Mısır’da Gezilecek Yerler

Mısır'da Gezilecek Yerler Banner Görseli

1,002,450 kilometrekarelik yüz ölçümü ile Orta Doğu’nun en büyük ülkelerinden biri olan Mısır, son yılların en sevilen turizm rotalarından biri. Orta Doğu ve Kuzey Afrika coğrafyaları arasında bir tür köprü olma özelliği gören Mısır, 7.000 yıllık çok köklü bir geçmişe sahip. Bugüne dek sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış olması ise halen farklı uygarlıkların izlerini taşımasını sağlıyor.

Firavunların, Memlüklerin, Osmanlıların ve Napolyon Fransası’nın kültürlerinden etkileri halen üzerinde taşıyan Mısır, Nil Nehri başta olmak üzere dünya için önemli olan çok sayıda turistik noktaya sahip. 29 farklı vadisi olan ve muhafaza adı verilen bu valilikler, Mısır geziniz esnasında görmeniz gereken çok sayıda noktaya ev sahipliği yapıyor.


Kış aylarının bile oldukça sıcak ve güneşli geçtiği Mısır, çöl iklimine sahip. Sıcaklığın yaz aylarında kesinlikle çok yüksek olduğunu ise dile getirmek gerekiyor. Mısır’ı gezmek ve tarihini daha yakından tanımak istiyorsanız turistik bir gezi için en ideal zaman aralığı ekim ve şubat ayları arası. Ancak bu dönemde bile sıcaklığın pek çok ülkenin standardının üstünde olduğunu dile getirmek gerekiyor.

Son zamanlarda vizesiz ülkelere ziyaret oldukça ilgi görüyor. Özellikle mısır turları yurt dışı gezileri kapsamında oldukça popüler bir bölge haline geldi. Mısır’ın Meşhur Yemekleri’ni tatmak ve turistik amaçlar ile Mısır’ı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız mutlaka gezmeniz gereken yerler şu şekilde listelenebilir.

Mısır’da Gezilecek Yerler

  • Mısır Piramitleri
  • Kahire Mısır Müzesi
  • Karnak Tapınağı
  • Basamaklı Piramit
  • Ras Muhammad Ulusal Parkı
  • Keops Piramidi
  • Gize Sfenksi
  • Krallar Vadisi
  • Gize Nekropolü
  • Kahire Mehmet Ali Paşa Camii

Bu yerler, başta olmak üzere birçok farklı lokasyon, Mısır ziyaretinizi unutulmaz bir deneyim haline getirmeye aday. Kendine ait bir kültüre sahip ve bu sebeple ziyaretçilerini etkileyen Mısır, görenlerde büyük bir hayranlık bırakıyor. Vizesiz Yurt Dışı Turları konusunda öne çıkan Mısır ziyaretinde mutlaka gezmeniz gereken yerleri sizler için derledik!

1. Mısır Piramitleri

Mısır Piramitleri
Mısır Piramitleri

Mısır’ın turistik açıdan en önemli noktası olan Mısır Piramitleri, Kahire’de yer alıyor. İnşa ve yapım süreçleri hala belirsizlik ve gizem ile dolu olan Mısır Piramitleri, her yıl binlerce turist tarafından adeta akına uğruyor.

Piramitlere ulaşmak için izleyebileceğiniz en mantıklı yöntem: UBER kullanmak. Ortalama 70 EGP ile merkezden ulaşım sağlamanız bu yöntem ile mümkün hale geliyor. Eğer bunu tercih etmezseniz metro gibi toplu taşıma seçeneklerini de kullanabilirsiniz. Ancak Giza metro durağından ulaşım sağlamak için mutlaka taksi kullanmanız gerekiyor.

Giza Platosu olarak adlandırılan genel alana giriş için 120 EGP, Keops Piramidi’ne girmek için ise 300 EGP ücret ödemeniz gerekiyor. Talep ederseniz 400 EGP ücret karşılığında kombine bilet de satın alabilirsiniz. Piramitlerin içerisinde görülmesi gereken çok sayıda alan olduğunu dile getirmek mümkün olsa da bazı bölümlerin restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalı olduğunu dile getirmekte fayda var.

“Mısır Piramitleri konum için tıklayın.”

