200’e yakın yer altı şehrine sahip bölge olan Kapadokya, bilinenin aksine sadece Nevşehir’de değil, toplam 5 şehre yayılıyor. Niğde, Nevşehir, Kayseri, Aksaray ve Kırşehir’i kapsıyor. Kapadokya, bundan tam 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağ’ın lav ve küllerinin oluşturmuş olduğu yumuşak tabakanın, zamanla yağmur ve rüzgarın etkisiyle aşındırılması sonucu ortaya çıkar. Öyle ki, Türkiye’nin sayılı doğal güzellikleri arasında yerini alıyor.
Yılın her dönemi yerli ve yabancı birçok turistin akın ettiği Kapadokya, Peribacaları ile öne çıkıyor. Eşsiz manzaraları, doğal ve tarihi yapıları ile öne çıkıyor. Ürgüp otobüs terminali veya Nevşehir otobüs terminalinden otobüs, minibüs, taksi gibi araçlarla Kapadokya’ya ulaşım sağlamak mümkün. Sözü çok fazla uzatmadan Kapadokya’da gezilip görülecek yerler listemiz şu şekildedir.
1.Devrent Vadisi
Hayal Vadisi olarak da bilinen Devrent Vadisi, Kapadokya’da gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Kapadokya’nın en ilginç peri bacalarının bulunduğu vadi adını da bu peribacalarının şekillerinden almıştır. Hayal gücünüzün alabildiği her şekilden peri bacaları bir arada bulunuyor. Devrent Vadisi’ndeki en popüler peri bacası ise devasa boyuttaki ve deve şeklindeki peri bacası. Doğa yürüyüşü, at safari ve trekking yapabileceğiniz bu vadi dört mevsim gezilip görülmeye değer. Tost ve gözleme gibi atıştırmalıklar ve çeşitli meşrubatlar bulunan büfeler dışında yeme içme alanları bulunmuyor. Vadiye minibüs ve özel araç ile ulaşım sağlanabilir.
Devrent Vadisi konum için tıklayın.
2.Ortahisar Kalesi
Bulunduğu kasabaya adını veren Ortahisar Kalesi, Kapadokya’nın en büyük peri bacası olma özelliğini taşıyor. Bölgedeki en yüksek noktada bulunan kalede çok katlı yerleşim yerleri olarak dünyada inşa edilmiş ilk yerlerden biri olarak biliniyor. Yüksek ve dik merdivenler ile kaleye ulaşım sağlanabilir. Özellikle gün doğumu ve gün batımında peri bacalarının panoramik olarak seyretmenize olanak sağlıyor. Kalenin içinde çeşitli işletmeler yer alıyor. Kaleye müze kart ile oldukça uygun fiyatlı bir şekilde girilebilir. Ürgüp ve Göreme’den toplu taşıma araçlarıyla kaleye ulaşım sağlamak mümkün. Nevşehir Kapadokya gezilecek yerler arasında yer alan bu yapıyı ziyaret ederek, muhteşem manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.
Ortahisar Kalesi konum için tıklayın.
3.Saç Müzesi
Avanos Saç Müzesi oldukça ilginç bir müze. Chez Galip’in çömlekçi dükkanının altında keşfedilen bu alanda 16.000’in üzerinde kadın saçı örnekleri yer alıyor. Müzenin hikayesi 30 yıldan uzun bir önce Galip’in arkadaşlarından birinin Avanos’tan ayrılacağı için üzülmesi ve Galip’e kendini hatırlatması için bir tutam saç vermesiyle başlıyor. O günden bu yana bu evi ziyaret eden ve hikayeyi duyan kadınlar saçlarından bir tutam ve iletişim bilgilerini yazan bir kağıt bırakıyor. Dünyanın dört bir yanından kadınların saç tutamlarından oluşan bu ilginç müze yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı halinde. Müze Avanos’a yürüme mesafesinde bulunuyor. Müzeye girişler de ücretli.
Saç Müzesi konum için tıklayın.
