İç Anadolu’nun turizmini hareketlendiren Kütahya, porselen ve çinileriyle dünyaca bir üne sahip olup, ayrıca termal turizmin en önemli şehirlerinden biridir. İç Anadolu’nun en eski yerleşim alanları arasındaki Kütahya’nın 5.000 yıllık bir tarihi vardır. Farslar, Frigler, Hititler, Romalılar, Makedonyalılar, Doğu Romalılar, Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlıların hüküm sürdüğü Kütahya; yaylaları, vadileri ve tarihi kalıntılarıyla keşfedilmesi gereken bir şehir. Kütahya’nın devlet hastanesi ve üniversitesi ile sağlık ve sosyal yaşantısı da gelişmiştir. Şehrin Merkez ilçesi dahil olmak üzere toplam 13 ilçesi vardır. Oteller, genellikle şehrin merkezi noktalarında yoğun olarak görülmekte olup, kaplıca bölgelerinde özellikle termal tesisleri yer almaktır.
Kütahya Gezilecek ve Görülecek Yerler
Kaplıcalar: Kütahya kaplıcaları, her sezon yoğun ilgi gören noktaların ilk sıralarında. Şehrin kaplıca bölgelerini hem keşfetmek için yolculuklar yapabilirsiniz hem de şifalı kaplıca sularından faydalanabilirsiniz. Simav ilçesindeki Eynal Kaplıcaları, Yoncalı Kaplıcaları, Eskişehir karayoluna yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Ilıca Harlek Kaplıcaları, Yine Simav ilçesindeki Çitgöl Kaplıcaları ve Emet’teki Dereli Kaplıcaları termal sularıyla sizleri dinlendirirken, çevresindeki doğal güzellikleriyle de farklı keşif noktaları sunacak. Kaplıca bölgelerini Kütahya gezilecek yerler listenize dahil edin.
Kütahya Kalesi: Merkez ilçede yer alan Kütahya Kalesi, şehrin simgesi haline gelmiş önemli bir kalıntıdır. Üç bölümden oluşan kalenin hangi dönem ve kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Şehir gezinizde kaleye çıkabilirsiniz.
Kütahya Ulu Camii: Kütahya Ulu Camii, şehrin tarihi ibadet mekanlarının ilk sıralarında yer alıyor. Selatin camilerden biri olmasından dolayı Cami-i Kebir olarak da adlandırılıyor. Yıldırım Bayezid tarafından inşa ettirilmeye başlanmış fakat yarıda kalmıştır Ulu Camii. Yıldırım Bayezid’in oğlu Şehzade Musa Çelebi tarafından tamamlanmıştır.
Kütahya Çinili Camii: Dış cephesinin çinilerle süslendiği Kütahya Çinili Camii, 1973 yılı ile tarihlendiriliyor. Ressam Ahmet Yakupoğlu’nun eseri olan caminin dış mimarisi ve iç mekanı oldukça dikkat çekici olup, ayrıca şehrin simgelerinden biri. Caminin dünyada ve Türkiye’de başka bir örneği bulunmuyor.
Domaniç Ormanları: Kütahya’nın doğasının önemli bir parçasıdır Domaniç Ormanları. İsmini, bulunduğu Domaniç ilçesinden alır. Ormanın içerisinde sayısız ağaç türü yer alıyor. Hatta bazı ağaç türleri sadece bu ormanda yetişebiliyor. Bitki bilimcilerin inceleme alanlarından biri olan Domaniç Ormanları, Kütahya gezilecek yerler arasında ve doğaseverler tarafından sürekli ziyaret görüyor.
Dumlupınar Şehitliği: Dumlupınar Meydan Muharebesi’nin izlerine rastlayacağınız Dumlupınar Şehitliği’nde 500 Er ve 10 Subayın mezarı bulunuyor. Şehitlik, 1992 yılında Kültür Bakanlığı’nın öncülüğünde açılmıştır. Kütahya gezinizde şehitlik ziyaretinde bulunabilirsiniz. Şehitliğin yanında yine aynı isimli Dumlupınar Müzesi’ni de gezmeyi ihmal etmeyin.
Kütahya Yapılacak Aktiviteler
Kütahya’nın ünlü termal bölgelerinde birçok hastalığa iyi gelen kaplıcalardan faydalanın. Eynal Kaplıcaları, Murat Dağı Kaplıcaları, Dereli Kaplıcaları, Çitgöl Kaplıcaları ve Ilıca Harlek Kaplıcaları tercih edeceğiniz bölgeler arasında… Kaplıca sularının; romatizma, egzama, ülser, kireçleme, kemik erimesi ve kaş ağrılarına şifa olduğu biliniyor.
Kütahya çarşılarında uzun uzun alışveriş yapın. Çarşılarda doğal sebze ve meyve tedarik edebilir ve hediyelik eşya satan tezgahlardan küçük biblolar, takı aksesuarları alabilirsiniz.
Kütahya’da Ne Yenir?
İç Anadolu’nun yemeklerini mutfağına yansıtan Kütahya’da; börek, mantı ve bulgur yemekleri ön plana çıkıyor. Mantı türlerinden erişteye, çorba ve gözleme çeşitlerine kadar her yemeği ayrı bir lezzetli. Her Kütahya restoranında bulabileceğiniz lezzetlerden ilk olarak cimcik ve kıymalı sini mantıyı denemelisiniz. Dolamber böreği, tosunum, gözleme, sıkıcık çorbası ve tahinli çörek Kütahya yöresel mutfağının seçkin yemeklerinden bazılarıdır. Kebap, pide, balık ve aperatif yiyecekler sunan restoranlar da bulunuyor Kütahya’da. Sadece il merkezinde değil, her ilçesinde ve beldesinde restoranlar mevcut.