Üsküdar’da Gezilecek Yerler

Üsküdar Banner Görseli

Hareketli olmasına rağmen huzurlu ambiyansını kaybetmeyen Üsküdar, İstanbul’un en sevilen gezi rotalarından biridir. Tarihi bir eseri andıran bu semt, gezilebilir pek çok lokasyonu ile keyifli bir seyahat imkanı vadediyor. Gezilmesi gereken çok sayıda yeri ile Üsküdar’ı tamamen gezmek için 1-2 gününüzü ayırmanızı öneriyoruz. 

Eğer seyahatinizi Üsküdar için planlıyorsanız konaklamak için Üsküdar otelleri arasından seçim yapabilirsiniz. Farklı isteklere başarılı şekilde hitap eden ve her bütçeye uygun seçeneklere sahip olan Üsküdar otelleri, konaklamanın daha konforlu hale gelmesini sağlıyor. Üsküdar’da bulunan otellerde konaklarken çevre semtlere de seyahat edebilirsiniz.

Yılın dört mevsimi seyahat edilen Üsküdar’da seyahatinizi daha keyifli hale getirecek zaman aralıkları bahar ve yaz mevsimleridir. Fakat İstanbul’un 4 mevsim unutulmaz manzaralar sunduğunu da göz ardı etmemek gerekiyor. 

Üsküdar’da Gezilecek Yerler

  1. Çamlıca Tepesi
  2. Çinili Camii
  3. Fethi Paşa Korusu
  4. İstanbul Mihrimah Sultan Camii
  5. Çengelköy
  6. Abdülmecid Efendi Köşkü
  7. Beylerbeyi Sarayı
  8. Kuzguncuk
  9. Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi
  10. Üsküdar Sahili

İstanbul’un herhangi bir yerinden Üsküdar’a ulaşmak için metro ya da Marmaray’ı kullanabilirsiniz. Sabah 06.00’da başlayan Marmaray gece 00.00’a kadar devam ediyor. 5-10 dakikada bir gerçekleşen seferler ulaşımı oldukça kolaylaştırıyor. Marmaray hattının Üsküdar durağının Üsküdar’ın tam merkezinde yer alması seyahat esnasında önemli bir avantaj yaratıyor. 

1.Çamlıca Tepesi

Çamlıca Tepesi
Çamlıca Tepesi

Çamlıca Tepesi Üsküdar’ın en popüler yerlerinin başında geliyor. Üsküdar’ın merkezine 4 km uzaklıkta yer alan Çamlıca Tepesi, sunduğu panoramik İstanbul manzarası ile oldukça ilgi görüyor. Seyir ve gözlem terası görevi gören Çamlıca Tepesi’ne giriş için ise ücret talep edilmiyor. 

Çamlıca Tepesi hem hafta içi hem de hafta sonu ziyaretçilerini ağırlıyor. Tepeye geldiğinizde manzaraları izleyebilir ya da etrafta yer alan restoran ve kafelerde zaman geçirebilirsiniz. Kafe ve restoranlar 09.00 ile 23.00 saatlerinde arasında hizmet veriyor. 

Çamlıca Tepesi’ne toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşabilirsiniz. Metrobüsle Altunizade durağında indikten sonra kısa bir yürüyüş ile ulaşabilir ya da minibüsleri kullanabilirsiniz. Eğer tercihiniz bu olmuyorsa şahsi aracınız ile de bölgeye ulaşım sağlayabilirsiniz.

2.Çinili Camii

Üsküdar’da yer alan Çinili CamiiOrta Valide Camii ya da Mahpeyker Kösem Valide Sultan Camii isimleri ile de anılıyor. Murat Reis Mahallesi’nde yer alan ve Osmanlı zamanından kalan bu camii, Mahpeyker Kösem Valide Sultan tarafından inşa ettirilmiştir. 1638 yılında yapımına başlanan ve iki yılda inşa süreci tamamlandıktan sonra 1640 yılında ibadete açılan Çinili Camii mimari olarak Osmanlı etkilerini başarılı şekilde yansıtıyor. Zamanla hasar alsa da 1938 ve 1965 yıllarında geçirdiği restorasyon çalışmaları bugüne dek gelmesini sağlamıştır.

