Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada olan Cunda, Türkiye’nin Ege Denizi’ndeki dördüncü büyük adasıdır. Doğal hayatı özleyenler ve tabiat ile iç içe bir tatil geçirmek isteyenler tarafından yoğun ilgi gören Cunda Adası otellerinin geneli butik otel ve pansiyon işletmelerinden oluşmaktadır. Tatilbudur Cunda otelleri, tatilcilere konforlu bir konaklama imkanı sunarken fiyatlarıyla da her bütçeye hitap etmektedir.
Cunda Adası Hakkında
Ayvalık toplamda 22 adet adaya sahiptir. Alibey Adası olarak da bilinen Cunda Adası nüfusunun büyük bir kısmı Girit ve Midilli adalarından 1924 nüfus mübadelesi zamanında göçmüş Türklerden oluşmaktadır. Papalina balığının sofraları süslediği adada, birbirinden güzel Ege mezelerini ve deniz ürünlerini tadabileceğiniz çeşitli restoranlar bulunur. Bilmeyenler için söyleyelim; bu güzide tatil bölgemiz aynı zamanda Türkiye’nin ilk boğaz köprüsüne ev sahipliği yapmaktadır. Bir ada olduğunu her köşesinde hissettiren, bakir doğasını günümüze kadar koruyan Cunda Adası, Ayvalık’ın en sakin ve en huzurlu tatil bölgelerinin ilk sıralarında yer alır.
Cunda Adası Otelleri Hakkında
Cunda Adası butik otelleriyle ön plana çıkan bir tatil yeridir. Aynı zamanda büyük şehirlere yakın olması sebebiyle hem uzun hem de kısa tatillerin ilk adreslerinden biridir. Hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sıklıkla tercih edilen Cunda adası butik otelleri, Tatilbudur fırsatlarından faydalanıldığı zaman oldukça makul seviyelerde bulunmaktadır. Cunda Adası’nın öne çıkan bazı butik otellerini sizler için derledik!
- Cunda Rota Otel
- Cunda Rota Seaside
- Nisi Butik
- Kıvrakzade Otel
- Efruze Otel
- Ebruli Otel Cunda
- Bay Nihat Lale Otel
- Cunda Ezer Otel
- Cunda Kıvrak Otel
- Zarbali Cunda Otel
Cunda Gezilecek ve Görülecek Yerler
- Taksiyarhis Kilisesi: Cunda’da gezilecek yerlerin başında gelen bu yapı, 1873 yılı ile tarihlendirilmektedir. Bazilika şeklinde olan Taksiyarhis Kilisesi’nin bir zamanlar sahip olduğu çan, dünyanın en büyük çanı olarak bilinir. Bu çan günümüzde Berlin’ de yer alan Bergama Müzesi’nde sergilenmektedir.
- Agia Triyada Kilisesi: Agia Triyada Kilisesi, Cunda Adası’ nda inşa edilen ilk kilisedir. Günümüze sadece duvar kalıntıları gelen yapının iç süslemeleri de tamamen tahrip olmuş durumdadır. Kilise 1922 yılına kadar aktif olarak kullanılmış ve daha sonraki yıllarda boş kalmıştır.
- Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı: Agios Yannis Kilisesi olarak inşa edilen yapı, Rahmi Koç’un desteğiyle yenilenip, Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı olarak hizmete açılmıştır. İsmini ise; emekli Büyükelçi Necdet Kent ve eşi Sevim Kent’ten almıştır. Kitapların hayatınızda ayrı bir yeri varsa Cunda gezilecek yerler listenizde Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’na mutlaka vakit ayırmanızı öneririz.
- Aşıklar Tepesi: Cunda Adası’nın tüm güzelliğini bir çırpıda görmek isterseniz rotanızı Aşıklar Tepesi’ne çevirmelisiniz! Romantik bir atmosfere sahip olan tepede kilise ve manastır kalıntıları da bulunmaktadır.
- Cunda Koyları: Cunda koylarının hepsi eşsiz doğası ve tertemiz sularıyla ön plana çıkmaktadır. Cunda tatiliniz sırasında adanın farklı noktalarında serinlemek isterseniz ilk olarak Cennet Ada Koyu’na rotanızı çevirebilirsiniz. Adanın en sakin noktaları arasındaki Ortunç Koyu (mavi bayrak ödüllü) ve sığ deniziyle çocuklu ailelere de hitap eden Patricia Koyu da Cunda’da hem gezeceğiniz hem de denize girebileceğiniz yerler arasında gelmektedir.
Cunda Popüler Plaj ve Koyları
- Ortunç Koyu
- Pateriça Koyu
- Çataltepe Plajı
- Maden Adasına Bakan Koy
- Yalancı Boğaz
- Kara Ada
Cunda Yapılacak Aktiviteler
- Adanın kıyısı boyunca sıralanan balık lokantalarında rakı-balık keyfi yapabilirsiniz. Papalina balığının tadına mutlaka bakmanızı öneririz. Adadaki restoranlara erken gitmekte fayda var. Aksi halde oturacak yer bulamayabilirsiniz.
- Cunda tekne turlarına katılarak yakın koyları keşfedebilirsiniz.
- Tatilinizin büyük bir bölümünü Cunda plajlarında geçirebilirsiniz.
- Alışveriş için Cunda Pazarı’ nı tercih edebilirsiniz.
Cunda’da Ne Yenir?
Cunda Adası’nda hizmet veren balık restoranları, turistlerin yemek için tercih ettiği ilk mekanlar olmaktadır. Cunda’da özellikle balık keyfi yapmanızı, deniz ürünleri ve meze çeşitlerini tatmanızı öneririz. Eğer Cunda’da tatil yapma planınız varsa Ege’nin o lezzetli kabak çiçeği dolmasını, deniz börülcesini ve ada ile özdeşleşmiş papalina balığını mutlaka denemelisiniz.
Cunda’ya Nasıl Gidilir?
- Özel araç ile; Cunda’ya özel aracınız ile gitmek isterseniz Ayvalık’a ulaştıktan sonra, yaklaşık 8 kilometre daha gidip boğaz köprüsünü kullanarak Cunda’ya ulaşabilirsiniz.
- Otobüs ile; Cunda’ya otobüs ile gitmek isterseniz, Balıkesir’e ulaştıktan sonra şehir merkezinden kalkan minibüs veya otobüslerle Ayvalık’a ve Cunda'ya ulaşabilirsiniz.
- Deniz yolu ile; Eğer İstanbul’dan gelecekseniz ve deniz yolunu kullanmak istiyorsanız, İDO feribotları ile Bandırma’ya gelip oradan Ayvalık ve Cunda’ya ulaşabilirsiniz.