Kapadokya’nın en güzel peri bacaları ve vadilerine ev sahipliği yapan Ürgüp, kültürel miras açısından da oldukça zengin. Kendine ait özellikleri ve bugüne dek egemenliği altına girdiği milletlerden taşıdığı izler sebebiyle yoğun bir ilgi gören Ürgüp, her sezon ziyaret edilen bir nokta. Nevşehir merkezine yalnızca 20 km mesafede yer alan Ürgüp, gezilmesi ve mutlaka görülmesi gereken çok sayıda yer de ev sahipliği yapıyor. Başlıca gelir kaynakları içerisinde turizm, bağcılık ve hayvancılık faaliyetleri bulunuyor. Kapadokya Otelleri tatilcileri mağara oteller ve farklı otel konseptleri ile karşılıyor.
Ürgüp’te gezilecek yerler arasında elbette peri bacaları ve vadiler ilk sırada geliyor. Ancak ziyaretçilerine hayranlık uyandıracak kadar güzel bir yer olması sebebiyle dikkat çeken Ürgüp’te, görülmesi gereken yerlerin uzun bir listeye sahip olduğunu mutlaka dile getirmek gerek! Eğer siz de herhangi bir sezonda İç Anadolu seyahati yapmak istiyorsanız sizler için derlediğimiz ürgüp gezilecek yerleri inceleyebilirsiniz.
Ürgüp’te Gezilecek Yerler Listesi
- Keşlik Manastırı
- Temenni Tepesi
- Kapadokya Mağaraları
- Kızılçukur
- Asmalı Konak
- Ürgüp Şehir Hamamı
- Ürgüp Müzesi
- Mazı Yeraltı Şehri
- Ihlara Vadisi
- Ürgüp Büyükakten Yeraltı Evi
Kapadokya bölgesinin en önemli ve en canlı merkezlerinin başında gelen Ürgüp, masalları andıran manzaralara sahip. Ürgüp ilçesinde yapacağınız seyahati günübirlik şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Fakat seyahatinizi uzatmak istiyorsanız ilçe içerisinde yer alan pansiyon ve otellerde konaklama yapmanız da mümkün! Böylelikle kültür açısından oldukça zengin olan Ürgüp seyahatinizi çok daha konforlu hale getirebilirsiniz. İşte, birbirinden büyüleyici detayları ile Ürgüp’te mutlaka gezilmesi gereken yerler…
1. Keşlik Manastırı
Ürgüp’te bulunan Mustafapaşa Köyünden yaklaşık olarak 10 km kadar uzakta konumlanan Keşlik Manastırı, damsa barajının yakınında bulunuyor. Kompleks içerisinde iki adet kilise, bezirhane, şarap imalathanesi, kutsal su kaynakları, yemekhane ve keşiş ya da rahiplerin kaldığı evlere yer veriliyor. 200 kişiyi aynı anda barındırabilecek tahmin edilen Keşlik Manastırı, Kapadokya gezimizi çok daha kültürel ve keyifli hale getiriyor. 20 TL ücret ödeyerek girebileceğiniz Keşlik Manastırı, yaz döneminde 08.00 ile 19.00, kış döneminde ise 08:00 ile 17:00 saatleri arasında açık.
“Keşlik Manastırı konum için tıklayın”
2. Temenni Tepesi
İlçe merkezinde bulunması sebebiyle dikkat çeken Temenni Tepesi, yerden 80 metre yükseklikte oldukça yoğun rağbet gören bir seyir alanı. Göreme Açık Hava Müzesinden Erciyes Dağı’na kadar birçok farklı alanın panoramik olarak manzarasını sunan tepe günün her saati oldukça kalabalık. Fotoğraf çekmek için tercih edebileceğiniz Temenni Tepesinin zirvesine 100 metre uzunluğundaki kayaların içine oyulan tüneller ile ulaşılıyor. Fotoğraf çekmek isteyenler tarafından yoğun bir ilgi gören Temenni Tepesi, turistlerdedn giriş ücreti talep etmiyor.
Giriş ücreti talep edilmemesi ve eşsiz manzaralara ev sahipliği yapması ise buranın günün her saati oldukça kalabalık olmasına neden oluyor. Eğer daha sakin vakit geçirmek ve fotoğraf çekmek istiyorsanız günün erken saatlerini tercih edebilirsiniz.
