Kastamonu’nun Meşhur Yemekleri

Kastamonu Banner Görseli

Kastamonu’nun meşhur yemekleri bölgeye yapacağınız ziyaret esnasında lezzetli anlar yaşamanıza olanak tanıyor. Kastamonu, tarihi ve doğal güzellikleri sayesinde geziniz esnasında sizlere pek çok güzel an yaşamanıza olanak tanıyor. Ancak özellikle bölge mutfağı da ziyaretiniz sırasında mutlaka deneyimlemeniz gereken lezzetler barındırıyor. Kastamonu geziniz esnasında sadece lezzetlerini değil, aynı zamanda doğal ve tarihi güzellikleri ile öne çıkan bu kenti gezerek de zamanınızı değerlendirebilirsiniz. 

Kendisine özgü lezzetleri sayesinde Kastamonu’nun meşhur yemekleri her damak tadına hitap edecek özellikler taşımayı başarıyor. Batı Karadeniz bölgesinde bulunmasından dolayı Karadeniz mutfağının lezzetlerini barındırmayı başaran bu mutfakta yapılan bir araştırmaya göre 800 küsür özgün lezzet saptanmış durumda. Bu sayı bile bölge mutfağının ne kadar zengin olduğunu göstermek açısından önemli bir işaret sunuyor. 

Genel olarak Kastamonu mutfağı sebze ve et yemeklerinin dengede olduğu bir mutfaktır. Bu bakımdan da farklı beslenme alışkanlıklarına sahip olanlar için de tercih edilebilir özellikler taşır. Coğrafyasının zenginliğinin yemeklerine de yansıdığı görülebilir. Genel olarak ise farklı çorbalar, et yemekleri, hamurlu yemekler, sebze yemekleri gibi farklı başlıklara ayrılan lezzetleri yediden yetmişe herkesin damak tadına da hitap etmeyi başarıyor. Kastamonu geziniz esnasında denemeniz gereken lezzetler ise şu şekilde sıralanabilir:

Kastamonu’nun Meşhur Yemekleri

  1. Banduma
  2. Kuyu Kebabı
  3. Patates Paçası
  4. Simit Tiridi
  5. Etli Ekmek
  6. Ekşili Pilav
  7. İnebolu Simidi
  8. Kastamonu Pastırması
  9. Mıklama
  10. Siyez Bulgur Pilavı olarak sıralanabilir.

1.Banduma

Banduma
Banduma

Farklı bir lezzet arayanlara hitap eden Banduma, bölgenin çok meşhur olan hindilerinden elde edilen lezzetli bir yemektir. Özel günler başta olmak üzere özellikle önemli misafirler için yöre halkı tarafından yapılan bu lezzet, damakta bıraktığı tat sayesinde herkesin beğenisini kazanmayı başarıyor. Hindi eti ve suyuyla cevizli yufkanın bir araya gelmesinden elde edilen bir lezzet olan banduma, ustalık isteyen bir yemek olduğundan bölge dışındaki yerlerde bulma şansınızın oldukça düşük olduğu bir lezzet olarak öne çıkıyor. Özellikle hindi eti ve suyunun leziz tadının ceviz serpiştirilmiş yufkayla buluşmasından doğan bir lezzet olduğundan hemen herkesin hoşuna gitmeyi başarıyor.

2.Kuyu Kebabı

Kebap yemeyi sevenler için bölgeye özgü bir alternatif olarak öne çıkan kuyu kebabı, yapımındaki ustalık sayesinde dikkat çeken bir lezzet olarak biliniyor. Bölgede Taşköprü kebabı olarak da bilinen bu lezzet için en önemli nokta süt kuzularının kullanılması. En fazla 10 aylık olan süt kuzularının etlerinin başka herhangi bir kapla teması olmadan yüksek hara sahip kızgın kuyuya sarkıtma yöntemiyle indirilmesi ve sonrasında da bu kuyudaki ısıyla yavaş yavaş pişmesiyle yapılan bu lezzet son derece özel bir yemektir. Yörede aynı zamanda büryan olarak da bilinmesine karşılık yapımı oldukça zahmetli olduğundan mutlaka ustalarının elinden yenilmesi tavsiye edilmektedir.

3.Patates Paçası

Farklı bir lezzet denemek isteyenler için öne çıkan patates paçası bölgenin en meşhur bitki ürünlerinden olan sarımsaktan yapılan bir lezzettir. Esasında bu tarif için patates ve bölge sarımsağının özel şekilde bir araya gelmesiyle oluşturdukları bir lezzet şeklinde bahsetmek mümkündür. Öncelikle patatesler özenli bir şekilde haşlanır. Bu haşlama suyla olabileceği gibi köz içinde de yapılabilir. Köz içinde yapılan patatesler daha lezzetli olur. Sonrasında ise patates püre haline getirilir ve içine sarımsağın yanı sıra yoğurt ile nişasta eklenir ve karıştırılır. Ortaya çıkan lezzet ise patatesin lezzetiyle sarımsağın keskin tadının harika bir karışımı olur. Bölgedeki yöresel lezzet yapan restoranlarda deneyebilirsiniz.