3.Fethi Paşa Korusu

Fethi Paşa Korusu Üsküdar’da 16 dönümlük bir alana yayılıyor. İstanbul Boğazı manzarası eşliğinde vakit geçirebileceğiniz ve hem çocuklu aileler hem de romantik seyahatler için ideal olan Fethi Paşa Korusu İstanbul’daki romantik yerler arasında yer alıyor. 24 saat boyunca ziyaretçilerini kabul eden Fethi Paşa Korusu’na giriş için ücret talep edilmiyor.

Fethi Paşa Korusu’nda vakit geçirirken koroda yer alan banklara oturabilir ve manzara izleyebilirsiniz. Bununla birlikte bölgede bulunan kahvaltı salonlarında kahvaltı ederek güne keyifli bir başlangıç da yapabilirsiniz.

Fethi Paşa Korusu’na ulaşmak için dik bir yokuş tırmanmanız gerekiyor. Bunun için Fethi Paşa Korusu ziyareti esnasında rahat ayakkabılar giymenizi öneriyoruz. 

4.İstanbul Mihrimah Sultan Camii

Mihrimah Sultan Camii
Mihrimah Sultan Camii

Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı olan Mihrimah Sultan şerefine Mimar Sinan tarafından hayata geçirilen bu cami 1546 yılında yapımına başlanmış ve iki senede inşa edilmiştir. Yapı sınırları içinde bir külliye, medrese, türbe ve han bulunuyor. Faal cami olduğu için günün her saati açık olan ve dini vecibeleri yerine getirmeye imkan tanıyan İstanbul Mihrimah Sultan Camii turistik açıdan da dikkat çekiyor. Üsküdar’ın merkezine oldukça yakın bir konumda bulunduğu için merkeze ulaştıktan sonra kısa bir yürüyüş ile ulaşım sağlayabilirsiniz. İskelenin hemen karşısında yer alan İstanbul Mihrimah Sultan Camii heybetli görüntüsüyle mimari yapıları incelemeyi sevenler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. 

5.Çengelköy

Çengelköy
Çengelköy

Üsküdar’dan Karadeniz istikametine doğru Kuzguncuk ve Beylerbeyi semtlerinden sonra gelen Çengelköy, kendinizi geleneksel İstanbul günlerinde hissetmenizi sağlayacak ve sizleri tarihi bir yolculuğa çıkartacak semtlerden biridir. Çevresinde bulunan asırlık çınar ağaçları ve etkileyici yalılarla bir boğaz semti olan Çengelköy huzur dolu bir semttir. Sahip olduğu atmosfer seyahat severler tarafından yoğun bir ilgi görmesini sağlar. Çengelköy’de vakit geçirirken sahilde yürüyüş yapabilir, vapur iskelesi civarında yer alan restoran ve kafelerde keyifli yemek molaları verebilirsiniz.

Üsküdar’dan Çengelköy’e şahsi aracınız veya toplu taşımayla ulaşabilirsiniz. Hem huzurlu hem de keyifli bir atmosfere sahip olması sebebiyle ziyaret edilen semt, yılın dört mevsimi boyunca oldukça büyük bir ilgi görüyor. 

6.Abdülmecid Efendi Köşkü

Kuzguncuk semtinde yer alan Abdülmecid Efendi Köşkü Bağlarbaşı Korusu’nda yer alıyor. Şehzade Abdülmecid Efendi tarafından yazlık konut olarak kullanılan ve şehzadenin sanat sever kişiliğini öne çıkartan köşk, dönemin sanatçı ve edebiyatçılarını da sık sık ağırlamıştır. Bu sebeple kullanıldığı dönemde kültür merkezi işlevi görmüştür. Günümüzde Koç Topluluğu tarafından sosyal tesis olarak kullanılan Abdülmecid Efendi Köşkü keyifli vakit geçirmeye imkan tanıyan yapılardan biridir. Kullanıldığı döneme ait eserlerin sergilendiği ve ücretsiz şekilde ziyaret edebileceğiniz Abdülmecid Efendi Köşkü üç katlıdır. Her katında ve bahçesinde farklı eserler sergilenir. Pazartesi günleri hariç her gün 11:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

