için şehrin en ideal yerlerinden biri. Yerli ve yabancı turistlerin Adana’yı hatırlatacak alışverişler yaptıkları Kazancılar Çarşısı, Seyhan ilçesinde yer alıyor. Ali Müfit Caddesi üzerinden yürüyerek ulaşabileceğiniz Kazancılar Çarşısı Pazar günleri hariç her gün 08.00 ile 18.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
9.Ceyhan Nehri
Çukurova’yı besleyen, 509 kilometrelik Ceyhan Nehri, Türkiye’nin en verimli ovalarından birisidir. 1659 yılında inşa edilen Kurtkulağı Kervansarayı ve Yılan Kalesi gibi yapılara ev sahipliği yapan Ceyhan Nehri, geniş bir alanı kaplıyor. Nehri içerisinde bulunduran Kartepe Aslantaş Milli Parkı kamp yapmak için Adana’nın en ideal yerlerinden birisi olmayı başarıyor.
Yaz aylarında oldukça hareketli olan Ceyhan Nehri’nde kano ve sandala binebilir ya da balık avlayabilirsiniz. Çevresinde birçok yürüyüş yolu, kir bahçesi ve mesire alanları bulunan Ceyhan Nehri, doğada zaman geçirmek istiyorsanız en keyifli seçeneklerin arasında bulunuyor.
”Ceyhan Nehri konum için tıklayın”
10.Sevgi Adası
Sevgi Adası, Seyhan Nehri’nin üzerinde bulunan ve Adana’nın en çok ziyaret edilen turistik noktalarından biridir. Kalp şeklinde bir görünümde olduğu için Sevgi Adası ismini alan ve turistler tarafından ilgi gören ada, Çukurova ilçesi sınırlarında yer alıyor.
Nehir üzerinden yapacağınız küçük bir yürüyüş ile Sevgi Adası’na ulaşabilirsiniz. Sevgi Adası’nda yürüyüş yapabilir, piknik yapabilir ya da Adana manzarasının muhteşem fotoğraflarını çekebilirsiniz. Çoğu zaman Ağustos ayının sonunda aşırı kuraklık sebebiyle sular çekilir ve bu durum ekim ayına kadar devam eder. Bu süre zarfında adaya yaya olarak geçebilirsiniz. Bu özelliği ile de ilginç bir deneyim sunan Sevgi Adası’na giriş için ücret ödemeniz gerekmiyor. Bölgede yer alan kafeterya veya lokanta gibi yerlerde de Adana’nın yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz.
”Sevgi Adası konum için tıklayın”
11.Çatalan Köprüsü
1575 metre uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun ikinci köprüsü unvanını taşıyan Çatalan Köprüsü, Seyhan Baraj Gölü üzerinde yer alıyor. Osmangazi Köprüsü’nün inşasına dek Türkiye’nin en uzun köprüsü konumunda olan Çatalan Köprüsü, Adana’nın önemli simgelerinin arasında yer alır.
Yapımına 1998 yılında başlanan ve 2002 yılında tamamlanarak hizmete açılan Çatalan Köprüsü kemerli mimarisi ve etkileyici uzunluğu ile Adana’nın fotoğraf çekimleri için en çok tercih edilen yerlerinden biridir. İki yakasında sıralanan mesire alanları ve seyir terasları ile özellikle gün batımında kalabalık turist gruplarına ev sahipliği yapan Çatalan Köprüsü, etrafında Adana lezzetlerini deneyebileceğiniz restoranlara da yer veriyor.
”Çatalan Köprüsü konum için tıklayın”
12.Adana Arkeoloji Müzesi
Türkiye’nin en eski 10 müzesinden biri olma ünvanına sahip Adana Arkeoloji Müzesi 1924 yılından beri konuklarına hizmet veriyor. Adana Arkeoloji Müzesi’nin koleksiyonunda Hitit, Asur, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait binlerce eser bulunuyor. Devasa heykeller, antik lahitler, taş eserler, çarpıcı büstler, pişmiş toprak ve bronzdan yapılan kaplar gibi tarihin eski yıllarından bugüne gelebilmeyi başarabilmiş binlerce eser müzede sergileniyor.
Seyhan ilçesinin Döşeme mahallesinde bulunan Adana Arkeoloji Müzesi’ne giriş için 100 TL ücret ödenmesi gerekiyor. Adana Arkeoloji Müzesi pazartesi günleri hariç haftanın her günü 08.30 ile 19.00 saatleri arasında açık.
”Adana Arkeoloji Müzesi konum için tıklayın”
13.Çakıt Vadisi
Belemedik Vadisi ve Kapıkaya Kanyonu ile komşu konumda bulunan Çakıt Vadisi, binlerce yıldır rüzgar, yağmur ve dere sularının şekillendirmesi ile oluşan etkileyici kaya oluşumlarına ev sahipliği yapıyor. Kaya tırmanma, kamp, dağ bisikleti ve dağcılık gibi aktiviteler için sıklıkla ziyaret edilen Çakıt Vadisi, donanımlı kamp alanlarını da bünyesinde bulunduruyor.
