Türkiye’nin hemen her yerinden oldukça kolay bir şekilde ulaşabilecek olan Sakarya, doğal güzellikleriyle görenleri büyülemeye devam ediyor. Gezginlerin ortak noktalarından biri haline gelen Sakarya, pek çok büyük şehre oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Kendine ait özellikleri, tarihi ve kültürel yapısı ve bunun yanı sıra doğal güzellikleri ile oldukça keyifli bir seyahat imkanı sunan Sakarya kilometrelerce uzanan sahil şeridi ile görenleri adeta büyülüyor.
Dört mevsim boyunca ziyaret edilen ve yalnızca yerli değil yabancı turistler tarafından da ilgi gören Sakarya’da gezilecek yerler listesi oldukça uzun. Dört mevsim boyunca benzersiz manzaralar sunuyor olması sebebiyle ziyaret edilen bu şekilde gezmeniz gereken yerler ve Sakarya otelleri hakkında kafa karışıklığı yaşıyorsanız sizler için derlediğimiz listeyi inceleyebilirsiniz.
- Sapanca Gölü
- Acarlar Longozu
- Doğançay Şelalesi
- İnönü Yaylası
- Acelle Yaylası
- Justiniaus Köprüsü(Beşköprü)
- Kuzuluk Kaplıcaları
- Sakarya Müzesi(Atatürk Evi)
- Harkköy Kanyonu
- Harmantepe Kalesi
Büyüleyici bir doğaya sahip olan Sakarya’da yılın farklı zamanları pek çok farklı etkinlik gerçekleşiyor. Siz de bu etkinliklere katılabilir, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile bezeli keyifli bir gezi imkanı yaratabilirsiniz. Şehir içerisinde konaklama imkanı elde edeceğiniz pek çok farklı otel ve pansiyon gibi işletmeler de bulunur. Böylelikle seyahatinizi istediğiniz kadar uzatabilir, çok daha konforlu ve eğlenceli hale getirebilirsiniz.
1.Sapanca Gölü
Gezginler tarafından Sakarya’da mutlaka görülmesi gereken yerler listesinin başında bulunan bu göl, Türkiye’nin en güzel gollerinden biri olarak biliniyor. Yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun bir ilgi gören Sapanca Gölü, bünyesinde barındırdığı çeşitli güzellikleri ile görenleri büyülemeyi başarıyor.
Turistik değerlere sahip bir şehir olması sebebiyle dikkat çeken Sakarya, Sapanca Gölü gibi oldukça önemli bir yapıya sahiplik yapıyor. Eşsiz bir manzaraya sahip olan ve ziyaretçiler tarafından yoğun bir ilgi gören Sapanca Gölü, stabil olan suyu ile hem yaz hem de kış aylarında ziyaret ediliyor. Sapanca Gölünde vakit geçirirken kamp yapabilir, fotoğraf çekebilir, balık avlama etkinliklerine katılabilirsiniz. Göl Sakarya merkezde yalnızca 20 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bu gölün en büyük özelliği ise bungalov evleriyle ünlü olması. Özellikle bölgede konaklamak istiyorsanız bungalov deneyimi yaşayabilirsiniz.
”Sapanca Gölü konum için tıklayın”
2.Acarlar Longozu
1500 metrekareden daha geniş bir alan üzerinde bulunan Acarlar Longozu, Türkiye’nin en büyük longoz ormanı olma özelliği taşıyor. Eşsiz bir görüntü sunuyor olmasının yanı sıra birinci derecede doğal sit alanı olması sebebiyle de dikkat çeken Acarlar Longozu özellikle bahar aylarında adeta akına uğruyor.
Muhteşem nilüfer görüntüleri sunan Acarlar Longozu turistler tarafından yoğun bir ilgi görüyor. Longoz bitki türlerinin pek çoğuna ev sahipliği yapıyor olmasının yanı sıra kuş gözlem için en ideal noktalardan biri olarak biliniyor. Mutlaka ziyaret etmeniz gereken longoza şehir merkezinden toplu taşıma araçları veya şahsi aracınız ile ulaşabilirsiniz. Longoz civarında yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz çeşitli işletmeler de bulunuyor.
