Prens Adaları’nın en çok ziyaret edilen noktasıdır Büyükada. Özellikle bahar ve yaz aylarında görülmeye değer bir doğaya sahiptir. Yüzyıllar boyunca yaşam alanı olmaya devam eden Büyükada, şehrin karmaşasından uzaklaşıp doğayla baş başa kalmak isteyenler tarafından sık sık ziyaret ediliyor. İstanbul’a gelen yabancı turistlerin de yoğun ilgisini görmesi sebebiyle Büyükada butik otel ve pansiyon sayıları oldukça fazladır. Adalar ilçesinin merkezi olan Büyükada’da fayton turları ve bisiklet gezileri oldukça popüler. Üstelik Marmara Denizi’nin tüm güzelliğini gözler önüne seren plajları yaz sezonu boyunca hareketliliğin koruyor. Kabataş’tan kalkan Büyükada vapur seferleri hakkında bilgi alarak günübirlik bir ada gezisi düzenleyebilir, dilerseniz Büyükada otellerinin birinde konaklayarak tarihle doğanın buluştuğu bu güzel bölgede bir-iki gün geçirebilirsiniz.
Büyükada Gezilecek ve Görülecek Yerler
Büyükada Rum Yetimhanesi: Manastır Tepesi’nde yer alan Büyükada Rum Yetimhanesi, Fransızlar tarafından otel olarak inşa edilmiş. 1898-1899 yılları ile tarihlendirilen yapı, dünyanın en büyük ahşap binası olarak biliniyor. Eleni Zarifi adlı bir Rum kadın tarafından satın alınan bina, yetimlere hizmet veren bir kurum olmuştur. I. Dünya Savaşı yıllarında ise Kuleli Askeri Mektebi olarak kullanılmıştır. Günümüzde boş olan Büyükada Rum Yetimhanesi, adanın en eski yapılarından biri.
Aya Yorgi Kilisesi: Aya Yorgi Kilisesi, 1905 yılı ile tarihlendiriliyor. Adanın yüksek bir tepesinde bulunan kilise, Rumlar tarafından Aya Yorgos olarak adlandırılıyor. Kilise, üç çanıyla ünlü bir yapı. Özellikle nisan ve eylül aylarından dilek dilemek isteyenler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Adalar Müzesi: İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olarak bilinen Adalar Müzesi, 2010 yılı ile ziyarete açılmıştır. Prens Adaları hakkında detaylı bilgi veren müze; fotoğraflar, binlerce Osmanlı arşiv belgesi, yüzlerce belgesel film ve Adalar ile ilgili video klipleri ziyaretçilerle buluşturuyor. Ayrıca Adalar Müzesi’nde geçici sergiler de düzenlenmekte.
Büyükada Yapılacak Aktiviteler
Büyükada’ya vapurla geçerken simitinizi martılarla paylaşın.
Adanın keyfini fayton turlarına katılarak ikiye katlayın. Faytonun ardından bisiklet kiralayarak adanın gizli kalmış noktalarını keşfedin.
Yörükali Plajı’nda denize girmeden Büyükada’dan ayrılmayın.
Büyükada Adakule’ye giderek fotoğraf çekin.
Büyükada’da Ne Yenir?
Büyükada’nın sahil kıyısı boyunca birçok restoran bulunuyor. Özellikle balık restoranlarının yoğunlukta olduğu Büyükada’da taze balıkların tadına mutlaka bakmalısınız. Balıkları ister ızgara, isterseniz buğulama olarak tercih edebilirsiniz. Büyükada’da sabah kahvaltısı yapabileceğiniz mekânlar da bulunuyor. Ayrıca adaya ilk adım attığınız an bir dondurmanın size eşlik etmesine izin verin.