Marmara Denizi’ne hakim olan Altınova, Yalova’nın tarihi ve doğal dokularını yansıtan önemli bir yerleşim alanıdır. Günümüzde Yalova’nın en popüler tatil bölgelerinden biri olan Altınova, 1929 yılında Bulgaristan’dan göç eden 40 aile tarafından kurulmuştur. Bereketli topraklara sahip olan Yalova Altınova’nın geçim kaynağı tarımdır. Yöre halkı özellikle meyvecilikle (kivi, erik, nektari, hurma, kiraz, üzüm) geçimini sağlamakta… Ayrıca süs bitkileri yetiştiriciliğinde Türkiye’nin önde gelen ilçesidir.
Altınova gezilecek ve görülecek yerler çok kısıtlı olmakla birlikte, şehir merkezine 24 kilometre uzaklıkta yer almasından dolayı Yalova’nın en popüler gezi yerlerine kolaylıkla ulaşılabiliyor.
Altınova Gezilecek ve Görülecek Yerler
Hersekzade Ahmet Paşa Camii: Altınova’ya bağlı Hersek Köyü’nde yer alan Hersekzade Ahmet Paşa Camii, 15. yüzyıl Osmanlı eserlerinin bir örneğidir. Caminin kubbeleri bir depremde yıkılmış olsa da, mimarisi incelendiğinde sağlam bir kesme taş örmeciliğine sahip olduğu görülüyor.
Çoban Kale: Hersek Köyü’nden 7 kilometre uzaklıkta, Soğuksu Köyü’nün ise 2 kilometre güneyinde bulunan Çoban Kale, çok fazla bilinmeyen tarihi bir yapıdır. Çoban Kale, 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak kabul edilmiş olup, koruma altına alınmıştır. Kalenin hangi dönem ve kim tarafından yapıldığı kesinlik kazanamamış olup, Cenevizliler döneminde inşa edildiği tahmin ediliyor.
Helenapolis Antik Kenti: Bizans İmparatoru Constantinus tarafından kurulduğu tahmin edilen Helenapolis Antik Kenti, Hersek Köyü yakınlarındaki kalıntılarıyla Altınova gezilecek ve görülecek yerler listelerine dahil edilebilecek bir noktadır. İsmini Bizans İmparatoru Constantinus’un annesi Helena’dan alan antik kentte; hamam, çeşme, kale, su kemerleri gibi kalıntılar görmek mümkün.
Altınova’nın Yalova Merkez’e olan 24 kilometrelik yakınlığı sebebiyle Yürüyen Köşk ve Karaca Arboretumu’nu gezi listenize mutlaka dahil etmelisiniz.
Altınova Yapılacak Aktiviteler
Altınova’nın sahil kıyısı boyunca yürüyüş yapmak ve plajında denize girmek günün en keyifli aktivitesi olacak. Denize girmek için Çınarcık ve Çiftlikköy’deki plajları tercih edin.
Fotoğraf turuna çıkacaksanız rotanızı Yalova Merkez’deki Karaca Arboretumu’na çevirin.
Yalova kaplıcalarına günübirlik bir yolculuk düzenleyerek termal suların tadını çıkarın. Armutlu Kaplıcaları, şehrin en meşhur termal bölgesidir.
Altınova’da Ne Yenir?
Altınova ilçesinde her damağa ve her keseye uygun restoranlar bulunuyor. Yalova’ya farklı bölgelerden göç eden insanların kendi kültürünü yaşatmak istemesinden dolayı yöresel yemeklerin dışında farklı kültürlerin lezzetlerini de denemek mümkün. Milföylü Yalova kebabı, Yalova köftesi, Termal sarma, yaprak pidesi, papara ve pavli Altınova restoranlarında tadına bakabileceğiniz yöresel lezzetlerin başında geliyor. Ayrıca bir akşam yemeğinizi Yalova Merkez’deki balık restoranlarında geçirmelisiniz. Taze balık tüketme imkanı veren balık restoranlarında yöreye ait mezeleri de denemeden gezinize son vermeyin.