2. Kahire Mısır Müzesi

Kahire Mısır Müzesi
Kahire Mısır Müzesi

Kahire şehrinde yer alan Kahire Mısır Müzesi, Orta Doğu’nun en eski ve değerli müzelerinden biri olma özelliği taşıyor. En büyük Firavun koleksiyonuna sahip olması ile dikkat çeken Kahire Mısır Müzesi, ziyaretçiler tarafından yoğun bir ilgi görüyor. 1902 yılından beri ziyaretçileri için kapılarını açık tutan müze, Fransız mimar Marcel Dourgenon tarafından tasarlandı.

Dikkat çeken çok sayıda eseri ile Mısır’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Kahire Mısır Müzesi, cuma günü hariç 09:00 ile 17:00, cuma günü ise 09:00 ile 21:00 saatleri arasında açık. Yabancı uyruklu vatandaşların müzeye giriş için 200 LE ücret ödemesi gerekiyor. Öğrenciler için ise bu ücret 100 LE.

“Kahire Mısır Müzesi konum için tıklayın.”

3. Karnak Tapınağı

Karnak Tapınağı
Karnak Tapınağı

100 LE ücret ödeyerek girebileceğiniz Karnak Tapınağı, Mısır Piramitlerinden sonra işçilik bakımından en etkileyici yapıların arasında geliyor. Luksor otobüs durağını kullanarak ulaşabileceğiniz tapınağa taksi ya da otobüs ile de ulaşım sağlamak mümkün. Tapınak 06:00’da açılıyor ve 16:00’a kadar hizmet vermeye devam ediyor.

Hayranlık uyandıran bir yapı olması sebebiyle Mısır’ın turistik açıdan en önemli yerlerinden biri olarak ele alınan Karnak Tapınağı emek ve yetenek ile inşa edilmiş. Luksor şehrinde yer alan tapınağa yakın yerlerde pek çok konaklama seçeneği mevcut. Otel ve pansiyonlarında konaklama şansı elde edeceğiniz Luksor, Mısır seyahatinizi daha konforlu hale getiriyor.

“Karnak Tapınağı konum için tıklayın.”

4. Basamaklı Piramit

Basamaklı Piramit
Basamaklı Piramit

Basamaklı Piramit ya da bilinen adı ile Zoser Piramidi, 4 bin 700 yılı aşkın köklü geçmişi ile ziyaretçilerin dikkatini en çok çeken piramitlerin arasında geliyor. Firavun Zoser adına yapılan Basamaklı Piramit, Antik Mısır’da yapılan en eski piramit olma özelliğini taşıyor. Çağının dehaları arasında gösterilen tasarımı ile altı basamaklı bir yapı olan Basamaklı Piramit, bölgede bulunan diğer piramitlerden farklı olarak merdivenli şekilde inşa edilmiş.

Firavun Zoser’e ait kabartmalar ile süslü olan piramit, kendine ait farklı özellikleri ile dikkat çekici. Tamamlanması ile birlikte 62 metre yüksekliğe ulaşmış olan Basamaklı Piramit, 40 dönümlük bir alanı kaplıyor. 08:00 ile 17:00 arasında açık olan Basamaklı Piramite giriş için yetişkinlerden 100, öğrencilerden ise 50 EGP ücret talep ediliyor.

“Basamaklı Piramit konum için tıklayın.”

5. Ras Muhammad Ulusal Parkı

Ras Muhammad Ulusal Parkı
Ras Muhammad Ulusal Parkı

Ücretsiz olarak giriş yapabileceğiniz Ras Muhammad Ulusal Parkı, kalabalık arkadaş grupları ve çocuklu aileler içinde en ideal seçeneklerden biri. Sina Yarımadasının güney kısmında yer alan Ras Muhammad Ulusal Parkı iyi korunmuş mercan resifleri ile dikkat çekiyor. Tekne turlarından yürüyüş parkurlarına kadar pek çok olanak ve aktivite park içerisinde sunuluyor.

Parka giriş için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor olsa da park içerisinde aktiviteler yapmak istiyorsanız belirli ücretler ödemeniz gerekli. Parkın her mevsim oldukça kalabalık olduğunu ise mutlaka dile getirmek gerekiyor. Eğer talep ederseniz dalış yapan turları da tercih edebilir, keyifli bir deneyim yaşama şansı elde edebilirsiniz.

“Ras Muhammed Ulusal Parkı konum için tıklayın.”

