Erzincan’da Gezilecek Yerler

Erzincan Banner Görseli

Çok sayıda önemli ticaret yolunun üzerinde yer alan Erzincan, tarihi boyunca önemli bir şehir olmuştur. Hititlerden Osmanlılara dek çok sayıda medeniyetin hakimiyeti altına giren, günümüzde halen hakimiyeti altına girdiği egemenliklerden izler taşıyan Erzincan, tarihi hazinelerle süslüdür. Şehir merkezinde ve ilçelerde görebileceğimiz çok sayıda kutsal türbe, kale, külliye ve cami bulunuyor. Tarih, kültür ve inanç turlarının en sevdiğin adreslerinden biri, kesinlikle Erzincan.

Erzincan’da gezilecek yerler:

  1. Altıntepe Örenyeri
  2. Girlevik Çağlayanı
  3. Otlukbeli Gölü
  4. Karanlık Kanyon
  5. Ergan Kayak Merkezi
  6. Aygır Gölü
  7. Munzur Dağları
  8. Keşiş Dağı
  9. Acemoğlu Köprüsü ve Şehitlik Anıtı
  10. Karasu Nehri 

İklimi sebebiyle kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları ise sıcak ve ılımandır. Dolayısıyla turistik olarak Erzincan’da gerçekleşecek seyahatler için en ideal zaman yaz aylarıdır. Haziran, temmuz ve eylül aylarında yapılacak turistik seyahatler birçok açıdan keyifli olanaklar sunuyor.

1.Altıntepe Örenyeri

Erzincan tarihi güzellikleri hatasından oldukça zengin. Altıntepe Örenyeri, şehrin tarihi güzelliklerinin başında gelen ve rehberli turlar ile seyahat edebileceğiniz bir alan. Yerleşimin, Urartu döneminin ardından Bizans ve Osmanlı dönemlerine kadar sürdüğü görülen Altıntepe Örenyeri günümüzde halen antik mezarlara, kale surlarına ve saray kompleksine ev sahipliği yapıyor. 

Merkeze yalnızca 20 km uzaklıkta bulunması ise turistik açıdan en çok ziyaret edilen yerlerden biri olmasını sağlıyor. Bulunduğu yüksek konum sebebiyle panoramik fotoğraflar çekme imkanı tanıyan Altıntepe Örenyeri, Erzincan Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor.

2.Girlevik Çağlayanı

Erzincan’da mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerden biri olan Girlevik Çağlayanı, özellikle bahar ve yaz aylarında şehirde gerçekleşecek doğa gezilerinin ana merkezi oluyor. Fotoğraf tutkunlarının popüler adreslerinden biri olan Girlevik Çağlayanı, Türkiye’nin en büyük çağlayanlarından biri olan ve 13 farklı şelaleden birleşen bir doğa harikası olarak kabul ediliyor.

3 katlı olarak sarp kayalar arasından dökülen ve büyüleyici bir manzaraya sahip olan Girlevik Çağlayanı, yaz mevsiminin en sıcak günlerinde piknik yapmak veya açık hava yürüyüşlerine katılmak için en ideal yerlerden birisi. Merkeze yaklaşık 35 km uzaklıkta bulunan Girlevik Çağlayanı, yeşilin her tonunu ziyaretçilerine sunuyor. 

3.Otlukbeli Gölü

Erzincan’ın doğasını koruyan en popüler yerlerinden biri olan, 1994 yılından beri koruma altında tutulan Otlukbeli Gölü yılın tüm aylarında izleyebileceğiniz farklı manzaralar sunuyor. Özellikle sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde yeşilin her tonunu ziyaretçilerine sunan Otlukbeli Gölü, 7500 metrelik geniş bir alanı kapsıyor.

20 metreyi aşan derinliğe sahip olan göl, yeryüzünün tek traverten set gölü olma özelliğine sahiptir. Bu özelliği ile dünyanın her yerinden ziyaretçileri kendine çekiyor. Deniz seviyesinden 1855 metre yükseklikte olan ve sıcak yaz aylarında bile serin kalan Otlukbeli Gölü, demir bakımından zengin kaynak suları ile doludur. Aynı sebeple kızıl renge sahip olan, dünyada tek örneği Erzincan’da bulunan Otlukbeli Gölü, fotoğraf safarileri, doğa gezileri ve kampçılık gibi etkinliklerin ana merkezidir.

