Muğla Ege ve Akdeniz’in birleştiren bir tatil cennetidir. 1100 km’yi bulan sahil şeridi, gizli koyları, tabiat cenneti olarak değerlendirilen mavi bayraklı plajlarıyla her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Yalnızca Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en popüler tatil destinasyonlarından biri olarak değerlendirilen Muğla, mutlaka görülmesi gereken çok sayıda ilçeye sahiptir. Şehir; Marmaris, Datça, Fethiye, Bodrum, Ölüdeniz ve Dalaman gibi turizm olanakları oldukça gelişmiş pek çok ilçe ve beldeye ev sahipliği yapar. Tatiliniz boyunca konaklayabileceğiniz Muğla otelleri de bu lokasyonlarda yer alıyor.
Muğla’da Gezilecek Yerler
- Dalaman Çayı
- Turgut Şelalesi
- Azmak Nehri
- Yuvarlakçay
- Gökçeler Kanyonu ve İncirliin Kanyonu
- Pedasa Antik Kenti
- Kabak Koyu
- Saklıkent Kanyonu
- Bodrum Kalesi
- Karia Yolu (Karya Yolu)
Türkiye’de tatil dendiğinde pek çok kişinin ilk tercihlerinden biri olan Muğla özellikle yaz aylarında ziyaret ediliyor. Fakat bununla birlikte dört mevsim boyunca seyahat edilen bir şehir olduğunu söylemek gerekiyor. Muğla’ya ulaşım için hava veya karayolu tercih ediliyor. Muğla’ya havayolu ile ulaşım sağlamak için Dalaman Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz. Şehir merkezine yaklaşık 94 km uzaklıkta bulunan bu havalimanından yıl boyunca uçuşlar düzenleniyor. Eğer tercihiniz havayolu değilse pek çok şehirden direkt olarak düzenlenen otobüs seferleri veya şahsi aracınız ile de şehre ulaşım sağlayabilirsiniz.
1.Dalaman Çayı
Dalaman Çayı’nın en önemli özelliği Akdeniz ve Ege bölgelerinin sınırını oluşturmasıdır. Son yıllarda Türkiye’nin en önemli doğa sporları merkezlerinden biri olan Dalaman Çayı yılın her mevsimi ziyaret ediliyor. Doğa manzaraları eşliğinde uzanan ve 200 kilometreyi aşan Dalaman Çayı rafting, kaya tırmanma, kampçılık, dağcılık, dağ bisikleti turları ve doğa yürüyüşü için oldukça idealdir.
Dalaman ile Ortaca’yı kapsayan ve Akdeniz’e dökülen Dalaman Çayı çevresinde bulunan balık çiftlikleri, doğa otelleri ve mesire alanları ile sevilen bir gezi bölgesidir. Doğa ile baş başa tatil yapmak için ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelen Dalaman Çayı balık avlama turları için de idealdir.
”Dalaman Çayı konum için tıklayın”
2.Turgut Şelalesi
Muğla’nın en çok ziyaret edilen tabiat harikalarından biri olarak değerlendirilen Turgut Şelalesi, Marmaris ilçesine bağlı Turgut köyü sınırlarında konumlanıyor. Kamp yapmak isteyenler için donanımlı alanlara sahip olan Turgut Şelalesi çınar, çam ve meşe ağaçlarının çevresinde 4 metreden dökülen soğuk sulara ev sahipliği yapıyor. Özellikle yaz aylarında en sevilen gezi yerlerinden biri olan ve devasa soğuk sularda yüzmeye imkan tanıyan Turgut Şelalesi büyüleyici güzelliği sebebiyle sit alanı olarak koruma altında tutuluyor.
3.Azmak Nehri
Akyaka doğa tatilleri için Türkiye’de en çok tercih edilen yerlerden biridir. Her yıl 1 milyondan fazla tatilciye ev sahipliği yapan Akyaka, Azmak Nehri ile ünlenmiş bir yer olarak değerlendirilebilir.
