Kıbrıs, tarih boyunca farklı kültürlerin etkisinde kalan ve pek çok milletin egemenliği altına giren bir nokta. Kıbrıs’ta gezilecek yerler, bu kültürel zenginlikten dolayı oldukça çeşitli. Dolayısıyla mutfağında da pek çok farklı kültürün etkisini görmek mümkün. Kıbrıs’ın meşhur yemekleri, özellikle turistler tarafından yoğun bir ilgi görse de tek yemek için yalnızca Kıbrıs’a ait olduğunu dile getirmek doğru değil. Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan ve hepsinden çeşitli izleri halen taşıyan Kıbrıs mutfağında da geniş bir zenginliğe ve çeşitliliğe yer veriyor.
Eşsiz lezzetleri ve farklı damak tatlarına hitap edebilen yemekleriyle dikkat çeken Kıbrıs mutfağı, Kıbrıs seyahatinizi çok daha keyifli hale getirmeye aday. Özellikle Arap kökenli yemeklerinden, sebze yemeklerine kadar uzanan geniş bir çeşitlilik Kıbrıs’ta beğenilerinize sunuluyor.
Kıbrıs’ın Meşhur Yemekleri
- Hellim Böreği.
- Kıbrıs Köftesi.
- Molehiya.
- Piruhi.
- Pilavuna.
- Kolakas.
- Girit Usulü Çullama.
- Kleftiko.
- Dilifti.
- Soğan Bastı.
Tatlı, tuzlu, ara sıcak, ana yemek ya da salata gibi farklı seçeneklere sahip bu lezzetler; farklı damak tatları için kesinlikle ideal. Kıbrıs mutfağında yer alan lezzetlerin en önemli özelliği ise kendilerine ait bir pişirme tarzı ve sunuma sahip olmaları. Mutlaka denemeniz gereken Kıbrıs lezzetleri, et yemeklerinden sebze yemeklerine kadar oldukça geniş bir liste sahip. Dolayısıyla her damak ve beslenme tarzına hitap eden bir lezzet bulmak mümkün. İşte, Kıbrıs’ın birbirinden güzel en meşhur yemekleri…
1.Hellim Böreği
Kıbrıs’a dair en önemli peynirlerin arasında kesinlikle Hellim Peyniri var. Genellikle çok tuzlu olmasıyla bilinen ve ızgara gibi farklı versiyonlarda pişirilen Hellim Peyniri, Kıbrıs’ta hazırlanan pek çok hamur işinin ana malzemesi oluyor. Hellim Böreği ise elimin en güzel halini birini deneyimlemenizi sağlıyor.
Kıbrıs’ta yer alan pek çok pastanede kolaylıkla bulabileceğiniz Hellim Böreği, sabah kahvaltılarında ya da öğle yemeklerinde en çok tercih edilen ara sıcak ve atıştırmalıklardan biri. Hellim böreği zengin akşam yemeği menülerinde ara sıcak olarak da tercih ediliyor. Hamuru elde açılan ve içerisine Hellim Peyniri, soğan ve nane ile yapılan harç yerleştirilen börek hem lezzetli hem doyurucu bir alternatif.
2. Kıbrıs Köftesi
Farklı yörelerde yöreye ait ve klasik olandan farklı şekilde köfte tarifleri ile karşılaşmak mümkün. Kıbrıs’a ait bir köfte olan Kıbrıs köftesi ise Kıbrıslılar tarafından yoğun bir ilgi görüyor. Kıbrıs’ın en meşhur yemeği olan kıbrıs köftesini klasik ve diğer yörelerde yapılan köftelerden ayıran en önemli özelliği ise içerisinde kıymadan çok patates olmasıdır. Ancak bu köfte için tamamen patatesten yapılan yani patates köftesi olarak sayılan bir köfte olduğuna dair bilgi vermek de doğru değil.
