Karadeniz bölgesinin doğu ucunda, Gürcistan sınırında bulunan Artvin; el değmemiş doğal güzellikleriyle doğa tutkunları için adeta bir cennet! Yalnızca Türkiye için değil geçiş güzergahı açısından Avrupa ve Orta Asya için de oldukça önemli bir yer olan Artvin, kültürel ve tarihi dokusuyla da dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra Artvin ülkemizin tek yağmur ormanına da ev sahipliği yaparak, ekosisteme önemli bir katkı sağlıyor.
Dört mevsim boyunca ziyaret edilen ve Doğu Karadeniz’de gezilecek yerler arasında en sevilen yerlerinden biri olan Artvin’de gezilecek yerler oldukça uzun bir listeye sahip. Seyahatiniz esnasında kafa karışıklığı yaşamamak için seyahat öncesi planlama yapabilir ve böylelikle istediğiniz her yeri gezme şansı yakalayabilirsiniz. Detaylı ve eğlenceli bir Artvin seyahati için 4-5 gün ayırmanız tavsiye ediliyor. Bunun yanı sıra seyahatinizi daha konforlu hale getirmek için şehirde konaklayabileceğiniz çok sayıda otel ve pansiyon da bulunuyor. Artvin seyahatiniz esnasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler:
- Karagöl
- Mençuna Şelalesi
- Borçka
- Murgul Delikkaya Şelalesi
- Kaçkar Dağları
- Çoruh Nehri
- Çifte Köprü
- Hopa Kültür Evi ve Müzesi
- Artvin Cam Teras
- Hatila Vadisi Milli Parkı
Hem doğal güzelliği hem de tarihi yerleri ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer olan Artvin yalnızca yerli değil yabancı turistler tarafından da ilgi görüyor. Doğa ile iç içe olarak kendinizi dinlenmiş ve arınmış hissetmenize imkan tanıyacak Artvin, sunduğu manzaralarıyla seyahat sonrası uzun yıllar boyunca akıllardan çıkmıyor.
1.Karagöl
Artvin seyahatiniz esnasında ziyaret etmeniz gereken ilk yer Karagöl olarak bilinir. Cenneti andıran güzelliğe sahip olan ve doğa tutkunu olanlar tarafından yoğun bir ilgi gören bu yer, göl manzarasını seyrederek ruhunuzu dinlendirebileceğiniz eşsiz bir lokasyon olarak kabul görüyor. Karagöl’de konaklamak istiyorsanız bölgede bulunan otel ve pansiyonları tercih edebilir, böylelikle seyahatinizi çok daha konforlu hale getirebilirsiniz. Bunun yanı sıra bölgenin kamp yapmak isteyenler için uygun olanaklara da sahip olduğu biliniyor.
Karagöl’e ulaşmak için il merkezinden göl alanına kadar koyulmuş tabelaları takip edebilirsiniz. İl merkezinden yaklaşık 60 km uzaklıkta bulunan Karagöl’e şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
2.Mençuna Şelalesi
Arhavi ilçesi sınırlarında yer alan Mençuna Şelalesi, siyah kayalıklar üzerinden süzülen bembeyaz ve tertemiz sularıyla büyüleyici güzellikler sunuyor. Kar sularının eridiği nisan ve mayıs aylarında çok daha hızlı bir şekilde akmaya başlayan Mençuna Şelalesi, ilçeye 15 km mesafede bulunuyor. Şahsi aracınız ile kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz Mençuna Şelalesi; unutulmaz manzaralar sunuyor olmasının yanı sıra etrafında yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız kafe ve mesire alanları da bulunduruyor. Doğa fotoğrafçılığı için de tercih edeceğiniz alanda tuvalet ve mescit gibi farklı ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz ortak alanlar da bulunuyor.
