Tarihin ve doğanın sentezlendiği Nilüfer’de; türbelerden camilere, köylerden doğal oluşumlu mağaralara kadar geniş bir gezi listesi hazırlayabilirsiniz. Bursa’nın merkez ilçelerinden biri olan Nilüfer, gezilecek ve görülecek noktalarıyla şehrin en popüler yerleşim alanıdır. Bursa il merkezine 12 kilometre uzaklığı sebebiyle turistlerin konaklama tercihlerinden biri olan Nilüfer, hem kültürü hem de coğrafyasıyla her mevsim gezginler tarafından ziyaret edilmekte. Ayrıca inanç turizminin gelişmiş olmasından dolayı sık sık türbe ziyaretleri yapanlar tarafından da ilgi görüyor.
Nilüfer otelleri her geçen yıl artış göstermekte olup, yıl içerisinde ziyaret eden turistlerin tüm konaklama ihtiyacına cevap vermektedir.
Nilüfer Gezilecek ve Görülecek Yerler
Misi Köyü: Tabiatla iç içe bir gezi plânı yapanların rotasını çevirdiği ilk duraktır Misi Köyü. Günümüzde Gümüştepe Mahallesi adıyla Nilüfer ilçesine bağlanmış olan köy; asma yaprağı, misket üzümü, pekmezi ve şarabıyla ünlüdür. Köy, 2000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu için tarihi kalıntılar açısından da oldukça zengin. Eski evleri ve manastır kalıntısı köyün köklü tarihine ışık tutan yapılardır. Yöre halkının yaz sezonunda piknik için tercih ettiği bir mesire yerine dönüşen köy, son yıllarda turistlerden de yoğun ilgi görmekte.
Ayvaini Mağarası: Turizme kapalı olan Ayvaini Mağarası, sadece profesyonel mağaracılar tarafından tercih edilen bir keşif noktasıdır. Mağaranın iki girişi bulunuyor. Bunlardan ilki Mustafa Kemal Paşa yolu üzerindeki Ayvaköy girişi, diğeri ise Doğalan Köyü girişidir. Ayvaini Mağarası, Türkiye’nin en büyük 2. mağarası olarak kabul ediliyor. Mağaranın içerisinde büyüklü küçüklü göletler bulunuyor ve ziyaret edildiğinde çok fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Doğal oluşumlu mağara, günümüzde de aktifliğini koruyor.
Theodoros Kilisesi: Bizans dönemi ile tarihlendirilen Theodoros Kilisesi, Nilüfer’e bağlı Tahtalı Köyü’nde bulunuyor. Nilüfer gezilecek ve görülecek yerler arasında olan kilise, ilk kez XVII. yüzyılda araştırmacılar tarafından keşfedilmiş olup, günümüze sadece duvar kalıntıları gelebilmiştir.
Nilüfer Yapılacak Aktiviteler
Nilüfer Vadisi’nde bisiklet sürmeden ve seyir platformundan vadinin fotoğraflarını çekmeden evinize dönmeyin. Vadide; çocuk oyun alanları, basketbol ve voleybol sahaları da mevcut.
Misi Köyü gezinize çıkmadan önce bir piknik sepeti hazırlayın. Gezinizi güzel bir piknikle sonlandırın.
Eğer özel aracınız varsa, Bursa’nın ünlü gezi noktaları olan; Yeşil Türbe, Osman Gazi Türbesi, Bursa Ulu Camii ve Koza Han’ı mutlaka ziyaret edin.
Kış mevsiminde Uluda Kayak Merkezi’ne giderek karların tadını çıkarın.
Nilüfer’de Ne Yenir?
Bursa Nilüfer restoranları, şehrin en popüler yöre lezzetlerinin yanı sıra Türk mutfağına ait çeşitli yemekleri de mönülerinde bulunduruyor. Nilüfer yöresel yemekleri Bursa mutfağıyla birebirdir. İskender kebabı, etli erik, Uludağ pilavı, İnegöl köfte, Bursa kısırı ve Bursa güveci yöreye özgü tatların başında geliyor. Kumpir, pide, dürüm çeşitleri, ızgara çeşitleri ve tantuni sunan restoranlar da tercih edebileceğiniz alternatifler arasında.