Düzce’de Gezilecek Yerler

Düzce Banner Görseli

Karadeniz’in batı bölümünde yer alan Düzce 1999 yılında il statüsü kazansa da yemyeşil doğasıyla oldukça şirin bir yapıya sahiptir. 1999 depreminin yıkıcı hasarından büyük oranda etkilense de bugün tarım, ormancılık ve hayvancılık geçimine ek olarak sanayi faaliyetlerinin de gelişmesiyle geçim uğraşları genişlemiştir. Batısında Sakarya bulunan Düzce’nin doğusunda Zonguldak, güneyinde ise Bolu yer alır.

El değmemiş yemyeşil doğası, Karadeniz havası ve tarihi eserleriyle özellikle hafta sonu seyahatlerinin merkezidir. Kocaeli, İstanbul, Bursa gibi illerle Marmara Bölgesi’ne yakın konumu ve Ankara gibi önemli merkezlere de yakın konumuyla kısa süreli tatil ve keşifler için oldukça idealdir. Zengin coğrafyasıyla Düzce’de gezilecek yerler oldukça çeşitlidir.

Antik toplumların yerleşim yerlerinden biri olan Düzce tarih boyunca Roma ve Osmanlı gibi imparatorlukların da hüküm sürdüğü topraklardan biri olmuştur. Tarih boyunca farklı kültürlerin yaşam alanlarından biri olduğu için bugün de Çerkez, Gürcü veya Laz gibi farklı etnik gruplar Düzce sınırları içinde yaşamaktadır.

Karadeniz iklimine sahip olduğu için genellikle yağışlı havaya sahip olan Düzce yaz tatilleri için de sıklıkla tercih edilir. Yazın gür ormanları ve Karadeniz havasıyla serinliğini koruyan Düzce’ye turistik seyahatler yıl boyunca gerçekleşir. Şehrin dört bir yanında yer alan Düzce otelleri sayesinde seyahatinizi konforlu şekilde geçirebilirsiniz.

Düzce’de gezilecek yerler:
  1. Efteni Gölü
  2. Ceneviz Kalesi
  3. Aktaş Şelalesi
  4. Topuk Yaylası ve Göleti
  5. Düzce Konuralp Müzesi
  6. Fakıllı Mağarası
  7. Samandere Şelalesi Tabiat Parkı
  8. Prusias Ad Hypium Antik Kenti
  9. Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı
  10. Çamlıpınar Göleti

1.Efteni Gölü

Efteni Gölü
Efteni Gölü

Düzce Ovası akarsuları içinde Melen Çayı’nın döküldüğü yer Efteni Gölü’dür. Merkeze 25 km uzaklıkta yer alan Efteni Gölü Elmacık Dağı eteklerindeki konumuyla muhteşem bir doğal manzaraya sahiptir. Göl çevresinde yer alan zengin bitki örtüsü, doğal su kaynakları ve kuş türleriyle büyüleyici bir atmosfere sahiptir. Kuğu, leylek, sakarmeke gibi kuş türlerini görebileceğiniz bölge zengin kuş türü çeşitliliğine ev sahipliği yapıyor.

Sazlık alanlar, nilüfer çiçekleriyle süslenmiş su manzaraları ve kuş türlerini izleyebileceğiniz bir seyir terası bulunduran bölgeye merkezden yarım saat süren bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Göl alanına giriş ücretsiz olmakla birlikte göl kenarında bir şeyler yiyip içebileceğiniz küçük bir çay bahçesi de mevcut.

Efteni Gölü konum için tıklayın”

2.Ceneviz Kalesi

Ceneviz Kalesi
Ceneviz Kalesi

Akçakoca ilçesinin 2,5 km batısında yer alan Ceneviz Kalesi iki koy arasında muhteşem bir manzaraya karşı konumlanmıştır. Tarih boyunca Cenevizliler, Roma, Bizans ve Osmanlı tarafından kullanılan kale Düzce’nin doğal güzellikleriyle tarihin birleştiği bir falez üzerinde yer alır. Kalenin avlusu içinde geçmiş dönemlerde su ihtiyacını kullanmak için kurulan bir adet su sarnıcı da yer almaktadır. 