4.Kaymaklı Yeraltı Şehri
Nevşehir’e 21 km uzaklıkta Ihlara yolu üzerinde bulunan Kaymaklı Yeraltı Şehri yerin metrelerce altına uzanıyor. 5000 kişinin yaşamasına imkan sağlayan büyüklüğüyle 8 katlı bir yapı olması dikkatleri çekiyor. Kapadokya’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda olan yeraltı şehirleri yüzyıllar önce taşların oyulması ile yapılmış olan ve yerin metrelerce derinindeki bu yapıyı oldukça ilginç kılıyor. Tarih ve kültürün iç içe geçmiş olduğu Kapadokya, sizlere keşfedilmesi gereken birçok yer olan bir tatil deneyimi yaşatıyor. Kaymaklı Yeraltı Şehri’ni gezerken ok işaretlerini takip etmeniz kaybolmamak ve yönünüzü şaşırmamak için önemlidir. Girişler ise ücretli.
Kaymaklı Yeraltı Şehri konum için tıklayın.
5.Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme kasabasının 2 kilometre doğusunda yer alan Göreme Açık Hava Müzesi 6 Aralık 1985 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi’nde ye alıyor. M.S 4. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar olan dönemi kapsayan ve içerisinde bir yaşam olduğu bilinen manastırı, bu kaya yerleşim yerinde gözlemlemek mümkün. Manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olan bu alan günümüzde müze olarak kullanılıyor.
Bu bölgeyi ziyaret ettiğiniz de pek çok kilise ve manastırı da inceleme fırsatı bulursunuz. Göreme’de görebileceğiniz kilise ve manastırlar şu şekildedir;
Bölge | Kilise Adı |
Göreme | Kızlar ve Erkekler Manastırı |
Malta Haçlı Kilise | |
Aziz Basil Kilisesi | |
Elmalı Kilise | |
Tokalı Kilise | |
Karanlık Kilise | |
Pantokrator Kilisesi | |
Elmalı Kilise | |
Azize Catherine Kilisesi | |
Aziz Barbara Kilisesi | |
Çarıklı Kilise | |
Yılanlı Kilise |
Duvar ve tavanlardaki işleme ve çizimler görenleri hayran bırakıyor. Müze girişleri ise ücretli.
Göreme Açık Hava Müzesi konum için tıklayın.
6.Paşabağı
Rahipler Vadisi olarak da bilinen Paşabağı, Kapadokya sınırları içinde yer alıyor. Peri bacalarının eşsiz görüntüsü ile büyüleyen bu alana yılın her mevsiminde yerli ve yabancı binlerce turist geliyor. Oldukça sessiz ve huzurlu bu alan görülmesi gereken lokasyonlar içerisinde mutlaka yer almalı. Gezi sırasında tost ve gözleme gibi yiyeceklerin satıldığı büfeler ve çay ocakları bulunuyor. Ayrıca hatıra için hediyelik eşya satan işletmeleri de görmek mümkün. Tüm vadi ücretsiz bir şekilde gezilebiliyor. Özellikle gün doğumunda eşsiz peri bacalarının manzarasını süsleyen sıcak hava balonları ile unutamayacağınız anlar yaşayabilirsiniz.
Paşabağı konum için tıklayın.
7.Üç Güzeller
Ürgüp merkeze 5 dakikalık uzaklıkta olan bu alana ulaşım oldukça kolay. Üç Güzeller peri bacaları hikayesi ise geçmişten bugüne gelen bir efsaneye dayanıyor. Efsane ise şu şekildedir;
“Bir rivayete göre geçmiş yıllarda yaşayan bir kralın oldukça güzel bir kızı varmış ve çobanın biriyle birbirine aşk duymaya başlamıştır. Kralın bu aşka karşı çıkmasıyla kızı çobana kaçmıştır. İlerleyen zamanlarda çoban ve prensesin bir çocuğu olur, kralın bu çocuğu görünce onları affedeceğini düşünerek geri dönerler. Ancak kralın öfkesi geçen yıllarda daha da büyümüştür ve sarayın kapısında askerlerin onları öldürmesini emretmiştir. O sırada öleceklerini bilen kızı bir dua ederek kurtarılmak istemiş ve çoban, prenses ve çocukları üç güzeller adı verilen taşlara dönüşmüş.”