“Temenni Tepesi konum için tıklayın”
3. Kapadokya Mağaraları
60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küller ile oluşan yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılması Kapadokya’nın oluşmasını sağladı. İçeride bulunan birçok farklı mağara ile Türkiye’nin turistik açıdan en zengin noktalarından biri olan Kapadokya her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından yoğun bir ilgi görüyor.
Kapadokya mağaraları ziyaret saatleri değişiklik gösterse de özellikle ilkbahar ve yaz sezonlarında Türkiye’nin en çok tercih edilen mağaraları arasına girmeyi başarıyor. Doğal güzellikleriyle görenleri büyüleyen ve bugüne dek birçok farklı restorasyon çalışmasına uğrayan Kapadokya Mağaraları oldukça zengin bir listeye sahip.
4. Kızılçukur Vadisi ( Kızıl Vadi)
Kızılçukur Vadisi ya da Kızıl Vadi adıyla anılan ve Ürgüp’ten en yalnızca 7 kilometrelik bir yürüyüş ile ulaşabileceğiniz bu yer gün doğumu ve gün batımının izlenebileceği en kıymetli yerlerden biri. Gündoğumu ve gün batımı esnasında eşsiz kızıl manzaralara ev sahipliği yapan Kızılçukur, ismini de bu manzaralardan alıyor. Volkanik patlamalar sonucu oluşan ve binlerce yıl doğada şekillenme şansı bulan vadi, kırmızı trüf kayalara ev sahipliği yapıyor.
Fotoğraf çekmek için oldukça ideal olan Kızılçukur Vadisi’nde ATV, balon turu veya at safari yapabileceğiniz aktiviteler de mevcut. Bunun yanı sıra çömlek yemekleri ya da kayısı yahni gibi yöresel yemekleri tadabileceğiniz işletmelere de vadi içerisinde yer veriliyor.
“Kızıl Çukur konum için tıklayın”
5. Asmalı Konak
Doğal güzellikleriyle dikkat çeken Ürgüp, bunun yanı sıra tarihi ve mimari yapıları ile de kesinlikle gözde ilçelerden biri. Ürgüp’ten yalnızca 10 dakikalık bir yürüyüş ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz Asmalı Konak, birçok farklı yapıma ev sahipliği yaptığı için oldukça ünlü. 1887 yılında inşa edildiği bilinen konak, Kapadokya’ya özgü taşlar ile tasarlanmış dış mimarisiyle görenleri büyülüyor.
Zamanda yolculuk yapmak isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken Asmalı Konak her gün 08:00 ile 19:00 saatleri arasında misafirleri için kapılarını açıyor. 2023 yılı için belirlenmiş olan 25 TL ücreti ödeyerek, Asmalı Konak’a giriş yapabilirsiniz. Konak içerisinde kahve içip dinlenerek vakit geçirebileceğiniz işletmeler mevcut.
“Asmalı Konak konum için tıklayın”
6.Ürgüp Şehir Hamamı
Her gün 10.00 ile 23.00 arasında açık olan Ürgüp Şehir Hamamı, Kapadokya’nın hamam kültürünü daha yakından incelemeniz konusunda sizlere yardımcı oluyor. Başka kültürlerde benzerine rastlanmayan bir kültür olan hamam kültürü, Ürgüp Şehir Hamamının özellikle yabancı turistler tarafından yoğun bir ilgi görmesini sağlıyor. Nevşehir’in en büyük hamamı olan Ürgüp Şehir Hamamı, erkekler ve kadınlar için farklı alanlar bulunduruyor.
Yüze yaklaşan kapasitesiyle hamam kültürünü yakından tanımanız konusunda sizlere yardımcı olacak bu aktivite, Ürgüp Seyahatinizi çok daha keyifli hale getiriyor. Hamam içerisinde masaj ve spa gibi hizmetlerden de faydalanabiliyor olmanız fiyatların değişkenlik göstermesine neden oluyor.