Kıbrıs Köftesi, içerisinde az miktarda kıyma ve bol miktarda patates bulunuyor. Hem besleyici hem de lezzetli bir alternatif olması sebebiyle oldukça büyük bir ilgi gören Kıbrıs köftesi genellikle akşam yemeklerinde tüketiliyor. Kıbrıs Köftesi’ni deneyimleyebileceğiniz pek çok farklı restoran olduğunu ise dile getirmek mümkün.
3. Molehiya
Kökeni Arabistan’a dayanan molehiya, tat ve hazırlama olarak Kıbrıslı Türklerin damak tadına hitap ediyor. Türklerin Araplardan öğrendikleri bir yemek olan Molehiya, yabancı dolma adıyla da anılıyor. İçinde et bulunmaması ise farklı beslenme stillerine sahip kişiler için de ideal olmasını sağlıyor.
Yalancı dolma içerisinde et bulunmadığı için hafif bir yemek. Özellikle yaz aylarında akşam saatlerinde ana yemek olarak tercih ediliyor. İçerisinde genellikle pirinç, soğan ve domates ile hazırlanmış bir harç bulunuyor.
Taze ya da kurutulmuş molehiya bitkisinin yaprakları ile yapılıyor. Yahni olarak pişirilen bu lezzetin genellikle etsiz yapıldığını dile getirmek mümkün olsa da kış aylarında etle yapılan versiyonlarını denemek de mümkün.
4. Piruhi
Mantı ile oldukça benzer bir lezzet olan piruhi, klasik mantıdan farklı olarak tulum peyniri ve ceviz ile yapılıyor. Un, yumurta, tereyağı, ceviz ve tulum peyniriyle hazırlanan hamur; Piruhi’yi oluşturuyor. Bu yemek ile ilgili dile getirilmesi gereken en önemli etkenlerin arasında ise hamur yoğunluklu ve kesinlikle ağır bir yemek olduğu var.
Osmanlı mutfağında da karşılaşmanın mümkün olduğu piruhi, Kıbrıs’ın en tüketilen ana yemeklerinden biri. Eğer bu lezzeti deneyimlemek istiyorsanız Kıbrıs’ta herhangi bir restorana giderek Kıbrıs mantısı istemeniz yeterli. Böylelikle hem lezzetli hem oldukça doyurucu olan bu yemeği deneyebilirsiniz. Fakat çok ağır bir yemek olduğunu dolayısıyla akşam saatlerinde ve çok sıcak havalarda tüketmenin mantıklı olmayacağını da dile getirmek gerekiyor.
5. Pilavuna
Pilavuna, kahvaltılık olarak tercih edilen yöresel bir lezzet. Gevrek bir hamura sahip olan ve çörekçi bir yapıda hazırlanan pilavuna, oldukça lezzetli bir hamur işi. Üçgen veya dörtgen şekillerde hazırlanan hamurun içerisine baf peynirinin doldurulmasıyla servis ediliyor. Kıbrıs’ta bulunan hemen her pastanede bu ürünle karşılaşmanız mümkün.
Pilavuna, özellikle sabah kahvaltılarında oldukça popüler. Hem lezzetli hem doyurucu bir alternatif olması sebebiyle yerel halk tarafından da yoğun bir ilgi görüyor. Sabah saatlerinde adada girdiğiniz herhangi bir pastanede bu ürüne kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Özellikle fırından yeni çıkan haline büyük bir ilgi görüldüğünü ise mutlaka dile getirmek gerek.
6. Kolakas
Kıbrıs’ın en meşhur yemeklerinden biri olan kolakas, oldukça ilginç bir lezzet. Piştiğinde patatese benzeyen ve oldukça lezzetli olan kolakas temelli bir kök sebze. Bu yemeğe dair en önemli özellik ise adaya Osmanlılardan önce gelen Venedikliler tarafından keşfedilmiş ve getirilmiş olması. Fil kulağı anlamına gelen Kolakas bitkisi, fil kulağını andıran yapraklara sahip.
Kolakas, hem kuzu hem tavuk etiyle servis edilen bir ana yemek. Zengin sofraların vazgeçilmez yemeklerinden biri olan kolakas, Kıbrıslılar tarafından yoğun ilgi görüyor. Et ve sebzelerin bir arada kullanılması ise yemeğin oldukça lezzetli ve doyurucu hale gelmesini sağlıyor. Özellikle akşam yemeklerinde tüketildiğini dile getirmek mümkün.