”Mençuna Şelalesi konum için tıklayın”
3.Borçka
Büyüleyici doğal güzellikleri ile görenleri adeta hayran bırakan Borçka şifalı kaplıcalar ve tarihi hazineler ile ünlü bir ilçedir. Merkeze yalnızca bir saat uzaklıkta bulunması ise en sevilen gezi rotalarından biri olmasını sağlıyor. Milattan önce iki binli yıllardan beri yerleşim yeri olarak tercih edilen Borçka bugüne dek pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölge.
Ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden kalan izleri hala taşıyan Borçka, dünyanın ender biyosfer rezerv alanlarından biri olan Maçahel’e de ev sahipliği yapıyor. Bunun yanı sıra doğa tutkunlarının unutulmaz geziler yapmasını sağlayan Karçal Dağları da Borçka’da yer alıyor. Borçka’da Karadeniz ormanlarının ve dağlarının en güzel örneklerine denk gelebilirsiniz. Ayrıca bölgedeki restoranlarda yöresel lezzetleri de tadabilirsiniz.
”Borçka konum için tıklayın”
4.Murgul Delikkaya Şelalesi
Artvin için bir simge haline gelmiş olan Murgul Delikkaya Şelalesi; şehrin en eşsiz doğal güzelliklerinden birisi konumunda. Gürçam ormanları arasında ve oksijen seviyesinin oldukça yüksek olduğu bir noktada bulunan Murgul Delikkaya Şelalesi; binlerce yıldır doğada kendi yolları ile oluşmuş devasa bir kaya içerisinden akan şelaleyi kapsıyor. Pek çok farklı bitki ve kuş türüne de ev sahipliği yapan Murgul Delikkaya Şelalesi’nin etrafında eşsiz bir tropikal orman bulunuyor. Kuş izleme veya yürüyüş yapma için en ideal noktalardan biri olan Murgul Delikkaya Şelalesi’ne toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz.
”Murgul Delikkaya Şelalesi konum için tıklayın”
5.Kaçkar Dağları
Bölgenin en sevilen doğa sporları merkezi Kaçkar Dağları olarak biliniyor. 3.500 m yükseklikte bulunan zirveleri ile unutulmaz yürüyüşler yapmaya imkan tanıyan Kaçkar Dağları; doğa sporları ve ekstrem aktivitelerden hoşlanan yerli ve yabancı turistler tarafından her yıl akına uğruyor.
Kamp yapmak için de uygun bir alan olan Kaçkar Dağları kamp yapmak isteyenler, doğa sporlarını sevenler ve fotoğrafçılar tarafından Artvin’in en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olarak biliniyor. Dağ eteklerinde uzanan gür ormanları, şelaleleri ve dereleri ile Kaçkar Dağları, Artvin seyahatinizi benzersiz bir deneyim haline getirmeyi vadediyor. Kaçkar Dağlarında orman ile iç içe olmak ve şehirlerin kaosundan uzak kalmak oldukça kolay!
”Kaçkar Dağları konum için tıklayın”
6.Çoruh Nehri
Mescit Dağları’nın eteklerinde bulunan Çoruh Nehri, Artvin manzarasının unutulmaz bir şekilde sunulmasını sağlıyor. Yalnızca turistler tarafından değil yöre halkı tarafından da yoğun bir ilgi gören Çoruh Nehri; rafting parkurlarına ev sahipliği yapıyor. Ekstrem sporlardan hoşlananlar tarafından yoğun bir ilgi gören Çoruh Nehri etrafında bulunan Artvin otelleri sayesinde seyahatinizi daha konforlu hale getiriyor!
Turizm olanakları en gelişmiş noktalardan biri olan Çoruh Nehri, şehir merkezinden ulaşım araçları sayesinde ulaşılabilecek bir konumda yer alıyor. Konaklamak için bölgede bulunan otelleri tercih edebilir veya günübirlik seyahatlerle nehir etrafında bulunan mesire alanlarında piknik yapabilirsiniz. Eğer ekstrem sporlara hoşlanıyorsanız nehir içerisinde bulunan 100 kilometrelik zorlu rafting parkurunu mutlaka denemelisiniz!