“Ürgüp Şehir Hamamı konum için tıklayın”
7.Ürgüp Müzesi
Ürgüp tarihini daha yakından tanımanız konusunda sizlere yardımcı olan müze Atatürk Bulvarı üzerinde konumlanıyor. 1971 yılından beri hizmet veren müze, antik çağlarda Osmanlı döneminde kullanılan madalya, sikke ve altın gibi görülmeye değer bir koleksiyona sahip. Bunun yanı sıra müzenin koleksiyonu içerisinde bulunan mamut dişleri ve fosilleri de arkeoloji sevenler tarafından büyük bir ilgi görüyor.
Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Ürgüp Müzesi, yüzlerce esere ev sahipliği yapıyor. Müzeye giriş için herhangi bir ücret ise talep edilmiyor. Bölgenin kültürel yapısını yansıtan yüzlerce eserin incelenmesini sağlayan müze bütün bir gününüzü ayırabileceğiniz kadar geniş bir koleksiyona sahip!
“Ürgüp Müzesi konum için tıklayın”
8. Mazı Yeraltı Şehri
1995 yılında keşfedilen ve 8 katlı bir yapı olan Mazı yeraltı şehri, Kapadokya’da bulunan antik bir yerleşim. Ürgüp seyahatiniz esnasında mutlaka görmeniz gereken Mazı yeraltı şehrinin Roma döneminde baskı gören Hıristiyan rahipler tarafından yumuşak kayalar içinde oyularak tasarlandığı tahmin ediliyor.
Yerin metrelerce altına inşa edilmiş kiliselere, yaşam alanlarına ve sunaklara ev sahipliği yapan Mazı yeraltı şehri, 6000 kişinin bir arada yaşayabileceği genişliğe sahip. Rengarenk dini sahnelerle süslü mabetler arasında unutulmaz bir seyahat gerçekleştirmek isteyenlerin ziyaret etmesi gereken bu şehre girmek için 70 TL ücret ödemeniz gerekiyor.
“Mazı Yeraltı Şehri konum için tıklayın”
9. Ihlara Vadisi
Birbirinden güzel vadilerle çevrili olan Ürgüp’te mutlaka görülmesi gereken vadilerin arasında Ihlara Vadisi geliyor. Ürgüp’e yaklaşık olarak 95 km uzaklıkta bulunan vadi, rehberli doğa yürüyüşlerinin vazgeçilmez adreslerinden biri. Ortasından akan ve bölgeye hayat veren Melendiz Nehri, Ihlara Vadisi’ne dair unutulmaz bir manzara sunuyor.
2023 yılı için Ihlara Vadisi’ne giriş ücreti 330 TL. Yürüyüş yaparken rehberle yürüyüşlere katılmak istiyorsanız ayrıca ücret ödemeniz gerekebilir. 18 yaşın altındaki vatandaşlar ise valiyi ücretsiz olarak giriş yapabiliyor. Ihlara Vadisi her gün 08.30’da açılıyor ve 17.00’da hizmete son veriyor. Bölgenin en ilginç şekilli kaya oluşumlarına ev sahipliği yapan vadi, 18 kilometrelik iyi işaretlenmiş bir yürüyüş parkuruna da sahip.
“Ihlara Vadisi konum için tıklayın”
10.Ürgüp Büyükakten Yeraltı Evi
Ürgüp Büyükakten Yeraltı Evi, halen yüzyıl önceki koşullar ile yaşanan bir ev olması sebebiyle dikkatleri üstüne çekiyor. Yüksel Büyükakten’in 1920’li yıllarda ailesiyle birlikte yaşadığı kaya damlarını temizleyerek tekrar yaşanır hale getirmesiyle oluşan Ürgüp Büyükakten Yeraltı Evi, günümüzde Ürgüp’ün en kıymetli yerlerinden biri.
Pazartesi günleri hariç her gün 11.00 ile 17.00 arasında ziyaret edebileceğiniz Ürgüp Büyükakten Yeraltı Evine giriş yapmak için 25 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Tarihte yolculuk yapmanız konusunda sizlere yardımcı olan ve tarihin dokusuna tanıklık etmenizi sağlayan Ürgüp Büyükakten Yeraltı Evi, geçmiş yıllarda Kapadokya’da yaşayan insanların yaşantısına tanıklık etmenizi sağlıyor.
