Uşak, Ege ve İç Anadolu Bölgesi için bir geçit oluşturuyor. Kütahya, Afyonkarahisar, Denizli ve Manisa ile komşu konumda bulunması pek çok noktadan ziyaretçi çekmesini sağlıyor. Antik dönemden bu yana popülerliğini korumaya devam eden Uşak’ta gezilecek yerler listesi ise oldukça uzun.
M.Ö. 4000’li yıllara uzanan köklü geçmişi ile Uşak, medeniyetler kenti olarak adlandırılıyor. Tarih boyunca ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden izleri halen taşımaya devam ediyor. Sahip olduğu bu izler, kültürel zenginliğinin çok daha çeşitli hale gelmesini sağlıyor.
Eski Çağ ve Modern Çağ’a ait izler taşıyan tarihi yapılar, Uşak’ın en dikkat çekici yapıları arasında geliyor. Bunun yanı sıra doğal güzellikleriyle de isminden sıklıkla söz ettirmeyi başarıyor. Uşak tatilinizi planlarken Uşak otelleri arasından içinize sinen bir yeri seçmelisiniz. Aynı zamanda Uşak’ın Meşhur Yemekleri listesini de göz önünde bulundurmalısınız. Gastronomik açıdan da farklı bir deneyim sunan Uşak’ta gezmeniz gereken yerler ve ile ilgili kafa karışıklığı yaşıyorsanız sizler için derlediğimiz listeyi inceleyebilirsiniz.
Uşak’ta Popüler Gezilecek Yerler
- Ulubey Kanyonu
- Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı
- Halı-Kilim Müzesi
- Blaundus Antik Kenti
- Göğem Göleti
- Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi
- Clandras Köprüsü
- Uşak Arkeoloji Müzesi
- Banaz Akmonia Antik Kenti
- Tarihi Uşak Evleri
1.Ulubey Kanyonu
Ulubey ilçesinde yer alan ve ismini de bulunduğu ilçeden alan kanyon, dünyanın en büyük ikinci kanyonu olma özelliği taşıyor. Ulubey Çayı ve Banaz Çayı boyunca devam ediyor. Bununla birlikte kanyona bağlanan pek çok farklı küçük kanyon da mevcut.
45 km uzunluğu ve 170 m derinliği ile merkeze 30 km uzaklıkta bulunan Ulubey Kanyonu toplu taşıma araçlarıyla ulaşılabilecek bir konumda. Eğer talep ederseniz şahsi aracınız veya araç kiralayarak da ulaşım sağlayabilirsiniz. Pek çok kişi Ulubey Kanyonu’nda doğa yürüyüşleri yapıp doğa ile iç içe keyifli bir gün geçiriyor. Kanyonda yiyecek ve içecek ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz alanların olmadığını ise belirtmek gerekiyor.
2.Taşyaran Vadisi Tabiat Park
Uşak-İzmir Karayolu üzerinde yer alan şehir merkezine yaklaşık 45 km mesafede bulunan vadi, tamamen doğal bir oluşum. Su, rüzgar ve tektonik hareketler sonucu oluştuğu biliniyor. Vadiyi kaplayan kayaların her biri farklı bir renge bürünmüş durumda. Bu özelliği ile kayaları bir ressamın renk paletine benzetmek mümkün.
Taşyaran Vadisi Tabiat Park kendine özgü bitki örtüsü ve jeolojik oluşumları ile Türkiye’nin her yerinden yerli ve farklı ülkelerden yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor. Taşyaran Vadisi’ni takip ederek yaklaşık bir buçuk kilometre içerisinde yer alan vadiye ve parka ulaşabilirsiniz.