”Acarlar Longozu konum için tıklayın”
3.Doğançay Şelalesi
Sapanca’da Gezilecek Yerler listesinin başında gelen Doğançay Şelalesi deniz seviyesinden 600 metre yüksekte bulunuyor. Şelaleye giden yolda yürüyüş parkurları bulunuyor. Doğayla iç içe ve keyifli bir gün geçirmek isteyenlerin tercihi olmayı başaran Doğançay Şelalesi, ziyaretçilerine huzurlu bir ambiyans sunuyor. Doğançay Şelalesi’ne ulaşmak için şehir içi ulaşım araçlarını kullanabilir veya şahsi arabanız ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehir merkezine yalnızca 25 km mesafede yer alan şelale 600 metre yükseklikte bulunuyor. Tamamen asfalt olan yolda kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz ancak ulaşım için son 2 km’yi toprak yol ile yürümeniz gerekir. Doğançay Şelalesi’nin Doğançay Köyünde yer alıyor, dolayısıyla bu köye giden toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
”Doğançay Şelalesi konum için tıklayın”
4.İnönü Yaylası
Eşsiz doğal güzelliklerden bir diğeri olan ve bölgede doğal güzellik amacıyla sık ziyaret edilen İnönü Yaylası yaz ve kış aylarında büyüleyici manzaralar sunuyor. Özellikle fotoğrafçılar tarafından oldukça sık şekilde tercih edilen mesire bölgesi piknik alanlarına da sahip. Böylelikle mesire alanlarında sevdiklerinizle veya kalabalık arkadaş gruplarınız ile keyifli vakit geçirebilir, piknik ve yürüyüş yaparak doğayla iç içe olabilirsiniz. Yayla Şenlikleri’ne de ev sahipliği yapan İnönü Yaylası sosyal açıdan da gelişmiş bir lokasyon olması sebebiyle dikkat çekiyor. Yaz mevsiminde düzenlenen etkinliklerde yöresel ürünlerin satıldığı yayla sizlere pek çok açıdan eğlenceli bir deneyim vaat ediyor. Yaylaya şehir merkezinden şahsi aracınız ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5.Acelle Yaylası
Sakarya ilinin Akyazı ilçesinde yer alan bu yayla 1200 metre yüksekliğe sahip. Yayla çevresinde geniş yapraklı ve iğne yapraklı ağaçlar bulunuyor. Bunun yanı sıra ağaç mantarları, kanlıca ve kuzu göbeği gibi bitkiler de Acelle Yaylası etrafında yer alıyor. Etrafında bulunan ve merkezi kısmında yer alan doğal göl yaz ve kış aylarında benzersiz bir manzara sunuyor.
Merkezden 70 km uzaklıkta yer alan bu yaylaya şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabilir veya toplu taşıma araçlarını tercih edebilirsiniz. Acelle Yaylası’nda konaklamak için tercih edebileceğiniz pansiyonlarda elektrik ve su bulunuyor. Yaylada temmuz ayının üçüncü haftası geleneksel hale gelen şenlikler düzenlenerek sosyal açıdan eğlenceli bir ortam olması sağlanıyor.
”Acelle Yaylası konum için tıklayın”
6.Justiniaus Köprüsü (Beşköprü)
Sakarya şehrinde yer alan Justiniaus Köprüsü (Beşköprü) şehrin tarihi açıdan en dikkat çekici yapılarından biri. Roma döneminde inşa edildiği düşünülen yapının tarihi değerinin yanı sıra manzara açısından da unutulmaz bir yapı olduğunu söylemek gerekiyor. Doğal güzelliklerin başında gelen ve Sakarya seyahatiniz esnasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken Justiniaus Köprüsü (Beşköprü) özellikle gün batımında bulunanlara unutulmaz manzaralar sunmayı başarıyor.