“Ürgüp Büyükakten Yeraltı Evi konum için tıklayın”
11. Kapadokya Ebru Sanat Evi
Ürgüp geziniz esnasında 1-2 saatinizi ayırmanız gereken Kapadokya Ebru Sanat Evi, ebru sanatını denemek isteyenler için eşsiz fırsatlar sunuyor. Kendi içerisinde bir galeriye ev sahipliği de yapar sanat evinde minyatür, kaligrafi, hat ve tezhip sanatına dair birçok farklı eser incelenebilir.
Kapadokya Ebru Sanat Evi içerisinde kendiniz ya da sevdikleriniz için hediye alabileceğiniz hediyelik bir dükkan da bulunuyor. Baskı sanatıyla basılmış el yapımı tekstil ürünlerini kendiniz veya sevdikleriniz için hediye olarak alabilirsiniz. Ürgüp tatiliniz esnasında keyifli bir sanat aktivitesi yapmak istediğiniz takdirde tercih edebileceğiniz birçok farklı etkinlik hisse farklı tarihlerde sanat evi içerisinde gerçekleşiyor.
“Kapadokya Ebru Sanat Evi konum için tıklayın”
12. Pancarlık Vadisi
Ürgüp’e 5 km uzaklıkta yer alan Pancarlık Vadisi, Kapadokya’nın en rahat yürüyüş parkurlarından birine ev sahipliği yapıyor. Sahip olduğu yürüyüş parkuru sebebiyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından adeta akınına uğruyor. Pancarlık Vadisi’nde vakit geçirirken yürüyüş yapabilir, seyir teraslarında büyüleyici manzaraları izleyebilir, bölgeyi at veya ATV turları aracılığıyla keşfe çıkabilirsiniz.
Kişi başı 10 TL ücret ödeyerek girebileceğiniz Pancarlık Vadisi çevresinde yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayacak işletmeler bulunuyor. Manzaralar eşliğinde keyifli yemekler yiyebilir ya da çay ve kahve içerik dinlenme şansı yakalayabilirsiniz. Turistler tarafından yoğun bir ilgi görev var diye özellikle öğlen saatlerinde çok kalabalık turist gruplarına ev sahipliği yapıyor. Eğer daha sakin bir seyahat istiyorsanız sabahın erken saatlerinde ya da akşam saatlerinde ziyaret edebilirsiniz.
“Pancarlık Vadisi konum için tıklayın”
13. Damsa Barajı
Doğayla iç içe olmak ve kalabalık şehirlerin kaosundan uzaklaşmak isteyenlerin tercihi olan Damsa Barajı, bölgenin en çok ziyaret edilen yeşil alanlarından biri. Baraj etrafında hizmet veren kır bahçeleri, mesire alanları ve yürüyüş yolları bulunuyor. Dinlendirici bir mola vermek isteyenler tarafından oldukça büyük bir ilgi gören Damsa Barajı, sessiz ve huzurlu bir atmosfere sahip. Balık acısından ise çok zengin bir göl bölgede bulunuyor.
Araç başı 30 TL ücret ödeyerek girebileceğiniz Damsa Barajında balık tutabilir ya da işletmelerde balık ve taze mezeler tadabilirsiniz. Günün yorgunluğunu atmak için en ideal yerlerden biri olan Damsa Barajı, Ürgüp’ün yalnızca tarihi değil doğal güzellikleriyle de adeta büyümediğini gözler önüne seriyor.
“Damsa Barajı konum için tıklayın”
14. Golgoli Tepesi
Gorgoli ya da Golgoli Tepesi adı ile anılan tepenin ismini Yunanca “gorga” sözcüğünden aldığı düşünülüyor. Hızlıca akan su anlamına gelen gorga, görenleri adeta büyüleyen heybetli bir görüntüye sahip olan tepe için ideal bir isim.
Bir yerleşim olarak da anılan Golgoli Tepesi, Orta Çağda kullanılan roma mezarları ya da güvercinlik gibi pek çok farklı yapıya da ev sahipliği yapıyor. Ürgüp’ün 13 km kadar güneyinde yer alan ve eski bir yerleşim yeri olan bu tepe, kilise kalıntılarını da bünyesinde bulunduruyor. Ürgüp tarihini ve bugüne dek bölgeye egemenlik yapan medeniyetleri daha yakından incelemek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken bir yer!