”Taşyaran Vadisi Tabiat Park konum için tıklayın”
3.Halı-Kilim Müzesi
Uşak halısı filmlere konu olacak kadar oldukça meşhur. Tamamen yün kullanılarak üretilen ve doğal kök boya ile boyanan iplikler ile hazırlanan halılar, yalnızca Uşak için değil tüm dünya için önemli olmasını sağlayan farklı özelliklere sahip. Halı-Kilim Müzesi de yöreye özgü halıların daha anlaşılır olmasını sağlıyor. Özellikleriyle ilgili bilgi vererek bu halıların ne şekilde hazırlandığını ve önemlerinin ne olduğunu daha net şekilde öğrenmenize yardımcı oluyor.
Müze pazar ve pazartesi günleri kapalı. Ancak geri kalan her gün ücretsiz şekilde gezilebiliyor. Ziyaret etmek için 08.00 ile 17.00 saatlerini tercih edebilirsiniz. Müzeye müzekart ile giriş yapabilirsiniz. Eğer müzekartınız yoksa 25 TL giriş ücreti ödeyebilirsiniz.
4.Blaundus Antik Kenti
Blaundus Antik Kenti, birinci derece sit alanı olarak tescil edilmiş ve korunuyor. Uşak’a 40 km mesafede yer alan ve Sülümenli Köyü sınırları içerisinde bulunan antik kent yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun bir ilgi görüyor.
Antik kentin Büyük İskender’in Anadolu seferlerinden sonra Makedonya’dan gelenler tarafından kurulmuş olduğu biliniyor. Şehir halkının gelenlere Makedonyalı Blaundos ismini taktıkları da var olan bilgiler arasında.
Bugüne dek pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış Uşak ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız antik kentleri gezilecek yerler listenize eklemelisiniz. Blaundus Antik Kenti içerisinde geçmiş yıllarda kalıntılara rastlamak mümkün. Ancak kentin görece bakımsız halde olduğunu da göz önünde tutmalısınız. Açık alana yayılan kente giriş ise ücretsiz. Etrafta ise yiyecek ve içecek ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz herhangi bir işletme bulunmuyor.
”Blaundus Antik Kenti konum için tıklayın”
5.Göğem Göleti
Uşak-Ankara Yolu üzerinde bulunan Göğem ayrımından 7 km içeriye gittiğinizde gölete ulaşabilirsiniz. Asfalt bir yoldan ulaşabileceğiniz göletin çevresi tamamen ormanlık alandan oluşur. Dolayısıyla uzun süre boyunca unutamayacağınız eşsiz bir görsellik sunar.
Göğem Göleti, Uşak’ın yalnızca tarihi ya da kültürel değil doğal yapılarıyla da dikkat çektiğini gösteriyor. Yerel halk tarafından da yoğun bir ilgi gören gölet özellikle sıcak yaz günlerinde piknik yapılması için tercih ediliyor. Gölet ve etrafı oldukça huzurlu bir ambiyansa sahiptir. Göğem Göleti doğa ile iç içe keyifli bir gün geçirmek ve kafanızı dinlemek için en ideal yerlerden biridir. Kalabalık arkadaş grupları ve aile gezintileri için de idealdir. Alanda tuvalet, mescit gibi yapılar da bulunuyor.
”Göğem Göleti konum için tıklayın”
6.Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi
Bozkurt Mahallesi’nde konumlanan Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi, Hisarkapı Uluyolu’nda yer alıyor. Müzenin 1890’lı yıllarda varlıklı bir aile tarafından yaptırıldığı düşünülüyor. En önemli özelliği ise Kurtuluş Savaşı esnasında karargah olarak kullanılmış olması. Bunun yanı sıra bir süre boyunca Ulu Önder Atatürk’e de ev sahipliği yapmış.
1978 yılında müze olarak hizmete açılan ve 2 katlı ahşap bir yapı olan Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi, etnografik malzemelerden yöresel eserlere kadar pek çok farklı koleksiyona sahip. Kilimler, eski dönem giysileri, silahlar gibi birçok farklı eser müze içerisinde sergileniyor. Hafta sonları kapalı olan müzeyi hafta içi ücretsiz şekilde 08.30 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
”Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi konum için tıklayın”
7.Clandras Köprüsü
Karahallı ilçesinde yer alan köprü merkeze yaklaşık 45 km uzaklıkta. Köprünün 2500 yıllık köklü bir geçmişe sahip olduğu düşünülüyor. 2500 yıl önce Frigyalılar tarafından inşa ettirildiği düşünülen köprü Banaz Çayı üzerinde bulunuyor.
