Tarih boyunca önemli medeniyetlerin hüküm sürdüğü Diyarbakır, binlerce yıllık kalıntıları ve günümüze taşıdığı kültürüyle dikkat çekmekte… Diyarbakır’ın tarihi M.Ö. 7500’lü yıllara uzanıyor. Böylesine uzun bir geçmişe sahip olması, günümüzde kalıntılarıyla ön plana çıkmasının en önemli faktörü. Diyarbakır gezilecek ve görülecek noktaların sayısı oldukça fazladır. Silvan, Sur, Bağlar, Dicle, Bismil ve Yenişehir başta olmak üzere her ilçesi farklı dönemlere ait yapılarıyla göz dolduruyor. Ayrıca yüzyıllar boyunca bozulmayan doğal güzellikleri de Diyarbakır’ı görmek için yeterli bir sebep.
Diyarbakır Gezilecek ve Görülecek Yerler
Diyarbakır Surları: Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun surları olarak ünlene Diyarbakır Surları, ana kapıları ve kitabeleriyle eşine az rastlanır bir yapıdır. Surların hangi dönemde ve kimler tarafından yapıldığı hakkında bilgi bulunmuyor. Sadece M.Ö. 349 yılında Bizans İmparatoru Costantinus tarafından yenildiğine dair bir bilgi var.
Hevsel Bahçeleri: Uçsuz bucaksız bir manzaraya hakim olup, binlerce yıldır güzelliğinden bir şey kaybetmemiştir Hevsel Bahçeleri. 80 bin yıla aşkın bir geçmişe sahip olan Hevsel Bahçeleri, doğa fotoğrafçılığıyla ilgilenenlerin Diyarbakır’daki duraklarından biri. Dicle Nehri’ndeki bu doğa harikasını Diyarbakır gezilecek yerler listenize mutlaka almalısınız.
Gazi Köşkü: Doğa ve tarihin bütünleştiği Gazi Köşkü, 15. yüzyıl eserleri arasında gösteriliyor. Akkoyunlular döneminde inşa edilen ve asıl adı Semaoğlu olan köşk, 1917 yılında Atatürk’ün ikamet yeri olmasından dolayı da önemlidir. Köşkün bahçesi artık mesire yeri olarak kullanılmakta olup, bahçede bir tane de restoran bulunuyor. Köşkün manzarasından Hevsel Bahçeleri ve Dicle Nehri görülmekte...
Diyarbakır Camileri: Diyarbakır’da çok fazla tarihi cami bulunuyor. Hepsi birbirinden heybetli ve sağlam mimarilere sahip olup, görülmeye değer niteliktedir. Diyarbakır Ulu Camii, hem tarihi hem mimari açıdan şehrin en önemli ibadet mekanlarından biridir. Nebi Camii, Parlı Safa Camii, Nasuh Paşa Camii, Şeyh Mutahhar Camii, Melik Ahmet Paşa Camii ve Hz. Süleyman Camii Diyarbakır ve çevresine yakın konumlarda yer alan ibadet mekanlarından birkaçıdır.
Diyarbakır Yapılacak Aktiviteler
Şehrin tarihi dokusuna eşlik eden çarşılarda alışveriş yapın. Özellikle Sipahiler Çarşısı’na giderek yerel takı ve dokuma halılardan satın alın.
Olta balıkçılığı ile ilgileniyorsanız, Dicle Nehri ve Deve Geçidi Barajı ilk durağınız olmalı.
Geleneksel bir eğlence olan Diyarbakır sıra gecelerine katılın.
Cahit Sıtkı Tarancı ve Ziya Gökalp’in yaşadığı evler günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Şairlere ait kişisel eşyaların bulunduğu müzeleri mutlaka ziyaret edin.
Diyarbakır’da Ne Yenir?
Meyve sebze üretiminin yoğun olduğu Diyarbakır, Güneydoğu yemeklerinin ağırlıklı olduğu zengin bir mutfağa hakimdir. Hayvan ve tahıl ürünleriyle yapılan yemekler ön plana çıkmaktadır. Öncelikle Diyarbakır’dan kaburga dolması ve koyun etiyle yapılan meftune yemeğinin tadına bakmalısınız. Cartlak kebabı, içli köfte, ayva kebabı, çöp kebabı, çiğ köfte, lebeni ve ekşili dolma da Diyarbakır yöresel yemeklerini oluşturan özel tatlardır. Her Diyarbakır restoranında yöre mutfağına ait yemeklerin tadına bakabilir, alternatif olarak Türk mutfağına ait çeşitli yemekler sunan mekanları da tercih edebilirsiniz. Restoranların çoğu Merkez ilçede yoğunlaşmıştır.