İstanbul ile Anadolu arasında bağlantı sağlamak amacıyla Geç Roma Döneminde inşa edilen Justiniaus Köprüsü 365 metre uzunluğunda ve 12 kemere sahip. Şehir merkezinde bulunuyor olması sebebiyle kolay bir şekilde ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz.
”Justiniaus Köprüsü (Beşköprü) konum için tıklayın”
7.Kuzuluk Kaplıcaları
Kuzuluk Kaplıcaları Türkiye’nin Muhteşem Kış Tatili Rotaları listesinin başında yer alıyor. 80 derecelik su sıcaklığı ile pek çok hastalık için şifa olduğu bilinen ve bu sebeple sağlık turizmi amacıyla da yoğun bir ilgi gören kaplıcalarda konaklama imkanı elde edeceğiniz çok sayıda tesis var. Hem yaz hem de kış aylarında ziyaret ediliyor olsalar da Kuzuluk Kaplıcaları’nı ziyaret etmek için en çok tercih edilen zaman kış mevsimi oluyor.
Cilt hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalık için şifa sunabilen ve dolayısıyla pek çok kişinin bu amaçla tercih ettiği kaplıcalar, huzurlu ve keyifli bir tatil imkanı sunuyor. Kuzuluk Kaplıcaları, Sakarya’nın Akyazı ilçesinde bulunuyor. Kuzuluk Kaplıcalara şahsi aracınız ile ulaşabileceğiniz gibi toplu taşıma araçları ile de ulaşım mümkün.
8.Sakarya Müzesi (Atatürk Evi)
Doğal güzellikleriyle pek çok kişinin dikkatini çekmeyi başaran Sakarya, kültürel açıdan da oldukça önemli yapılara sahip. Sakarya’nın kültürünü daha yakından tanımak isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken Sakarya Müzesi (Atatürk Evi) 290 metre karelik geniş bir alanda kurulmuş bina ile hizmet veriyor. Binanın 1910 ile 1915 yılları arasında yaptırıldığı biliniyor. Günümüzde içerisinde Atatürk’e dair pek çok farklı koleksiyona yer veren ve bunun yanı sıra Sakarya tarihini daha yakından incelemek isteyenler tarafından da tercih edilen müze; mimari parçalardan mezar taşlarına, sunaklardan kaidelere kadar geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Müzeye ulaşmak için toplu taşıma araçlarını ya da şahsi aracınızı tercih edebilirsiniz. Adapazarı’nda Tren Garı karşısında yer alan bu müzeye giriş için herhangi bir ücret talep edilmiyor.
”Sakarya Müzesi (Atatürk Evi) konum için tıklayın”
9.Harkköy Kanyonu
Tuzla köyünden başlayan ve oldukça uzun bir alanı kaplayan Harkköy Kanyonu’nun yüzde 60’ı ormanlarla kaplı bir alanda bulunuyor olması sebebiyle doğal güzellikleri en iyi şekilde deneyimlemenize imkan veriyor. Tabiat harikası mesire yerlerine ev sahipliği yapan ve doğa ile iç içe huzurlu bir gün geçirmek isteyenlerin tercihi olmayı başaran Harkköy Kanyonu, 40 metre uzaklıkta bulunan mağaraları ile de dikkat çekici bir turistik lokasyon. 15 metrelik bir şelalenin kattığı görsel zenginlik ile hem yerli hem de yabancı turistlerin adeta akınına uğrayan Harkköy Kanyonu, dört mevsim boyunca ziyaret edilse de özellikle bahar aylarında çok daha yoğun bir ilgi görüyor. Harkköy Kanyonu’nu ziyaret etmek için şehir merkezinden toplu taşıma araçlarını ya da kişisel aracınızı tercih edebilirsiniz.
