Tarihi ve doğal güzellikleri ile Bilecik, küçük bir şehir olmasına rağmen dört mevsim ziyaret ediliyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında kalabalık turist gruplarına ev sahipliği yapıyor. Eğer daha önce Bilecik seyahati yapmadıysanız sizler için derlediğimiz Bilecik’te gezilecek yerler listesini inceleyebilirsiniz.
Bilecik’te Gezilecek Yerler Listesi
- Şeyh Edebali Türbesi
- Söğüt Müzesi
- Pelitözü Göleti
- Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi
- Bilecik Saat Kulesi
- Atatürk Köşkü
- Bozcaarmut Göleti
- Bilecik Müzesi
- Mihal Bey Hanı
- Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı
Bilecik küçük bir şehir olduğundan seyahatiniz için iki ile üç gün yeterli olabilir. Yine de gezi planınıza göre birkaç gün daha kalma sürenizi artırabilir ve Bilecik otelleri arasından kalacak yerinizi ayarlayabilirsiniz. Farklı istek ve ihtiyaçları başarılı şekilde karşılayan oteller, seyahatinizin daha konforlu hale gelmesine yardımcı olur. Şehir, küçük bir yapıda olduğundan çoğu merkezde yer alan yerlere kolayca gidebilirsiniz. Aynı şekilde ilçe veya köylerine ulaşım da yine kısa sürelerde ulaşım imkanı veriyor.
Bilecik’in turistler tarafından ilgi gören birçok farklı özelliği bulunuyor. Bugüne dek pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Bilecik, tarihi dokusunda kıymetli izler taşımayı başarıyor. Özellikle Osmanlı’nın beylik dönemlerine ait önemli izler taşıyor. Kültürel açıdan da sizi besleyecek olan bu şehir; Türkiye’nin tarihsel sürecinde de önemli bir konumda bulunuyor. Gelin, Bilecik’te mutlaka görülmesi gereken yerleri birlikte inceleyelim.
1.Şeyh Edebali Türbesi
Şeyh Edebali Türbesi dönemin önde gelen din adamlarından biri olan Şeyh Edebali adına inşa ettirilmiş tarihi bir türbe. Şeyh Edebali hadis, fıkıh, tefsir gibi konularda eğitim almış olması sebebiyle dikkat çeken bir din adamı olarak biliniyor. Özellikle Osman Gazi’nin “akıl hocası” olması sebebiyle Osmanlı tarihi açısından da önem taşıyor.
Türbeye ulaşmak için Aşağı Çarşı Sokağı ya da A. Refik Öztürk Caddesi kullanabilirsiniz. Türbe şehir merkezinde yer alan İstiklal Mahallesi’nde konumlanıyor. Türbeye yürüyerek kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Şeyh Edebali Türbesi haftanın her günü 08.00 ile 22.00 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş için herhangi bir ücret talep edilmiyor.
2.Söğüt Müzesi
II. Abdülhamid tarafından yaptırılan ve en önemli tarihi yapılardan biri olan müze, görülmeye değer çok sayıda esere ev sahipliği yapıyor. Osmanlı Dönemine ait çok sayıda tarihi esere ev sahipliği yapan müzede Yörüklere ait tarihi eşyalar ve Söğüt ilçesinin tarihiyle ilgili önemli fotoğraf ve belgeler sergileniyor. Tarihi bir gezi yapmak istiyorsanız Söğüt Müzesi en ideal seçeneklerden biri olabilir.
Söğüt ilçesine bağlı olan ve Orta Mahallesi’nde konumlanan müze, şehir merkezine 28 km uzaklıkta bulunuyor. Bilecik-Söğüt Yolu üzerinden özel aracınız ile ulaşabilirsiniz.
Söğüt Müzesi pazartesi ve hafta sonları haricinde her gün sabah 08.00 ile 17.30 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş için ise ücret talep edilmiyor.
3.Pelitözü Göleti
Eşsiz doğası ve muhteşem manzarasıyla dikkat çeken Pelitözü Göleti şehrin turistik açıdan en çok tercih edilen yerlerinden birisi olmayı başarıyor. Park içerisinde yer alan gölet bölge halkı tarafından da sıklıkla ziyaret ediliyor. Şehrin yorucu havasından kurtulmak ve stresten uzaklaşmak isteyenler için en ideal yerlerden biri olarak biliniyor!