7.Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı
Beylerbeyi Sarayı

Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan Beylerbeyi Sarayı Bizans, Rönesans ve Osmanlı motiflerinin iç içe geçtiği bir yapıdır. Koca bir bahçe içerisinde beş farklı köşkü bir araya getiren Beylerbeyi Sarayı, farklı dönemlerde farklı padişahlara ev sahipliği yapmıştır. Kullanıldığı dönemlerde yurt dışından gelen misafirler için konuk evi görevi gören ve günümüzde oldukça zengin bir koleksiyona sahip olan Beylerbeyi Sarayı pazartesi hariç haftanın her günü 09.00 ila 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Beylerbeyi Sarayı’na giriş için öğrenci kartı olanların 25, yetişkinlerin ise 45 TL ödeme yapması gerekiyor. Bahçeye giriş için ise 10 TL ödeme talep ediliyor. Eğer müze kartınız varsa saraya ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

8.Kuzguncuk

Kuzguncuk
Kuzguncuk

Üsküdar’ın sahil şeridinde yer alan, renkli ve şirin evleri ile Yeşilçam döneminde gibi hissetmenize imkan tanıyacak Kuzguncuk İstanbul Anadolu Yakası’nda gezilecek yerler arasındadır. Üsküdar merkezine yaklaşık 1,5 km mesafede yer alan dolayısıyla yürüyerek ulaşılabilecek bir bölge olan Kuzguncuk, sahil şeridi ile keyifli bir gün geçirmeye imkan tanıyor. Boğaz manzarasının keyfini çıkarmanıza imkan tanıyan çok sayıda restoran ve kafe de bu bölgede yer alıyor. Kuzguncuk seyahatinizde Yeni Camii, Beth Ya’akov Sinagogu ve Surp Kirkor Lusaroviç Kilisesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

9.Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi

Çocuklar başta olmak üzere her yaştan uçurtma meraklısına hitap etmeyi başaran Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken müzelerden biridir. Dünyanın dört bir yanından getirilmiş olan 3 bin farklı uçurtmanın sergilendiği Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi farklı kültürlerden izler taşıyan uçurtmaları inceleme imkanı sağlıyor. Pazar günleri hariç her gün 9:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlayan Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’ne giriş için ücret talep edilmiyor. Müzede periyodik aralıklarla etkinlikler düzenleniyor. Gitmeden önce etkinlik takvimini takip etmenizi öneriyoruz. Üsküdar Marmaray girişine ve meydana yalnızca 200 metre uzaklıkta olduğu için merkezden yürüyerek kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

10.Üsküdar Sahili

Üsküdar Sahili
Üsküdar Sahili

Üsküdar sahili İstanbul seyahatiniz esnasında görmeniz gereken yerlerden biri. Üsküdar’da sahil şeridi boyunca uzanan Üsküdar sahili, kalabalık olmasına rağmen keyifli ve huzurlu atmosferini koruyabiliyor olması sebebiyle dikkat çekiyor. Kış aylarında kar yağışı ile birlikte unutulmaz manzaralar sunan ancak özellikle yaz aylarında çok daha kalabalık hale gelen Üsküdar sahili keyifli vakit geçirebileceğiniz, çay ya da kahve içebileceğiniz veya akşam yemekleri yiyeceğiniz kafe ve restoranlara da yer veriyor. Üsküdar’da yer alan otellerin büyük bir kısmı ise Üsküdar sahilinde sıralanıyor.

