Akdeniz’in doğu şeridinde yer alan ve kültürüyle, doğasıyla yılın dört mevsimi ziyaret edilen bir şehirdir Hatay. Özellikle mutfağındaki lezzetli yemekleriyle ünlü olan Hatay, doğanın ve tarihin harmanlandığı önemli bir kenttir. Tarihi Tunç Çağı’na dayanan Hatay’daki yüzyıllık eserler turistlerin yoğun ilgisini görüyor. Hoşgörünün beşiği olarak adlandırılan bu güzel şehrin her ilçesi meşhurdur. Antakya’nın mutfağı, Arsuz’un plajları, Reyhanlı’nın kaplıcaları, Altınözü’nün verimli toprakları ve Samandağı’nın altın sarısı kumsalları şehrin gezilip görülmesini sağlayan faktörlerdir.
Hatay Gezilecek ve Görülecek Yerler
Antakya Mozaik Müzesi: Hatay gezilecek ve görülecek yerler listenize Antakya Mozaik Müzesi´ni mutlaka ekleyin. Müze, dünyanın en zengin ikinci mozaik müzesi olmakla birlikte, birçok heykele de ev sahipliği yapmakta… Roma ve Bizans dönemlerine ait çeşitli kilise ve hamamların tabanında rastlanan mozaikler, yerli turistler kadar yabancı turistlerin de ilgi odağıdır.
St. Pierre Kilisesi: Antakya’daki ilk Hristiyanların toplantı yeri olarak kullandığı St. Pierre Kilisesi, günümüzde şehrin tarihine ışık tutan yapılar arasındadır. Kilise bir mağaradan oluşuyor ve özellikle tabanındaki mozaiklerle dikkat çekiyor. St. Pierre Kilisesi, Hatay’a 37 kilometrelik bir uzaklıkta yer almakta…
Habib-i Neccar Camii: Habib-i Neccar Camii, Antakya sınırları içerisinde yer alıyor. Anadolu’da yapılan ilk cami olması sebebiyle tarihte önemli bir yeri vardır. İsmini, Antakya’da yaşan ve Hz. İsa’nın ilk havarilerinden biri olan Habib-i Neccar’dan aldığı biliniyor.
Kaleler: Hatay’ın farklı ilçelerinde, farklı dönemlere ait kale kalıntıları bulunuyor. Aralarında en çok ziyaret edilenler ise; Altınözü’ndeki Koz Kalesi, Kırkhan’daki Darbısak Kalesi, İskenderun’daki Payas Kalesi ve Cin Kulesi’dir. Farklı dönemlere ait olan ve şehrin tarihine ışık tutan bu üç kaleyi Hatay gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları, Erzin Başlamış Kaplıcaları, Kinet Höyük, Batıayaz Yaylası, Beşikli Mağara, Çevlik Ören Yeri, Sarıseki Mağarası, Aziz Simeon Manastırı ve tarihte Daphne olarak bilinen Harbiye, Hatay’da rotanızı çevireceğiniz gezi noktalarıdır.
Hatay Yapılacak Aktiviteler
Hatay’ın ünlü köy kahvaltısıyla güne başlayın.
Birçok hastalığa iyi gelen Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları ve Erzin Başlamış Kaplıcaları’nda vakit geçirmeden gezinizi sonlandırmayın.
Uzun Çarşı´da alışveriş yapın. Yöreye özgü baharat çeşitleri, nar ekşisi ve defne sabunu almadan alışverişinizi bitirmeyin.
Denize girmek için Arsuz plajlarını tercih edin.
Hatay’da Ne Yenir?
Baharat çeşitlerinin yoğun olarak kullanıldığı ve genellikle ekşili yemeklerin ön planda olduğu bir mutfağa sahiptir Hatay. Hemen hemen her ilçesinin kendine özgü yemekleri bulunmasından dolayı yöre tatları oldukça zengindir. Hatay’da yemeden dönmemeniz gereken lezzetlerin başında; kağıt kebabı, humus, tepsi kebabı, bumbar dolması ve içli köfte geliyor. Hatay’da geçireceğiniz günlerde; Arap kebabı, kimyon kebabı ve kuzu ciğerli cartlak kebabını da damağınızla buluşturabilirsiniz. Bahsettiğimiz tüm lezzetler Hatay’ın hemen hemen her restoranında servis edilmekte…