Bir köprüden ziyade su kemeri olan Clandras Köprüsü iki tarafı da dağ kayalığı ile kuşatılmış halde. 24 metre uzunluğa ve 17 metre derinliğe sahip. Sahip olduğu eşsiz atmosfer ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
Clandras Köprüsü etrafı yöre halkı tarafından piknik alanı olarak tercih ediliyor. Yanından hemen akan şelale ise oldukça keyifli bir görüntü yaratırken doğa ile iç içe olmanızı sağlıyor. Doğa gezisi veya yürüyüşü yapmak için bu bölgeyi tercih edebilirsiniz. Etrafta alışveriş yapabileceğiniz çeşitli market ve büfeler de bulunuyor.
”Clandras Köprüsü konum için tıklayın”
8.Uşak Arkeoloji Müzesi
Dekorasyonu ile ziyaretçilerini büyüleyen Uşak Arkeoloji Müzesi, 43.000 koleksiyona ev sahipliği yapıyor. 3 kattan oluşan müze binasında 2.000 eserin aktif şekilde sergileniyor. Uşak sınırları içerisinde bulunan arkeolojik eserler, para ve paranın tarihini anlatan görseller ve Lidya döneminden bugüne gelebilmiş hazineler Uşak Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.
09.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek olan Uşak Arkeoloji Müzesi girişi için yaklaşık 20 TL talep ediliyor. Eğer müzekartınız varsa ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Müze içinde kafeterya ve dinlenme alanları da yer alıyor. Ayrıca müzenin otoparkını da kullanabilirsiniz. Özellikle tarihe meraklıysanız mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi olarak öne çıkıyor.
9.Banaz Akmonia Antik Kenti
Banaz ilçesinin Ahat Köyü’nde konumlanan Banaz Akmonia Antik Kenti, Antik bir yerleşim birimi. Roma Katolik Kilisesi hiyerarşisi içerisinde piskoposluk unvanına da sahip. Bu gibi özellikleri sebebiyle özellikle yabancı turistler tarafından yoğun bir ilgi görüyor ve her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.
Köklü bir geçmişe sahip olduğu bilinen ve birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Banaz Akmonia Antik Kenti, Uşak’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Arkeolojik açıdan da önemli bir yer olması dört mevsim boyunca ziyaret edilmesini sağlıyor. Ancak uzun zaman bakımsız ve ilgisiz kalması sebebiyle pek çok kalıntıyı etrafı kaplayan otlar arasında gezmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Civarda yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınız için de herhangi bir yer bulunmuyor.
”Banaz Akmonia Antik Kenti konum için tıklayın”
10.Tarihi Uşak Evleri
Uşak denildiğinde akla gelen ilk turistik yapıların başında Tarihi Uşak Evleri bulunuyor. Tarihi Uşak Evleri Cumhuriyetin ilk yıllarından bugüne dek gelebilmeyi başarmış önemli yapılar olarak biliniyor. Genellikle iki katlı olarak yapılan bu evlerin; birinci katları taş ve ikinci katları ahşap özellik taşıyor. Yapılar Uşak’ın adeta sembolü haline gelmiş durumda.
Aybey Mahallesi, Kurtuluş Mahallesi, Işık Mahallesi ve Karaağaç Mahallesi Tarihi Uşak Evleri karşılaşma ihtimalinin en yüksek olduğu mahalleler arasındadır. Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan evlerden 86 tanesi Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alındı. Merkezi konumda olmaları sebebiyle ziyaretiniz esnasında etraftaki lokantalarda veya kafelerde dinlenebilirsiniz.
