“Şehzadeler Şehri” olarak ünlenmiş, doğasıyla ve kaplıcalarıyla kalabalıktan arınmış bir şehirdir Manisa. Manisa, tarihten bu yanan önemli bir yerleşim alanı olmayı sürdürüyor. Sahip olduğu kaplıcaları ve doğasıyla kalabalıktan uzak olan şehir, son yıllarda turizm açısından gelişmiş ve bu durum kentte çeşitli otellerin açılmasını da beraberinde getirmiştir. Manisa’da Ege’nin sıcak insanlarıyla tanışabilir, zengin doğasını keşfe çıkabilir, tarihin farklı dönemlerine ait sayısız kalıntıyı görme şansı yakalayabilirsiniz.
Manisa Gezilecek ve Görülecek Yerler
Manisa Kalesi: Manisa Kalesi, şehrin en ünlü yapısıdır. Hangi döneme ait olduğu bilinmemekle birlikte, 13. yüzyıl ile tarihlendiriliyor. İç kale ve dış kale olarak iki bölüme ayrılan yapıda tuğla hatıllı moloz taş kullanıldığı görülmekte… Manisa Kalesi, Merkez ilçede, Spil Dağı’nın yamaçlarında yer alıyor.
Sart Antik Kenti (Sardes): Sart Antik Kenti, Lidya Krallığı döneminde başkent olmuş önemli bir yerleşim alanıdır. Bölgedeki arkeolojik kazı çalışmaları ilk kez 1854 yılında yapılmıştır. Günümüzde de dönem dönem kazı çalışmaları devam etmekte… Sardes Antik Kenti olarak da adlandırılan bölge, Manisa Salihli’ye yaklaşık 9 kilometrelik bir uzaklıkta yer alıyor. Kilise, hamam, mezarlar, akropol, tapınak ve mahkeme binası antik kentin kalıntılarından sadece birkaçı.
Bintepe Tümülüsleri: Salihli gezilecek yerler arasında olması gereken önemli noktalardan biri de Bintepe Tümülüsleri’dir. Lidyalılar tarafından yapılan mezarlar Sart Antik Kenti’ne yakın bir konumda yer alıyor. Tümülüslerdeki en büyük mezar Lidya kralı II. Alyattes’e aittir. Bölgede yaklaşık olarak 90 tümülüs yer alıyor.
Manisa Kaplıcaları: Şifalı su kaynaklarına sahip olan Manisa, termal turizm denildiğinde akla gelen şehirlerden biridir. Fakat aralarından sıyrılan ve en bilindik termal bölgeleri Salihli’deki Kurşunlu Kaplıcaları ve Turgutlu’daki Urganlı Kaplıcaları’dır. Kaplıca bölgelerinde konaklayabileceğiniz termal oteller bulunuyor. Her iki kaplıca da genel olarak; romatizma, cilt, karaciğer, eklem ve kadın hastalıklarına şifa oluyor.
Saruhan Bey Türbesi, 22 Sultanlar Türbesi, Manisa Müzesi, Yedi Kızlar Türbesi, Ağlayan Kaya, Sidas Antik Kenti, Rum Mehmet Paşa Bedesteni, Cumhuriyet Hamamı ve Muradiye Camii Manisa gezilecek ve görülecek yerler listenize ekleyebileceğiniz noktalar arasında.
Manisa Yapılacak Aktiviteler
Spil Dağı Milli Parkı’nda piknik yapmak için kendinize zaman ayırın.
Mart ayında Manisa’da olacaksanız Manisa Mesir Macunu Festivali’ni kaçırmayın. Ekim ayında gidecekseniz eğer, mutlaka Akhisar Zeytin Hasat Şenliği’ne katılın.
Kaplıcaların şifalı sularından yararlanmadan evinize dönmeyin. Urganlı ve Kurşunlu kaplıcaları ilk tercihleriniz olsun.
Merkez ilçede yer alan Yeni Han’dan alışveriş yapın. Yöreye özgü kıyafetler, taş oyma ürünler ve antika eşyalar satın alın.
Manisa’da Ne Yenir?
Mutfağı çeşitli lezzetlerle zenginleşen Manisa’da ilk olarak; kula güveci, nohutlu mantı ve Manisa kebabının tadına bakmalısınız. Kentte bağ ve bahçe tarımının yapılmasından dolayı yöre yemekleri kadar Türk mutfağını şekillendiren lezzetleri de deneyebilirsiniz. Simit ekmeği, börülce tarator, şevket-i bostan, kabaklı pide, odun köfte ve ekmek dolması Manisa’da damağınızla buluşturacağınız, belki de yeni keşfedeceğiniz lezzetlerdendir. Ayrıca Manisa’nın meşhur mesir macununu yemeden tatilinizi sonlandırmayın.