Kapadokya’da en çok fotoğrafı çekilen yerler arasında bulunan Üç Güzeller girişi ücretsizdir.
Üç Güzeller konum için tıklayın.
8.Güvercinlik Vadisi
Uçhisar’dan Göreme’ye kadar 4 km’lik bir alanı kaplayan Güvercinlik Vadisi ismini kayalara oyulmuş olan güvercin yuvalarından alır. Doğayla baş başa kalacağınız ve yeşilliği ile fark yaratan vadide harika bir manzarayla buluşabilirsiniz. Bu lokasyonu ziyaret ettiğinizde Güvercinlik Vadisi’nde yürüyüş yapmanızı öneririz. Burayı keşfedebilmeniz içi en uygun dönemin ise bahar aylarının olduğunu vurgulamak isteriz.
Güvercinlik Vadisi konum için tıklayın.
9.Güray Müze
Avanos ilçesi sınırlarında çağdaş müzecilik anlayışı ile kurulmuş olan Güray Müze, yerin 20 metre altında 1600 metrekarelik bir alana inşa edilmiştir.
Güray Müze üç bölümden oluşur;
- Antik Eserler Salonu,
- Modern Eserler Salonu,
- Sergi Salonu
Müzeyi gündüz saatlerinde yıl boyunca inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Akşam saatlerinde ise nezih organizasyonlar olarak değerlendirilmektedir.
Güray Müze konum için tıklayın.
10.Çavuşin Eski Camii
13. yüzyıla kadar kilise olarak varlık gösteren Çavuşin Eski Camii, Avanos ilçesinde yer alır. Çavuşin Eski Camii, Selçuklu döneminin de izlerini taşıyor. Bitki motifli taş süslemeleriyle ve bölgede yaygın olarak kullanılan minaresiyle dikkat çekiyor. Çavuşin Eski Camii’nin doğu cephesi kayadan oyma batı ve güney cepheleri ise taş malzemelerden oluşturulan bir yapı olarak ziyaretçilerini karşılıyor.
Çavuşin Eski Camii konum için tıklayın.
11.Güllüdere Vadisi
Gün ışığıyla kırmızı gül rengine dönüşen kayalarıyla dikkat çeken Güllüdere Vadisi, ismini tam olarak buradan alıyor. Yaklaşık 4 km’lik bir alana sahip olan Güllüdere Vadisi, özellikle bahar aylarında mutlaka görmenizi önerdiğimiz noktalardan biridir. Buraya geldiğinizde mutlaka günbatımını peribacalarına bakarak gerçekleştirebilirsiniz. Burada pek çok kilise ve manastırı görme imkanı bulabilirsiniz.
Güllüdere Vadisi’ne geldiğinizde görmeniz önerdiğimiz yerler arasında ise;
- Üç Haçlı Kilise
- Ayvalı Kilise
- Yovakim – Anna Kilisesi
- Haçlı Kilise
- Sütunlu Kilise
- Çavuşin
Güllüdere Vadisi konum için tıklayın.
12.Kızılçukur Vadisi
Seyir terasından gün batımını ve gün doğumunu izlemek için harika bir lokasyon olan Kızılçukur Vadisi, Göreme yakınlarında bulunur. Kızılçukur Vadisi, kızıl renkli tüf kayalara ve peri bacalarına ev sahipliği yapıyor. Bu alan Göreme Milli Parkı’nın tam ortasında yer alıyor. Doğa yürüyüşü ve trekking gerçekleştirmek için güzel bir alternatif sunan Kızılçukur Vadisi, yaklaşık 5 km’lik bir alandır ve 1,5-2 saatte yürüyerek gezebilmenize olanak tanır. Bölgede eski yaşam tarzının izlerine ve pek çok kiliseye de tanıklık edebilirsiniz. Bunlar arasında Direkli Kilise, Üzümlü Kilise ve Haçlı Kilise yer alır.