”Tarihi Uşak Evleri konum için tıklayın”
11.Cimcim Çeşmesi
Uşak’ın merkezinde yer alan bu çeşme turistik açıdan oldukça dikkat çekici bir yapı. Pek çok kişi Uşak’a adımını attığında öncelikli olarak bu tarihi yapı ile karşılaşıyor. Uşak’ın en eski çeşmelerinden biri olan Cimcim Çeşmesinin 1896 yılında inşa edildiği düşünülüyor.
İlerleyen zamanlarda restorasyon için yeri değiştirilmiş olsa da köklü geçmişini korumaya devam ediyor. Geçmiş yıllardan bugüne gelebilmiş en önemli tarihi yapılardan biri olmasının yanı sıra ne yazık ki bakıma muhtaç duruma düşmüş durumda. Buna rağmen Cimcim Çeşmesi, Uşak’ta görülmesi gereken tarihi yapılardan biri olma özelliğini kaybetmiyor.
”Cimcim Çeşmesi konum için tıklayın”
12.Uşak Bedesteni
İtalyan bir mimar tarafından 1901 yılında inşa edildiğini düşünülen Uşak Bedesteni, iki katlı olarak taş kullanılarak yapılmış. Mimari açıdan dikkat çeken bir yapının 1980’li yıllarda restore edilmiş olması ise bugünlere kadar başarılı bir şekilde ulaşabilmesini sağlamış.
Özellikle avizeleri oldukça yapının en dikkat çekici kısmını oluşturuyor. Bedesten içerisinde farklı alanlarda hizmet veren dükkanlar da bulunuyor. Konum itibariyle kolay ulaşılabilir ve içerisinde bulunan dükkanlar ile keyifli bir gün geçirmenize imkan tanır. Bölgeye özgü yöresel ürünleri satan dükkanlarda vakit geçirebilir ve yöresel ürünlerden kendiniz ya da sevdikleriniz için alışveriş yapabilirsiniz.
13.Huzur Park
Uşak’ta doğayla iç içe keyifli vakit geçirmek istiyorsanız yerel halk tarafından da tercih edilen Huzur Park’ı ziyaret etmelisiniz. Yerel halkın şehrin yorucu havasından bunaldıklarında tercih ettikleri bu park yeşillikler içinde keyifli bir atmosfere sahip. Oldukça huzurlu ve keyifli bir ambiyans sunuyor.
Huzur Park ismiyle anılıyor olsa da bir işletme olarak ele alınabilecek kadar gelişmiş ve çeşitli olanaklara sahip. İçerisinde piknik alanı, tenis kortu, market, havuz ve spor alanlarına yer veriyor. Dolayısıyla Huzur Park bütün bir gününüzü geçirebileceğiniz olanaklara sahip. Uşak geziniz sırasında dinlenmek için bu parkı tercih edebilirsiniz.
”Huzur Park konum için tıklayın”
14.Uşak Paşa Hanı
Şehir merkezinde yer alan Uşak Paşa Hanı, 1893 yaptırıldı. Tiritoğlu Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığı düşünülen han, Fransız bir mimar tarafından hayata geçirildi. Taş kesme tekniğinin kullanıldığı ilk yapılardan biri olma özelliği taşıyor.
Marsilya kiremidi olarak bulunan kiremit sisteminin ilk uygulandığı yapı olması sebebiyle de dikkat çekici. Yalnızca bu özelliği ile binlerce farklı yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.
Uzun yıllar boyunca ticaret merkezi olarak kullanılan Uşak Paşa Hanı çökme durumuna gelmesiyle birlikte restorasyon çalışmalarına alınmıştır. Bölgenin en önemli tarihi yapıları arasında gelen hanın üst katı otel olarak işletiliyor, alt katında ise dükkanlar bulunuyor.
15.Pepouza Antik Kenti
Pepouza Antik Kenti, montanizmin ortaya çıktığı merkez olarak biliniyor. Bu sebeple her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.
