3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Selçuklu; tarihi eserleri, müzeleri ve türbelerinin yanı sıra kaplıca bölgelerine olan yakınlığıyla da ilgi görmeye devam ediyor. İnanç turizminin en önemli merkezlerinden biri olan Selçuklu, Konya il merkezine 3 kilometre uzaklığa sahip. İsmini, Konya’yı başkent yapan Selçuklu Devleti’nden almıştır. Konya Selçuklu’nun tarihi izlerini gözler önüne seren mahalleleri, camileri ve müzeleri her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Mevlana Türbesi’ne yakın olması ise ziyaret sayılarını arttıran önemli bir faktör. Selçuklu otellerinde erken rezervasyon yaptırarak ilçenin en meşhur noktalarını ziyaret edebilirsiniz. Oteller yılın her mevsimi hizmet veriyor.
Selçuklu Gezilecek ve Görülecek Yerler
Mevlana TürbesiMevlana Celaleddin Rumi’nin türbesi, Konya Merkez’de yer alıyor ve Selçuklu ilçesine sadece 3 kilometrelik bir mesafede bulunuyor. Şehrin simgesi haline gelen Mevlana Türbesi, Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Selçuklu gezilecek ve görülecek yerler listelerinde Mevlana Türbesi ve türbe içindeki müze ilk sırayı almalı.
Sille Köyü: Sille Köyü, esasında Selçuklu’nun bir mahallesidir. Eski dönemlerde köy olmasından dolayı günümüzde de birçok kişi tarafından Sille Köyü olarak adlandırılır. 6000 yıllık bir yerleşim alanı olmasından dolayı Sille’nin sınırları içerisinde birçok tarihi ev ve yapı bulunuyor. Sille’nin en önemli yapısı Hagios Khariton Manastırı’dır. Ak Manastır olarak da adlandırılan yapı, dünyanın en eski ve büyük manastırlarından biridir. Ayrıca Aya Elena Kilisesi de köyün en gözde yapıları arasında.
İnce Minareli Medrese: Konya’nın en önemli tarihi değerleri arasındaki İnce Minareli Medrese, Selçuklu mimarisinin örneklerinden biri. II. İzzeddin Keykavus döneminde yapılan medrese, Vezir Sahip Ata Fehrettin Ali’nin isteği üzerine inşa edilmiştir. İnce Minareli Medrese, taş işçiliği ve Selçuklu mimarilerine pek kullanılmayan taç kapısıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
Selçuklu Yapılacak Aktiviteler
Sille Mahallesi’nin tarihi yapılarını baştan sona gezin.
Ilgın Kaplıcaları’nın şifa veren sularından yararlanın.
Yöreye özgü el işi kilimler, çömlekler ve kıyafetlerden satın alın.
Mevlana semazen gösterilerini mutlaka izleyin.
Selçuklu’da Ne Yenir?
Konya’nın zengin mutfağına ait yöresel yemekleri Selçuklu restoranlarında tadabilirsiniz. Kuzu ve koyun etinin ön plana çıktığı Konya-Selçuklu yöresel yemeklerinde hamur işleri de sıklıkla yapılır. Etli ekmek başta olmak üzere; çöpleme, patlıcanlı calla, saç arası, kuru kabak sarması ve patlıcan orta deneyebileceğiniz Selçuklu yemeklerinin başında geliyor.