“Golgoli Tepesi konum için tıklayın”
15. Ürgüp Musalla Camisi
Bir ibadet yeri olarak hizmete açılan Ürgüp Musalla Camisi, mimari özellikleriyle dikkat çekiyor. Ürgüp’te yer alan ve günümüzde yalnızca yerli değil yabancı turistler tarafından da yoğun bir ilgi gören cami, modern ve geçmiş mimarilerinin izlerini bir arada taşıyan önemli bir yapı. Yaşam ve ibadet alanı olarak inşa edilen çevresinde ise çardaklar bulunan cami, yalnızca ibadet amacıyla değil gün içerisinde vakit geçirmek amacıyla de ziyaret ediliyor. Yanında bulunan büyük park ve içerisinde bulunan bahçe ise çocuklu aileler tarafından da yoğun bir ilgi görmesini sağlıyor. Ürgüp Musalla Camisi dini ibadetler için ya da yalnızca mimarisini izlemek veya yakınında bulunan parkta vakit geçirmek için ziyaret edilebilir.
“Ürgüp Musalla Camii konum için tıklayın”
16. Ürgüp Kayakapı
Kayakapı, Ürgüp’te yer alan bir mahalle. Esbelli adı ile de tepenin kuzeydoğu yamacında yer alan mahalle tarihi bir bölge olarak ele alınıyor. Rus Aziz John Evi de dahil olmak üzere pek çok farklı anıtsal mimari örneğine ev sahipliği yapan mahalle, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından yoğun bir ilgi görüyor.
Kayakapı mahallesi 1980 yılı ile terk edilmiş olsa da içerisinde bulunan harabeler ve doğal manzara turizm için geliştiriliyor. Kaya Kapı mahallesini ziyaret ettiğinizde mahalle içerisinde yer alan otellerde konaklayabilir veya işletmelerde yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Mahalle turizm açısından oldukça gelişmiş lüks otellere ev sahipliği yapıyor olması sebebiyle de dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.
“Kayakapı konum için tıklayın”
17. Sobesos Antik Kenti
Şahinefendi Köyü sınırları içerisinde yer alan ve Ürgüp seyahatinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken Sobesos Antik Kenti ilçe merkezine 23 km mesafede konumlanıyor. Volkanik bir arazi üzerinde inşa edilen ve çok eski bir köy olarak bilinen Şahinefendi Köyü, Sobesos Antik Kenti de dahil olmak üzere birçok farklı yapıya ev sahipliği yapıyor.
Sobesos Anti Kenti’nde yapılan kazı çalışmaları halen devam ediyor olsa da antik kentin altıncı yüzyıla ait bir yerleşim alanı olduğu tahmin ediliyor. 2002 yılında başlayan kazı çalışmalarında çok ciddi aşama kaydedilmiş olsa da çalışmaların halen devam ettiğini dile getirmek gerek. Sobesos ismini ise Roma ve Bizans döneminde Swassas olarak anılmasından aldığı biliniyor.
“Sobesos Antik Kenti konum için tıklayın”
18.Konstantin ve Helena Kilisesi
Sinanoslu Rumlar’ın en önemli kiliselerinden biri olarak bilinen Konstantin ve Helena (Eleni) Kilisesi, Ürgüp’te mutlaka gezilmesi gereken kültürel mirasların arasında yer alıyor. Bazilika planlı olarak tasarlanmış olan kilise beşik tonozlu, üç nefli ve üç apsisli tasarıma sahip. Batısında bulunan açık avlu ise, kilisenin en önemli yerlerinden biridir.
Konstantin ve Helena Kilisesinin kuzeybatı cephesinde yer alan giriş kapısı üstünde mermer bir taş ve mermer taş üzerinde yunanca harflerle yazılmış 8 satırlık bir yazıt yer alıyor. Yazıtta yer alan bilgiler ise kilisenin 1729’da yapıldığını ve 1850 yılında ise tamir edildiğini gösteriyor. Bölgede başka bir örneğine rastlanmayacak kilise, her mevsim ziyaretçileri için kapılarını açıyor.
“Konstantin ve Helena Kilisesi konum için tıklayın”
Ürgüp’te gezilecek yerler içeriğimiz bu kadardı fakat Kapadokya bölgesini merak ediyorsanız, Kapadokya’da gezilecek yerler içeriğimize göz atabilirsiniz.