Ülkemizin tarihi ve doğal güzelliklerini gözler önüne seren Kırşehir, Tunç dönemine uzanan bir tarihe sahip. Termal su zenginliğiyle yıl içerisindeki ziyaretçi potansiyelini arttıran Kırşehir, Ahilik teşkilatının temellerini oluşturan illerden biri olup, yeraltı şehirleri ve tarihi noktalarıyla baştan sona keşfedilmesi geren bir şehirdir. Çok eski dönemlerde Makissos adıyla bilinen il, Türklerin eline geçtikten sonra “Kır Şehri” ismini almış olup, günümüzde Kırşehir olarak adlandırılmaktadır. Turistlerin büyük bir kısmı kaplıcalar için geliyor olsa da; ovaları, vadileri, akarsuları ve dağlarıyla birçok keşif noktasına sahiptir.
Kırşehir Gezilecek ve Görülecek Yerler
Kaplıcalar: Kırşehir, önemli kaplıca bölgeleri ile turistlerin ilgisini çekmektedir. Şehrin bazı kaplıca noktasında termal oteller bulunuyor. Başta Terme Kaplıcası olmak üzere; Karalar Köyü’ndeki Karakurt Kaplıcaları ve Çiçekdağı ilçesindeki Bulamaç Kaplıcası tesisleriyle en çok tercih edilen bölgelerdir. Kaman Savcılı Ilıcası ve Mahmutlu Kaplıcası’nda konaklama tesisi bulunmuyor. Günübirlik gitmeyi planlıyorsanız hepsini gezip görebilir, kaplıca sularından yararlanabilirsiniz.
Ahi Evran Camii: Ahilik teşkilatının bir zaviyesi olarak 1482 yılında inşa edilen yapı, sonraki yıllarda cami olarak hizmet vermeye başlamış. Cami, il merkezinde bulunduğu için kolay bir ulaşım yoluna sahip. Camiyi ziyaret edenlerin hepsi, Ahi Evran Veli’nin türbesine de ziyarette bulunuyor. Türbeye caminin içerisindeki merdivenle çıkılıyor. Kırşehir gezilecek ve görülecek yerler listenize bu önemli yapıyı mutlaka ekleyin.
Kesikköprü Kervansarayı: Kırşehir gezilecek yerlerden biri de Kesikköprü Kervansarayı’dır. Kervansaray, Merkez ilçede yer alıyor ve 1248 yılı ile tarihlendiriliyor. Banisi ise, eldeki kaynaklara göre Nureddin Cebrail bin Cacabey’dir.
Kalehöyük Arkeoloji Müzesi: Kırşehir’in en eski yerleşim alanı olan Kalehöyük, Kaman’a bağlı Çağırkan beldesinde yer alıyor. Höyük, 2009 yılında Kırşehir Müze Müdürlüğü’ne bağlanmış olup, bölgede Japon hükümetinin öncülüğünde bir müze kurulmuştur. Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’ni diğer müzelerden ayıran bir özelliği var. Müzeyi gezdiğinizde buradaki kalıntıları höyükte görmek mümkündür.
Aşık Paşa Türbesi: 14. yüzyıl yapılarından biri olan Aşık Paşa Türbesi, şehrin Merkez ilçesinde bulunan yüksekçe bir tepe üzerinde yer alıyor. Halk şairi Aşık Paşa’ya ait olan türbe, Kırşehir’in en çok ziyaret alan noktaları arasında.
Seyfe Gölü Kuş Cenneti: Doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Seyfe Gölü’nde 182 kuş türü yaşıyor. Göl, 15 kilometrelik bir alanı kapsıyor ve ovanın tamamı 152.200 hektarlık bir alana hâkim. Kırşehir gezinizde Seyfe Gölü Kuş Cenneti’ne kısa bir yolculuk yapabilirsiniz. Bölgeye Mucur ilçesinde ulaşabilirsiniz. Mucur’a yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Kırşehir Yapılacak Aktivitler
Şehrin termal bölgelerine giderek şifalı kaplıca sularında vakit geçirin.
Alışverişe çıkarak, Kırşehir yöresine ait onyx taşından yapılan el sanatları ürünlerinden satın alın.
Kırşehir’de Ne Yenir?
Sofra kültürünün günümüzde de yaşandığı Kırşehir’de birbirinden lezzetli yemekler sizleri bekliyor. İç Anadolu mutfağının hakim olduğu şehirde; keşkek, boranı, sebzeli bulgur pilavı, soğanlama, yarma aşı, yoğurt çorbası, madımak ve sütlü pilav denenmesini tavsiye ettiğimiz yemekler arasındadır. Kırşehir restoranlarından birine girdiğinizde özellikle çullama ve pancar çırpmasının tadına bakmanızı tavsiye ederiz.