Türkiye içerisinde dolu dolu ekonomik bir seyahat planı yapmak ve sanki bir filmin içerisinde yolculuk ediyormuş gibi hissetmek istiyorsanız Doğu Ekspresi sizi bekliyor. Kadim Anadolu’nun güzelliklerini keşfetmek için nostaljik bir yolculuk seçeneği olan Doğu Ekspresi, aynı zamanda dünyanın en güzel seyahat rotalarından biridir. Biz de tüm detayları ile bu keyifli tren yolculuğunu sizin için inceledik.
O halde treni kaçırmadan Doğu Ekspresi hakkında bilinmesi gerekenleri keşfetmeye başlayalım.
Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi Arasındaki Farklar Neler?
Doğu Ekspresi için 2019 yılından beri iki farklı tren bulunuyor. Birisi önceden de aşina olduğumuz Doğu Ekspresi. Diğeri ise 2019 yılında seferlere başlayan Turistik Doğu Ekspresi.
TCDD’nin aynı rotaya iki farklı tren seferi koymasının sebebi ise turistleri, ulaşım amaçlı seyahat edenlerden ayırabilmek. Çünkü Doğu Ekspresi tren bileti bulabilmek, özellikle kış aylarında oldukça zor. Tabii güzergahları aynı olsa da iki tren arasından farklılıklar bulunuyor. Hangi trenin gezi planlarınız için daha uygun olduğunu anlamanız için gelin, iki tren arasındaki farklılıkları inceleyelim.
Doğu Ekspress Vagon Çeşitleri
Doğu Ekspresi’nde, yolculuk yapabileceğiniz iki tren arasındaki farklardan biri vagon çeşitleridir.
- Pulman Vagon: Her sırada 2 çift ve 1 tekli olmak üzere normal koltuklardan oluşan bir vagon.
- Örtülü Kuşetli Vagon: Oda halinde bir vagon. 4 kişilik olan bu vagonda koltuklar ranza şeklinde yatak oluyor. Temiz nevresimleri trenden alabiliyorsunuz.
Turistik Doğu Ekspresi ise sadece tek çeşit olarak yataklı vagonlardan oluşuyor.
Yataklı Vagon: Oda halinde iki kişilik bir vagon. İçerisinde küçük bir otel odası gibi buzdolabı, masa ve lavabo var.
Yolculuk yapılacak vagonlara ek olarak her iki trende de masaların olduğu yemekli vagon bulunuyor.
Yolculuk Süresi
İki trenin yolculuk güzergahı aslında aynı. Ancak Turistik Doğu Ekspresi’nin büyük şehirlerde durduğu süre daha fazla olduğu için yolculuk süresi farklılaşıyor. Doğu Ekspresi, 26 saatte yolculuğunu tamamlarken Turistik Doğu Ekspresi’nde yolculuk 30-31 saat sürüyor.
Bilet Fiyatları
2022-2023 sezonunda Doğu Ekspresi fiyatları şu şekilde:
Tren | Bilet Fiyatı |
Doğu Ekspresi (Pulman ve Örtülü Kuşetli) | 212 TL |
Turistik Doğu Ekspresi | 3.100 TL |
Turistik Doğu Ekspresi biletlerinin fiyatı kişi başı değil, yataklı vagon fiyatı. Yani tek kişi veya iki kişi fark etmeksizin bilet fiyatı 3.100 TL. Ayrıca Turistik Doğu Ekspresi sadece yılın belirli zamanlarında aktif. Genellikle kış aylarında sefer yapan bu trenle yolculuk yapmayı planlıyorsanız TCDD sitesinden trenin aktif olduğu zamanları kontrol etmenizde fayda var.
Doğu Ekspresi Güzergahı: Hangi Şehirlerde Mola Veriliyor?
Ankara-Kars hattında seferler yapan Doğu Ekspresi yolculuğu esnasında pek çok şehri görmeniz mümkün.
Doğu Ekspresi Güzergahı
Doğu Ekspresi Güzergahı; Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars şeklindedir. Doğu Ekspresi, Ankara ve Kars illeri arasında gidiş güzergahında toplam 27 istasyon bulunmaktadır.
Standart Doğu Ekspresi’nde ilçelerde de yolcu indirip bindirmek için kısa bir süre duruluyor. Trenin şehir istasyonlarında durduğu süre tabii ki daha uzun olsa da Turistik Doğu Ekspresi’nin mola süresi kadar değil.
Turistik Doğu Ekspresi Güzergahı
Turistik Doğu Ekspresi ile Ankara’dan Kars’a giderken Erzincan ve Erzurum’da, Kars’tan dönerken Divriği, Sivas ve İliç’te yaklaşık 3 saatlik mola veriliyor. Böylelikle yolcular, güzergah üzerindeki farklı şehirleri de rahatlıkla görebiliyor.
Doğu Ekspresi Turuna Çıkmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Doğu Ekspresi ile yola çıkmadan önce bu yolculuğun fazlasıyla keyifli, ama bir o kadar da uzun bir yolculuk olduğunu unutmayın. Bir günden daha fazla bir süreyi trende geçireceksiniz. Bu nedenle yolculuk beklentilerinize göre tren seçiminizi yapmanız oldukça önemli.
“Tren yolculuğuna hazırım.” diyorsanız şimdi, Doğu Ekspresi turuna çıkmadan önce dikkat etmeniz gerekenler;
- Biletler 30 gün önce satışa sunuluyor. Ancak “Tamam, çok zaman varmış.” diyerek oyalanmamanızı öneririz. Popüler bir seyahat seçeneği olduğu için Doğu Ekspresi biletleri çıktığı gün tükeniyor. Bu nedenle planlarınızı erkenden yapmanız gerekli.
- Doğu Ekspresi’ndeki pulman vagonlarında priz yok. Örtülü kuşetli ve Turistik Doğu Ekspresi’nin yataklı vagonlarında ise priz bulunuyor.
- Trenden alacağınız nevresimler temizlenmiş ve paketli bir şekilde size veriliyor. Vagonlar ve tuvaletler her yolculuk sonrası temizleniyor. Ancak yolculuk boyunca bir temizlik hizmeti yok. Bu nedenle ortak tuvalet kullanımlı Doğu Ekspresi’ni tercih edeceksiniz yanınıza hijyen malzemeleri almayı unutmayın.
Yolculuk öncesi tüm hazırlıklarınızı yaparsanız bu tren yolculuğundan fazlasıyla keyif alacağınız kesin. Çünkü Doğu Ekspresi treni, nostaljik bir seyahatten öte yol boyunca güzel manzaraların size eşlik edeceği unutulmaz bir deneyim. Kars’a vardığınızda da Kars Kalesi, Ani Harabeleri, Çıldır Gölü gibi pek çok tarihi ve doğal güzellik sizi bekliyor. Kars’ta gezilecek yerler içeriğimize göz atabilir ve detayları öğrenebilirsiniz.