6. Keops Piramidi

Keops Piramidi
Keops Piramidi

Mısır Piramitleri içerisinde yer alan ve en büyük piramit olma özelliğini taşıyan Keops Piramidi, piramitler arasında en yoğun ilgi ile karşılaşan piramit olma özelliği taşıyor. Eğer Keops Piramidi içerisine girmek istiyorsanız 400 EGP karşılığında satılan kombine biletleri tercih edebilirsiniz.

Keops Piramidi içerisinde geniş bir alan, giriş, kral ve kraliçe odaları bulunuyor. Bunun yanı sıra gizemi çözülmeyen boşluklar ve görüntülenemeyen pek çok farklı olacakta piramit içerisinde yer alıyor. Pek çok farklı gizeme yer vermesi sebebiyle Mısır’da en çok tercih edilen ve merak edilen piramitlerin arasında Keops Piramidi geliyor. Keops Piramidinin Antik Mısır’ın en güçlü firavunu olan Khufu’nun sonsuzluk yolculuğu için yaptırıldığı biliniyor.

“Keops Piramidi konum için tıklayın.”

7. Gize Sfenksi

Gize Sfenksi
Gize Sfenksi

Yatan aslan biçimde kafası ile bir firavun başı şeklinde tasarlanmış Gize Sfenksi, Mısır’da mutlaka görülmesi gereken heykellerin başında geliyor. Aslanların Antik Mısır mitolojisinde kutsal sayıldıkları bilindiği için Gize Sfenksi, Mısırlılar adına oldukça önemli bir yere sahip. Büyü güçleri kullanarak firavun mezarlarını ve piramitleri koruması amacıyla inşa edildiği düşünülen Gize Sfenksi ise hem yerel halk hem turistler tarafından çok yoğun bir ilgi görüyor.

Gize Sfenksi, Mısır’ın başkenti Kahire’de yer alıyor. Piramitler bölgesinde bulunan heykeli görmek için ekstra bir ücret ödemek gerekmiyor. Piramitler bölgesine giriş yapmak için ücret ödemeniz yeterli.

“Gize Sfenski konum için tıklayın.”

8.Krallar Vadisi

Krallar Vadisi
Krallar Vadisi

Luksor’un dışında bulunan Krallar Vadisi, eski Mısır tarihinden yeni krallığa kadar firavun ve sorulara ait pek çok farklı mezara ev sahipliği yapıyor. Halen keşifler devam eden ve bir çok farklı firavunun mezarının keşfedildi krallar vadisi, hemen yanında Kraliçeler Vadisi’ne de yer veriyor. Eski Mısır uygarlıkları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak ve köklü geçmişini öğrenmek için en çok merak edilen ve ziyaret edilen yerlerin arasında ise Krallar Vadisi geliyor.

Krallar Vadisi’ne giriş için herhangi bir ücret talep edilmiyor. Fakat içeride bulunan bazı mezar bölümlerine giriş için ücret talep edildiğini görmek mümkün. Vadiye haftanın 7 günü 24 saat boyunca talep ettiğiniz herhangi bir saat aralığında ziyaret edebilirsiniz.

“Krallar Vadisi konum için tıklayın.”

9. Gize Nekropolü

Mısır’ın Gize kentinde bulunan antik bir mezarlık olan Gize Nekropolü Kahire’nin yakınlarında konumlanıyor. Turistik açıdan pek çok farklı noktaya yakın bir konumda bulunması ise sıklıkla ziyaret edilmesini sağlıyor. Gize Nekropolü’nün en önemli özelliklerinden bir diğeri ise Mısır’ın en önemli arkeolojik kazı alanlarının başında geliyor olması. Keops Piramidi’nin de aralarında bulunduğu Büyük Piramitlere, Büyük Sfenkse ve pek çok anıt mezara ev sahipliği yapan endüstriyel bir alan. Antik Gize’nin 9 km yakınında ve Kahire şehir merkezine 25 km güneyde olan Gize Nekropolü, yılın her mevsimi turistler tarafından yoğun bir ilgi görüyor. Giriş için herhangi bir ücret talep edilmiyor.

“Gize Nekropolü konum için tıklayın.”

10.Kahire Mehmet Ali Paşa Camii

Kahire Mehmet Ali Paşa Camii
Kahire Mehmet Ali Paşa Camii

Kahire Kalesinin üzerinde kurulan tepelerden birinde yer alan Kahire Mehmet Ali Paşa Camii, Kahire’ye hakim bir konumda bulunuyor olması sebebiyle de dikkat çekici. 1830 yılında Kavalalı Mehmet Ali Paşa döneminde yapımına başlandığı düşünülen camii, 1848 yılında Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa döneminde tamamlanmış.