10.Harmantepe Kalesi
Küçük doğal bir tepecik üzerine kurulmuş olan Harmantepe Kalesi, Sakarya’nın tarihi açıdan dikkat çeken yerlerinin başında geliyor. Mutlaka ziyaret edilmesi gereken bu yapı geçmiş yıllara dair mimari yapılar ile ilgilenen kişiler tarafından da yoğun bir ilgi görüyor. Ancak kaleye ulaşım biraz zor olabilir. Özellikle yağmurlu havalarda ulaşım esnasında dikkatli olmanız öneriliyor. Fakat doğu sınırını korumak amacıyla yapıldığı düşünülen ve tarihi için önemli bir yapıya sahip olan bu kale sizlere unutulmaz manzaralar sunmayı vadediyor.
Şehir merkezine 13 km uzaklıkta yer alan Harmantepe Kalesine taşıma araçları ile ulaşabilir ya da şahsi aracınızı tercih edebilirsiniz. Kültür turizmi adına önemli bir rol oynayan bu kalenin yakınlarında yeme ve içme ihtiyacınızı karşılayacağınız işletmelerin olmadığını ise belirtmek gerekiyor.
”Harmantepe Kalesi konum için tıklayın”
11.Poyrazlar Gölü
Kent merkezinin 8 km doğusunda bulunan ve Sakarya Nehrinin kenarında yer alan Poyrazlar Gölü alüvyal bir set gölü olarak biliniyor. Sazlıklarla kaplı olan kısımları ve etrafında bulunan orman eşsiz manzaralar sunuyor. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından günübirlik ziyaretçiler için mesire yeri olarak düzenlenmiş olan çevresi özel sektör tarafından işletiliyor. Yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz göl etrafında bulunan işletmelerin yanı sıra, Poyrazlar Gölü’nün pek çok farklı kuş türüne ev sahipliği yaptığını da söylemek gerekiyor.
12.II. Bayezid Köprüsü
Sakarya Nehri üzerinde bulunan ve büyük kesme taşlar ile yapılmış bir köprü olan II. Bayezid Köprüsü mimarisiyle dikkat çekiyor. Bugüne dek pek çok farklı kitabeye konu olmayı başarabilmiş köprünün Ali Fuat Paşa kısmında 9 farklı küçük kemerli yapı bulunuyor. Köprünün tam orta altında bulunan büyük ayak ile sağ yanında ise iki büyük kemer bulunuyor. Tasarım açısından dikkat çekici olan ve eşsiz manzaralar sunan II. Bayezid Köprüsü, Sakarya’da Osmanlı izlerini keşfedebileceğiniz önemli yapılar arasında.
13.Uzun Çarşı
Osmanlı döneminden kalan en eski ve en köklü yapıların başında Uzun Çarşı yer alıyor. Pek çok farklı esnaf ile farklı kültürleri bir araya getirmeyi başaran Uzun Çarşı günümüzde ana ticaret merkezi konumunda bulunuyor. Bunun yanı sıra Sakarya’nın meşhur yemekleri hakkında da hizmet veren pek çok farklı restorana Uzun Çarşı ev sahipliği yapıyor. Şehir merkezine yakın konumda bulunuyor olması sebebiyle hem turistler hem de yöre halkı tarafından en çok tercih edilen yerlerden biri olarak biliniyor.
14.Seyifler Kalesi
Batı ve kuzey bölümünde yarım daire şeklinde iki burcu halen ayakta olan ve bu özelliği ile Bizans döneminden günümüze gelebilmeyi başarabilmiş en önemli yapıların arasında bulunan Seyifler Kalesi, mimari açıdan da dikkat çekici bir yapı. Güvenliği sağlamak amacıyla yapılan ve her iki akarsuya da yakın bir noktada kurulan Seyifler Kalesinin 80 metrelik oldukça uzun bir kale olduğu biliniyor. Mimari açıdan ilgi çekici bir görüntü sunan ve özellikle fotoğrafçılar tarafından ilgi gören Seyifler Kalesi’ne şehir merkezinden toplu taşım araçları veya şahsi aracınız ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
”Seyifler Kalesi konum için tıklayın”
15.Karagöl Yaylası
Sakarya’da pek çok yayla bulunuyor. Fakat bunlar arasında en turistik olan Karagöl Yaylası olarak biliniyor. Şehir merkezine yaklaşık 80 km uzaklıkta yer alan yaylaya şahsi aracınız ya da toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Karagöl Yaylası kayın, köknar, meşe ve çam ağaçları ile çevrili eşsiz bir lokasyon. 567 hektarlık geniş bir alana yayılmış olan Karagöl Yaylası unutulmaz manzaraları ev sahipliği yapıyor. Kampçıların uğrak noktası olan bu yaylada kamp yapabilir veya piknik yaparak doğayla iç içe keyifli bir gün geçirme şansı yakalayabilirsiniz.