Yazılı kaynaklar kentin bir Bizans manastırını da sahip olduğunu gösteriyor. Pepouza Antik Kenti içerisinde yer alan manastırda 3 kat ve 60’dan fazla oda var. Bunun yanı sıra yemekhane, şapel mutfak, grafiti, çanak ve çömlek örnekleri de Pepouza Antik Kenti içerisinde bulunmuş durumda. Yapılan çalışmaların halen devam ediyor olması ilerleyen zamanda yeni kalıntılara ulaşılabileceğine yönelik işaretler sunuyor. Şu anda çok fazla iç kısımlarının gezilmesinin mümkün olmadığı antik kent, Karayakuplu bölgesinde bulunuyor. Aynı zamanda antik kente ulaşım yollarının da bozuk olduğunu belirtmek gerekiyor.
”Pepouza Antik Kenti konum için tıklayın”
16.Burmalı Camii
Uşak’ın Küme Mahallesi’nde yer alan cami, Ulu Cami’nin hemen doğusunda bulunuyor. Caminin ne zaman yapıldığı tam olarak ise bilinmiyor. Özellikle minare tasarımıyla tipik bir Anadolu cami olma özelliği taşımaktadır.
Yivli tasarıma sahip minare burması caminin Burmalı Camii olarak anılmasını sağlamış. Kendine ait mimarisi ve burma kıvrımları ile dikkat çeken yapı din turizmi adına da önemli bir rol oynuyor. Özellikle yerli turistler tarafından yoğun bir ilgi gören cami merkezi bir konumda bulunması sebebiyle kolaylıkla ulaşılabiliyor. İbadet saatleri dışında camiyi ziyaret edebilirsiniz.
17.Uşak Tren Garı
Yapılan restorasyon çalışmaları ile günümüzde tarihi dokusunu kaybetmeden hizmet veren Uşak Tren Garı, özellikle biraz melankolik fotoğraflar çekmek istiyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında yer alıyor.
Uşak Tren Garı otantik dokusu ve kültürel ambiyansı ile bir tren garından ziyade fotoğraf çekimi için tercih edilebilecek bir nokta haline gelmiş durumda. Tren ile ulaşım yapan pek çok kişi öncelikli olarak fotoğraf çekilmek istiyor. Bunun yanı sıra tren garı önünde bulunan pek çok farklı evde fotoğraf çekmek için oldukça ideal. Gar içerisinde sembolik olarak bir kara tren bulunuyor. Uşak’tan günlük olarak iki bölgesel tren geçiyor. Bunlardan birisi İzmir’e diğeri ise Konya’ya gidiyor. Dolayısıyla bu şehirlere de gitmek için tren garını tercih edebilirsiniz.
18.Kayaağil Tarihi Kent
Kayaağil Köyü’nde konumlanan ve ismini de buradan alan tarihî kent, Uşak’ın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor. Zaman içerisinde turistik bir yer haline getirilmesiyle ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başarmış durumda. Kayalıklara oyulmuş evler ile dizayn edilen antik kent yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun bir ilgi görüyor.
Bölgeyi daha iyi tanımak istiyorsanız geziniz esnasında mutlaka gezmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Bu duruma sebep olan bir diğer önemli etken ise tertemiz bir havaya sahip olması. Eski dönemlerden kalma bir yerleşim yeri olarak bilinen Kayaağil Tarihi Kent, temiz havası ile solunum yolu sıkıntıları yaşayanlar için rahatlama da sunabiliyor. Eşsiz doğasıyla iç içe keyifli bir gün geçirmeniz konusunda sizlere olanak sunuyor. Ulaşım için şehir merkezinden köye giden minibüslere veya otobüslere binebilirsiniz. Kayaağil köyü içinde turistlere yönelik yöresel lezzetleri sunan çeşitli işletmeler de yer alıyor.
”Kayaağil Tarihi Kent konum için tıklayın”