Yemyeşil alanlarla kaplı göl, çevresi pek çok farklı ağaç türüne de ev sahipliği yapıyor. Pelitözü Göleti’nde mangal ve piknik yapabilirsiniz. Tesis içerisinde yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz çay bahçeleri ve restoranlar da bulunuyor.
Merkez ilçesine bağlı olan gölet Pelitözü Köyü’nde konumlanır. Şehir merkezinde yaklaşık 7 km mesafede bulunur. Şahsi aracınız ile Atatürk Bulvarı üzerinden kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Gün boyu ziyarete açık olan Pelitözü Göleti, giriş için herhangi bir ücret talep etmiyor. Gölet etrafındaki düzenlenmiş alanlarda banklar da yer alıyor. Bu sayede manzarayı da kolayca izleyebilirsiniz.
”Pelitözü Göleti konum için tıklayın”
4.Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi
Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi’nde Bilecik Yörüklerine ait çok sayıda etnografik eşya sergileniyor. 3 katlı ahşap bir bina olan müze binasının 1900’lerin başında inşa edildiği düşünülüyor. İnşa edildiği ilk yıllarda Osmanlı dispanseri olarak görev yapmış olsa da 2001 yılında yapılan restorasyon ile birlikte müze olarak hizmet vermeye başladığı biliniyor.
Müze içerisinde eski giysilerden halılara, tartı aletlerinden bayraklara ve silahlara pek çok farklı eski eşyaya yer veriliyor. Roma İmparatorluğu’na ait çömlek mutfak aletleri ile Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemlerine ait sikke gibi arkeolojik eserler de Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi içerisinde bulunuyor.
Müze, Söğüt ilçesine bağlı olan Kayhan Mahallesi’nde bulunuyor. Şahsi aracınız kolayca ile ulaşabilirsiniz. Müzenin küçük otoparkı da bulunuyor. 08.30 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz müzeye giriş için ücret talep edilmiyor.
”Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi konum için tıklayın”
5.Bilecik Saat Kulesi
1907 senesinde Musa Kazım Bey tarafından yaptırılan saat kulesi şehrin simgesel yapısı olarak biliniyor. 15 metre yüksekliği ile dikkat çeken mimarisi ziyaretçilerin büyük bir ilgi göstermesine yol açıyor. Bilecik Saat Kulesi 1987 yılında çeşitli bakım ve onarım çalışmaları görmüştür. Bu çalışmalar sayesinde güçlendirilen yapı bugüne dek ayakta kalmayı başarabilmiş en kıymetli tarihi yapılardan biri olarak ele alınıyor.
Şehir merkezinde, İstiklal Mahallesi’nde konumlanan Saat Kulesi ulaşım açısından büyük bir kolaylığa sahip. Merkezden 2 dakikalık bir yürüyüş mesafesiyle Bilecik Saat Kulesi’ne ulaşabilirsiniz. Ulaşım için Atatürk Bulvarı’nı ya da Ertuğrul Gazi Caddesi’ni tercih edebilirsiniz. Ücretsiz şekilde gün boyu ziyaret edebilirsiniz. Merkezde dolaşırken yerel lezzetleri de denemeyi ihmal etmemelisiniz. Kültürel ve tarihi açıdan zengin olmasının yanı sıra Bilecik’in Meşhur Yemekleri de turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Seyahatiniz esnasında yöresel yemekler hazırlayan restoranlara mutlaka uğramalısınız! Deneyeceğiniz lezzetler size unutulmaz bir gastronomik deneyim yaşatabilir.
6.Atatürk Köşkü
1930 senesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşları tarafından inşa ettirilmiş bir yapı olan ve bölgenin görülmeye değer önemli tarihi yapıları arasında bulunan Atatürk Köşkü her mevsim ziyaret ediliyor. Atatürk Köşkü ismiyle anılmasına sebep olan en önemli etken ise Mustafa Kemal Atatürk’ün bölgeyi ziyaret ettiği pek çok sefer bu tarihi yapıda konaklamış olması. Yıl boyunca yerli ve yabancı pek çok turist tarafından ziyaret edilen Atatürk Köşkü’nün etrafı çeşitli ağaçlar ile kaplı, keyifli bir ambiyansa sahip.
Bozüyük ilçesine bağlı Camiliyayla Köyü’nde konumlanan Atatürk Köşkü şehir merkezine 64 km uzaklıkta bulunur. D650 yolu üzerinden özel aracınızla ulaşabilirsiniz. Ancak köşk özel mülk olduğu için içeriye giriş izni bulunmuyor. Yapıyı dışarıdan inceleyebilirsiniz.