4.Simit Tiridi

Simit Tiridi
Simit Tiridi

Simit de Kastamonu için önemli lezzetlerden birisidir. Fakat bu bölgede yiyeceğiniz simit daha önceden deneyimlemiş olduğunuz simitlerden oldukça farklı bir lezzete sahiptir. Simit tiridi için öncelikle Kastamonu’da yapılan simitler küçük küçük parçalar halinde kesilmektedir. Sonrasında ise bir tencerede kaynatılmış olan kemik suyu küçük dilimler halinde doğranmış olan simit parçalarının üzerine dökülmektedir. Simitler kemik suyunu çekerken sos olarak da üzerlerine sarımsaklı yoğurt ve kavrulmuş kıyma ilave edilmektedir. Tercihe bağlı olarak tereyağı da eklenebilir. Ortaya ise alışılmış simit lezzetlerinden çok farklı olan doyurucu ve besleyici bir lezzet olarak bilinir.

5.Etli Ekmek

Etli Ekmek
Etli Ekmek

Kastamonu’da Gezilecek Yerler, bölgenin zengin doğal ve tarihsel özellikleri sayesinde oldukça fazladır. Ancak bu yerleri gezerken acıkır ve doyurucu bir lezzet tatmak isterseniz bu durumda bölgeye özgü etli ekmek sizin için doğru bir tercih olacaktır. Kastamonu’nun en lezzetli ve özel yemeklerinden birisi olarak kabul edilen etli ekmeğin yapımı için öncelikle incecik bir hamur açılır ve üzerine ise kıymadan hazırlanmış olan harç ekleme yapılır. Daha sonra sac üzerinde hamur ve harç pişinceye kadar özenle pişirilir.  Genellikle ayran ile servis edilmesine karşılık bölge halkı tarafından çay gibi sıcak içeceklerle de tüketilebilir. Pek çok restoranda ve pastanede bu lezzeti bulabilirsiniz.

6.Ekşili Pilav

Şimdiye kadar denediğiniz pilavlardan oldukça farklı bir lezzet olarak öne çıkan ekşili pilav, oldukça çeşitli baharat ve bitkilerin bir araya gelmesiyle hazırlanıyor. Siyez bulguru başta olmak üzere içine nane, pul biber, maydanoz, ısırgan otu, ebe gümeci, asma yaprağı gibi farklı tatların koyulmasını içeren bu lezzet yapım aşamasında da oldukça zahmet gerektiriyor. Özellikle pilavın kıvamını tutturmak ayrı bir maharet gerektirdiği için bu lezzetli mutlaka ustasından yemeniz öneriliyor. Sade olarak tüketebileceğiniz gibi pilavın yanında ekşi ayran veya yoğurt da servis ediliyor. Bu bakımdan doyurucu ve özel bir lezzet deneyimlemek istiyorsanız ekşili pilavı mutlaka denemelisiniz.

7.İnebolu Simidi

Alışılmış simitlerden farklı olarak yapılan İnebolu simidi doyurucu ve pratik bir lezzet olması sayesinde pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Yapımı için öncelikle önceden dinlendirilmiş olan özel hamur, fitil haline getiriliyor. Sonrasında ise simit yapısını alması için hamur bağlanır ve tercihen elma veya üzüm pekmezine daldırılır. Taş fırında pişirildikten sonra ise yemeye hazır hale gelir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetlerinden birisi olan bu simidin diğer simitlerden en önemli özelliği ise susam kullanılmıyor olmasıdır. Bölgedeki pastanelerde aynı zamanda simidin içine peynir veya zeytin gibi farklı besinler de katılarak servis yapılmaktadır. Eğer güne hızlı bir başlangıç yapmak istiyorsanız bu simidi mutlaka denemelisiniz.

8.Kastamonu Pastırması

Kastamonu Pastırması
Kastamonu Pastırması

Her ne kadar Türkiye’de pastırma denilince akla ilk Kayseri geliyor olsa da Kastamonu da pastırmasıyla meşhurdur. Lezzet olarak çok eskiye dayanan bir besin olan Kastamonu pastırması zahmetli yapım aşamalarından geçer. Öncelikle derin kesikler içeren kemiksiz sırt eti kaya tuzu ile salamura edilerek en az dört gün olacak şekilde bekletilmektedir. Bu aşamada suyunu önemli ölçüde kaybetmiş olan et, farklı ağırlıklar ile baskıya uğrayarak sıkıştırılır ve arındırılmak için yıkanır. Yıkama sonrasında ise kuruması için kurutulur ve kurutma sonrasında da bölgenin meşhur sarımsağı başta olmak üzere içinde farklı baharatların olduğu çemen ile kaplanarak tekrar kurumaya bırakılır. Doğal yöntemler ile kurutulması sayesinde özellikle doğal gıdaya önem verenlere bu pastırma şiddetle tavsiye edilir.