11.Üsküdar Çamlıca Camii

Üsküdar Çamlıca Camii
Üsküdar Çamlıca Camii

Üsküdar Çamlıca Camii sadece Üsküdar’ın değil, İstanbul’un da en büyük camisidir. Yedi katlı ve altı minareli şekilde inşa edilen Üsküdar Çamlıca Camii modern tasarımlı camilerden biridir. Bununla birlikte içerisinde bir külliye ve İslam Medeniyetleri Müzesi’ne de yer veriyor.

Üsküdar Çamlıca Camii 63 bin kişilik geniş bir kapasiteye sahip olduğu için bugüne dek Türkiye’de inşa edilen en heybetli camilerden biri olarak değerlendiriliyor. Cami aktif olarak kullanıldığı için günün 24 saati açık olmakla birlikte içerisinde bulunan müze pazartesi günleri hariç her gün 09.00 ila 19.00 saatleri arasında faaliyet gösteriyor.  

12.Adile Sultan Sarayı ve Validebağ Korusu

Adile Sultan Sarayı ve Validebağ Korusu Abdülaziz tarafından 1853 yılında kız kardeşi Adile Sultan’a atfen inşa edilmiştir. Adile Sultan tarafından bir süre kullanılan bu yapı 1916 senesinde Milli Eğitim Bakanlığına vakfedilmiş ve öğretmen evine dönüştürülmüştür. Kültürel açıdan da önemli bir yeri olan Adile Sultan Sarayı Hababam Sınıfı’nın ilk filminin çekildiği yerdir. 

İçerisinde bulunan Hababam Sınıfı Müzesi 09.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. 10 TL ödeme yaparak giriş yapabileceğiniz Adile Sultan Sarayı ve Validebağ Korusu kafe ve restoranlara da yer veriyor. Restoranlar genellikle müze ile aynı saatte açılıyor ve akşam 22.00’a kadar hizmet vermeye devam ediyor.

13.Nevmekan

Nevmekan İstanbul’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken en güzel sahillerden biridir. Üsküdar’da yer alan bu sahil 2018 yılı itibari ile yapılanma çalışmasına girmiştir. Üsküdar’ın eski evlendirme dairesi binasında kurulan Nevmekan sahili, İstanbul’un kültürünü yaşatma konusunda önemli bir rol oynuyor.

Nevmekan klasik sahillere göre oldukça farklıdır. İçerisinde sessiz ve huzurlu atmosferinde ders çalışabileceğiniz bir kütüphane ile kafe ve restoranlar da yer alıyor. Kütüphane sabah 08.00 ve akşam 23.00 saatleri arasında hizmet verirken kafe ve restoranların çalışma saatleri ise 09:00 ile 20.00 arasındadır.

14.Cemil Molla Köşkü

Cemil Molla Köşkü 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en nadide örneklerinden biridir. Boğazın bakir korusunda varlığını sürdüren ve eşsiz bir görsellik sunan köşk 1886 yılında inşa edilmiştir. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde Adliye Nazırlığı ve Devlet Reisliği yapmış olan Üryanizade Cemil Molla Efendi tarafından inşa ettirilen bu köşk, günümüzde tarihin en eski yapılarından biri olması sebebiyle özenle korunuyor. Müze olarak içerisi de gezilebilen dolayısıyla kültürel açıdan keyifli bir yer olan Cemil Molla Köşkü tarihi bir seyahat imkanı sunuyor. Bugüne dek pek çok dizi için çekim yeri olan köşk ücretsiz şekilde ziyaret edilebiliyor. Ulaşım için toplu taşıma araçlarını ya da şahsi aracınızı tercih edebilirsiniz.

15.Çamlıca Kulesi

İstanbul’un her köşesini görebileceğiniz bir manzara sunan Çamlıca Kulesi Çamlıca’da mutlaka gidilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Heybetli ve güzel yapısının yanı sıra mimari açıdan da dikkat çekici olan kuleden 100 radyo yayını birbirlerinin güçlerini kesmeden ve frekanslarını birbirine karıştırmadan yüksek kalitede yayın yapıyor. Bu durum kulenin en önemli özelliklerinden biridir. Bununla birlikte kulede bir seyir terası ve restoran da yer alıyor. Özel günlerde kuleden gerçekleşen ışık gösterileri bütün semte muhteşem manzaralar sunuyor.

