Farklı dinlerin izlerini aynı noktada yakalayacağınız Mardin Merkez, nefes kesen tarihi yapılarıyla günümüzün en merak edilen noktaları arasındadır. Binlerce yıldır yerleşim alanı olarak kullanılan Mardin, kültürel değerlerini günümüzde de korumayı başarmış ve son yıllarda kültür turizminin en önemli noktalarından biri haline gelmiştir. Yüzyıllık camiler, kiliseler ve sivil mimari örneklerine sahip olan Mardin Merkez’de çeşitli medeniyetler hüküm sürmüştür. Günümüzde her dinden insanı aynı memlekette buluşturan, özellikle Süryani ve Müslümanların yoğun olduğu Merkez ilçede gezilecek ve görülecek noktaların yanı sıra birbirinden eğlenceli aktivitelere de katılabilirsiniz.
Mardin Merkez Gezilecek ve Görülecek Yerler
Mardin Kalesi: Mardin Merkez’in yüksek bir tepesinde yer alan Mardin Kalesi; Pers, Sümer, Asur, Babil, Emevi, Selçuklu Osmanlı başta olmak üzere birçok medeniyet tarafından aktif olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise Mardin Merkez’e gelen turistlerin ilk duraklarından biridir. Kale yapısının büyük bir bölümü bugün hâlâ ayakta.
Mor Yusuf Kilisesi: Yapımına 1864 yılında başlanan, 1894 yılında ise ibadete açılan Mor Yusuf Kilisesi, Merkez ilçenin en çok ziyaret edilen noktaları arasında... Kilisenin içerisinde 21 sütun ve çok değerli ikonalar bulunuyor. Yapının bir diğer ismi ise Surp Hovsep’dir.
Hatuniye Medresesi: Mardin Merkez gezilecek ve görülecek yerler listenize Gül Mahallesi’nde bulunan Hatuniye Medresesi’ni mutlaka dahil etmelisiniz. 1177-1185 yılları arasında inşa edilen medresenin banisi Artuklu Sultanı Necmeddin Alpi’nin eşi Sıtti Radviye’dir.
Mardin Ulu Camii: Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen, ilk inşa edildiği dönemlerde iki minareye sahip olan fakat günümüzde sadece bir minaresiyle varlığına devam eden Mardin Ulu Camii, şehrin en eski ve en önemli ibadet yeridir. Caminin en önemli özelliği dört mezhebe de hitap ediyor olmasıdır. Mardin Merkez’in hala en görkemli yapıları arasında gösterilen Mardin Ulu Camii (Cami-i Kebir)’ni rotanıza ekleyin.
Zinciriye Medresesi: Mardin’in tarihi sürecine eşlik eden Zinciriye Medresesi, 1385 yılı ile tarihlendiriliyor. Yerli ve yabancı turistlerin Mardin’i gezerken mutlaka uğradığı bir noktadır. Medrese yapısı iki avludan oluşuyor ve Sultan İsa’nın Türbesi’ne de ev sahipliği yapıyor.
Mardin Merkez Yapılacak Aktiviteler
Şehrin tarihini ve kültürünü daha yakından görmek için Mardin Müzesi’ni gezin.
Tarihi çarşılarda alışveriş turuna çıkın. Revaklı Çarşı ve Kayseriyye Çarşısı’ndan yöreye özgü el sanatlarından satın alın.
Fotoğraf makinenizi yanınıza alarak Mardin sokaklarında küçük bir gezintiye çıkın.
Mardin Merkez’de Ne Yenir?
Zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Mardin yemeklerinde kurutulmuş sebzeler ve hayvansal gıdalar sıklıkla kullanılır. Ayrıca yemeklere genellikle baharat eklenir. Güneydoğu Anadolu mutfağına ait; kaburga dolması, sucuk kavurma, Mardin kebabı, ciğer pilavı gibi yöresel yemekleri her Mardin restoranında tadabilirsiniz. Şehriyeli bulgur pilavı, işkembe dolması ve pestil kavurması da Mardin Merkez restoranlarında tercih edebileceğiniz alternatif yöre yemekleridir.