Koylar arasındaki konumuyla oldukça turistik bir bölgede kurulan kale denizden oldukça yüksek olmasıyla birlikte denize sıfır konumuyla muhteşem bir manzara sunar. Kalenin bulunduğu bölgede bulunan mavi bayraklı plaj sayesinde benzersiz bir doğa tatili yapabilir; aynı zamanda kültürel bir gezi deneyimi de yaşayabilirsiniz. 

Ceneviz Kalesi konum için tıklayın”

3.Aktaş Şelalesi

Akçakoca ilçesine bağlı Aktaş Köyü sınırları içinde kalan şelale 50 metre yükseklikten düşen suları ile ziyaretçilerine muhteşem manzaralar sunuyor. Düzce’ye 55 km, Akçakoca ilçesine de 11 km mesafede yer alan Aktaş Şelalesi yeşillikler arasından akan doğal yapısıyla görülmeye değer turistik destinasyonlardan biri oluyor.

Doğal bir alan içerisinde olduğu için şelalenin giriş bölgesine kadar araç yolu bulunsa da şelale alanına yürüyerek ulaşmanız gerekiyor. Yeşillikler arasında yürürken dinlenebileceğiniz çardaklar ve yol üstünde birkaç adet tahta köprü bulunuyor. Yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz küçük bir işletme de şelale girişinde yer alıyor. Doğa yürüyüşü olacağı için rahat ayakkabılar giymenizi öneriyoruz.

Aktaş Şelalesi konum için tıklayın”

4.Topuk Yaylası ve Göleti

Düzce’ye 38 km uzaklıkta yer alan Topuk Yaylası ve Göleti yemyeşil ormanları, kuş çeşitliliği ve tertemiz göletiyle Düzce’de en sevilen doğal alanlardan biri oluyor. Trekking, fotoğraf safarileri ve kamp için sıklıkla ziyaret edilen bölge her mevsim muhteşem doğa manzaraları sunuyor. Olta balıkçılığı ve bisiklet turları da düzenleyebileceğiniz alanda piknik yapmak için masalar da bulunuyor.

Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından bölgede yapılan spor tesisi sayesinde yaylada oteller, kamp alanları ve spor kompleksleri yer alıyor. Bölgeye girişte otomobil, çadırla ve karavanla konaklama için cüzi miktarda giriş ücreti talep ediliyor. İhtiyaçları gidermek için çeşme ve tuvalet gibi alanlar da mevcut. 

5.Düzce Konuralp Müzesi

2003 yılında hizmete açılan Düzce Konuralp Müzesi 6 bin 237 adet eser koleksiyonuyla Prusias ad Hypium Antik Kenti’ne ait kültürel ögeleri yaşatmaya devam ediyor. Arkeolojik eserlerin sergilendiği salonda Tunç Çağı’ndan Bizans dönemine kadar geniş bir tarihi sürecin eserleri yer alıyor. Taş eserlerin sergilendiği alanda ise 45 metrekare büyüklüğe sahip Roma Dönemi’nden kalma Orpheus Mozaiği dikkat çekiyor.

Salon sergilemesinden farklı olarak müze bahçesi de sergi ögeleri içeriyor. Konuralp Antik Kenti’nden kalan mimari parçalar, sütunlar, mezar stelleri ve çeşme parçaları gibi yapısal ögeler sergileniyor. Müze Düzce-Akçakoca yolu üzerinde yer alan Konuralp Beldesinin girişinde konumlanıyor.

Düzce Konuralp Müzesi konum için tıklayın”

6.Fakıllı Mağarası

Düzce’nin Akçakoca ilçesinde yer alan Fakıllı Mağarası ilçeye 8 km uzaklıkta yer alan Fakıllı köyünde yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1. derece sit alanı olarak koruma altına alınan mağaranın toplam uzunluğu 1017 metre olsa da ziyaretçilere açık olan kısım 350 metredir. Mağara sarkıt, dikit ve damlataş oluşumları bakımından zenginliğe sahiptir. 

Yaz ve kış mevsimlerinde mağara içi havanın sürekli nemli ve serin olması astım hastalarının rahatsızlığına iyi geldiği düşünülmektedir. Ziyaretçi yoğunluğunun fazla olması sebebiyle son yapılan düzenlemelerle çevrede piknik yapmak için alanlar oluşturulmuştur. İçerisi serin olduğu için kalın giyinmenizi öneriyoruz.