9.Mıklama

İsim benzerliği yüzünden mıhlama ile karıştırılabilecek mıklama esasında bambaşka bir lezzet olarak öne çıkıyor. Kıymalı yumurta denilebilecek bu lezzet aynı zamanda pazı ve ıspanak gibi sebzeleri de içeriyor. Yapımı için ıspanak veya pazının kavrulduktan sonra üzerine yumurta kırılıp kıyma eklenmesiyle hazırlanıyor. Mıklama genellikle sabah kahvaltılarında doyurucu bir lezzet olarak öne çıkmasına karşılık kıyma içermesinden dolayı öğle ve akşam yemeklerinde de tercih ediliyor. En önemli nokta ise kıyma üzerinde yer alan yumurtaların çok fazla pişmemesi ancak az pişmiş de olmamaları. Bunun sağlanması için de mutlaka bu lezzeti ustasından deneyimlemeniz öneriliyor.

10.Siyez Bulgur Pilavı

Siyez Bulguru Pilavı
Siyez Bulguru Pilavı

Siyez bulgur pilavı diğer bulgur pilavlarından çok farklı olmamakla beraber özellikle siyez bulguruyla yapıldığı için farklılık taşır. Siyez bulguru olarak bilinen bulgur, buğdaydan elde edilmektedir. Bu özelliği sayesinde de en eski buğday bulgurlarından birisi olarak kabul edilir. Siyez bulgularının karakteristik özellikleri arasında tek taneli ve kavuz yapısına sahip olması gelir. Siyez buğdayının kaynaması sonrasında kurumaya bırakılması ve özel taş değirmenlerinde yarılmasıyla elde edilen bu bulgur besin değeri açısından çok yüksek olmasıyla öne çıkar. Normal bulgur tarifiyle hazırlanan ancak siyez bulguru sayesinde çok daha besleyici ve doyurucu olan bu lezzet sayesinde farklı bir pilav tadımı yapabilirsiniz.

11.Ala Pilav

Geleneksel lezzetlerden birisi olan ala pilav özel tarifi sayesinde deneyenlerin beğeneceği bir lezzet olarak öne çıkıyor. Tereyağının kullanıldığı ve siyez bulgurunun eklenip içine de pirinç koyulmasıyla yapılan bu lezzet bulgur ve pirincin bir arada bulunduğu pilavdır. Kıvamının tutturulmasının oldukça zor olması yüzünden mutlaka ustalar tarafından yapılması önerilir. Düğün, davet, kutlama gibi özel günlerde sıklıkla yapılarak misafirlerine ikram edildiğinden Kastamonu ziyaretiniz esnasında özel bir davete katılarak da bu lezzeti deneyimleme imkanı elde edebilirsiniz. Genellikle ayran ya da yoğurtla tüketilen ala pilav bazı durumlarda etli şekilde de yapılabiliyor.

12.Oğmaç Çorbası

Ovmaç olarak da bilinen oğmaç çorbası farklı bir çorba deneyimlemek isteyenlerin beklentilerini doğru şekilde karşılamayı başarıyor. Pratik ve hızlı şekilde yapılması sayesinde de eğer siz de bu lezzeti yapmak isterseniz daha sonrasında kolaylıkla yapabilirsiniz. Küçük şehriyeleri hatırlatan hamurlar ile zengin bir görüntüye sahip olan oğmaç çorbasında soğan, salça, nohut ve küçük hamur taneleri bulunuyor. Malzemelerin bir araya gelmesiyle yapılan bu çorba başlangıç yemeği olarak doğru bir fırsat sunarken bazı bölgelerde porsiyon büyüklüğüne göre sadece ana yemek olarak da tüketilebiliyor. Oğmaç çorbasını özellikle yöresel lezzetler yapan restoranlarda deneyimleme fırsatı bulabilirsiniz.

13.Ispıt Yaprağı Sarması

Karadeniz’de başka bölgelerin mutfağında da görebileceğiniz bu lezzet özellikle Kastamonu’da mevsiminde yetişip toplanan ıspıt yaprakları ile çok daha taze şekilde yapılıyor. Taze haldeki ıspıt yapraklarının haşlanması ve sonrasında mısır unu ile unun hamur haline getirilerek içine eklendiği bu lezzet farklı bir yaprak sarması yemek isteyenlere hitap ediyor. Üzerine domates ve mısırdan yapılan sosun da dökülebileceği ıspıt yaprağı sarması yumuşak yapısı sayesinde damaklarda hoş bir lezzet bırakmayı başarıyor. Özellikle sebze yemeklerinden hoşlanıyorsanız bu lezzeti mutlaka denemeniz öneriliyor. Yanında ise genellikle ekşi yoğurt ile servis ediliyor veya el yapımı ayran ile tüketiliyor.