İstanbul’un meşhur yemeklerini yiyerek gastronomik açıdan da keyifli bir deneyim yaşayabileceğiniz restoranlara da ev sahipliği yapan Çamlıca Kulesi pazar günleri hariç her gün 10.00 ile 21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Giriş için 100 TL ücret ödemeniz gerekiyor.

16.Selimiye Kışlası ve Florence Nightingale Müzesi

Bugün I. Ordu Merkez Komutanlığı olarak hizmet veren Selimiye Kışlası Osmanlı padişahlarından biri olan III. Selim döneminde yaptırılmıştır. İngiliz askerlerinin tedavi edilmesi için hazırlanan ve bir üs haline getirilen Selimiye Kışlası tarihi açıdan da önemli bir yere sahiptir. Florence Nightingale’in de bir dönem askeri tedavide görev aldığı Selimiye Kışlası, Florence Nightingale Müzesi adı verilen bir müzeye de ev sahipliği yapıyor.

Selimiye Kışlası ve Florence Nightingale Müzesi İstanbul’da en çok ziyaret edilen tarihi yerlerinden biridir. Eğer müzeyi ziyaret etmek istiyorsanız en az iki gün önce kimlik detaylarının yer aldığı bir müze ziyareti dilekçesi yazıp yollamanız gerekiyor. Kışla günün her saati açık olsa da müze yalnızca 10.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müze ya da kışlaya giriş için ücret talep edilmiyor. 

17.Yeni Valide Camii ve Külliyesi

Valide-i Cedid ya da Yeni Valide Camii ve Külliyesi olarak isimlendirilen bu tarihi yapı Üsküdar ilçesinde Uncular Caddesi üzerinde yer alıyor. II. Mustafa ve III. Ahmed’in annesi Emetullah Rabia Gülnuş Sultan tarafından yaptırılan bu cami 1708 ile 1711 yılları arasında inşa edilmiştir. Kayserili Mehmet Ağa tarafından yaptırıldığına dair rivayetleri de olan ve kare planlı bir mimariye sahip olan Yeni Valide Camii ve Külliyesi basık şekilli kubbesi ve dört kemerle dört yarım kubbenin meydana getirdiği sekiz köşesi ile mimari açıdan dikkat çekici bir yapıdır. Üsküdar merkezinden yürüyerek ulaşılabilecek bir konumda yer alması ve dini açıdan aktif olarak faaliyet göstermesi Yeni Valide Camii ve Külliyesi’nin bölgede en çok ziyaret edilen yapılardan biri olmasını sağlıyor. 

18.Sabri Artam Vakfı Otomobil Müzesi

Sabri Artam Vakfı Otomobil Müzesi artık aktif olarak kullanılmayan otomobillere ait bilgileri ve otomobilleri sergileyen, zengin koleksiyonu ile sevilen bir müzedir. Üsküdar’da yer alan ve 1998 yılından beri ziyaretçilerini ağırlamaya devam eden müze, bölgenin en eski müzelerinden biri olması sebebiyle dikkat çekiyor. Uluslararası Tarihi Taşıtlar Federasyonu tarafından tanınan ilk müze olması sebebiyle Türkiye adına önemlidir. Oldukça zengin bir koleksiyona sahip olması ise özellikle araçlar hakkında bilgi edinmeyi sevenler tarafından yoğun bir ilgi ile karşılanmasını sağlıyor. Çarşamba, perşembe, cuma, cumartesi ve pazar günleri açık olan müzeyi 10.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze kart geçerli olmayan Sabri Artam Vakfı Otomobil Müzesi’ne giriş yapmak için 10 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Üsküdar’ın merkezine oldukça yakın bir konumda bulunduğu için yürüyerek ulaşabileceğiniz Sabri Artam Vakfı Otomobil Müzesi yılın her mevsimi ziyaret ediliyor.