Güneydoğu Anadolu’nun en çok merak edilen şehri Mardin; kiliseleri, camileri, sinagogları, müze ve manastırlarıyla uzun bir yolculuk için tercih edilmekte olup, kültür turlarının vazgeçilmez duraklarından biri. Zamanın durduğu bu tarih kokan şehir doğasıyla da göz dolduruyor. Midyat ve Nusaybin başta olmak üzere her ilçesinde gezilip görülecek birçok nokta bulunuyor. Mardin gezilecek yerler listelerinde olması gereken noktaların başlıcaları şöyle…
Mardin Gezilecek ve Görülecek Yerler
Dara Harabeleri: Dara Harabeleri, Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı olan ve ilçe merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta yer alan Oğuz Köyü’nde bulunuyor. Çok eski bir Mezopotamya kenti olan Dara Harabeleri’nde; depo, tophane, su bendi ve kilise kalıntıları hala görülebilmekte… Ayrıca Hasankeyf’ten sonraki en ilgi gören gezi noktasıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda bölgede Babil ve Pers Krallıklarına ait birçok mezar ortaya çıkarıldı.
Mardin Müzesi: Mardin Merkez’deki Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Mardin Müzesi, şehrin en çok ziyaret edilen noktalarından biri. Müze binası 1895 yılında Antakya Patriği Behnam Bani tarafından inşa ettirilmiş, yapılan restorasyon sonrasında da 1995 yılında müze olarak ziyarete açılmış. Mardin Müzesi’nde tarihin çeşitli dönemlerine ait mezar taşları, sütun başlıkları, tablet, seramik, kandil, sikke, gümüş ve altın eserler sergilenmekte…
Medreseler: Mardin’de en çok gezilen tarihi turistik noktalar arasında medreseler de yerini almış durumda. Şehrin birçok medresesi bulunsa da aralarından bazıları oldukça ünlü. Mardin gezilecek ve görülecek yerler listenize dahil etmenizi önerdiğimiz medreselerin başında; Kasımiye Medresesi, Zinciriye Medresesi, Hatuniye Medresesi ve Şehidiye Medresesi geliyor. Adı geçen yapıların hepsi Mardin Merkez’de bulunuyor.
Kilise ve Manastırlar: Mardin’in köklü tarihinden günümüze gelmiş olan kilise ve manastırların sayıları oldukça fazla. Sağlam mimarileriyle dikkat çeken kilise ve manastırlar ise; Deyrulzafaran Manastırı, Mor Yakup Kilisesi, Mor Gabriel Manastırı, Mor Yusuf Kilisesi, Mor Evgin Manastırı, Mor Mihail Kilisesi ve Kırklar Kilisesi’dir.
Camiler: Mardin Kızıltepe’de bulunan ve aynı ismi taşıyan Kızıltepe Ulu Camii, Mardin Ulu Camii ve Reyhaniye Camii, şehrin en görkemli ibadet mekanlarının başında geliyor. Farklı tarihlere ve farklı dönemlere ait olan bu camilerin ardından Pamuk Camii, Latifiye Camii ve Melik Mahmut Camii’ni de ziyaret edebilirsiniz.
Mardin Kalesi: Kartal Yuvası olarak da adlandırılan Mardin Kalesi, şehrin yüksek bir tepesinde muazzam bir manzaraya sahip. Kaleden bakıldığında tarihi Mardin evlerini ve şehrin dar sokaklarını görebilirsiniz. Kalede; Asur, Pers, Abbasi, Emevi, Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı döneminin izlerine rastlanıyor.
Mardin Yapılacak Aktiviteler
Mardin’de uzun bir alışveriş turu atmalısınız. Revaklı Çarşı başta olmak üzere şehrin küçük dükkanlarından hediyelik eşyalar alırken, Mardin’e özgü telkâri gümüş takılarından mutlaka bir tane edinin.
Süryani şaraplarının tadına bakın.
Mardin evleri arasında gezip, şehrin dar sokaklarını keşfedin.
Sabancı Kent Müzesi’ni mutlaka gezin.
Mardin’de Ne Yenir?
Yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de yoğun ilgisini gören Mardin’in zengin bir mutfak kültürü bulunuyor. Mardin restoranlarının mönüsünde yer alan lezzetler her damağa ve her bütçeye hitap ediyor. Kaburga dolması, şehriyeli bulgur pilavı, havuçlu pilav, zingil, kızarmış içli köfte ve kapalı lahmacun Mardin yöresel yemeklerinin ilk sıralarında yer alıyor. Ayrıca; mercimekli köfte, şehriyeli bulgur ve kuzu dolması da tatmadan dönmemeniz gereken lezzetler arasında. Yöresel yemeklerde en çok kullanılan ürünlerse; tarçın, sumak, mahlep ve pul biberden oluşuyor.