Bu yıl 746.sı kutlanacak Mevlana Şeb-i Arus törenleri başlıyor. Konya’da büyük bir huşu içinde yapılacak bu törenler şefkatin, hoşgörünün, sevginin ve yardımseverliğin gecesidir. Konya bu özel günlerde başka bir şekle bürünür adeta. Hz. Mevlana’nın ölümünü anmak için düzenlenen Mevlana Şeb-i Arus törenlerine dünyanın dört bir yerinden insanlar katılır.
Şeb-i Arus Törenleri Hakkında
Şeb-i Arus “düğün gecesi” anlamına gelir. “Ölüm günüm doğum günümdür” diyen Hz. Mevlana Celaleddin Rumi, o gün Hakk’a kavuşacağı için ölüm yıldönümüne Şeb-i Arus denmiştir. Semaların eşlik ettiği bu törenlerde milyonlarca ziyaretçi maneviyatın şehri Konya’ya akın ediyor. Semalar, şiir dinletileri, konferanslar, fotoğraf yarışmaları, sergiler, konserler ve tiyatrolardan oluşan program Mevlana’yı anlamak ve hayatına ışık tutmak amacıyla zenginleştirilmiştir. Her yıl 7 Aralık’ta başlayan törenler Sevgi ve Hoşgörü yürüyüşüyle başlar ve 17 Aralık’ta son bulur.
Şeb-i Arus Tur Fiyatları
Şeb-i Arus tur fiyatları, makul seviyelerde bulunuyor. Tatilbudur.com’un düzenlediği farklı kampanyalarla tatilinizi bütçenizi sarsmadan yapabilmeniz mümkün. Sevdiklerinizle beraber kaliteli zaman geçirebileceğiniz Şeb-i Arus turlarıyla birçok avantaj ve daha fazla tatil yapma fırsatları için web sitemizdeki kültür turlarına göz atabilir, dilerseniz de çağrı merkezimizi arayarak seyahat danışmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.
Konya Gezilecek Yerler
Konya’nın tarihi yerlerine hiç keşfe çıktınız mı? Öylesine büyülü bir şehir ki burası açık hava müzesi demek yanlış olmaz. Tarihi geçmişine baktığımızda birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını görmemiz mümkün. Mevlana Şeb-i Arus törenlerine katıldığınızda huzurun şehri Konya’da tarihi bir gezi programı sizi bekliyor olacak.
Mevlana Türbesi: Mevlana Celaleddin Rumi’nin Konya’daki türbesidir. Mevlana Türbesi’nde Mevlana ve diğer Mevlevilerin cam ve ahşap eserleri, yazmaları, enstrümanları, halı ve kilimleri sergilenmekte.
Alaaddin Cami: Selçuklu eseri olan bu cami 12. yüzyıldan bu yana bozulmalar olsa da günümüze kadar gelmeyi başarmış eserlerden biri.
İplikçi Cami: Hz. Mevlana burada dersler vermiştir. Alaaddin Tepesi’nin doğusunda konumlu bu yapı, 1332 yılında yenilenmiştir.
Çatalhöyük: Tarihin ilk yerleşim yerlerindendir Çatalhöyük. Bugün hala arkeolojik kazıları devam etmekte. Kazılardan çıkarılan eserleri Konya Arkeoloji Müzesi’nde ziyaret edebilirsiniz.
Selçuklu Köşkü: Köşkün en dikkat çekici özelliği köşk duvarlarındaki çini motiflerdir. Selçuklu Köşkü, Sultan II. Kılıç Arslan zamanında inşa edilmiş.
İnce Minareli Medrese: Konya’nın diğer eserlerine göre daha sade, fazla albenisi olmayan bir yapıdır İnce Minareli Medrese. Alaaddin Tepesi’nin batı yönüne doğru gittiğinizde medreseyi ziyaret edebilirsiniz.
Karatay Medresesi: İsmini Celaleddin Karatay’dan alan bu yapı tarihi geçmişinde ilmin merkezi olarak bilinir.
Meke Gölü: Meke Gölü’nün en dikkat çekici yanı zamanında oluşan volkanik patlama ile kraker göle dönüşmüş olması. Konya’nın Karapınar ilçesinden 8 km ötedeki Meke Gölü’nü Konya’da görülecek yerler listenize eklemeyi unutmayın.
Beyşehir Gölü: Ülkemizin en büyük tatlı su göllerinden biri Beyşehir Gölü. Van Gölü ve Tuz Gölü’nden sonra gelir. Beyşehir Gölü’nün doğaüstü güzellikleri karşısında büyüleneceksiniz. Burayı özel kılan bir diğer özelliği ise üzerinde 22 tane adanın olması.
Ilgın Kaplıcaları: Konya merkezine 90 km’lik bir mesafede Ilgın Kaplıcaları. Konya’nın sıcacık termal suları kadın hastalıklarından kalp ve böbrek hastalıklarına, romatizma ağrılarından daha birçok hastalığa şifa veriyor.
Konya’da Ne Yenir?
Şehrin tarihi ve doğal güzellikleri kadar yöresel mutfağı da birbirinden lezzetli yemeklerle dolu. Et ve hamur işlerinin ön planda olduğu Konya mutfağındaki; bamya çorbası, kuru kabak sarması, patlıcan tiridi, etli ekmek, lahana kapuska, Akşehir güveç kebabı, fırın kebabı ve Mevlana böreği denemeniz gereken tatlar arasında. Konya restoranlarında yöreye özgü tüm yemekleri keşfedebilir; fast food, pide, döner yapan küçük mekanları da tercih edebilirsiniz.