7. Girit Usulü Çullama
Milföy hamuru ve tavuk etiyle hazırlanan, Kıbrıs özgü yerel ve özel bir lezzet olan Girit Usulü Çullama, klasik börek tariflerine benzer bir görüntüye sahip. Akdeniz ve Ege mutfaklarında da karşılaşmanın mümkün olduğu bu lezzet günün farklı saatlerinde tercih edilebilecek bir alternatif. Ancak en çok tercih edildiği ve anavatanlarından biri olarak bilinen Kıbrıs, Girit Usulü Çullama konusunda oldukça iddialı bir mutfak.
Hamurun içerisinde tavuğun göğüs eti ya da hindi ciğeri gibi farklı sakatat ve et ürünler bulunuyor. Bunun yanı sıra tavuk suyu ya da kuru üzüm gibi birçok farklı malzemede daha lezzetli bir iç harca sahip olması için kullanılıyor.
8. Kleftiko
Kuzu ya da oğlak etinden yapılan Kleftiko, Kıbrıs için en önemli yemeklerden biri. Yunanistan mutfağında da görmenin mümkün olduğu Kleftiko, yemesi oldukça keyifli bir lezzet. Genellikle kuzu incik yemeğin başrollerinden biri oluyor. Bunun yanı sıra içerisinde patates, soğan, sarımsak ve defne yaprağı gibi farklı malzemelerde bulunuyor.
İçerisinde bulunan malzemelerle oldukça lezzetli ve keyifli bir yemek haline gelen Kleftiko’yu deneyimlemek için Kıbrıs’ta bulunan herhangi bir restorana girmeniz yeterli. Özellikle akşam yemeklerinde ana yemek olarak tercih edilen bu yemek iri parçalı etleri ile oldukça besleyici ve doyurucu bir seçenek. Fırın tepsisinde pişirilen ve bu sebeple fırın kebabı adı ile de anılan Kleftiko yaklaşık üç saatlik bir pişirilme sürecine sahip.
9. Dilifti
Kıbrıs yöresine ait hamur işi lezzetlerden bir diğeri olan Dilifti, kahvaltılar başta olmak üzere ana yemeklerde de tercih edilen bir ara sıcak. İçerisinde ıspanak bulunan ve hamuru özel olarak hazırlanan dilifti, harçta bulunan soğan ve ıspanak sebebiyle oldukça lezzetli.
Bugüne dek farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir nokta olan Kıbrıs mutfağında da gösterdiği zenginlik ile dikkat çekiyor. Kıbrıs mutfağında deneyimleyeceğiniz yeni lezzetleri daha önce tattığınız farklı lezzetlere benzetebilirsiniz. Türkiye’de de oldukça popüler olan ıspanaklı börek ile benzer bir görüntü ve lezzete sahip olan dilifti, Kıbrıs’ta yer alan pek çok pastanede satılıyor. Özellikle sabah saatlerinde tercih edilse de ana yemeklerden önce ara sıcak olarak da ikram ediliyor.
10. Soğan Bastı
Kıbrıs’a özgü lezzetlerden bir diğeri ise Soğan Bastı. Görüntüsü ve hazırlanma biçimi ile soğan dolması olarak da anıldığını dile getirmek mümkün. Soğanların içine kıyma, pirinç, maydanoz, soğan ve çeşitli baharatlar ilave edilerek hazırlanan harcın yerleştirilmesiyle hazırlanıyor. Soğanların içlerinin teker teker oyulduğu ve harcın içlerine yerleştirildiği bu yemek hazırlanması meşakkatli bir yemek.
Genellikle akşam saatlerinde ana yemek olarak tercih edilen ve hem doyurucu hem lezzetli olan Soğan Bastı, yağda kızartılarak servis ediliyor. Bu sebeple ağır bir yemek olduğunu da mutlaka dile getirmek gerekiyor. Soğan bastıyı denemek için Kıbrıs’ta yer alan restoranlardan herhangi birini tercih edebilirsiniz.