Kızılçukur Vadisi konum için tıklayın.
13.Vaftizci Yahya Kilisesi
Kapadokya’nın Nevşehir Çavuşin bölgesinde yer alan Vaftizci Yahya Kilisesi, bölgenin en eski kiliselerinden biridir. Burayı ziyaret ettiğinizde yapının fresklerini incelemenizi öneririz. Bu kilisede özellikle bir meleğin tasviri bulunur. Çavuşin Köyü Göreme Avanos yolu üzerinde bulunan Vaftizci Yahya Kilisesi, Göreme’ye 2 km mesafede yer alır.
Bu bölgeye geldiğinizde güzel bir kahvaltıyla güne başlamanızı öneririz. Bu bölgede pek çok kiliseyi de ziyaret edebilirsiniz. Aziz Jean Kilisesi, Üç Haçlı Kilise, Saklı Kilise, Üzümlü Kilise bu kiliselerin arasında yer alıyor.
Vaftizci Yahya Kilisesi konum için tıklayın.
14.Aşk Vadisi
Aşıklar Vadisi ve Bağlıdere gibi pek çok isimle bilinen Aşk Vadisi, üzüm bağlarının eşlik ettiği bir yolda yürüyüş yapmanıza olanak tanır. 4900 metre uzunluğa sahip olan Aşk Vadisi, pek çok güzel ve farklı peribacalarına ev sahipliği yapıyor.
Aşk Vadisi konum için tıklayın.
15.Uçhisar Kalesi
Nevşehir merkezine 5 km mesafede yer alan Uçhisar Kalesi, zirvesinden tüm şehrin manzarasına kuş bakışı olarak bakmanıza olanak tanır. Bu noktadan Güvercinlik Vadisi’ne, Ortahisar Kalesi’ne, Göreme Beldesi’ne, Göreme Açıkhava Müzesi’ne, Kılıçlar Vadisi’ne Kızılçukur’a, Güllüdere’ye, Çavuşin’e, Boztepe’ye, Aktepe’ye, Avanos’a şahit olabilirsiniz.
Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Uçhisar Kalesi’ne özel araçlarınızla Ürgüp ve Göreme yolu üzerinden ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma yoluyla bu noktaya ulaşmak isterseniz ise Nevşehir’den Uçhisar’a 07.30’dan 19.00’a kadar ulaşabilirsiniz.
Uçhisar Kalesi konum için tıklayın.
16.Temenni Tepesi
Ürgüp’te yer alan Temenni Tepesi, deniz seviyesinden 1.140 metre yüksekliğe sahiptir. Seyir balkonundan tüm Ürgüp’ü görebileceğiniz Temenni Tepesi’nde çayınızı yudumlama imkanı bulabilirsiniz. Nevşehir’e uzaklığı 22 km olan Temenni Tepesi ile araçla 10 dakikada ulaşabilirsiniz.
Bu bölgeye geldiğinizde Taşkınpaşa Külliye’sini, Kadı Kalesi’ni, Pancarlık Vadisi’ni, Keşlik Vadisi’ne ve Üzengi Vadisi’ni görebilirsiniz.
Temenni Tepesi konum için tıklayın.
17.Gomeda Vadisi
Gomeda Harabeleri’nden ismini alan Gomeda Vadisi, zamanında Rumların yaşamış olduğu bir noktadır. Burada peribacalarına pek rastlanmadığından dolayı ziyaretçi sayısı da diğer lokasyonlara göre daha azdır. Burada ortalama 600 hanenin var olduğu tahmin edilirken 2 kilise ve 1 yeraltı şehri bulunur.
Gomeda Vadisi’ne geldiğinizde görebileceğiniz kiliselerin arasında ise;
- Alakara Kilisesi
- Aziz Basilios Kilisesi
Gomeda Vadisi konum için tıklayın.
Kapadokya’da gezilecek yerler listemiz bu kadar fakat Kapadokya’dan sonra farklı rotalar ve detaylar keşfetmek isterseniz Gaziantep gezi rehberi içeriğimizi okuyabilirsiniz.