”Çoruh Nehri konum için tıklayın”
7.Çifte Köprü
Çifte Köprü’nün en önemli özelliği Artvin’in en çok fotoğraflanan tarihi hazinelerinden biri olması. Karadeniz bölgesini süsleyen pek çok taş köprü olsa da Çifte Köprü; güzelliği ile bütün köprüleri geride bırakmayı başarıyor. İki kemerli olarak inşa edilmiş köprünün 33,5 metre uzunluğa ve 2,8 metre genişliğe sahip olduğu biliniyor. Çifte Köprü, doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarileri için de en sevilen adreslerden biri olmayı başarıyor.
Köprünün ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de aktif olarak kullanılıyor olması dikkat çekici. Köprü çevresinde bulunan kır bahçeleri ise asırlık çınar ağaçları altında çay ve kahve içmenize de imkan tanıyor!
8.Hopa Kültür Evi ve Müzesi
Artvin tarihine yolculuk yapmak isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken Hopa Kültür Evi ve Müzesi, Hopa Belediyesi tarafından kuruldu. Kültürel açıdan önemli bir yere sahip olan Hopa Kültür Evi ve Müzesi iki binden daha fazla esere sahip bir koleksiyon içeriyor. Bölgenin geleneksel yaşam kültürünü yansıtan etnografik eserlerden oluşan koleksiyonu ile Hopa Kültür Evi ve Müzesi, turistler tarafından yoğun bir ilgi görüyor. Hopa Kültür Evi ve Müzesi haftanın her günü 10:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Giriş için 1 TL gibi düşük bir ücret ödemeniz gerekiyor.
9.Artvin Cam Teras
Bölgeyi ziyaret eden turistler için Artvin seyahatinin başladığı yer olarak bilinen Artvin Cam Teras; yalnızca Artvin’in değil Türkiye’nin en büyük seyir teraslarından birisi konumunda. Hatila Vadisinin panoramik manzaralarını muhteşem bir görüntü ile sizlere sunan ve 1994 yılında milli park ilan edilen vadide yer alan Artvin Cam Teras, 490 metre yükseklikte konumlanıyor.
Gür ormanlara ve dere çevresini saran doğal güzelliklere kuş bakışı bakmak istiyorsanız ziyaret etmeniz gereken Artvin Cam Teras etrafında bungalov evlere ve Artvin’in Meşhur Yemekleri konusunda sizlere benzersiz deneyimler tutacak restoranlara da yer veriyor. Milli parka giriş için 40 TL ücret ödemeniz gerekiyor.
”Artvin Cam Teras konum için tıklayın”
10.Hatila Vadisi Milli Parkı
Şehir merkezine çok yakın konumda bulunuyor olması sebebiyle turistler tarafından yoğun bir ilgi gören Hatila Vadisi Milli Parkı’na merkezden yalnızca 35 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Minibüsler veya şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabileceğiniz Hatila Vadisi Milli Parkı, 1994 yılından beri koruma altına alınmış bir milli park olarak biliniyor.
Vahşi yaşam zenginliği konusunda görenleri büyüleyecek kadar çeşitliliğe sahip olan Hatila Vadisi Milli Parkı; ev sahipliği yaptığı bitki türleri de zorluk derecesine göre düzenlenmiş trekking parkurları ile Artvin’in en sevilen parklarından biri olmayı başarıyor. Sıcak yaz günlerinde bile serin havasını korumayı başarabiliyor olması ise Hatila Vadisi Milli Parkına duyulan ilgiyi arttırıyor.
”Hatila Vadisi Milli Parkı konum için tıklayın”
11.Beyazsu Yaylası
Kaçkar Dağları eteklerinde bulunan ve bölgenin en çok ziyaret edilen yaylalarından biri olan Beyazsu Yaylası, doğa gezileri ve trekking aktivitesinin vazgeçilmez adreslerinden biri. Yemyeşil Karadeniz manzaralarının ve doğal güzelliklerin mümkün olan en başarılı şekilde sunulmasını sağlayan Beyazsu Yaylası, huzurlu ve doğa ile iç içe bir gün geçirmek isteyen herkesin tercihi oluyor.