Fakıllı Mağarası konum için tıklayın”

7.Samandere Şelalesi Tabiat Parkı

Türkiye’nin farklı yerlerinden ziyaretçi akınına uğrayan bölge Düzce için turistik değeri yüksek lokasyonlardan biridir. Samandere Şelalesi Tabiat Parkı içinde yer alan anıt ağaçlar, 500 metre dere boyunca yer alan üç şelale ve ‘Cadı Kazanı’ ismiyle anılan derin kısım Türkiye’de tescillenen ilk tabiat alanlarından biridir.  

Şelale bölgesi içinde coğrafi olarak yükselti ve engebeler olduğu için alan içinde yürüyüşü sağlayacak merdivenler ve köprüler bulunmaktadır. 65 yaş ve üstüne giriş ücretsiz olmakla birlikte diğer ziyaretçiler için cüzi miktarda giriş ücreti uygulanır. Alan içerisinde yürüyüş ve piknik yapabilir, belediye işletmesi olan restoranda Düzce’nin Meşhur Yemekleri içerisinde yer alan güveçte balığı deneyebilirsiniz. 

Samandere Şelalesi Tabiat Parkı konum için tıklayın”

8.Prusias Ad Hypium Antik Kenti

MÖ 3’üncü yüzyıla uzanan köklü tarihiyle Prusias Ad Hypium Antik Kenti Konuralp Mahallesinde konumlanır. Antik kent içinde atlı kapı, kemerkasım su kemerleri, sur duvarları, Roma köprüsü gibi yapılaşmalar yer alır. Antik kent içinde yer alan, halk dilinde kırk basamaklar olarak da isimlendirilen antik tiyatro Helenistik Çağ dönemine aittir. 

Bölgede yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen eserler tarihi ve kültürel açıdan önemli oldukları için Konuralp Müzesi bu antik kentin zengin kültürel mirasını yaşatmak için 2003 yılında hizmete açılmıştır. Konuralp Caddesi üzerinde yer alan antik kente Düzce merkezden 15-20 dakikalık bir yolculuk sonunda ulaşabilirsiniz.

”Prusias Ad Hypium Antik Kenti konum için tıklayın” 

9.Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı

Her mevsim zengin yeşil dokusuyla farklı renkte muhteşem manzaralar sunan Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı Gölyaka ilçesi sınırları içerisinde yer alır. 1993’te mesire alanı, 2011’de tabiat parkı olarak tescillenen bölge Düzce’ye 18 km mesafede yer alıyor. 120 metre yükseklikten ve devasa büyüklükte gürgen ve kayın ağaçları arasından dökülen şelale benzersiz bir doğa deneyimi sunuyor. 

Konfor sağlayacak şekilde düzenlenen yürüyüş yolları, orman içinde keyifli vakit geçirmeyi sağlayan piknik ve dinlenme alanları ve Karadeniz ikliminin rengarenk doğası sayesinde Güzeldere muhteşem bir doğa turizmi sunuyor. Şelale alanına ulaşmak için il veya ilçe yolundaki Güzeldere tabelalarını takip edebilirsiniz. 

”Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı konum için tıklayın” 

10.Çamlıpınar Göleti

Düzce merkezine 30 km uzaklıkta yer alan Çamlıpınar Göleti Kaynaşlı ilçesinde yer alan Dipsizgöl Köyü sınırları içinde bulunuyor. Trekking, fotoğraf safarileri, kamp ve piknik yapmak için ideal olan gölet çevresi her mevsim Karadeniz’in muhteşem doğa manzarasını sunuyor. El değmemiş ve bozulmamış doğasıyla her gelen ziyaretçiyi büyüleyen bölgede piknik yapmak ve dinlenmek için masalar da bulunuyor.

Gölet çevresinde kamp yapmak istiyorsanız çevrede güvenlik olmadığı için dikkatli ve tecrübeli olmanız gerekir. Doğal alan olduğu için sinek ilacı, ihtiyaç olabilecek kıyafetler ve yanınıza yiyecek almayı unutmayın. Bölgeye gidilen yol üzerinde bir balık restoranı olsa da kamp alanı içinde herhangi bir işletme bulunmuyor. 