Otlukbeli Gölü konum için tıklayın”

4.Karanlık Kanyon

Karanlık Kanyon yalnızca Erzincan için değil, Türkiye için en önemli doğal yapılardan biridir. Dünyanın en büyük kanyonları arasında gösterilen ve devasa büyüklüğü ile görenleri kendine hayran bırakan Karanlık Kanyon, dünyanın her yerinden doğa tutkunlarının adeta akınına uğruyor. Tabiat harikası olarak değerlendirilen ve Kemaliye ilçesi sınırlarında bulunan Karanlık Kanyon yılın her mevsimi dağcılık, trekking, kaya tırmanma ve kamp gibi etkinlikler amacıyla ziyaret ediliyor. Karanlık Kanyon’da tekne turu yapmak için 100 TL, salıncak ya da zipline gibi aktivitelere katılmak için ise 80 ile 100 TL arasında değişen bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Karanlık Kanyon konum için tıklayın”

5.Ergan Kayak Merkezi

Ergan Kayak Merkezi
Ergan Kayak Merkezi

Bulunduğu bölgenin en sevilen kış tatili merkezlerinden biri olan Ergan Kayak Merkezi Erzincan’a yaklaşık 17 km uzaklıkta. Ergan Dağı eteklerinde bulunan 2662, 2450 ve 1800 metre uzunluktaki kayak pistlerine ev sahipliği yapan Ergan Kayak Merkezi teleferik, kayak pistleri ve telesiyej gibi olanaklarıyla her bütçeye uygun kayak rotaları arasında yer alıyor. 

Ergan Kayak Merkezi 22 gondol ile büyüleyici kış manzaraları eşliğinde daha zirvesine ulaşmanıza imkan tanıyor. Bununla birlikte her yaş grubu için kayak eğitimleri alabileceğiniz profesyonel eğitmenler, kar motoru ve kar üzerinde bot gezileri gibi eğlenceli aktiviteler de kayak merkezinde gerçekleşiyor.
Erzincan’ın meşhur yemeklerini yiyerek keyifli vakit geçirebileceğiniz restoranlar ve benzersiz kayak otelleri de burada bulunuyor.

6.Aygır Gölü

Erzincan’ın en çok ziyaret edilen tabiat cennetlerinin başında Aygır Gölü geliyor. Çevresinde el değmemiş doğal güzellikler bulunan Aygır Gölü, şehre yalnızca 45 dakika uzaklıkta yer alıyor. Türkiye’nin en geniş krater gölleri arasında yer alan Aygır Gölü, masmavi sularında sandal, kano ve gibi aktiviteler yapmaya imkan tanıyor. Bununla birlikte şehre yaz aylarında gelen ziyaretçilerin kamp içinde en çok tercih ettikleri yerlerden biri Aygır Gölü oluyor. Temiz havada yürüyüşler yaparak fotoğraf çekmek, sessiz ve huzurlu ambiyansta doğayla iç içe keyifli bir gün geçirmek için ziyaret edebileceğiniz Aygır Gölü’ne toplu taşım araçları ya da şahsi aracınız ile ulaşabilirsiniz.

Aygır Gölü konum için tıklayın”

7.Munzur Dağları

Erzincan ve Tunceli arasında bulunan, Toros Dağları’nın bir uzantısı olan Munzur Dağları, Erzincan’ın en popüler doğa sporu merkezlerinden birisi. 3000 metreyi aşan yükseklikteki zirvesi ile özellikle kar yağdığında benzersiz manzaralar şuna Munzur Dağları, onlarca endemik bitki türü ve kelebeğe de ev sahipliği yapıyor. Munzur Dağları’nda meşe ormanları arasında düzeninden yürüyüş parkurlarına katılabilir, trekking turları ile keyifli bir seyahat gerçekleştirebilirsiniz. Kampçılık, dağcılık, kaya tırmanma ve dağ bisikleti gibi aktiviteler için de ideal bir yer olan Munzur Dağları, yemyeşil çayırları, şelaleleri ve ormanları ile dört mevsim en sevilen şehrin rekreasyon alanlarından birisi oluyor. 

8.Keşiş Dağı

Keşiş ya da Esence Dağı olarak adlandırılan, Erzincan Ovası’nın manzarasını tamamlayan bu dağ, yemyeşil yaylaları ve yürüyüş yolları ile Erzincan’ın en sevilen doğa gezi alanlarından biridir. Yüksekliği 1549 metreyi bulan zirvesi panoramik fotoğraflar için oldukça ideal bir yer olmasını sağlıyor. Antik dönemlerde tanrısal bir yer olarak kabul edildiği tahmin edilen Keşiş Dağı, oldukça görkemli. 

Bahar ve yaz aylarında oksijen seviyesi en yüksek yerlerden biri haline gelen Keşiş Dağı, sağlık turizmi amacıyla da ziyaret ediliyor. Meşe ve sarıçam ağaçlarıyla kaplı olan Keşiş Dağı’nda rehberli trekking turları, dağ bisikleti gezileri, dağcılık, kampçılık ve kaya tırmanma gibi aktiviteler gerçekleşiyor. 

