Vize, Yurt dışı seyahati hayali kuran herkesin muhakkak alması gereken bir belgedir. Vize ile gitmek istediğiniz yere giriş ve konaklama talebinde bulunursunuz. Gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğundan ya da giriş kapısından talep edilen vizeleriniz olumlu sonuçlandığında vize sahibi olursunuz.
Unutmadan söylemek isteriz ki Türkiye Cumhuriyeti’nin yapmış olduğu vize muafiyeti anlaşması nedeniyle bu işlemlere gerek duymadan belirli ülkelere giriş sağlayabilirsiniz.
Vizeniz bulunmadığında vize isteyen yurt dışı turları ile vizesiz ülkeleri gezebilirsiniz.
Pasaport konusunda merak ettiğiniz Pasaport Nasıl Alınır? Pasaport için Gerekli Evraklar Nelerdir? detaylarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Vize Nedir?
Vize, gitmeyi hedeflediğiniz ülkeye giriş sağlamanız için gerekli olan bir giriş belgesidir. Ülke konsolosluğundan ya da ülkeye giriş kapısından alabileceğiniz bu belgeleri ülkeye girmek ve ülkede konaklamak amacıyla alabilirsiniz. Başvurunuz onaylandığında ise ülkeye giriş yapma hakkına sahip olursunuz.
Vize Türleri Nelerdir?
Pek çok vize türü bulunur. Bu vize türlerini aşağıda sizlerle paylaşmak isteriz.
1. Turizm Vizesi
Bir ülkeye turizm amacıyla gidildiğinde alınan vize olan Turizm Vizesi, ülkelere ve bölgelere göre farklı isimler alır. Avrupa Birliği ülkelerine giriş sağlamak için ise Schengen vizesi almanız gerekmektedir. Schengen vizesi de tek girişli ve çok girişli olmak üzere ikiye ayrılır.
1.Transit Vize
Bir şehre ulaşmak istiyorsanız fakat o şehre ulaşım direkt ulaşım bulunmuyorsa havaalanında inip uçak değiştirebilirsiniz. Transit Vizeniz olduğunda havalimanın dışına çıkmanız mümkün değildir.
2.Eğitim Vizesi
Eğitim nedeniyle alınan vizeye ise eğitim vizesi ismi verilir. Bu vize türü öğrenci vizesi olarak da bilinmektedir.
3.Çalışma Vizesi
Yaygın kullanılan ismi çalışma izni olarak bilinen çalışma vizesi yabancı uyruklu kişilerin aldığı bir vizedir.
4.Resmi Görev Vizesi
Resmi ya da diplomatik bir görev nedeniyle vatandaşı olunan ülkeden başka bir ülkeye atanan kişilerin aldığı vizeye ise resmi görev vizesi denir.
5.Kapıda Vize
Kapıda vize uygulaması sayesinde seyahatiniz öncesinde konsolosluğa ya da resmi vize merkezine başvuru yapmadan vize sahibi olabilirsiniz.
Vize Nasıl Alınır? Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Vize nasıl alınır sorusu vize başvurusu yapmak isteyenlerin aklına takılan ilk sorudur. Vize almak isteyenlerin sahip olması gereken belgeler girmek istedikleri ülkeye ve vize türüne göre farklılık gösterebilir. Gerekli belgeleri topladığınızda randevunuza giderek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Vize için istenen ücreti de yatırmanız gerekmektedir.
Vize Nereden Alınır?
Vize nereden alınır dediğinizde ise vizenizi konsolosluklardan, konsoloslukların yetkilendirdiği aracılardan ya da sınır kapılarından alabilirsiniz.
Vize Randevusu Nasıl Alınır?
Vize randevusu nasıl alınır sorusuna cevap arıyorsanız sizin için detaylandırdık. Ülkelerin Konsolosluk veya Başkonsolosluklarından yapılmaktadır. Gideceğiniz ülkeye yönelik istenen evraklarla beraber vize randevusuna girmeniz gerekmektedir. Kurumların resmi internet sitelerinden de vize randevusu almanız mümkündür.
Vize İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Vize için gerekli belgelerin ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiğini belirtmiştik. Aynı zamanda seyahat ve pasaport türünüze göre de vizeniz için toplayacağınız belgeler değişiklik göstermektedir. Ayrıca belirtmek isteriz ki başvrulan zaman dilimi de vize alım süresini değiştirmektedir.
Vize için gerekli belgeler;
- Pasaport
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Banka hesap dökümü
- Biyometrik fotoğraf
- Mesleki durum belgesi
- İkametgah
- Evli olanlar için aile cüzdanı
Vize Ücreti Ne Kadar?