Yaz aylarında yaylada pek çok farklı aktivite gerçekleşiyor. Özellikle bölgede gerçekleşen şenlikler sosyal açıdan da gelişmiş bir yayla haline gelmesini sağlıyor. Ziyaretinizi yapmak için şahsi araçlarınızı tercih edebilir veya şehir merkezinden toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
12.Sırt Yaylası
Artvin’in en çok ziyaret edilen yaylalarından biri olan Sırt Yaylası, el değmemiş güzelliği ile en sıcak yaz günlerinde bile soğuk kalmayı başarıyor! Oksijen seviyesi oldukça yüksek olan Sırt Yaylası deniz seviyesinden 2.420 m yükseklikte bulunuyor.
Sırt Yaylasının zirvesinde bulunan ahşap yayla evleri muhteşem bir görüntü sunarken turizm dergilerinin kapaklarını süslemeyi başarıyor. Yıl boyunca yalnızca 300 hane yaşıyor olsa da özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistler tarafından akına uğradığını söylemek gerekiyor. Sırt Yaylasında konaklamak istiyorsanız yayla evlerini veya donanımlı kamp alanlarını tercih edebilirsiniz. Yaylaya şehir içerisinden toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile gelebilirsiniz. Sırt Yaylası seyahatiniz esnasında bölgede üretilen ve yöre halkı tarafından balları mutlaka satın almanız ve denemeniz önerilir!
13.Gorgit Yaylası
Bir doğa cenneti olarak bilinen ve Maçahel bölgesinde yer alan Gorgit Yaylası, unutulmaz bir gezi deneyimi sunmasını sağlayacak özelliklere sahip. Deniz seviyesinden 1.700 m yükseklikte, bulutlar arasında yer alan Gorgit Yaylası; turizm açısından da oldukça gelişmiş bir yer.
Yaylada bulunan ahşap yayla evleri yaylanın yüksekliği sebebiyle bembeyaz bulutlar tarafından sarılmış gibi bir görüntüye sahip. Bunun yanı sıra el değmemiş güzelliklerden biri olan buz gibi dereleri ve dağ eteği boyunca uzanan yürüyüş yollarına da sahip olan Gorgit Yaylası, doğa ile iç içe huzurlu bir gün geçirmek isteyenlerin tercihi olmayı başarıyor!
”Gorgit Yaylası konum için tıklayın”
14.Maral Şelalesi
Artvin’in en dikkat çekici özellikleri arasında her köşesinde büyüleyici bir şelale ile karşılaşmak var. Artvin’in etkileyici manzaralara sahip şelaleleri denildiğinde akla gelen Maral Şelalesi ise 65 m yükseklikten dökülerek unutulmaz bir manzara sunuyor. Maral Şelalesi Artvin’e 2 saat uzaklıkta bulunan Borçka ilçesine bağlı Maral köyüne kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor.
Maral Şelalesinde yılın bazı zamanlarında trekking turları, fotoğraf safarileri ve doğa gezileri düzenleniyor. Dört mevsim boyunca serin bir havaya sahip olması Maral Şelalesinin sıcak ve bunaltıcı yaz günlerinin en sevilen kaçış noktalarından biri olmasını sağlıyor. Gölette yüzebilir, seyir terasında vakit geçirebilir ya da şelale etrafında bulunan restoran ve kafelerde yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
”Maral Şelalesi konum için tıklayın”
15.Suatan Şelalesi
Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir şehir olan Artvin kendine bağlı pek çok ilçeye ev sahipliği yapıyor. Bunların arasında turistik açıdan en dikkat çekici ilçe ise Şavşat olarak biliniyor. Şavşat ilçesinde yer alan Suatan Şelalesi; görebileceğiniz tabiat harikalarından tamamını sizlere unutturacak güzellikte.