7.Bozcaarmut Göleti
Bilecik’in mutlaka ziyaret edilmesi gereken doğal güzelliklerinin arasında Bozaarmut Göleti geliyor. Ulaşım kolaylığı sebebiyle gölet, hem turistler hem de yerel halk tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.
Gölet etrafında isterseniz kamp yapabilirsiniz. Sessiz ve sakin bir yer olması kamp yapmak için en ideal yerlerden biri olmasını sağlıyor. Ancak hafta sonları çok kalabalık olabilir. Eğer daha sakin bir gün geçirmek istiyorsanız hafta içinde ya da hafta sonu erken saatlerde gelmelisiniz.
Piknik yapmak içinde tercih edilen Bozcaarmut Göleti, yeşillikler içerisinde keyifli bir ambiyansa sahip. Yol üzerinde bulunan küçük marketlerden yeme içme ihtiyaçlarınız için alışveriş yapabilirsiniz. Kamp alanında tuvalet var fakat elektrik bulunmuyor.
Bozcaarmut Köyü’nden geçtikten sonra gölet tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz. Giriş için 10 TL ücret ödemeniz gerekiyor.
”Bozcaarmut Göleti konum için tıklayın”
8.Bilecik Müzesi
1794 yılında inşa edilen ve bir süre boyunca jandarma binası olarak hizmet veren yapı 1921 yılında iki kat daha eklenerek hapishane olarak kullanılmaya başlanmış. 1995 yılında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müzeye çevrilerek halka hizmet vermeye başlamış. Müzenin ilk ziyaretçilerini 2010 yılında almaya başladığı biliniyor.
Bilecik Müzesi içerisinde çok sayıda arkeolojik eser bulunuyor. Bilecik çevresinde yapılan arkeolojik araştırmalar sonucunda bulunan tarihi eserler müze içerisinde sergileniyor. Tarih ve arkeolojiden hoşlanıyorsanız Bilecik Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz!
Bilecik Müzesi şehir merkezinde bulunuyor. Yürüme mesafesinde olması ulaşım adına büyük bir kolaylık sağlıyor. Dedeoğlu Caddesi ve Hükümet Caddesi üzerinden yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Bilecik Müzesi pazartesi günleri dışında her gün ziyarete açık. Ücretsiz olarak gezebileceğiniz bu müze 08:00 ile 17.30 saatler arasında hizmet vermeye devam ediyor.
9.Mihal Bey Hanı
1318 senesinde Mihal Bey tarafından inşa ettirilen Mihal Bey Hanı, tek kattan oluşan bir yapı. Taş ve tuğla malzemeler ile inşa edilen yapı geçmiş yıllarda kervanların dinlenme noktası olarak kullanılıyordu. Yapının içerisinde dört farklı kısım bulunuyor.
Osmanlı mimari özelliklerini başarılı bir şekilde taşıyan tarihi han, Bilecik’te görülmesi gereken kültürel yerlerden biri. Bilecik’in Gölpazarı ilçesine bağlı olan Orta Mahallesi’nde konumlanıyor. Şehir merkezine yaklaşık 43 km uzaklıkta bulunuyor. Özel aracınız ile Adapazarı Bilecik Yolu D160 ya da Bolu Bilecik yolu D160 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Gün boyu ziyarete açık olan Mihal Bey Hanı’na giriş için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor.
”Mihal Bey Hanı konum için tıklayın”
10.Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı
Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı Bilecik’in turistik doğal güzelliklerinin arasında bulunuyor. Özellikle doğa tutkunları tarafından yoğun bir ilgi görüyor. Oldukça büyük bir parka ev sahipliği yapan kanyonun uzunluğu yaklaşık 3.5 km. Muhteşem bir doğa manzarası sunarken park içerisinde yapılabilecek pek çok aktivite de bulunuyor.
Tesis içerisinde dağ sporlarını deneyebilir, doğa yürüyüşleri yapabilir veya doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Birçok farklı canlıya ev sahipliği yapan parkta aileniz ve arkadaşlarınızla ile birlikte eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.
Yenipazar ilçesine bağlı olan Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı, Hasanlar Köyü’nde konumlanıyor. Ulaşım için Gölpazarı Yenipazar Yolu tercih edilebilirsiniz. Şehir merkezine 60 km mesafede yer alan parka şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Giriş için ise kişi başı 9 TL ücretlendirme bulunuyor.
”Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı konum için tıklayın”
11.Metristepe Zafer Anıtı
Metristepe Zafer Anıtı Bilecik’in sembolik tarihi yapılarından biri. İnönü Savaşı’nda mücadele esnasında hayatını kaybeden askerlerin anısına yaptırılan anıt, günümüzde Bilecik’te en çok ziyaret edilen turistik yapılardan biri olarak biliniyor. Şehit düşen askerleri sonsuza dek anabilmek için inşa edilen anıt Bilecik halkı içinde önemli bir yere sahip.
Metristepe Köyü’nde yer alan Metristepe Zafer Anıtı, Bozüyük ilçesine bağlı. Şehir merkezine yaklaşık 44 km uzaklıkta konumlanıyor. Ulaşım için Bilecik Söğüt yolunu kullanabilirsiniz. Gün içerisinde istediğiniz herhangi bir saatte ziyaret edebileceğiniz anıta giriş için ücret talep edilmiyor. Metristepe Zafer Anıtı özellikle gündüz saatlerinde oldukça kalabalık ziyaretçi gruplarına ev sahipliği yapıyor.
”Metristepe Zafer Anıtı konum için tıklayın”
12.Yenipazar
Bilecik iline bağlı bir ilçe olan Yenipazar pek çok kişi tarafından “Kırka” ismi ile tanınır. 1323 Osmanoğulları tarafından ele geçirilen bölge, Kurtuluş Savaşı’nda kurtulmuş ve Söğüt ilçesine bağlanmıştır. 1926 yılında ise Gölpazarı ilçesine bağlanmış ve ardından 1988 yılında ilçe olarak anılmaya başlanmıştır.
Yenipazar’da gezilmesi gereken yerler arasında;
- İnkaya Mağarası
- Yenipazar Harman Köyü Kanyonu
- Süzmen Göleti
- Parmakkaya gibi yerler bulunur
Yenipazar ilçesi Bilecik şehir merkezine 74 km uzaklıkta bulunuyor. Şehir merkezinden kalkan köy otobüsleri ya da şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Görece büyük bir ilçe olması sebebiyle bir gününüzü geziniz için ayırabilirsiniz.
13.Kınık Şelalesi
Doğal güzellikler açısından büyük bir zenginliğe sahip olan Kınık Şelalesi eşsiz manzaralar sunuyor. Şelale, doğa tutkunları tarafından Bilecik’te en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Ormanlık alanlarla kaplı çevresi doğa ile iç içe keyifli bir gün geçirmenize imkan tanıyor.
Kınık Şelalesi’nde aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Çevredeki doğal güzellikleri keşfe çıkabilir ve bol bol fotoğraf çekinerek bu keyifli günü unutulmaz bir anı haline getirebilirsiniz. Kınık Şelalesi doğayla baş başa zaman geçirmeniz için sizlere eşsiz bir fırsat sunmayı başarıyor.
Merkez ilçesine bağlı olan ve Kınık Köyü sınırları içerisinde konumlanan şelale şehir merkezine 22 km uzaklıkta bulunur. Bilecik-Bursa Yolu’nu ve D160 karayolunu kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
Zaman kısıtlaması olmaksızın gün içerisinde istediğiniz herhangi bir saat şelaleyi ziyaret edebilirsiniz. Giriş için ücret talep edilmiyor.
”Kınık Şelalesi konum için tıklayın”
14.Zincirli Kaya
Ne zaman oluştuğu bilinmeyen Zincirli Kaya, hakkında söylenen çok sayıda rivayet sebebiyle dikkat çeken turistik bir yer. Hakkında dile getirilen ve en çok ilgi çeken rivayetler arasında ise Bizanslılar ve Müslümanlar ile ilgili olanı! Rivayete göre Bizanslılar, Müslümanlar arasında kendilerine karşı gelenleri Zincirli Kaya’ya asarak idam ediyordu. Oluşumun sonrasında da kendisine atfedilen pek çok rivayet bulunuyor.
Zincirli Kaya görkemli bir görüntüye sahip. Şehir merkezinde yer alması sebebiyle turistler tarafından yoğun bir ilgi görüyor. Aşağı Çarşı Sokak üzerinden yürüyerek ulaşabileceğiniz Zincirli Kaya, İstiklal Mahallesi’nde yer alıyor. Günün herhangi bir saati ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.
