Marmara Denizi’nin çevrelediği Silivri, özellikle İstanbul halkının yaz sezonu boyunca denize girmek için tercih ettiği bir ilçedir. Önemli bir ticaret yolu üzerinde bulunan Silivri, tarih boyunca birçok medeniyetin ilgisini görmüştür. Spartalılar, Makedonya, Bizans, Roma ve Osmanlı dönemlerinde aktif bir yerleşim alanı olarak kullanılan Silivri, geçmişten günümüze çeşitli kalıntılara sahiptir. Çatalca Yarımadası’na bağlı olan Silivri’de temel geçim kaynağı; tarım, hayvancılık, sanayi ve turizmdir. Özellikle hafta sonu tatilleri için sıklıkla tercih edilen ilçede çeşitli konaklama tesisleri de yer alıyor.
Silivri Gezilecek ve Görülecek Yerler
Mimar Sinan Köprüsü: Silivri tarihi yapılarının ilk sırasında yer alan Mimar Sinan Köprüsü, eski İstanbul-Edirne yolu üzerinde bulunuyor. Mimar Sinan’ın sayısız eserlerinden biri olan köprü, çeşitli dönemlerde onarımlardan geçmiş olup, sağlamlığını günümüzde de koruyor.
Aleksios Apokaukos Kilisesi: Hangi yıl yapıldığına dair kesin bir bilgi bulunmuyor Aleksios Apokaukos Kilisesi’nin. İstanbul’un fethedilmesinin ardından Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine camiye çevrilmiştir. Günümüzde Fatih Camii olarak hizmet veriyor. Caminin altında küçük bir sarnıç yer alıyor. Silivri’ye bağlı Alibey Mahallesi’nde bulunmakta.
Piri Mehmet Paşa Külliyesi: Osmanlı veziri Piri Mehmet Paşa tarafından yaptırılan külliyedir. 1530-1531 yılları arasında yapılan külliyenin mimari kesin olarak bilinmemekle birlikte, bazı kaynaklarda Mimar Sinan olarak geçmektedir. Sıbyan mektebi, cami, imaret, kitaplık, medrese, kervansaray, hamam ve çeşme, külliyeyi oluşturan parçalardır.
Silivri Yapılacak Aktiviteler
Silivri’nin sahil kıyısı boyunca sıralanan plajlarda denize girin.
Plajlardaki teknelerden kiralayarak küçük bir gezintiye çıkın.
Silivri’den kalkan feribotlarla Avşa Adası’nı günübirlik ziyaret edin.
Akşam saatlerini ilçenin küçük barlarında veya canlı müzik sunan mekânlarda geçirin.
Silivri’de Ne Yenir?
Balıkçılığın geçim kaynağı olduğu Silivri’de balık ve deniz ürünleri sunan çok sayıda mekân bulunuyor. Özellikle sahil kıyısındaki restoranlarda öğle veya akşam yemeklerinizi yiyebilirsiniz. Genel olarak Türk yemeklerinin ağırlıklı olduğu Silivri’de; kebap, ciğer, pide, döner üzerine lokantalar da yer alıyor. Dızlama, borani, papara, yumurta çorbası, düğün çorbası ve kesme çorbası Silivri yöresine ait lezzetlerdir.