”Çamlıpınar Göleti konum için tıklayın” 

11.Akçakoca Tarihi Evleri

Tarihi olarak sivil mimarinin iyi örneklerini yansıtan Akçakoca ilçesi yapılış şekli ve yılına bağlı olarak farklı mimari dilleri yansıtır. Akçakoca’da en eski yerleşim yerlerinden biri olan Yukarı Mahalle’de tarihi evlerin süslediği sokaklarda kültürel bir geziye çıkabilirsiniz. Akçakoca Tarihi Evleri alanı 160 adet tarihi yapıyla sivil mimari yapı örneklerini temsil ettiği için sit alanı olarak koruma altına alınmıştır.

Sivil mimaride bağdadi tarz, taş temel üzerine karkas ahşap yapılaşma ve dar yapılı çok sayıda pencereden oluşan bu tarihi evleri Düzce geziniz sırasında yakından inceleyebilirsiniz. 

12.Balıklı Yaylası

Balıklı Yaylası
Balıklı Yaylası

Gölormanı Köyü sınırları içinde yer alan Balıklı Yaylası Düzce merkeze 36 km uzaklıktadır. Elmacık Dağları üzerinde konumlanan yaylanın çevresi devasa çam, kayın ve gürgen ormanlarıyla kaplıdır. Her mevsim doğanın farklı bir rengini sunan yayla şehrin karmaşasından uzaklaşarak sakinleşip, doğayla bütünleşebileceğiniz muhteşem bir atmosfere sahiptir. 

Doğa yürüyüşleri, kamp, trekking ve fotoğraf safarileri için oldukça ideal bir alana sahip yayla, Düzce’nin doğa turizmi adına önemli bölgelerinden biridir. Sonbaharda kartpostal görsellerindeki gibi manzaralar sunan yaylaya bu mevsimde gitmenizi öneriyoruz. Ancak çevrede herhangi bir güvenlik veya işletme olmadığı için kamp yapacaksanız tecrübeli olmanız gerekir. 

13.Kurugöl Kanyonu

Kurugöl Kanyonu Düzce’nin çeşitli doğal güzelliklerinden birçoğunu sınırları içinde bulunduran Akçakoca ilçesinde yer alıyor. İlçe merkezine 14 km uzaklıkta yer alan kanyona ulaşım akarsu kenarında yer alan ve bazen zorlaşan bir yürüyüş yoluyla sağlanıyor. Kaya tırmanışı, trekking ve foto safari için eşsiz imkanlar sunan kanyon, yemyeşil çevresiyle doğa severler için harika bir macera ortamı sunuyor.

Kanyona ulaşmak uzun bir yürüyüş ve zaman zaman kayalık ortamlardan geçme gereği olduğundan çocuklarla gitmemenizi öneriyoruz. Doğal alan olduğu için zaman zaman giysiler ve ayakkabılarınız çamur olabilir. Yanınızda yedek kıyafet ve ayakkabı bulundurmanız avantaj sağlayacaktır. 

14.Sarıkaya Mağarası

Düzce’nin Yığılca ilçesinde bulunan Sarıkaya Mağarası Türkiye’nin 717 metre uzunluğu, 80 metre genişliği ve 15-40 metre arasında değişen tavan yüksekliğiyle Türkiye’nin en büyük mağaralarından biridir. Özellikle büyüklüğüyle ziyaretçilerin ilgisini çeken mağara 1. derece sit alanı olarak tescillenmiştir.

Düzce merkezine 36 km uzaklıkta yer alan mağaraya ulaşırken tek şeritli, dağa tırmanan bir yoldan ulaşıyorsunuz.  Binlerce yılda oluşan sarkıtlar ve devasa doğal oluşumu incelemek istiyorsanız piknik yapmak için uygun alanlar da mağara çevresinde mevcut. Mağara içine yapılan yürüyüş yolu ve merdivenler aracılığıyla muhteşem manzarayı fotoğraflayabilir, doğa yürüyüşüne ek olarak çevrede kamp da yapabilirsiniz. 