”Zincirli Kaya konum için tıklayın”
15.Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı
16. yüzyılda Sultan Süleyman’ın veziri olan Rüstem Paşa tarafından yaptırılan kervansaray, 3008 metrekarelik geniş bir alan üzerine kurulu. Taş ve tuğla ile inşa edilen yapının planında dikdörtgen simetriye rastlanıyor.
Bugüne dek birçok farklı sebeple hasar gören kervansarayın ayakta kalabilmesi adına birtakım restorasyon çalışmaları gerçekleştirildi. Bu sayede bugüne dek varlığını korumayı başarabilen önemli tarihi yapılardan biri haline geldi.
Bilecik kent merkezinden kalkan Vezirhan araçları ile Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı’na ulaşabilirsiniz. Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı günün her saati açık ve ziyaretçilerini ağırlıyor.
”Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı konum için tıklayın”
16.İnhisar Mağarası
Bilecik’e gelen meraklı gezginlerin ziyaret ettikleri bir yer olan İnhisar Mağarası tam anlamıyla turizme açılmış bir mağara değil. Fakat buna rağmen oldukça yoğun bir ilgi görüyor. Sakarya Nehri’ne ve İnhisar’a tepeden bakan ve keyifli bir görsellik sunan mağaranın haritası 2001 yılında çıkarılmış. 350 metrelik rakımı ile dikkat çeken mağaralardan biri.
Mağara içerisine girildiğinde binlerce yarasanın koloniler halinde yaşadığı görülüyor. Sakarya Nehri’ni ve mağarayı oluşturan yeraltı suyunun alçalmasıyla meydana geldiği düşünülüyor. Oluşumunu binlerce yılda tamamlamış olan bu İnhisar Mağarası kısmen tahrip edilmiş durumda. Ancak yine de görünümü ile dikkat çekiyor.
İnhisar Mağarası İnkaya Tepesi’nin Kuzey yamacında bulunuyor. İlçeye 1,9 km uzaklıkta yer alıyor. Bilecik’in İnhisar ilçesinden Eskişehir’in Mihalgazi ilçesine giden yola saparak 1 km kadar gittikten sonra toprak yoldan 500 metre tepeye doğru çıkmalısınız. Böylelikle mağaraya ulaşabilirsiniz.
”İnhisar Mağarası konum için tıklayın”
17.Hagios Georgios (Aya Yorgi) Rum Kilisesi
Hagios Georgios (Aya Yorgi) Rum Kilisesi 1874 yılında çıkan yangında harap olsa da yapılan restorasyon çalışmalarıyla günümüze gelebilmiş önemli tarihi yapılardan biri. Çıkan yangından sonra neredeyse tanınmayacak hale gelen kilise için bakım ve onarım çalışmalarını Lefke’ye imara gelen Macar bir mühendis üstlenmiş.
Mühendisin emri ile birlikte 1876 ile 1878 yılları arasında tekrar yapılmış. Temelleri aynı kalsa da inşa baştan gerçekleşmiş. Hagios Georgios (Aya Yorgi) Rum Kilisesi Ortaçağ döneminin mimari özelliklerini en başarılı şekilde yansıtan yapıların başında geliyor.
Bilecik merkeze yaklaşık 35 km mesafede yer alan yapıya kişisel aracınız ile ulaşabilirsiniz. Adapazarı Bilecik Yolu D16 ya da D650 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Kiliseyi gün boyunca ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.
18.Çiçekli Yayla
Çiçekli Yayla’nın en önemli özelliği Bozüyük ilçesinin en yüksek yaylası olması. 1906 metrelik rakımda bulunan ve oksijen deposu olması sebebiyle dikkat çeken yayla hem yerel halk hem de turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor!
Tertemiz bir havaya, berrak sulara, yemyeşil çimenlere ve rengarenk çiçeklere ev sahipliği yapan Çiçekli Yayla doğa ile iç içe keyifli bir gün geçirmenize imkan tanıyor. Piknik yapabilir, doğanın ve bol oksijenin tadını çıkarabilirsiniz. Yaylada endemik bir bitki türü olan çimtien de bulunuyor. Özellikle kekik kokuları eşliğinde yürümek Çiçekli Yayla’da yapılabilecek en güzel aktivitelerinden biri!
Bozüyük ilçesinde yer alan Çiçekli Yayla, Üç Tepeler mevkiinde konumlanır. Şahsi aracınız ile ulaşabilirsiniz. Giriş için herhangi bir ücret talep edilmiyor.