”Karagöl Yaylası konum için tıklayın”
16.Maden Deresi
Sakarya’nın Karadeniz kıyısında yer alan ve Kocaeli ile Karasu illeri arasında konumlanan Maden Deresi, kaynağını Çam Dağı’ndan alıyor. Kuzeye doğru akışa geçen ve 30 kilometrelik uzunluğu ile tabiat parkı olarak değerlendirilen Maden Deresi gibi tarihin en eski zamanları tanıklık etmiş olması sebebiyle de dikkat çekiyor.
Fiziksel olarak parçalanarak çakıl taşlarının meydana gelmesine yol açan Maden Deresi, eşsiz manzaralar ile görenleri büyülemeyi başarıyor. Maden Deresi etrafında yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz kafe ve restoranlar da bulunuyor. Bunun yanı sıra Maden Deresi’nin orman açısından da oldukça zengin olduğunu ve meşe, çınar, gürgen gibi pek çok ağaca ev sahipliği yaptığını da söylemek gerekiyor. Şehir içerisinden toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile ulaşabileceğiniz Maden Deresi, doğayla iç içe ve huzurlu bir gün geçirmek için en ideal noktalardan birisi olmayı da başarıyor.
”Maden Deresi konum için tıklayın”
17.Orman Park
18 dönüm üzerine kurulu eşsiz bir park olan Orman Park, şehir merkezinden kolay bir şekilde ulaşım sağlanabiliyor olması sebebiyle en kalabalık turistik lokasyonlardan biri haline geliyor. Oldukça kalabalık olmasına rağmen Orman Park, huzurlu atmosferini hiçbir zaman kaybetmiyor.
Orman Park binlerce farklı ağaç ve bitki ev sahipliği yapıyor olması ise doğa ile iç içe keyifli bir gün geçirmek için en ideal noktalardan biri olmasını sağlıyor. Orman Park içerisinde çocuklar için oyun alanları, yürüyüş parkları, yeme içme ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz restoran ve kafeler bulunuyor. Bunun yanı sıra spor sahalarında çeşitli aktiviteler ve etkinliklerde yılın farklı zamanlarında gerçekleşiyor. Ayrıca park içindeki Hobbit evlerini de mutlaka ziyaret etmelisiniz.
18.Paşalar Kalesi
Bulunduğu mahalle ile aynı ismi taşıyan Paşalar Kalesi, Bizans döneminde yapılmıştır. 1314 yılında Osmangazi döneminde fethedilen ve mimari açıdan oldukça önemli bir yere sahip olan Paşalar Kalesinin yapım tarihi ise kitabesi olmadığından tam olarak bilinmiyor.
Mimari açıdan dikkat çekici olması sebebiyle ziyaret edilen Paşalar Kalesi, geniş bir alanı kaplıyor. Yapım tekniği ve sur duvarlarında kullanılan özellikler ise Geç Roma dönemini andırıyor. Dolayısıyla pek çok farklı etken sebebiyle Paşalar Kalesi, bölgenin tarihsel dokusunu keşfetmeniz için önemli fırsatlar sunmayı başarıyor. Özellikle fotoğrafçılar tarafından büyük bir ilgi gören Paşalar Kalesi’ne şehir merkezinden kısa bir ulaşım süresi sonrasında varabilirsiniz. Ancak kaleyi dışarıdan ziyaret edebilirsiniz. İç kesimlerinin ise viran halde olduğunu belirtmek gerekiyor.