14.Kızılcık Tarhanası Çorbası

Şifa deposu özellikleriyle bilinen kızılcık tarhanası çorbası bölgeye özgü dikkat çekici lezzetlerden birisi konumunda. İlk olarak sarımsaklar rendelenir ve sonrasında ayrı bir tencereye alınan sıvı yağda sarımsaklar kavrulur. Ardından ise içine salça veya özel sos eklemesi yapılır. En son aşamada tarhana da eklenir ve üst kısmına soğuk su eklenir. Bu şekilde kıvam alıncaya kadar pişen kızılcık tarhanası aslında adını da sarımsak ve sosunun yoğun olmasından dolayı alıyor. Kış aylarında sıcak ve besleyici bir çorba içmek isteyenler tarafından tercih edilen bu lezzeti özellikle yöresel lezzetler yapan lokanta veya restoranlarda bulabilirsiniz.

15.Üryan Eriği Hoşafı

Üryan eriği hoşafı için en önemli nokta üryan eriklerinin kullanılmasıdır. Üryan eriği olarak bilinen erik Kastamonu’ya özgü eriktir. Ala erik çeşidinden üretilen bu kuru erik, lezzetli ve besleyici yapısı sayesinde doğrudan tüketime uygun olmasının yanında özellikle hoşaf olarak da tüketilir. Hoşafının yapımında bir tencere içinde erikler su ve şeker ile kaynamaya bırakılır. Artık erikler yumuşadığında ve renkleri de suya çıktığında ocak kapatılarak hoşaf soğumaya bırakılır. Soğuk içildiğinde ferahlık veren, ılık içildiğinde ise çeşitli yemeklerin yanında iyi bir eşlikçi olan bu hoşafı bölgeye yaptığınız gezi esnasında mutlaka deneyimlemenizi öneriyoruz.

16.Köle Hamuru

Köle hamuru çorbaya yakın bir lezzettir ve değişik lezzetlere meraklıysanız mutlaka tadım listenize eklemelisiniz. Bu lezzetin yapılması için öncelikle tencereye su, yağ ve tuz koyularak kaynatılır. Sonrasında mısır unu karışıma ilave edilir. Bu aşamada kaşıkla un ezildiğinde topaklanma yapar ve alınan bu parçalar ayrı bir kapta küçük hamur topları haline getirilir. Ayrı bir kapta tereyağı kaynatılır ve içine pekmez ilave edilir. Son olarak ise pekmez küçük hamurların üzerine dökülür ve üstüne de ceviz serpiştirilerek servis edilir. Çorba ya da tatlı olarak tüketilebilen bu lezzet şimdiye kadar yediğiniz lezzetleri unutturabilir!

17.Cırık Tatlısı

Cıvık kıvamda tutulan hamurun iki üç defa kızartılması sonrasında ayrı hazırlanan soğuk şerbet ile buluşmasıyla yapılan cırık tatlısı bölgeye özgü tatlılar arasındadır. Özellikle köylerde misafirlerin daha iyi şekilde ağırlanması için yapılan bu tatlı, hafif olması sayesinde de pek çok damak tadına hitap etmeyi başarıyor. Ancak diğer şerbetli tatlılar göz önünde tutulduğunda onlara kıyasla daha sert ve çıtır bir yapıya sahiptir. Ama dengeli lezzeti sayesinde özellikle tatlı ihtiyacı duyduğunuz anlarda bu lezzet beklentilerinizi karşılamayı başarır. Bölgedeki pek çok pastanede cırık tatlısını bularak deneyimleme fırsatı elde edebilirsiniz.

18.İncir Dolması

Bölgedeki tadabileceğiniz en özel tatlılardan birisi olan incir dolması, görüntüsü ve tadı ile çok hoşunuza gidecek! İncirin leziz tadının ön planda olduğu bu tatlının yapımında kuru incirler özenle açılıyor ve içlerine ceviz koyuluyor. Sonrasında ise tereyağının da içinde bulunduğu şerbette yumuşayıncaya kadar pişiriliyor. Piştikten sonra ise tercihen üzerine dondurma veya hakiki kaymak koyuluyor. Kaymak üzerine de ceviz veya Antep fıstığı parçaları serpiştiriliyor. Bölgedeki pek çok pastanede veya restoranda lezzeti bulabilirsiniz. Hafif ancak damakta uzun sürecek bir iz bırakmayı başaran bu lezzet, Kastamonu geziniz esnasında mutlaka denemeniz gereken lezzetlerin arasında geliyor!