Vize başvurusunda bulunabilmeniz adına vize ücreti ve servis ücreti ödemeniz gerekmektedir. Vize ücreti EUR olarak belirlenir ancak TRY olarak ödenir. Bu miktarların periyodik güncellemeleri nedeniyle ödemeniz gereken ücrette değişkenlik gösterebilir.
Vize Ücretleri Nereye Ödenir?
Vize ücretleri nereye ödenir denildiğinde ise buna dair detayları sizinle paylaşıyoruz. Vizelerin alım yerleri doğrultusunda ücretin nereye ödeneceği de farklılık gösterir. Konsolosluğa direkt olarak yapacağınız başvurularınızda gişelere ödeme yapabilirsiniz. Konsoloslukların belirlediği resmi aracı kurumlara da ödeme yapmanız mümkündür.
Vize Kaç Günde Çıkar?
Vize kaç günde çıkar sorusu vize bekleyenlerin en önemli sorularından biridir. Vize başvurusunun sonuçlanma aralığı genellikle 3-15 iş günü içerisindedir. Ancak vize başvurusunun yapıldığı ülke, kurumların yoğunluk durumu, talep edilen vizenin türü nedeniyle vizenin çıkma süresi değişkenlik gösterir.
Online Vize, E-Vize Başvurusu Nedir?
Online vize olarak da bilinen E-vize son yıllarda ülkelerin ziyaretçileri için gerçekleştirdiği kolaylık sağlayan adımlardan biridir. Günümüzde 25’e yakın ülkeye e-vize ile başvuru yapma imkanınız bulunur. Bu yöntem sayesinde pek çok belge toplamaktan ve zaman kaybından da kurtulma imkanı bulursunuz. E-vize veren ülkeler arasında ise Bahreyn, Cibuti, Ermenistan, Kamboçya, Meksika, Tayvan yer alır. Bu ülkeler ise her geçen gün artmaktadır. E-vize ücretleri de vize alacağınız ülkeye göre değişiklik göstermektedir.
Türkiye’de Temsilciliği Olmayan Ülkelerin Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?
Türkiye’de temsilciliği olmayan ülkelerin vize işlemlerini gerçekleştirirken fahri konsolosluklar yolu ile ilerleyebilirsiniz. Bu konu ile ilgili detayları mfa.gov.tr web sitesi üzerinden inceleyebilirsiniz.
Bu ülkeler arasında ise Antigua & Barbuda, Bahamalar, Barbados, Benin, Bolivya, Bhutan, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Cabo Verde, Cibuti, Çad, Doğu Timor, Dominik Cumhuriyeti, Dominika, El Salvador, Ekvator, Ekvator Ginesi yer alır.
Bu ülkelere başvuru yaparken de diğer ülkelerde olduğu gibi bazı şartlara dikkat etmek gerekir. Bu şartlar ise;
- Vize başvurunuzu olabildiğince erken yapmanızı öneririz,
- Çalışma ve öğrenim amaçlı vizeler ülkelere göre değişiklik göstermekle beraber 2-3 ay veya daha uzun sürebilir bunu da hatırlatmak isteriz,
- Vize başvurunuzda pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvurunuzdan itibaren ileriye dönük en az 1 yıl olmasına dikkat etmelisiniz,
- Yıpranmış pasaportla da vize başvurusunda bulunmamanızı öneririz.
Sınır Kapısında Vize Nedir? Nasıl Alınır?
Yurt dışına çıkarken önceden vize almadan belirli bir güne kadar sınır kapısında alabileceğiniz vize türüne Sınır Kapısında Vize denir. Sınır kapısında vize nasıl alınır denildiğinde ise her ülke için geçerli olmayan bu koşul Türkiye vatandaşları için Türkiye Cumhuriyeti’nin anlaşmalı olduğu ülkelerde geçerlidir.
Sınır kapısında vize almak istiyorsanız yanınızda bulundurmanız gereken evraklar;
- En az 1 yıllık pasaport,
- Pasaport fotokopisi,
- Vize ücreti için gerekli ücret,
- Seyahat sigortası poliçesi,
- Otel rezervasyonunu gösteren belgeler,
- En az 4 adet biyometrik fotoğraf,
- En az 3 aylık banka hesap dökümü
- Vize başvuru formu
- Gidiş dönüş uçak bileti
Sınır kapısında ödenecek ücrette ülkelere ve ülkede kalınacak güne göre farklılık gösteriyor. Kapıda vize alma süresi de yine yoğunluk doğrultusunda değişiklik gösterir. Eğer yoğunluk yoksa ve evraklarınız tamamsa işleminiz çok hızlı bir şekilde gerçekleşir.