Leziz yemekleri, yöresel el sanatları, kayak merkezleri, plajları ve yaylalarıyla dört mevsim ziyaret edilesi bir şehirdir Kastamonu. Tarihi dokular ve doğa güzellikler ile yöre halkının günlük yaşantısının harmanladığı Kastamonu, dinlendirici ve huzur dolu bir tatilin kapılarını açıyor. Kış aylarında kayak merkezine yakın otellerin doluluk oranına ulaştığı Kastamonu’da, yaz sezonunun gelmesiyle birlikte daha çok şehir otelleri ilgi görmekte... Toplam 20 ilçesi bulunan Kastamonu’nun en bilinen ilçeleri; Abana, Taşköprü, Küre, Merkez, Pınarbaşı ve Çatalzeytin’dir. Batı Karadeniz’in bu güzel şehrinde; dağcılık, trekking ve kamp gibi çeşitli doğa aktiviteleri yapılabiliyor. Sayfamızda yer alan
Kastamonu otellerini inceleyerek rezervasyon işlemlerinizi gerçekleştirip, her adımda yeni bir yer keşfedeceğiniz huzur dolu bir tatile ilk adımı atabilirsiniz.
Kastamonu Gezilecek ve Görülecek Yerler
Kastamonu Kalesi: 12. yüzyıl yapılarından bir örnek olan Kastamonu Kalesi, şehrin yüksek bir tepesinde bulunuyor. Kommenler Hanedanlığı zamanında yapıldığına dair bilgiler bulunan kalenin günümüze ulaşan kısımları, beylikler döneminde sürekli onarılmıştır. Yapımı sırasında taş ve harç kullanıldığı görülüyor.
Mahmut Bey Camii: Çivi kullanılmadan çekme sistemiyle yapılan ve yüzyıllardır ayakta kalmayı başaran Mahmut Bey Camii, Kastamonu’da mutlaka gezip görmeniz gereken tarihi bir yapıdır. 1366 yılı ile tarihlendirilen cami UNESCO Dünya Miras Listesi’ne almış olup, turizm potansiyelini yükseltmiş durumdadır. Merkez ilçeye bağlı Kasaba Köyü’nde bulunmasından dolayı kolay bir ulaşıma sahiptir. Çıkabilecek olası bir yangın için elektrik ve ısıtma sisteminin bulunmadığı Mahmut Bey Camii, en son 2007 yılında restorasyon sürecinden geçmiştir.
Zımbıllı Tepe Höyüğü: Romalılar tarafından kurulan ve Pompeiopolis Antik Kenti olarak da adlandırılan Zımbıllı Tepe Höyüğü çeşitli kazılara ev sahipliği yapmış olup, birçok eserin günyüzüne çıktığı önemli bir antik yerleşim alanıdır. Höyük ve çevresinde çıkarılan eserlerin birçoğu günümüzde Kastamonu Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
Horma Kanyonu: Pınarbaşı-Ilıca’da benzersiz bir doğaya hakim olan Horma Kanyonu, şelaleleri ve derin gölleri ile görenlerin beğenisini kazanıyor. Turizm potansiyeli yüksek, ancak çok fazla tanıtımı yapılmadığı için pek bilinmeyen Horma Kanyonu genellikle doğa tutkunları tarafından ziyaret ediliyor. Horma Kanyonu tehlikeli geçişlere sahip olduğu için yerel rehberlerle gezilmeli. Trekking ve fotoğraf çekimleri için Horma Kanyonu’na rotanızı çevirebilirsiniz.
Kastamonu gezilecek ve görülecek yerler arasında; Valla Kanyonu, Ilgarini Mağarası, İsmail Bey Külliyesi, Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi, Ilgaz Dağı Milli Parkı, Gideros Koyu, Ilıca Şelalesi, Küre Dağları Milli Parkı ve Geriş Tepesi de bulunuyor. Uzun bir gezi programı yapıyorsanız tüm bu noktaları teker teker keşfedebilirsiniz.
Kastamonu Yapılacak Aktiviteler
Kış mevsiminde Ilgaz Kayak Merkezi’ne geçerek karların tadını çıkarın. Kayak ve snowboard gibi kış sporları aktivitelerine katılın.
Kastamonu’da fotoğraf safari için çok güzel bölgeler var. Eğer fotoğraf çekmeye ilginiz varsa Küre Dağları Milli Parkı, Horma Kanyonu ve şehrin yaylalarını fotoğraf karelerinize yansıtın.
Yaz sezonu boyunca Kastamonu plajlarında denizin tadını çıkarın. Denize girmek için özellikle Gideros Koyu’nu tercih edin.
Pastırmalı ekmek ve çekme helvanın tadına mutlaka bakın.
Merkez ilçede yoğunlaşan dükkân ve mağazalardan alışveriş yapın. El oyaları, söğüt ağacından yapılan gazetelik ve ekmek sepeti gibi yöreye özgü eşyalardan satın alın.
Kastamonu’da Ne Yenir?
Hayvancılığın temel geçim kaynağı olduğu Kastamonu’da, yöre yemeklerinin birçoğu hayvan ürünleriyle yapılıyor. Yöre mutfağında en çok kullanılan bir diğer ürün ise bitkilerdir. Mıklama, tavuklu ıslama, keşli erişte, simit tiridi ve bunların yanı sıra caba güveci, mancar yemeği, tirit, ekşili pilav ve pırasa dolması öncelikli olarak denemenizi gereken Kastamonu yöresel lezzetleridir.