Gökova Körfezi’ne dökülen ve Akyaka ilçesinden geçen Azmak Nehri, yürüyüş parkurları ve mesire alanlarına da ev sahipliği yapıyor. Hafta sonu gezileri için en ideal yerlerden biri olan ve etrafında balık restoranları ile kır bahçeleri bulunduran nehre Akyaka minibüsleri ile merkezden 40 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz.
4.Yuvarlakçay
Eğer yaz tatilinizi yaz sonu için sakladıysanız ve Ekim’de gidilebilecek tatil yerleri arayışındaysanız, Yuvarlakçay sizin için en ideal seçeneklerden biri olabilir. Muğla’da Köyceğiz ilçesine bağlı olan Yuvarlakçay, buz gibi suları ile dere kenarına kurulmuş keyifli bir lokasyondur. Su üstünde çardaklara, balık çiftliklerine ve kır bahçelerine ev sahipliği yapan Yuvarlakçay Muğla’nın meşhur yemekleri arasında bulunan mezeleri ve kuzu tandırı deneyebileceğiniz restoranlar da bulunduruyor.
Şehrin en sevilen rekreasyon alanlarından biri olan Yuvarlakçay mesire alanlarına da ev sahipliği yapıyor. Sevdikleriniz ile doğa içerisinde huzurlu bir gün geçirmek için ziyaret edebileceğiniz Yuvarlakçay, merkezden kalkan toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile ulaşabileceğiniz bir konumda yer alıyor.
5.Gökçeler Kanyonu ve İncirliin Kanyonu
Gökçeler Mahallesi mevkiinde bulunan kanyon Suçıkan mevkiinden başlıyor ve Gökçeler Mahallesine kadar yaklaşık 8 km boyunca uzanıyor. Doğal bir çevreye sahip olan ve bugüne dek pek çok arkeolojik çalışmanın gerçekleştiği Gökçeler Kanyonu ve İncirliin Kanyonu turizm koruma ve gelişme bölgesi sınırları içerisinde yer alıyor. İncir ve çınar ağaçlarından, sandal ve defne gibi maki ağaçlara kadar zengin bir bitki örtüsüne ev sahipliği yapan Gökçeler Kanyonu ve İncirliin Kanyonu içerisinden geçen dere ile de turistler tarafından ilgi görüyor. Yalnızca turistler tarafından değil, yerel halk tarafından da ziyaret edilen Gökçeler Kanyonu ve İncirliin Kanyonu etrafında bulunan irili ufaklı şelale ve göletleri ile doğa severler tarafından en sevilen gezi yerlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Yalnızca bitki örtüsü değil, hayvan çeşitliliği konusunda da önemli bir zenginlik sunan Gökçeler Kanyonu ve İncirliin Kanyonu şahsi aracınız ile ulaşabileceğiniz bir konumda bulunuyor.
”Gökçeler Kanyonu ve İncirliin Kanyonu konum için tıklayın”
6.Pedasa Antik Kenti
Antik bir yerleşim yeri olarak değerlendirilen ve Halikarnassos Yarımadasında bulunan Leleg yerleşimlerin en büyüğü olan Pedasa Antik Kenti, dünyanın her yerinden kültür ve tarih meraklıları tarafından ziyaret ediliyor. Lelegler tarafından Bodrum Yarımadasında kurulan 8 kentten biri olan Pedasa Antik Kenti Konacık Mahallesi’nden 2 km yukarıda yer alıyor.
Pedasa Antik Kenti yerleşim yerleri içerisinde en kolay ulaşılan antik kent olması sebebiyle sıklıkla ziyaret ediliyor. Ormanlarla kaplı tepeler üzerinde yer alan Pedasa Antik Kenti, bugüne dek ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden izleri halen taşıyor.
