Karadeniz turlarının en popüler rotalarını içinde barındıran Trabzon; kiliseleri, manastırları ve müzeleriyle tarihi bir yolculuğa çıkarırken, yemyeşil doğasıyla huzurlu ve dinlendirici bir tatilin kapılarını açıyor. Karadeniz Bölgesi’nin en merak edilen şehirlerinin ilk sıralarında yer almakla birlikte, yayla turizminde önemli bir yere sahiptir. Şelaleleri, gölleri, ormanları ile bir kartpostalı anımsatan bu güzel şehirde birçok doğa sporunu gerçekleştirebilir, tarihin en eski dönemlerine ait birçok yapıyı gezebilirsiniz.
Trabzon Gezilecek ve Görülecek Yerler
Sümela Manastırı: Ünü ülke sınırlarını aşmış olan Sümela Manastırı, Trabzon il sınırları içerisinde bulunup, şehrin turizmini hareketlendiren yapılardan biridir. Maçka ilçesindeki manastırın ne zaman yapıldığı hakkında kesin bilgi bulunmasa da, M.S. 375-395 yılları arasında yapılmış olduğu tahmin ediliyor. İki keşişin rüyasıyla hayat bulan Sümela Manastırı Trabzon gezilecek yerlerin ilk sırasında...
Vazelon Manastırı: Tıpkı Sümela Manastırı’na benzeyen bir mimariye sahiptir Vazelon Manastırı. Fakat Sümela kadar ünlü olmamakla birlikte tanıtımı yapılmadığı için neredeyse hiç bilinmiyor. Vazelon Manastırı hakkında pek bir bilgi de mevcut değil. Sadece Vazelon Manastırı’ndan elde edilen gelirle Sümela Manastırı’nın yapıldığı tahmin ediliyor.
Peristera Manastırı: Maçka sınırları içerisinde yer alan Peristera Manastırı, Trabzon’un ünlü manastır yapıları arasındadır. Büyük bir kaya kütlesi üzerinde yer alan manastır 4. yüzyılla tarihlendiriliyor. Türkler tarafından Hızır İlyas Manastırı olarak adlandırılıyor ve manzarası yeşil bir doğaya hakim.
Trabzon Ayasofya Müzesi: Trabzon Ayasofya Müzesi’nin bulunduğu yapı, Bizans dönemine ait bir kilisedir. Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethettikten sonra camiye çevirdiği kilise 1964 yılında müze olarak düzenlenip ziyarete açılmıştır. Müze, Merkez ilçeye bağlı Fatih Mahallesi’nde yer alıyor.
Trabzon Kalesi: Şehrin en görkemli yapıları arasındaki Trabzon Kalesi, Merkez ilçenin yüksek bir tepesinde bulunuyor. Bizans dönemine ait eski bir kalıntının üzerinde inşa edilen kale, üç ayrı bölümden meydana geliyor. Trabzon geziniz sırasında kaleye çıkmayı ihmal etmeyin.
Çal Mağarası: Düzköy ilçesindeki Çal Mağarası, dünyanın en uzun ikinci mağara oluşumu olarak kabul ediliyor. Sarkıtları, dikitleri, gölet ve şelaleleri ile Trabzon’un en görülesi noktaları arasındadır aynı zamanda. Mağara 2003 yılında ziyarete açılmış olup, şehre gelen her turistin uğramadan geçmediği rotalardan biridir.
Sera Gölü: Sera Gölü, heyelan set göllerinden biridir. Akçaabat ilçesindeki Derecik ve Yıldızlı belediyeleri arasında kalan göl, her mevsim farklı bir güzelliğe bürünmekte… Göl çevresi paintball için oldukça ideal bir yapıya sahip.
Yaylalar: Trabzon yaylalarının sayısı oldukça fazla. Fakat bazı yaylalar muazzam manzaralarıyla ve kolay ulaşılan konumlarıyla oldukça popülerdir. Trabzon gezinizde özellikle Uzungöl’deki Garester Yaylası, Şekersu Yaylası ve Haldizen Yaylası ilk durağınız olabilir. Sonrasında rotanızı Maçka sınırlarında yer alan Lapazan Yaylası ve Şolma Yaylası, Tonya’daki Erikbeli Yaylası, Düzköy’deki Haçka Obası Yaylası’na çevirebilirsiniz.
Trabzon Yapılacak Aktiviteler
Uzungöl Karaster Tepesi ve Karaçımah Tepesi’ne düzenlenen yamaç paraşütü turlarına katılın.
Karadeniz kıyısındaki Kalecik Plajı, Çarşıbaşı Halk Plajı ve Akçakale Plajı’nda denize girin.
Kalabalık bir arkadaş grubuyla Trabzon’a geldiyseniz Sera Gölü çevresinde paintball yapın.
Trabzon’un birbirinden güzel vadilerinde, yaylalarında yürüyüş yaparken yanınıza mutlaka fotoğraf makinesi alın.
Mayıs-ekim ayları arasında düzenlenen yayla şenliklerine katılın.
Trabzon’da Ne Yenir?
Trabzon yöresel mutfağı damaklarda ayrı yer edinen birbirinden lezzetli yemekleriyle ünlüdür. İlk akla gelenler ise; muhlama, kara lahana dolması, laz böreği, kaygana ve Akçaabat köftedir. Bol tereyağı ve peynir ile yapılan kuymak ve saymakla bitmeyen Karadeniz’e özgü tüm yemekleri her restoranda bulabilirsiniz. Karadeniz’in her şehri gibi Trabzon’da da hamsinin ayrı bir yeri var. Hamsi pilavı, hamsi pilaki, hamsili pide, hamsi kuşu, hamsili ekmek gibi birçok yemek çeşidinde hamsinin ağırlığını görmek mümkün.