Panoramik doğa fotoğrafları çekmek için de sıklıkla ziyaret edilen ve muhteşem manzaralar sunarak huzurlu bir ambiyansa sahip olan vadi, doğa fotoğrafı çekmek ya da yürüyüş yapmak için tercih edebileceğiniz bir yer olmayı başarıyor. Ancak uçurumlu kayalık bir vadi olduğu için çocuklu ailelerin ve yükseklik korkusu olanların temkinli olması gerekiyor. Karaisalı İlçesinde bulunan vadiye merkezden kalkan toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
14.Bebekli Kilise
Resmi adı Aziz Pavlus Katolik Kilisesi olan fakat yöre halkı tarafından Bebekli Kilise olarak anılan bu yapı, Adana’da yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. 1880 ile 1890 yılları arasında inşa edildiği düşünülen ve İtalyan Katolik Kilisesi olarak inşa edilen Bebekli Kilise, tepesinde bulunan 2,5 metrelik tunç Meryem Ana heykeli sebebiyle bugünkü ismiyle anılıyor.
Kesme taşlar ve klasik mimari tarz ile tasarlanmış olan Bebekli Kilise, Seyhan ilçesinin Tepebağ mahallesinde bulunuyor. Şehir merkezinden yapacağınız kısa bir yürüyüş ile ulaşabileceğiniz Bebekli Kilise, Adana’da yapılan inanç ve kültür turlarının en önemli durakları arasında bulunuyor.
”Bebekli Kilise konum için tıklayın”
15.Horzum Yaylası
Üzüm bağları ve onlarca çeşit meyve ağacı ile çevrelenmiş Horzum Yaylası büyüleyici güzelliği ile yaz sıcaklarında en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Donanımlı kamp alanlarına sahip olan Horzum Yaylası’nda konaklamak için ahşap yayla evlerini de tercih edebilirsiniz.
Günübirlik seyahatler için de ideal bir yer olan Horzum Yaylası yöresel yemekler tadabileceğiniz restoranlara ve çay ya da kahve içebileceğiniz kır kahvelerine ev sahipliği yapar. Kozan ilçesi sınırlarında yer alan yaylaya ilçeye giden minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer tercih ederseniz yaylada rehberli doğa yürüyüşlerine de katılabilir ve doğayla iç içe, keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
16.Adana Sinema Müzesi
2011 yılında restore edilerek klasik bir konakta hizmet vermeye başlayan Adana Sinema Müzesi Türkiye’nin en önemli film festivallerinin ve etkinliklerinin ana merkezidir. Yıl boyu sinema gösterimleri yapılan müzede kültürel ve sanatsal pek çok etkinlik de düzenleniyor.
Müzenin koleksiyonunda ünlü sinema sanatçılarının bal mumu heykelleri, ünlü filmlerin afişleri ve filmlerde kullanılan eşyalar yer alıyor. Özellikle Yeşilçam severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken Adana sinema müzesi haftanın her günü 08.00 ile 17.00 arasında faaliyet gösteriyor. Merkezden toplu taşıma araçlarıyla ulaşabileceğiniz Seyhan ilçesinde bulunan müzeye 8 TL giriş ücreti ödeyerek bilet alarak giriş yapabilirsiniz.
”Adana Sinema Müzesi konum için tıklayın”
17.Magarsus Antik Kenti
M.Ö. 7. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen ve tarihî bir hazine olarak değerlendirilen Magarus Antik Kenti M.Ö. 333. yılında Büyük İskender’in uğradığı ve dua ettiği Athena Tapınağı’na ev sahipliği yapıyor. Tapınak sebebiyle her yıl bütün dünyadan tarih meraklıları tarafından ziyaret ediliyor.
Türkler ve Bizanslılar arasında yapılan savaşlar sırasında yanan kiliseye, 3000 kişilik etkileyici bir antik tiyatroya ve surlarından izleyebileceğiniz muhteşem deniz manzaralarına ev sahipliği yapan Magarus Antik Kenti, Adana merkezine 49 km uzaklıkta yer alıyor. Karataş ilçesinde konumlanan antik kente ulaşmak için merkezden ilçeye giden dolmuş ya da otobüsler kullanılıyor.
”Magarus Antik Kenti konum için tıklayın”
18.Belemedik Vadisi
Yalnızca Türkiye için değil dünya için önemli bir vadi olan Belemedik Vadisi doğa fotoğrafçılarının Adana’da en çok ilgi gösterdikleri yerlerin başında geliyor. Yılın her mevsimi yeşilin bütün tonlarını ziyaretçilerine sunan Belemedik Vadisi deniz seviyesinden 600 metre yükseklikte yer alıyor. Tertemiz bir havaya sahip olan ve onlarca çeşide ev sahipliği yapan Belemedik Vadisi akarsular, ormanlar ve dağlarla birlikte birçok ekosistemin bir arada yaşamasını sağlıyor.
Belemedik Vadisi’nde endemik bitki türleri, vahşi yaşam zenginliği ve el değmemiş bakir güzellikler bulunduğu için Adana’da yapılacak doğa gezilerinin vazgeçilmez adreslerinden biri oluyor. Pozantı ilçesi sınırlarında bulunan Belemedik Vadisi her zaman rüzgârlı ve serin olduğu için seyahatiniz esnasında yanınıza hırka ya da şal almanız önerilir.