7.Kabak Koyu
Kabak Koyu Fethiye’nin tatil cenneti olarak da değerlendirilen Faralya Köyü sınırlarında yer alıyor. Babadağ’ın eteklerinde bulunan ve Muğla’nın en popüler yerlerinden biri olan Kabak Koyu birbirinden farklı balık türlerini gözleyebileceğiniz berrak bir denize sahiptir.
Doğa ile uyumlu tasarlanmış ağaç evlere ve kamp alanlarına ev sahipliği yapan Kabak Koyu, Türkiye’nin tatil için en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. El değmemiş doğal güzelliklere sahip olan Kabak Koyu Muğla’da yapılacak doğa yürüyüşleri için de sevilen bir adrestir.
Tekne turları ya da doğa gezileri ile keşfedebileceğiniz Kabak Koyu etrafında otel ve pansiyonlara da yer veriyor. Kamp yaparak ya da otellerde konaklayarak tatil yapabileceğiniz Kabak Koyu, merkezden şahsi araçlarınız ya da toplu taşıma araçları ile ulaşılabilecek bir konumdadır. Kendine ait özellikleri ile koy Fethiye’de gezilecek yerler listelerinin başında yer alıyor.
8.Saklıkent Kanyonu
Yalnızca Türkiye’nin değil, Avrupa’nın en güzel kanyonlarından biri olarak değerlendirilen Saklıkent kanyonu 8 km uzunluğa sahiptir. Muğla’ya 2,5 saat uzaklıkta yer alan ve günübirlik seyahatler için oldukça sık şekilde tercih edilen Saklıkent Kanyonu, Ege ve Akdeniz tatil bölgelerinde rehberli turların da düzenlendiği bir kanyondur.
Dünyanın her yerinden doğa sporu severler tarafından ziyaret edilen Saklıkent Kanyonu, devasa kaya duvarları ile etkileyici manzaralar sunuyor. Buz gibi sulara, yemyeşil doğal güzelliklere, birbirinden farklı kareler yakalayabileceğiniz seyir teraslarına ve iyi düzenlenmiş yürüyüş yollarına sahip olan Saklıkent Kanyonu dağ bisikleti gezileri, kaya tırmanma ve dağcılık gibi sporlara ve kampçılık gibi aktiviteler için idealdir.
9.Bodrum Kalesi
Bodrum’un bir simgesi olarak değerlendirilen Bodrum Kalesi, her sene binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından inşa edilen bu etkileyici yapı, günümüzde Bodrum’un en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olarak değerlendiriliyor.
İki liman orta noktasına inşa edilen ve surları korunmuş bir yapı olan Bodrum Kalesi 47 metrelik bir uzunluğa sahiptir. Fransız yapımı olan Bodrum Kalesi İtalyan Kulesi, Yılanlı Kule, İngiliz Kulesi ve Alman Kulesi gibi farklı iç bölümlere sahiptir. 14 sarnıç, aslan ve ejder figürleriyle örülü duvarlar, denetim kuleleri ve asma köprüler ile oldukça keyifli bir yapı olan Bodrum Kalesi’ne giriş için 300 TL ücret ödemeniz gerekiyor.
”Bodrum Kalesi konum için tıklayın”
10.Karia Yolu (Karya Yolu)
Likya Yolu ile birlikte Türkiye’nin en uzun yürüyüş yollarından biri Karia Yoludur. Datça Yarımadası, Bozburun Yarımadası, İç Karia bölgesi, Gökova Yarımadası ve Muğla çevresini kapsayan Karia Yolu, yılın her dönemi dünyanın her yerinden ziyaretçiler tarafından ziyaret ediliyor.
Antik bir yol olan Karia Yolu (Karya Yolu) dünyanın en iyi 6 yürüyüş rotasından biridir. İyi organize edilmiş yürüyüş parkurlarına ev sahipliği yapan Karia Yolu yalnızca yürüyüş için değil, bisiklet gezileri için de idealdir. Meşe ve çam ormanları, devasa antik kentler, otantik Ege köyleri ve endemik bitkiler yol rotası üzerinde yer alıyor.