Suatan Şelalesine ulaşmak için zorlu bir yürüyüş yapmanız gerekse de yürüyüş sonunda ulaşacağınız sarp kayalar arasından dökülen bembeyaz sular bütün yorgunluğunuzu unutturuyor! Hem doğa hem de tarih meraklıları tarafından yoğun bir ilgi gören Suatan Şelalesi, Artvin’in en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerinden biri olmayı başarıyor. Şelale etrafında yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler de bulunuyor. Bunun yanı sıra göletlerde yüzebilir ve seyir terasından manzarayı izleyebilirsiniz.
16.Cehennem Deresi Kanyonu
Türkiye’nin en etkileyici kanyonlarından biri olan Cehennem Deresi Kanyonu fotoğraf ve doğa meraklılarının mutlaka görmesi gereken bir kanyon. 200 metreyi aşan ürkütücü kaya duvarlarından ismini alan Cehennem Deresi Kanyonu; dünyanın ender kanyon vadilerinden birine ev sahipliği yapıyor olması sebebiyle de dikkat çekici. Hem yaz hem de kış aylarında ziyaret edilen Cehennem Deresi Kanyonunda özellikle yaz aylarında rehberli doğa yürüyüşleri gerçekleşiyor. Böylelikle kanyon ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek mümkün oluyor.
Rehberli doğa yürüyüşlerinin haricinde dağcılık ve kampçılık gibi etkinliklerin yanı sıra kaya tırmanma gibi ekstrem aktiviteler de Cehennem Deresi Kanyonunda gerçekleşiyor. Eşsiz fotoğraflar çekmenize olanak sağlayacak Cehennem Deresi Kanyonu, şehir merkezinden şahsi aracınızla ulaşılabilecek bir konumda yer alıyor.
”Cehennem Deresi Kanyonu konum için tıklayın”
17.Atabarı Kayak Merkezi
Artvin turistik açıdan dikkat çekici olmasını sağlayan çok sayıda özelliğe sahip bir şehir olarak biliniyor. El değmemiş güzellikleri, doğa harikası, kaplıcaları ve kayak merkezini aynı anda bulunduruyor olması şehrin pek çok farklı sebep doğrultusunda tercih edilmesini sağlıyor. Atabarı Kayak Merkezi ise Artvin seyahatlerinin özellikle kış aylarında gerçekleşiyorsa en temel sebeplerinden biri olmayı başarıyor!
Merkeze en yakın kış turizm destinasyonu olan Atabarı Kayak Merkezi deniz seviyesinden 2.000 metre yükseklikte bulunuyor olması sebebiyle kayak yapmayı sevenler için en ideal seçeneklerden biri oluyor. Dünya standartlarına sahip toplamda 1.300 metre uzunlukta üretilmiş pistleri ile Atabarı Kayak Merkezi, kayak deneyimi yaşamak isteyenlerin favorisi olmayı başarıyor. Bölgede malzeme kiralayabileceğiniz işletmeler, restoran ve kafeler de bulunuyor.
”Atabarı Kayak Merkezi konum için tıklayın”
18.Otingo Kaplıcası
300 yıllık şifa kaynağı olarak bilinen ve Borçka’da yer alan Otingo Kaplıcası, şehre gelen turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerlerden biri oluyor. Psikolojik problemler de dahil olmak üzere halsizlik ve depresyon gibi pek çok hastalığın giderilmesine yardımcı olmak konusunda önemli bir rol oynayan ve sağlık turizmi adına tercih edilen Otingo Kaplıcası kendine ait küçük bir konaklama tesisini de bölgede bulunduruyor. Şifalı sulardan faydalanmak isteyen herkesin ziyaret ettiği bu kaplıca ilçe merkezine yalnızca 8 km uzaklıkta bulunuyor. Şehir merkezinden ilçeye toplu taşıma araçları ile ulaşım da bulunuyor. İlçeden kalkan minibüsler ile kaplıcaya ulaşım sağlayabilirsiniz. Dört mevsim boyunca ziyaret edilen Otingo Kaplıcasının en yoğun olduğu zamanlar ise kış ayları oluyor.
” Otingo Kaplıcası konum için tıklayın”