Doğal manzaraların antik kentlerle bütünleştiği bir gezi istiyorsanız, rotanızı Akdeniz’in gül bahçesi Isparta’ya çevirin. Güller diyarı Isparta; gölleri, kanyonları, antik yerleşim alanlarıyla uzun bir gezi yelpazesine sahip. Isparta’da kaldığınız süre boyunca tarihin farklı dönemlerine ait kalıntıları ziyaret edebilirsiniz. Şehir, özellikle el dokuması halıları ve gül yetiştiriciliği ile tanınıyor. Aksu, Merkez, Yalvaç, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Uluborlu, Yenişarbademli ve Şarkikaraağaç olmak üzere 13 ilçeye sahiptir.
Isparta Gezilecek ve Görülecek Yerler
Isparta Müzesi: Isparta Müzesi, arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği zengin bir koleksiyona sahip. Isparta’nın tarihi ve kültürü hakkında detaylı bir bilgi istiyorsanız rotanızı Isparta Müzesi’ne çevirebilirsiniz. Müzenin; halı salonu, etnografik eserler salonu, arkeolojik eserler salonu ve hazina salonu bölümleri ziyarete açıktır.
Eğirdir Gölü: Eğirdir Gölü, Türkiye’nin en büyük 4. gölüdür. Isparta gezilecek ve görülecek yerlerin ilk sıralarında yer alan gölün üzerin iki ada bulunuyor; Can Ada ve Yeşil Ada. Sadece doğal bir güzellik değil aynı zamanda tarihi yapılara sahiptir Eğirdir Gölü. Yeşil Ada’daki Aya Stefanos Kilisesi görülecek önemli bir kalıntı. Yeşil Ada’da yerleşim yok fakat kamp ve piknik için ideal bir noktadır. Eğirdir Gölü çevresinde hizmet veren balık restoranları da mevcut.
Yazılı Kanyon: Isparta’nın göz alıcı doğa manzaralarına sahiptir Yazılı Kanyon. Bölge, Sütçüler ilçesine yaklaşık 10 kilometrelik bir mesafede yer alıyor. Kanyondaki bazı karstik inlerde bulunan yazıtlardan dolayı bölge Yazılı Kanyon olarak adlandırılmış. Defne, zeytin, ceviz, pırnal meşesi, alıç ve zakkum başta olmak üzere çeşitli ağaç türleri bulunuyor Yazılı Kanyon’da. Isparta’nın en merak uyandıran bu gezi noktasında fotoğraf çekebilir, yürüyüş yapabilir ve günü güzel bir piknikle sonlandırabilirsiniz.
Antik Kentler: Isparta’nın tarihine ışık tutan Antiocheia Antik Kenti ve Adada Antik Kenti günümüze gelen sağlam kalıntılarıyla görülmeye değer gezi noktaları arasındadır. Her iki antik kent de Pisidia bölgesine ait yerleşim alanlarıdır. Adada Antik Kenti Sütçüler ilçesine, Antiocheia Antik Kenti de Yalvaç ilçesine bağlı.
Isparta’nın zengin tarihinden günümüze gelen birçok yapı bulunuyor. Eğer uzun bir süre Isparta’da kalacaksanız; Kubad Abad Sarayı, Yalvaç Müzesi, Uluborlu Kalesi, Eğirdir Kalesi, Atabey Ertokuş Medresesi, Kutlubey Ulu Camii’ni de Isparta gezilecek yerler listenize dahil edebilirsiniz.
Isparta Yapılacak Aktiviteler
Tarihi Kral Yolu’nun geçtiği Yazılı Kanyon’da trekking yapın.
Eğirdir Gölü’nde sörf, su bisikleti, su kayağı yapmadan; Kovada Gölü’nde kamp kurmadan evinize dönmeyin.
Kış mevsiminde Davraz Kayak Merkezi’ne günübirlik de olsa gidin ve karların tadını çıkarın.
Alışveriş yaparken şehrin yöresel el dokuması halılarından mutlaka satın alın.
Isparta’da Ne Yenir?
Tarımın yoğun olarak yapıldığı Isparta’da sebze yemekleri ön plana çıkmakta… Sofraları süsleyen zengin yöre yemekleri şehrin her restoranında masalara taşınır. Fırın kebabı, çömlek kebabı, sazan dolması, Yalvaç güllacı ve fasulye boranısı Isparta yöresel yemekleridir. Çorbaların da sıklıkla tüketildiği tarhana, işkembe, oğmaç ve mercimek çorbası da deneyebileceğiniz lezzetler arasında.