11. Damla Sakızlı Kıbrıs Çöreği
Kıbrıs’a özgü hamur işi ürünlerden bir diğeri olan damla sakızlı Kıbrıs çöreği oldukça lezzetli bir alternatif. Damla sakızlı çörek harcı ile hazırlanan ve içerisinde hem tuz hem şeker olan bu lezzet, günün farklı saatlerinde tercih ediliyor. Damla sakızlı Kıbrıs çöreği deneyimlemek için Kıbrıs’ta bulunan herhangi bir pastaneyi tercih edebilirsiniz. Yerel halk tarafından da yoğun bir ilgi gören çörek günün farklı saatlerinde pastaneler tarafından taze bir şekilde pişiriliyor ve satışa sunuluyor.
12.Bidda
Gözleme olarak da ele alınabilecek olan ve Kıbrıs’ta tüketilen hamur işlerinden biri olan Bidda, genellikle Hellim Peyniri ve zeytin ile hazırlanıyor. Hellim Peyniri, kavrulmuş ve çekilmiş susam tohumları ve zeytinlerin bir araya getirilmesiyle hazırlanan ve hem lezzetli hem besleyici bir hamur işi olan bidda günün her saati tercih ediliyor.
Bu hamur işini deneyimlemek için Kıbrıs’ta yer alan herhangi bir pastaneye gidebilirsiniz. Kıbrıs yerel halkı için oldukça popüler olan bu lezzet pastaneler tarafından günün farklı saatlerinde hazırlanarak satışa sunuluyor. İnce bir hamurun içerisinde pişirilen ve genellikle üçgen şekilde kesilen bidda, görüntüsü ile de dikkat çekiyor.
13.Şeftali Kebabı
Koyun ve keçinin telb denilen iç zarına kıyma, soğan ve maydanoz karışımının sarılması ile yapılan bir yemek. Mangal ya da ızgarada pişirilen ve Kıbrıs pidesi ile servis edilen bu yemek, oldukça farklı bir lezzet.
Şeftali Kebabı denildiğinde pek çok kişinin aklına tatlı bir lezzet olduğu gelse de bu yargı doğru değil. Bir et yemeği olan şeftali kebabı mangal ya da ızgara yemekleri arasında bulunan ve Kıbrıslılar tarafından oldukça sevilen bir ana yemek. Özellikle misafirlerine ikram ettikleri bu yemek restoranların pek çoğunda bulunabilir. Şeftali Kebabı genellikle akşam saatlerinde yanında közlenmiş biber ve domates ya da pilav ile servis ediliyor ve tüketiliyor.
14.Tavuk Dolma
Tavuk Dolma, farklı kültürlerde yer edinen şinitzel yemeğine benzer bir yemek. Tavuğun içerisine beşamel sos, mantar ve kaşar peynirinden hazırlanan bir harç yerleştiriliyor. Ardından üzeri galeta unu ile kaplanıyor ve kızgın yağda kızartılıyor. Tavuk yemeklerini farklı bir alternatif olan ve günün her saati tüketilebilen Tavuk Dolma, özellikle öğle saatlerinde oldukça yoğun bir ilgi görüyor. Bunun yanı sıra doyurucu ve besleyici olması sebebiyle akşam saatlerinde ana yemek olarak tercih edildiğini dile getirmek de mümkün.
Tavuk Dolma, kızgın yağda kızartılarak servis edilen bir yemek olması sebebiyle sıcak yaz günlerinde ağır gelebilir. Ancak bu lezzetin ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında Kıbrıslılar tarafından en çok sevilen ana yemeklerden biri olduğunu dile getirmek mümkün.
