İstanbul’un en eski yerleşim alanları arasındaki Topkapı, Fatih ilçesine bağlı semtlerden biri. Edirnekapı ve Mevlevikapı arasında yer alan Topkapı, Bizans döneminde Ayios Romanos ismiyle anılıyordu. Semt, köklü tarihinden bu yana önemli bir yerleşim alanı olmaya devam ediyor. İstanbul surları arasında kalan Topkapı, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettikten sonra şehre girdiği kapı olarak biliniyor. Tarihi Yarımada’nın bu küçük semtinde çok fazla gezilecek nokta bulunmasa da, Fatih’in diğer semtlerine olan yakınlığı sebebiyle İstanbul’un en önemli yapılarını kolaylıkla ziyaret edebilirsiniz.
Topkapı Gezilecek ve Görülecek Yerler
Panorama 1453 Tarih Müzesi: İstanbul’un fethini canlandıran Panorama 1453 Tarih Müzesi, Topkapı’da görülmesi gereken ilk yer. 2009 yılında açılan müzede fetih anları canlandırılırken Mehter Takımı ve Osmanlı atlarının kişneme sesleri de kullanılmış. Müze, Topkapı-Edirnekapı surlarının karşısında yer alıyor.
Merkez Efendi Camii: Yaptığı mesir macunuyla Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Valide Sultan’ı iyileştiren Merkez Efendi’nin adına inşa edilmiştir. Banisi ise yine Kanuni Sultan Süleyman’ın kız kardeşi Şah Sultan’dır. Camide Merkez Efendi’nin türbesi ve bir çilehane de bulunuyor. Çilehanenin etrafında; Sabahattin Eyüboğlu, Tahsin Öz, Halide Edip Adıvar ve Atatürk’ün hafızı Yaşar Okur’un mezarları bulunuyor.
Sultanahmet Meydanı: Topkapı’ya yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta yer alıyor Sultanahmet. Fatih’in en çok ziyaret edilen Sultanahmet semtindeki meydana sıralanmış tarihi kalıntılar ve yapılar Topkapı gezilecek yerler listelerinde mutlaka yerini almalı. Sultan Ahmet Camii ve Ayasofya başta olmak üzere; Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, İbrahim Paşa Sarayı, Yılanlı Sütun ve Örme Sütun Sultanahmet Meydanı boyunca görebileceğiniz tarihi yapılardır.
Topkapı Yapılacak Aktiviteler
Fatih’in her noktası gibi Topkapı da alışveriş için oldukça ideal bir semt. Topkapı’nın dar sokaklarındaki küçük dükkânlarda takı ürünleri alabilir, alışveriş merkezlerindeki giyim mağazalarına uğrayabilirsiniz.
Topkapı’da Ne Yenir?
Fatih’in her damak zevkine hitap eden restoranları, Topkapı sınırlarında yoğun olarak görülüyor. Küçük lokanta işletmeleri, şık restoranlar ve büfeler çeşitli yeme-içme alternatifleri sunuyor. Semt, tarihi boyunca Ermeni, Rum, Yahudi halkının yaşadığı bir bölge olmasından dolayı mutfak kültürü de oldukça zengindir. Topkapı otellerinin restoranları dünya mutfağına yer verirken, semtin merkezindeki restoranlarda; balık, ızgara, salata, meze ve kebap çeşitlerinin tadına bakabilirsiniz.