11.İncekum Plajı
İncekum Plajı Marmaris’te gezilecek yerler listelerinin başında geliyor. Her sene binlerce ziyaretçinin akın ettiği plaj, incecik kumlara sahip olduğu için bu isim ile anılıyor. Çam ormanlarının hemen bitişiğinde uzanan, masmavi denizi ile keyifli vakit geçirmenize imkan tanıyan İncekum Plajı Ege Denizi’nin tadını çıkartabileceğiniz en güzel plajlardan biridir.
Tüplü, tüpsüz veya şnorkelli dalışlar yapmak için de ideal olan dolayısıyla ekstrem sporlar için ziyaret edilebilecek bir alan olarak değerlendirilen İncekum Plajı, Marmaris merkeze 25 km uzaklıkta yer alıyor. Her saat minibüsler ile ulaşabileceğiniz plaja giriş için 120 TL ücret ödemeniz gerekiyor.
”İncekum Plajı konum için tıklayın”
12.Toparlar Şelalesi
Muğla’ya 1 saat uzaklıkta, Köyceğiz sınırlarında yer alan Toparlar Şelalesi Ege Bölgesi’nin en güzel şelalelerinden biridir. Doğa gezileri için oldukça sık şekilde ziyaret edilen fakat tek başınıza da keşfe çıkabileceğiniz bir doğa harikası olan bu şelale sarp kayaların arasından dökülen bembeyaz sular ile keyifli bir seyahat imkanı sunuyor. Tertemiz gölette keyifli vakit geçirebilir, yüzebilir ya da kahvaltı yapabilirsiniz. Kır bahçelerine ve piknik alanlarına da ev sahipliği yapan Toparlar Şelalesi farklı seyahat isteklerini başarılı şekilde karşılıyor. Toparlar Şelalesi’ne araçla inmek mümkün olmadığı için aracınızı park ettikten sonra yaklaşık 20 dakikalık bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Bunun için rahat ayakkabılar giymeniz öneriliyor.
”Toparlar Şelalesi konum için tıklayın”
13.Palamutbükü Plajı
Özellikle yaz aylarında en çok ziyaret edilen plajlardan biri olan Palamutbükü Plajı, Datça’nın en uzun sahillerinden biridir. Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başaran Palamutbükü Plajı, etrafında bulunan yeme içme işletmeleri ve şezlong ya da şemsiye kiralayabileceğiniz yerler bulunduruyor.
Yaz aylarında çok kalabalık olmasına rağmen geniş bir sahil olması yer bulamama ihtimalini ortadan kaldırıyor. Genellikle çakıllı olan sahil yürüyüş esnasında taş boyutları küçük olduğu için rahatsız etmiyor. Türkiye’de denize girebileceğiniz en güzel yerlerden biri olarak değerlendirilen Palamutbükü Plajı Datça’da gezilecek yerler listesinin başında geliyor.
”Palamutbükü Plajı konum için tıklayın”
14.Dalyan Kral Mezarları
Kaunos Antik Kenti’nin bir parçası olan Dalyan Kral Mezarları, Anadolu’nun kadim yerleşim yerlerinden birinde kuruludur. Mistik manzaraları ile ünlü olan Dalyan Kral Mezarları dünyanın her yerinden gelen tarih ve arkeoloji meraklılarını yılın her dönemi ağırlıyor.
Devasa sarp kayalar üzerinde oyularak inşa edilen Dalyan Kral Mezarları krallar ve önemli insanlar için inşa edilmiştir. Hangi aletler ve hangi şartlarda inşa edildiği bilinmese de etkileyici bir yapı olduğu aşikar olan Dalyan Kral Mezarları oldukça görkemli bir yapıya sahiptir.
Dalyan Kral Mezarlarını seyahat ederek mezar odalarını gezebilir, manzaranın tadını çıkartabilirsiniz. Bodrum’da gezilecek yerler arasında bulunan Dalyan Kral Mezarları gece saatlerinde ışıklandırıldığı için hem gece hem de gündüz saatlerinde hareketlidir.