18. yüzyıl İstanbul Barok ve Rokoko üslubunda yapılandırılmış bir mimariye sahip cami, günümüzde Mısır’da mutlaka görülmesi gereken mimari yapıların arasında yer alıyor. Yalnızca Müslüman dinine mensup olan kişiler tarafından değil, mimari unsurlar ile ilgilenen yabancı turistler tarafından da yoğun bir ilgi görüyor. Camiye giriş için herhangi bir ücret talep edilmiyor.

“Kahire Mehmet Ali Paşa Camii konum için tıklayın.”

11. Nil Nehri

Nil Nehri
Nil Nehri

Dünyanın en uzun ikinci nehri olan Nil Nehri, havzası Afrika kıtasının onda birini kaplayacak kadar genişliğe sahip. Nehri görmek için herhangi bir ücret talep edilmiyor. Ancak nehirde daha keyifli bir deneyim yaşamak için farklı şirketler tarafından planlanan turlara katılabilirsiniz. Turlar içerikleri ve süreleri doğrultusunda farklı fiyatlar ile sizlere sunuluyor.

Sundu eşsiz manzaraları ile büyüleyici bir güzelliğe sahip Nil Nehri, Mısır’da mutlaka görülmesi gereken doğal yapıların başında geliyor. Bunun yanı sıra Nil Nehri etrafında pek çok farklı işletme ve restoran olduğunu dile getirmek de mümkün. Mısır seyahatinizin Nil Nehri üzerinden planlıyorsanız konaklamak için nehri etrafında bulunan otelleri tercih edebilirsiniz.

“Nil Nehri konum için tıklayın.”

12. Montaza Sarayı

Montaza Sarayı
Montaza Sarayı

1892 yılında Abbasi Hilmi Paşa tarafından yaptırıldığı düşünülen Montaza Sarayı, mimari açıdan en dikkat çekici yapıların arasında geliyor. Mahallesi ve geniş bahçesi ile adından sıklıkla söz ettiren saray, yalnız iki yabancı turistler tarafından değil yerel halk tarafından da ilgi görüyor.

Saray etrafında konaklama imkanı elde edebileceğiniz pek çok farklı pansiyon ve otel gibi olanak bulunuyor. Bunun yanı sıra sarayı gezdikten sonra restoran ve işletmelerde keyifli vakit geçirebilir ve yeme içme ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. 25 EGP giriş ücreti dahilinde giriş yapabileceğiniz Montaza Sarayı her gün 08:00 ile 00:00 arasında ziyarete açık.

“Montaza Sarayı konum için tıklayın.”

13. Amon Tapınağı

Amon Tapınağı
Amon Tapınağı

Karnak ya da Amon Tapınağı olarak bilinen tapınak yaklaşık 200 dönümlük bir alanı kaplıyor. Bugüne dek Mısır’da yapılmış en büyük dini yapı olma özelliğine sahip. 2000 yıl boyunca hat yeri olan Amon Tapınağı, günümüzde turistik olarak Mısır’ın en dikkat çekici noktalarından biri. 1979 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Amon Tapınağı, Luksor şehrin 2,5 km uzağında bulunan el kaynak kentinde yer alıyor.

Nil Nehri’nin doğu yakasında yer alan Amon Tapınağı, oldukça köklü bir tarihte ve geçmişe sahip. Her yıl pek çok farklı festival ve ritüeller ama o tapınağında gerçekleşiyor. Bunun yanı sıra Son Firavun’a ev sahipliği yapıyor olması sebebiyle de Mısır halkı için oldukça önemli bir yere sahip. Giriş için herhangi bir ücret talep edilmeyen Amon Tapınağı, her gün 06:00 ile 17:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

“Amon Tapınağı konum için tıklayın.”

14. Sina Dağı

Sina Dağı
Sina Dağı

Mısır’da Sina Yarımadasında yer alan ve 2285 metre yüksekliğe sahip olan Sina Dağı, Mısır’ın doğal güzelliklerinin başında geliyor. Görsel olarak eşsiz ve büyüleyici manzaralar sunuyor olmasının yanı sıra dinler tarihinde de oldukça önemli bir yere sahip. Tevrat’a göre Musa Peygamber öncülüğünde Mısır’dan çıkarken durulan dağ olarak biliniyor.