”Sarıkaya Mağarası konum için tıklayın” 

15.Sinekli Yaylası

Düzce merkeze 33 km uzaklıkta yer alan Sinekli Yaylası Samandere Şelalesi yolu üzerinde yer alıyor. Bolu tarafından Abant yolu üzerinden geldiğinizde o bölgede yer alan devasa çam ağaçları içinde keyifli bir hafta sonu kampı yapabilirsiniz. Düzce tarafından geldiğinizde ise dağ bisikleti ve trekking için doğayla bütünleşik muhteşem yollar yer alıyor. Eğer kış mevsiminde kamp yapacaksanız hava durumunu yoğun kar yağışlarından dolayı kontrol etmenizi öneriyoruz.

Fotoğraf safarileri ve trekking yapabileceğiniz, doğayla iletişim kurarak huzur bulacağınız bu yaylada her mevsim bambaşka doğa manzaralarıyla karşılaşmanız mümkün. Ayrıca yaylada her yıl düzenlenen ve katılım sayısının yüksek olduğu temmuz ayı şenliklerine de katılabilirsiniz. 

”Sinekli Yaylası konum için tıklayın” 

16.Pürenli Yaylası

Pürenli Yaylası
Pürenli Yaylası

Karadeniz doğası ve havasını tam anlamıyla tadabileceğiniz bir başka adres ise Pürenli Yaylası oluyor. Gölyaka ilçesinde bulunan yayla Düzce merkezine 28 km uzaklıkta bulunuyor. Yayla su sesi, kuş sesleri, rengarenk doğası ve tertemiz havasıyla Düzce’nin en sevilen doğal yerlerinden biri oluyor. Kamp, piknik, trekking ve fotoğraf safarileri için benzersiz olanaklar sunan bölgede huzur ve dinginlik dolu bir tatil yaşayabilirsiniz. 

Konaklama için herhangi bir işletmenin bulunmadığı yaylada uygun hava koşullarında kamp yapabilirsiniz. Yayla alanına ulaşmadan önce karşınıza çıkan geniş düzlük arazide kamp yapmanız tatiliniz için konforlu olacaktır. Yayla içinde herhangi bir işletme olmadığı için yiyecek gibi ihtiyaçları yanınıza alarak gitmenizi öneriyoruz. 

17.Saklıkent Şelalesi

Yedigöller güzergahında olan Saklıkent Şelalesi Yığılca ilçesi Yağcılar Köyü sınırları içinde yer alıyor. Şelale için geliştirilen proje ile mesire ve piknik alanı kullanımının konforlu şekilde gerçekleşmesi için bölgede düzenlemeler sağlanmıştır. Ancak yer yer uçurumlu alanlar bulunduğu için rahat ayakkabılar giymeli, mümkünse küçük çocuklarla gitmemelisiniz. Yağcılar Köyü çevresinde yer alan ormanlık yolu takip ettiğinizde şelaleye ulaşabilirsiniz. 

Soğuk akan sularıyla doğal klima görevi gören şelale yaz aylarında da oldukça serin bir havaya sahiptir. Trekking, foto safari ve piknik için en ideal yerlerden biri olan şelale kenarında keyifli bir hafta sonu geçirebilir; şehir karmaşasından uzaklaşarak huzuru ve dinginliği hissedebilirsiniz. 

”Saklıkent Şelalesi konum için tıklayın” 

18.Torkul Yaylası ve Göleti

Torkul Yaylası ve Göleti Düzce’nin Uğur Köyü’nde yer alıyor. Merkeze 34 km uzaklıkta bulunan göletin çevresi devasa büyüklükte kestane, karaçam, gürgen ve köknar ağaçlarıyla kaplı. Muhteşem manzaralar sunan yayla içinde çadır kampı veya olta balıkçılığı yapabilir, panoramik çekimlerle foto safari gerçekleştirebilirsiniz. Trekking turlarına katılarak doğa severlerle harika bir hafta sonu tatili yaşayabilirsiniz.

Yoğun kar yağışı olmadığı sürece konforlu ve zorluğu olmayan bir yolla yaylaya ulaşım sağlayabilirsiniz. Yayla içinde işletme olmamakla birlikte köy halkının yayla evleri bulunuyor. Misafirperver yayla halkıyla iletişim kurabilir, kültür seviyenizi artırabilirsiniz. Yaz aylarında giderseniz yayla şenliklerine katılabilirsiniz.