Tarihi dokusuyla UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Safranbolu, Karabük’ün en önemli ve turizm potansiyeli en yüksek ilçesidir. Batı Karadeniz’in doğasını ve köklü bir tarihin derin izlerini taşıyan Safranbolu, geleneksel Türk toplumunun günlük yaşantısını günümüzde de sergiliyor. Her sokağı ahşap kokan ilçede eski Türk evlerinin mimari özelliklerini inceleyebilir, daha birçok tarihi yapısını keşfedebilirsiniz. Dünyanın da ilgisini çekmeyi başaran Safranbolu’da birçok konaklama tesisi bulunuyor. Safranbolu Karabük, Homeros’un İlyada destanında geçen Paflagonya bölgesinde yer alıyor. İlçenin tarihi ise M.Ö. 3000’li yıllara dayanmakta…
Safranbolu Gezilecek ve Görülecek Yerler
Yörük Köyü: Safranbolu’nun tarihi sürecine 450 yıldır eşlik eden bir yerleşim alanıdır Yörük Köyü. Köy, 1997 yılında koruma altına alınmış durumda ve tarihi değerini korumak için artık yapılaşmaya izin verilmemekte... Yörük Köyü, Safranbolu’ya yaklaşık 20 kilometrelik bir mesafede bulunuyor. Geziniz sırasında köyün tüm sokaklarını fotoğraflayabilirsiniz. Sipahioğlu Konağı, köyün en ünlü yapılarından biridir.
Bulak Mağarası: Bulak Mağarası, Karadeniz’in en büyük ikinci mağara oluşumudur. Safranbolu gezilecek ve görülecek yerlerinden biri olan mağaranın uzunluğu 6 kilometreyi bulmakta… Fakat sadece 400 metresi ziyaret edilebiliyor. Mağaranın içerisi ışıklandırıldığı için sarkıt ve dikitlerin etkisi ikiye katlanmış durumda. Aynı ismi taşıdığı Bulak Köyü’nde yer alıyor.
Safranbolu Kent Tarih Müzesi: Eskiden Hükümet Konağı olarak kullanılan bina yeniden düzenlenmiş ve Safranbolu Kent Tarih Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Safranbolu’nun kültünü yansıtan müzede ilçenin tarihini anlatan belgeler, kültürel yayınlar, konferans salonu ve sergi salonu bulunuyor. Ayrıca Karabük’ün yöresel kıyafetleri de sergilenen parçalar arasında…
Safranbolu Ulu Camii (Ayastefenos Kilisesi): Safranbolu Ulu Camii, 1872 yılında Rum kilisesi olarak inşa edilmiş bir yapıdır. Ayastefenos Kilisesi adıyla bilinen yapı, Osmanlı’nın bölgeyi fethetmesinin ardından camiye çevrilmiştir. Safranbolu Ulu Camii, eski bir Rum mahallesi olan Kıranköy mevkiinde yer alıyor.
Köprülü Mehmet Paşa Camii, Mümtazlar Gezi Evi, İncekaya Su Kemeri, İzzet Mehmet Paşa Camii, Safranbolu Saat Kulesi, Sarıçiçek Yaylası ve Ulu Yayla da Safranbolu gezilecek yerler rotanıza ekleyebileceğiniz noktalardır.
Safranbolu Yapılacak Aktiviteler
Safranbolu Hıdırlık Tepesi’ne çıkarak ilçeyi bir de yukarıdan seyredin.
Safranbolu evleri arasında gezinirken fotoğraf makineniz mutlaka yanınızda olsun.
Yemeniciler Arastası’nda alışveriş yapın ve Safranbolu evlerinin maketleri başta olmak üzere ilçenin el sanatları ürünlerinden satın alın.
Tokatlı Kanyonu ve İncekaya Kanyonu’nda yürüyüş yaparak doğanın tadını çıkarın.
Eflani göletlerinde balık tutmadan, Ulu Yayla ve Sarıçiçek Yaylası’nda kamp yapmadan, Safranbolu lokumu almadan evinize dönmeyin.
Safranbolu’da Ne Yenir?
Safranbolu mutfağında özellikle hamur işleri ve et ürünleri sıklıkla kullanılır. Kendi yöresine ait lezzetlerin yanı sıra Türk mutfağının zengin yemek çeşitlerini de Safranbolu restoranlarında tadabilirsiniz. Yöre halkı; erişte, domates salçası, asma yaprağı ve dut pekmezini kış aylarında tüketmek için önceden hazırlar. Safranbolu’ya gittiğinizde; Safranbolu bükmesi, kuyu kebabı, etli yaprak dolması, cevizli keşli yayım ve peruhi yemeden gezinizi sonlandırmayın.