Rehber yapılan yolculuklara katılabilir ve böylelikle kültürel anlamda daha dolu bir seyahat yapmayı mümkün hale getirebilirsiniz. Merkezden farklı toplu taşıma araçları ya da taksiler ile dağa ulaşmak mümkün.

“Sina Dağı konum için tıklayın.”

15.Hatşepsut Tapınağı

Hatşepsut Tapınağı
Hatşepsut Tapınağı

Yapımının 1473’te tamamlandığı bilinen Hatşepsut Tapınağı’na giriş için 240 Pound ücret ödemeniz talep ediliyor. Kapının en önemli özelliği ise Mısır’ın tarihi geçmiş ilk kadın firavunun Hatşepsut için yapılmış olması. Bir tepenin yamacına oyularak inşa edilen ve üç kademeli yapıya sahip olan geniş tapınak biletinizi aldıktan sonra giriş kapısından 10 dakika kadar yürüyerek ulaşabileceğiniz bir konumda.

Eğer yürümek istemiyorsanız ekstra ücret ödeyerek elektrikli araçları kiralayabilirsiniz. Her gün 06:00 ile 18:00 saatleri arasında açık. Krallar vadisinden araç ile 10 dakika uzaklıkta bulunan Hatşepsut Tapınağı, taksi ya da toplu taşıma araçları ile ulaşılabilecek bir konumda yer alıyor.

“Hatşepsut Tapınağı konum için tıklayın.”

16. Tahrir Meydanı

Tahrir Meydanı
Tahrir Meydanı

Mısır’ın başkenti Kahire’nin merkezinde bulunan Tahrir Meydanı, Özgürlük Meydanı ismi ile de anılır. Önceleri şehir merkezinin Nil’in Paris’i tasarımı ile yenilenmiş olsa da geçmişten bugüne dek pek çok farklı restorasyon çalışmasına uğradığı biliniyor. 2011 Mısır Devrimi için bir merkez olarak kullanılması ise Tahrir Meydanı’nın en önemli özellikleri arasında yer alıyor.

Mısır’ın gündelik yaşamı ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenlerin mutlaka meydana uğraması gerek. Büyük ve kalabalık bir kavşağa ev sahipliği yapan Tahrir Meydanı milli kahraman Ömer makinamın heykelinin de bulunduğu bir plazaya da ev sahipliği yapıyor. Etrafında pek çok farklı bina, işletme, otel ve restoran gibi noktalar mevcut.

“Tahrir Meydanı konum için tıklayın.”

17. El Ezher Camii

El Ezher Camii
El Ezher Camii

Mısır’ın Kahire şehrinde yer alan bir cami olan El Ezher Camii, 970 yılında yeni başkent için yapımı başlatılan bir yapı olarak biliniyor. 972 yılında tamamlanan ve bugün mimari açıdan en dikkat çekici yapılardan biri olma özelliğini taşıyan cami, pek çok farklı polis tarafından yoğun bir ilgi görüyor. El Ezher Camii’nin kendine dair en önemli özelliği ise Kahire’de kurulmuş ilk cami olması. Şehre “Bin Minareli Şehir” ünvanı verilmesine sebep olan El Ezher Camii, bugün Karabilgin Üniversitesi’nden sonra dünyanın en eski ikinci sürekli üniversitesi olan El Ezher Üniversitesi’ne doğru yavaş bir şekilde gelişen bir yapı olma özelliği taşıyor.

“El Ezher Camii konum için tıklayın.”

18. Azize Katerina Manastırı

Azize Katerina Manastırı
Azize Katerina Manastırı

Sina Dağı’ndaki Kutsal Tanrı Trooden Manastırı ismi ile de anılmakta olan Aziz Katerina Manastırı, Sina Dağı’nın eteklerinde bulunuyor. Azize Katerina kentinde yer alan bu manastır, Doğu Ortodoks Kilisesi’nin bir parçası olan Özerk Sina Kilisesi tarafından yönetiliyor. 2002 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen Azize Katerina Manastırı’nın 548 ile 565 yılları arasında inşa edildiği düşünülüyor.

Aktif olarak hizmet veren dünyanın en eski kütüphanesini içeren ve pek çok benzersiz eseri ev sahipliği yapan Azize Katerina Manastırı, Mısır’ın turizm açısından mutlaka görülmesi gereken yapıların başında geliyor.

“Aziz Katerina Manastırı konum için tıklayın.”