İki dağın arasında tarihin ve doğanın bütünleştiği, Yeşilırmak’ın benzersiz manzarasını sunduğu şehirdir Amasya. Amasya, birçoğumuza uzak bir şehir gibi gelse de, 7 bin yılı geçen bir tarihe sahip olup, geçmişten günümüze sanatkârlar, şairler ve şehzadeler yetiştirmiştir. Tarihin ve doğanın yanı sıra kaplıcalarıyla da ünlüdür. Göynücek, Merzifon, Taşova, Suluova ve Gümüşhacıköy başta olmak üzere her ilçesinde, her beldesinde gezilecek ve görülecek noktaları vardır.
Amasya Gezilecek ve Görülecek Yerler
Kral Kaya Mezarları: Harşena Dağı’nın eteklerinde yer alan ve Pontus krallarına ait olan Kral Kaya Mezarları, Amasya gezilecek ve görülecek yerlerin ilk sıralarında. Kalker kayalara oyularak yapılan kaya mezarlarına Merkez ilçeye bağlı Hatuniye Mahallesi’nin dar sokaklarından çıkabilirsiniz. Kaya mezarlarının arkasında geçitler bulunuyor ve mezarların bazı dönemlerde hapishane olarak kullanıldığı biliniyor. Kral Kaya Mezarları, akşam hava karardığında ışıklandırmalarla aydınlatılmış durumda. Amasya gezilecek ve görülecek yerler listenizin ilk sırasında Kral Kaya Mezarları olmalı.
Hazeranlar Konağı: Şehrin 19. yüzyıl mimarisi hakkında bilgi veren Hazeranlar Konağı, Merkez ilçede yer alıyor. 1865 yılıyla tarihlendirilen konak, Hasan Talat Efendi tarafından inşa ettirilmiştir. Konak, 1979 yılında kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçmiş olup, 1983 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. Haremlik, selamlık ve hayat bölümlerinden oluşmakta ve üç katlı bir yapıya sahip. Yalıboyu evleri arasından mimarisiyle kendini hemen fark ettiriyor.
Amasya Kalesi: Harşena Dağı’nın üzerinde bulunan Amasya Kalesi, tarih boyunca askeri amaçlı kullanılmış ve stratejik bir öneme sahip olmuştur. Kale, Yeşilırmak’a 300 metre yükseklikte bulunuyor. Kim tarafından yaptırıldığı hala kesinleşmeyen kalenin Pontus döneminde Mitridates tarafından yaptırılmış olduğu tahmin ediliyor. Tarih boyunca birçok saldırıya maruz kaldığı için sürekli yıkılmış olup, tekrar tekrar yapıldığı biliniyor.
Yedi Kuğular Kuş Cenneti: Amasya’nın Suluova ilçesinde yer alan Yedi Kuğular Kuş Cenneti, Yedikır Barajı olarak da adlandırılıyor. Bölgenin 817 hektarlık alanını kapsayan kuş cenneti, yaz sezonu boyunca piknik için tercih ediliyor. Ayrıca yürüyüş parkurları ile de doğa yürüyüşleri için ideal hale getirilmiş durumda. Yedi Kuğular Kuş Cenneti’nde angıt ve karabatak başta olmak üzere çeşitli kuş türleri görmek mümkün. Kuş cennetinde düğün salonu, hayvanat bahçesi ve sosyal tesis bulunuyor.
Amasya’da gezilecek yerler bunlarla sınırlı değil. Burmalı Minare Camii, Gökmedrese Camii, Haliliye Medresesi, Çelebi Mehmet Medresesi, Torumtay Türbesi, Kadılar Türbesi ve Şehzadeler Müzesi Amasya gezi listelerinde olması gereken yerlerden sadece birkaçı.
Amasya Yapılacak Aktiviteler
Şehrin doğasını keşfetmek için Borabay Gölü ve Yedi Kuğular Kuş Cenneti’ni tercih edin. Bu bölgelerde fotoğraf çekmeden ve güzel bir piknik yapmadan gezinizi sonlandırmayın.
Terziköy Kaplıcası’nın şifalı sularına zaman ayırın. Kaplıcanın; romatizma, felç, mide ve kadın hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.
Amasya Merkez’deki dükkanlarda satılan iğne oyaları, teneke semaverler ve yöreye özgü çeşitli hediyelik eşyalardan alın.
Akşam saatlerinde Kral Kaya Mezarları’nın harika ışıklandırmasına karşı oturup bir çay için.
Amasya’da Ne Yenir?
Amasya mutfağı, tarım ürünlerinin yoğun olarak kullanıldığı lezzetleri içerir. Köklü tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapması, zengin bir mutfağa hakim olmasını sağlamıştır. Amasya restoranlarında ilk olarak haşhaşlı burma ve etli bamyanın tadına bakmalısınız. Diğer taraftan; Amasya çöreği, borani, patlıcan çullaması, ciğer sarması, yağlı katmer ve madımak Amasya’nın yöre mutfağını şekillendiren yemeklerin başında geliyor. Köy halkının taş fırında yaptığı soğanlı ve haşhaşlı ekmekler de deneyeceğiniz lezzetler arasında yer almalı.