15.Bozburun Yarımadası
Türkiye’de sakin ve huzurlu bir atmosferde tatili yapmak isteyenlerin favori adreslerinden biri olan Bozburun Yarımadası Ege bölgesinde yer alıyor. Ege ve Akdeniz arasında uzanan Bozburun Yarımadası 850 km’lik Karya Yoluna da ev sahipliği yapıyor. Gizli koyları ile Ege bölgesinde düzenlenen yat turlarının en önemli lokasyonlarından biri Bozburun Yarımadasıdır. Huzurlu atmosferin tadını çıkartmak ya da Ada Boğazı, Serçe Limanı, Akvaryum Koyu, Bozukkale Koyu ve Kız Kumu Plajı gibi plajlarda yüzmek için ziyaret edebileceğiniz Bozburun Yarımadası, özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık turist gruplarına ev sahipliği yapıyor.
”Bozburun Yarımadası konum için tıklayın”
16.Saburhane
Saburhane Muğla’ya bağlı bir mahalledir. Diğer mahallelerden ayrılan en önemli özelliği ise Muğla’nın kalbi olarak anılmasıdır. Eşsiz bir tarihi atmosfere sahip olan Saburhane, kentsel sit alanı ilan edildiği için koruma altındadır. Oldukça popüler bir gezi alanı olan Saburhane 1923 mübadele zamanına dek Türk ve Rumların bir arada yaşadığı bir yerdir.
Arnavut kaldırımlı dar sokaklar, taş ve ahşap mimarili konaklar ile süslü olan Saburhane Mahallesi, Muğla’ya özgü küçük avlulu, kiremit bacalı ve iki katlı konaklara da ev sahipliği yapıyor. Konakların bazıları müze olarak faaliyet gösterdikleri için içlerini gezebilirsiniz. Bununla birlikte mahallede butik oteller ve kafeler de yer alıyor.
17.Fosforlu Mağara
Muğla’dan hareket eden tekneler ile ziyaret edebileceğiniz Fosforlu Mağara Türkiye’nin popüler mağaralarından biridir. Karadan ulaşılması mümkün olmayan Fosforlu Mağara, yer altı dehlizlerinden sızan ışıklar ile fosforlu bir renk aldığı için bu isim ile anılıyor.
Yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gören Fosforlu Mağara içerisinde küçük botlar ve sandallar ile ilerleyebilirsiniz. Tatilcilerin para atarak dilek dilemeleri sebebiyle Dilek Mağarası olarak da isimlendirilen Fosforlu Mağara, tüplü ve tüpsüz dalışlar yapmak için de idealdir. Bununla birlikte pek çok balık türüne de ev sahipliği yapıyor.
”Fosforlu Mağara konum için tıklayın”
18.Dalyan Sülüngür Gölü
Dalyan sınırları içerisinde yer alan Dalyan Sülüngür Gölü her mevsim muhteşem manzaralar sunuyor. Bu durum yalnızca yaz aylarında değil, dört mevsim boyunca ziyaret edilmesini sağlıyor. Göle hakim bir konumda inşa edilen Kaunos Antik Kenti’nin tarihi hazinelerine de ev sahipliği yapması, tarih meraklıları tarafından da ilgi görmesini sağlıyor.
Yaz aylarında yüzerek gölün tadını çıkartabilir, etrafında bulunan parkurlarda yürüyüş yapabilirsiniz. Bununla birlikte Dalyan Sülüngür Gölü etrafında bulunan kafe ve restoranlarda yemek yiyebilir ya da balık avlama turlarına katılabilirsiniz. Göl manzaralı mesire alanlarında doğa ile iç içe bir gün geçirmek için ziyaret etmeniz gereken yerlerin arasında Dalyan Sülüngür Gölü de yer alıyor.
”Dalyan Sülüngür Gölü konum için tıklayın”