Tarihi bir yolculuğun kapılarını açan Osmangazi, Osmanlı Devleti’nin izlerini taşıyan birçok yapısı ve türbesiyle inanç turizminin en önemli kollarından biri. Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı, bu sebepten dolayı çoğu Osmanlı dönemine ait yapılarının yoğunlukta olduğu Bursa Osmangazi, genellikle türbe ziyaretleri ile hareketleniyor. Ayrıca doğal güzellikleri, dinlenmek için oldukça ideal parkları ile de göz dolduruyor. Kültürel ve tarihsel zenginliğin harmanlandığı Bursa Osmangazi, il merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bölge yılın her dönemi sıklıkla ziyaret edildiği için
Osmangazi otellerinin sayısı oldukça fazla.
Osmangazi Gezilecek ve Görülecek Yerler
Osman Gazi Türbesi: Osmanlı Devleti’nin temellerini bir beylik olarak atan Osman Bey’in türbesi, Gümüşlü Kümbet adıyla bilinen Sainte Elie isimli bir Bizans manastırında yer alıyor. Türbenin üzeri sekizgen plânlı bir kubbe ile örtülü olup, türbenin içinde toplam 17 sanduka bulunuyor. Osman Gazi Türbesi, 1801 yılında çıkan bir yangınla harap olmuş ve ardından 1855 yılında meydana gelen bir depremle tamamen yıkılmıştır. Günümüzdeki türbe, Sultan Abdülaziz tarafından 1863 yılında orijinalliğine sadık kalınarak tekrar inşa edilmiştir.
Bursa Fetih Kapısı: Tarihi Roma ve Bizans dönemine kadar dayanan Bursa Fetih Kapısı’ndan sadece iç surların bir kısmı günümüze kadar gelebilmiştir. Su Kapısı olarak da adlandırılan kalıntı, 2008 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından onarılmış olup, turizme kazandırılmıştır. Eski Bursalılar bu kapıdan mesire ve eğlence yerlerine giderlermiş.
Geruş Sinagogu: Arap Şükrü Sokağı’nda yer alan Geruş Sinagogu, Osmangazi’nin en eski yapılarından biri. Sultan II. Selim’in izni ile inşa edilen sinagog, Musevi cemaatine aittir. Geruş, İbranice “kovulmuş” anlamına geliyor. Mimari açıdan dikdörtgen plânlı olup, yapımı sırasında kesme taş kullanıldığı görülmekte.
Osmangazi Yapılacak Aktiviteler
Sabah yürüyüşleri için Botanik Parkı’ı tercih edin. Parkta; bisiklet yolları, masa tenisi alanları ve 1 adet otomobil pisti de bulunuyor.
Kış mevsiminde mutlaka Uludağ Kayak Merkezi’ne gidin. Günübirlik de olsa kayak yaparak karların tadını çıkarın.
Osmangazi’nin küçük barlarında veya kulüplerinde gece geç saatlere kadar eğlenin.
Osmangazi’de Ne Yenir?
Osmanlı saray mutfağının geleneksel lezzetlerinin yanı sıra yöresel mutfağına ait çeşitli yemekleri Bursa Osmangazi’de deneyebilirsiniz. Et ve sebzelerin ağırlıklı olduğu yemekler arasında en popüler olanları; İskender kebap, İnegöl köfte ve pideli kebaptır. Ayrıca en meşhur tatlısı kestane şekerinin tadına bakmayı ve biraz da evinize götürmeyi ihmal etmeyin. Etli erik, Bursa güveci, Uludağ usulü patates dolması ve ciğer kebabı da Bursa Osmangazi’nin en beğenilen yöresel lezzetleridir.