15. Kabak Çiçeği Dolması
Kabak çiçeklerinden yapılan dolma, Kıbrıs’ın en sevilen lezzetlerinden biri. Kabak çiçeklerinin özel olarak seçilmesi ve ardından çiçekli kısmının çıkartılarak dolma için hazır hale getirilmesi dolma yapımının en önemli adımlarından biri. Kabak Çiçeği Dolması’nın diğer dolmalardan farklı olmasını sağlayan en önemli özelliği ise iç harcı.
Kabak Çiçeği Dolması; içerisinde genellikle beyaz peynir, keçi peyniri, hellim peyniri ya da lor peyniri kullanılıyor. Kıbrıs’a özgü peynirler kullanılarak yapılan dolayısı ile bir ana yemekten ziyade meze olarak tercih edilen kabak çiçeği dolması oldukça lezzetli bir alternatif. İç harç için kullanılacak peynir genellikle sarımsak ya da maydanoz gibi farklı malzemeler ile daha lezzetli hale getiriliyor.
16. Ceviz Reçeli
Ceviz Reçeli ya da Ceviz Macunu, Kıbrıs’a ait en sevilen tatlılardan biri. İsminden de anlaşılacağı üzere ceviz ile hazırlanan ve kendine ait farklı bir lezzete sahip olan bu reçel yerel halk tarafından yoğun bir ilgi görüyor. Küçük ve yeşil ceviz izlerden yapılan ve Kıbrıs’a ait olması ile ünlenen ceviz reçeli yerel bir lezzet.
Kıbrıs Reçeli’nin bağışıklığı güçlendirme ve çeşitli hastalıkların tedavisinde başarılı bir rol oynama gibi pek çok farklı özelliğe sahip olduğunu dile getirmek mümkün. Eğer Ceviz Reçeli’ni sevdiklerinize armağan olarak götürmek istiyor ya da evinize de tüketmek istiyorsanız hediye satan dükkanlardan veya Ceviz Reçeli yapan yerlerden satın alabilirsiniz. Paketli olarak da satılan Ceviz Reçeli, hem lezzetli hem sağlıklı bir alternatif. Bunun yanı sıra Kıbrıs’ın kültürel mirası adına da çok önemli bir rol oynadığını dile getirmek mümkün.
17. Kıbrıs Tatlısı
Türkiye’de dahil olmak üzere farklı yerlerde karşılaşmış olma ihtimalinizin olduğu bir tatlı olan Kıbrıs tatlısı, oldukça lezzetli bir alternatif. Eğer bu lezzeti Türkiye’de denediyseniz orijinalini Kıbrıs’ta mutlaka deneyimlemeniz gerekiyor. Ceviz ve rendelenmiş Hindistan cevizi ile bir kek hazırlanıyor. Ardından hazırlanan kekin üzerine krema yerleştiriliyor.
Kaymaklı Ekmek Kadayıfı veya Revani gibi şerbetli tatlıların farklı bir versiyonu olarak ele alınabilecek Kıbrıs Tatlısı; zengin bir tatlı. Farklı katmanlardan oluşan Kıbrıs Tatlısı, genellikle soğuk servis ediliyor. Çay ve kahve gibi meşrubatların yanında oldukça sık şekilde tercih edilen bu tatlı ana yemeklerden sonra da tüketiliyor.
18. Limonlu Paluze
Kıbrıs mutfağı tatlı açısından da oldukça önemli lezzetlere sahip. Genellikle ana yemekler sonrasında ya da kahve ile ikram edilen limonlu paluze ile hem lezzetli hem de hafif bir tat. Nişasta ve şeker ile yapılan, üzerine dövülmüş ceviz serpilen bu tatlı; ilk olarak Osmanlı döneminde yapıldığı bilinen bir lezzet.
Geleneksel Türk tarifleri içerisinde yer alabilecek kadar köklü bir geçmişe sahip limonlu Paluze’nin günümüzde en çok yapıldığı ve anavatanı olarak bilinen yer: Kıbrıs mutfağı. Limonlu Paluze, hafif bir tatlı olmasının yanı sıra ana yemeklerin ardından en çok ikram edilen seçeneklerden biri. Hafif bir tatlı olması yaz aylarında da yaygın bir şekilde tercih edilmesini sağlıyor.