9.Acemoğlu Köprüsü ve Şehitlik Anıtı

Kemah ilçesinde bulunan ve ilçenin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Acemoğlu Köprüsü, yüzlerce yıldır ayakta kalan etkileyici mimarisi ile mutlaka görülmesi gereken bir şaheser. İnşa edildiği tarihi tam olarak bilmeyen köprü 1980 yılından beri koruma altında tutuluyor. 1996 yılında 3. Ordu Komutanlığı devriye aracının kaza yaptığı köprü olarak da akıllara kazınan Acemoğlu Köprüsü yanında Şehitlik Anıtı da bulunuyor. Mimari yapısını incelemek ve şehitleri anmak için ideal bir yer olan Acemoğlu Köprüsü ve Şehitlik Anıtı, ilçede mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Acemoğlu Köprüsü konum için tıklayın”

10.Karasu Nehri

450 km boyunca uzanan, Bolu Dağı eteklerinde doğan Karasu Nehri Erzincan Ovası’nı boydan boya geçiyor. Şehrin en sevilen gezi alanlarından biri olan ve Türkiye’nin en hızlı akan nehirlerinden biri olarak değerlendirilen Karasu Nehri, çevresinde bulunan yemyeşil mesire alanları ile yaz aylarının vazgeçilmez gezi rotalarından birisi durumunda. Tertemiz sularında kano ve sandal ile yapılan gezintiler pek çok ziyaretçinin ilgisini çekiyor. Bununla birlikte sessiz ve huzurlu atmosferde olta balıkçılığı yapmak ya da yürüyüş parkurlarında gerçekleşen yürüyüşlere katılmak için de yılın her mevsimi ziyaret ediliyor. 

11.Tarihi Kemaliye Evleri

Erzincan farklı tatil ihtiyaçlarını başarılı şekilde karşılayan, turistik açıdan çeşitli olanaklara sahip bir şehirdir. Tarihi yapıları incelemekten ve mimariden keyif alıyorsanız mutlaka gitmeniz gereken yerlerin başında ise Tarihi Kemaliye Evleri geliyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday olan Tarihi Kemaliye Evleri, mahalleyi çevreleyen ve dar Arnavut kaldırımı sokaklarda bulunan beş yüze yakın evden oluşuyor.

Tarihi bir yolculuğa çıkmanız konusunda sizlere olanak tanıyan evlerin büyük bir çoğunluğu üç katlı olarak tasarlanmış, alt kısımlarında moloz, üst kısımdan ise ahşap malzeme kullanılmıştır. Kerpiç dolguyla tamamlanan, bazıları müze ve sanat galerisi olarak kullanılan Tarihi Kemaliye Evleri’nden birkaçı Erzincan otelleri olarak da hizmet veriyor.

12.Kemah Kalesi

Anadolu’nun en eski kalelerinden biri olan Kemah Kalesi, şehir merkezine 50 km uzaklıkta. Tarihi mimariye ilgi duyanların mutlaka görmesi gereken Kemah Kalesi, etkileyici bir yapı. Devasa bir kaya kütlesi üzerinde yer alan ve Hitit-Urartu zamanında yapıldığı tahmin edilen Kemah Kalesi’nin geçmişi M.Ö. 4000 yıllarına kadar uzanıyor. 

Çevresinde Cilalı Taş Devri’nden kalan tarihi eserlere de rastlanan Kemah Kalesi, bugüne dek onlarca medeniyet tarafından kullanılmış. Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı topraklarına geçirilmiş, ardından çeşitli eklemeler ile tekrar kullanılmaya başlamış. Kemah Kalesi, muhteşem panoramik fotoğraflar çekmek için Erzincan’ın en çok ziyaret edilen tarihi yapılarının arasında. 

Kemah Kalesi konum için tıklayın”

13.Erzincan Tren Garı

Erzincan Tren Garı
Erzincan Tren Garı

Eğer Erzincan’a Doğu Ekspresi ile ulaşmayı düşünüyorsanız göreceğiniz ilk yer Erzincan Tren Garı’dır. Doğu Ekspresi ile ilgili Nostaljik Bir Gezi: Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey isimli yazımızdan detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. 1938 yılında inşa edilen, Osmanlı zamanının en ilgi çekici sivil mimari yapıtlarından biri olan tren garı, halen aktif olarak kullanılıyor. Kesme taştan inşa edilmiş, iki katlı bir yapı olan Erzincan Tren Garı tarihi ve otantik atmosferiyle turistik amaçlar dolayısıyla da ziyaret ediliyor. 

Çevresinde bulunan kafeler, restoranlar ve oteller, Erzincan Tren Garı’na yapılacak seyahatin daha konforlu hale gelmesini sağlıyor. Çarşı Mahallesi’nden kısa bir yürüyüşe ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alması sık sık ziyaret edilmesini sağlıyor. 

14.Erzincan Yeraltı Çarşısı

Erzincan Yeraltı Çarşısı, şehrin ticaret hayatının kalbinin attığı en önemli yer konumunda. Tarihi ve turistik noktalara kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alması ise şehre gelen turistlerin ziyaret ettiği ilk yerlerden biri olmasını sağlıyor. Erzincan Yeraltı Çarşısı’nda bakır ürün satan atölyeler, Erzincan’a özgü yiyecekler, yöresel giysiler, takılar ve el yapımı süs eşyaları bulunuyor. Son yıllarda yeniden ve daha modern bir yapı haline gelen Erzincan Yeraltı Çarşısı, sevdiklerinize ya da kendinize Erzincan’ı hatırlatacak bir hediye almak istiyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir yerdir. Merkezden yürüyerek ulaşılabilecek bir konumda olması ise ulaşımın kolaylıkla gerçekleşmesini sağlıyor.

15.Erzincan Ilıcası ve Ekşisu Kaplıcası

Erzincan jeopolitik konumu sebebiyle sahip olduğu kaplıcalar dolayısıyla sağlık turizm adına da ziyaret edilen bir şehir. Merkeze yaklaşık 10 km uzaklıkta yer alan Erzincan Ilıcası ve Ekşisu Kaplıcası ve buradaki termal oteller, cilt hastalıkları başta olmak üzere çok sayıda hastalara şifa olması sebebiyle yılın her dönemi ziyaret ediliyor.

Erzincan Ilıcası ve Ekşisu Kaplıcası günübirlik seyahatler için tercih edilebileceği gibi bölgede bulunan oteller ile konaklamak da mümkün. Jeotermal kaplıcalar sıcak suyu ile ziyaretçilerine daha iyi ve sağlıklı hissettiriyor. Erzincan Ilıcası ve Ekşisu Kaplıcası ve etrafında bulunan kış aylarının en iyi konsepti termal oteller, yılın dört mevsimi hizmet vermeye devam etseler de sonbahar ve kış aylarında yoğun bir ilgi ile karşılaşıyor. 

16.Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi

Çocuklu aileler, kalabalık arkadaş grupları ya da doğa tutkunları tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gereken Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, Kemaliye merkezine 6 km uzaklıkta yer alıyor. Kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz bir konumda hizmet veren müze, biyoloji profesörü Ali Demirsoy’un ve TÜBİTAK’ın katkılarıyla açılmıştır. Oldukça zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapan müzede binlerce kelebek, böcek, omurgasız ve omurgalı türü yakından gözlemleme imkanı bulabilirsiniz. Erzincan ve çevresine özgü endemik bitki türlerini inceleme şansı da sunan Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, haftanın her günü 08.30 ile 17.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi konum için tıklayın”

17.Refahiye

Refahiye
Refahiye

Refahiye şehrin en çok ziyaret edilen turistik ilçesi konumunda. Tarih ve doğa tutkunları tarafından ilgi gören Refahiye, çok sayıda güzelliği aynı anda sunuyor. Binlerce yıllık antik yerleşim yeri olan Kulutepe kalıntıları için sıklıkla ziyaret edilen Refahiye, 1800’lü yılların başında inşa edilen ve hala ayakta kalan taş mimarisi ile dikkat çeken Kadıköy Kilisesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte Refahiye seyahatiniz esnasında Hititler döneminden kalan Kutsal Kaya’nın harika fotoğrafları çekmeyi de unutmamalısınız. Merkezden kalkan toplu taşım araçları ile ulaşabileceğiniz Refahiye yılın dört mevsimi boyunca ziyaret ediliyor.

Refahiye konum için tıklayın”

18.Ekşisu Mesire Alanı

Erzincan’da hafta sonları ve yaz ayları doğayla iç içe olmak, kalabalık şehir yaşantısından biraz olsun uzaklaşmak istiyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerin arasında Ekşisu Mesire Alanı geliyor. 100 bin metrekarelik geniş bir yeşil alanı kaplayan Ekşisu Mesire Alanı şehir merkezine yalnızca 11 km uzaklıkta yer aldığı için de özellikle yaz günlerinde adeta dolup taşıyor. 

İsmini bünyesinde bundan doğal maden sularından alıyor. Etkileyici göletlere, süs havuzlarına, çam ormanlarına, çocuk oyun alanlarına, spor sahalarına, yürüyüş ve bisiklet yollarına ev sahipliği yapan Ekşisu Mesire Alanı, bağırsak ve karaciğer sorunlarını iyi geldiği bilinen maden sularını tatmaya da imkan tanıyor.